“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie

Tu de ce crezi in Dumnezeu   Din comorile Sfintei Scripturi Tu de ce crezi in Dumnezeu Euharistia continua Theologica  Exista distractie si fara alcool

Pelerinaj în Turul Balcanilor: Bulgaria, Macedonia, Albania, Muntenegru, Croația, Bosnia și Serbia (18-23 octombrie 2016)

Dragilor, vă propun cu încântare în luna octombrie un pelerinaj aparte, un tur în țările Balcanice, aflate în vecinătatea noastră, țări care adesea au suferit împreună cu noi vitregiile istoriei. Un tur al țărilor mai sărace, dar pline de credință în Dumnezeu și de răvnă către Creatorul nostru. Un tur între un șir de neamuri mici, care au odrăslit mai degrabă poezia și rugăciunea din multa lor suferință decât o cultură mare care să lase în urmă opere de artă uimitoare.

Ca și românii, neamurile balcanice s-au bucurat mai mult de bogăția peisajelor superbe decât de aurul cel strălucitor, trăind în munții cei înalți, lângă întinderi de ape, înălțându-și mai ușor mintea către Dumnezeu, fiind adesea pelerini în inimile lor, căutând acolo Împărăția.

Vă propun ca tematică pentru această tabără, cartea unuia dintre cei mai mari căutări de Dumnezeu pe care i-a avut lumea, Sfântul Nicolae Velimirovici, pe care-l vom și vizita acasă la el la Lelic, numită "Rugăciuni pe malul lacului". O capodoperă a scriirilor patristice, această carte cuprinde o 100 de poeme‑meditaţii, de o profunzime şi frumuseţe aparte, scrise pe marginea lacului Ohrid între anii 1921‑1922, lac pe care-l vom vizita și noi în acest pelerinaj. Aici pe marginea lacului vom medita și noi împreună cu Sfântul Nicolae, cine suntem și ce căutăm în această viață.

Mai jos puteți vedea o propunere de program, care cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm să-l ducem la bun sfârșit, dacă ne este de folos duhovnicesc:

Ziua 1. Marți 18 octombrie 2016

București -  Sofia (Bulgaria) – Skopjie (Macedonia)
Cazare la Skopjie (602 km)

 • Ora 05.00 - Plecare din București
 • Ora 10.00 - Vizităm Catedrala Alexandr Nevski din Sofia, capitala Bulgariei.
 • Ora 17.00 - Ajungem în Skopjie (Macedonia). Cazarea la hotel.
 • Ora 18.00 - Plimbare prin oraș.


Ziua 2. Miercuri 19 octombrie 2016 (326 km)

Skopjie – Gorno Nerezi – Canionul Matka – Ohrid – Tirana (Albania)
Cazare la Tirana

 • Ora 08.00 - Vizităm Fortăreața Kale și Catedrala Sf. Clement din Skopjie
 • Ora 10.00 - Plecăm spre Gorno Nerezi, un mic sat din Macedonia aflat la o altitudine de 771 de metri. Aici vizităm Biserica Sfântul Pantelimon din Nerezi, o micuță biserică bizantină din secolul al XII-lea, apaținând unui complex monahal.
 • Ora 13.00 - Vizităm Canionul Matka și Mănăstirea Sf. Nikola care are o istorie îndelungătă pornind încă din secolul XIV. Bisericuța smerită este realizată în stil bizantin, din cărămidă roșie.
 • Ora 14.00 - Plecăm spre Ohrid (prounțat și Ohrida), oraș inclus în patrimoniu UNESCO, aflat pe marginea Lacului Ohrid, la granița dintre Macedonia și Albania, locul unde Sfântul Nicolae Velimirovici s-a retras apropiindu-se mai mult de Dumnezeu, dedicându-se rugăciunii și scrierilor duhovnicești. De aici și-au luat numele și celebrele Proloage de la Ohrida.
 • Ora 16.00 - Vizităm în Ohrid – Mănăstirea Bogorodica Prilevlepta (1295, are o pictură excepţională), fortăreața și biserica Sf. Ioan Teologul,  Biserica Sfântul Clement şi Sfântul Pantelimon (reconstruită în 2002 pe ruinele bisericii din sec. IV şi IX , adăposteşte moaştele Sfântului Clement).
 • Ora 20.00 - Ajunge în Tirana, capitala Albaniei. Cazare la hotel.


Ziua 3. Joi 20 octombrie 2016 (311 km)

Tirana (Albania) – Lacul Skadar – Mănăstirea Cetinje - Litoral Muntenegru - Dubrovnik (Croatia)
Cazare: Dubrovnik

 • Ora 08.00 - Micul dejun
 • Ora 09.00 -  Vizităm Catedrala Învierii Domnului din Tirana (a treia ca mărime din Europa, aici este sediul Sfântului Sinod al Albaniei).
 • Ora 11,00 - Plecăm spre  Lakul Skadar, cel mai mare din Peninsula Balcanică.
 • Ora 14.00 - Vizităm Mănăstirea Cetinje unde se află mâna dreaptă a Sf. Ioan Botezătorul.
 • Ora 16.00 - Plecăm spre stațiunea Dubronik din Croația, una dintre cele mai frumoase de la Marea Adriatică. Pe drum vedem frumosul litoral muntenegrean.
 • Ora 19.00 - Cazare la pensiune în Zota, la 9km de Dubrovnik.


Ziua 4. Vineri 21 octombrie 2016 (372 km)

Dubrovnik  (Croatia)  – Foca (Bosnia) - Mokra Gora - Valjevo (Serbia)
Cazare la Valjevo: 

 • Ora 09.00 - Vizităm în Dubrovnik, orașul vechi cu zidurile cetății. Plimbare prin oraș.
 • Ora 13.00 - Plecăm spre Valjevo din Serbia. Pe drum trecem prin Bosnia și Herțegovina.
 • Ora 15.00 - Vizităm stațiunea Mokra Gora, un sat vechi tradițional sârbesc.
 • Ora 19.00 - Cazare în Valjevo într-un mic sătuc tradțional.


Ziua 5. Sâmbătă 22 octombrie 2016 (120 km)

Valjevo - Mănăstirea Celjie - Mănăstirea Lelic -Belgrad          
Cazare la Belgrad:  

 • Ora 09.00 - Vizităm Mănăstirea Celjie unde se află moaștele Sfântului Iustin Popovici. Mănăstirea e una dintre cele mai frumoase din lumea ortodoxă, aflată într-un peisaj superb, cu multă liniște.
 • Ora 11.00 - Vizităm Mănăstirea Lelic unde se află moaștele Sfântului Nicolae Velimirovici și casa lui memorială. Un loc superb și aici.
 • Ora 14.00 - Plecam spre Belgrad. Cazare la Hotel Vozarev.
 • Ora 17.00 - Vizităm centrul vechi al Belgradului și Cetatea Kalemagdan.
 • Ora 20.00 - Mâncăm undeva.


Ziua 6 Belgrad - București (600 km)

 • Ora 08.00 - Micul dejun (pentru cei care vor).
 • Ora 08.30- Participăm la Sfânta Liturghie la catedrala patriarhală.
 • Ora 11.00 - Vizităm Catedrala Sfântul Sava.
 • Ora 13.00 - Plecăm spre București.


Când programul ne va permite vom avea discuții pe marginea temei alese. Vă propun tuturor celor care vreți să participați să cumpărați și să citiți cartea "Rugăciuni pe malul lacului" a Sf. Nicolae Velimirovici. Se citește ușor și nu e foarte stufoasă, în jur de 200 de pagini.

Cam acesta e programul pe care vi-l propunem. Costul taberei este 140 de euro, și include 5 nopți cazare și 2 mese de dimineață. Transportul va fi cu mașinile personale și la 2500 de kilometri, 4-5 persoane în mașină, estimăm un cost de 50 de euro de persoană pentru combustibil. Deci total ar fi cazare + transport + 2 mic dejunuri = 190 de euro.

Plecare va fi din București. Numărul de locuri este 15. Putem suplimenta dacă va fi nevoie.  Participanții trebuie să aibă vârsta între 18 și 35 de ani și pot fi din orice oraș al țării sau din străinătate, indiferent dacă este membru al asociației noastre sau nu. Pentru trecerea la granița țărilor din acest tur este nevoie doar de buletinul de identitate valabil, a cărui valabilitate să fie de minim 3 luni de la intrarea în țară.

Pentru a confirma participarea la această tabără fiecare dintre voi trebuie să ne contactați la asociatia@ortodoxiatinerilor.ro sau la telefon 0740.004.215 (Claudiu Balan) și să achitați suma de 140 de euro (aprox. 630 lei). Banii pe combustibil îi veți da în timpul excursiei direct șoferului în mașina căruia veți fi repartizați.

Când trimiteți email de confirmare vă rog menționați numele, prenumele, orașul din care veniți, și vârsta Simpla confirmare telefonică sau prin email a participării nu este deajuns. Abia după trimiterea sumei veți fi trecuți pe lista participanților.

Ultima zi de înscriere este 15 octombrie 2016.

Iată contul în care puteți trimite costul taberei:

RO72 UGBI 0000 0120 0477 3RON

Atenție și ultimele trei litere din cont: „RON” fac parte din contul IBAN. Contul trebuie să aibă 24 de caractere. Contul este în lei. Nu faceți transferul în euro pentru că va suma va fi refuzată și returnată.

Titular: Claudiu Balan
Banca: GarantiBank România

Vă mulțumim și vă așteptăm alături de noi.

Pentru impresii și fotografii din taberele OT intrați aici.

Doamne ajută!

(Claudiu Balan)

Pentru a lăsa un comentariu trebuie să te înregistrezi.
Fă-ţi un Cont nou dacă e prima oară când vrei să laşi un comentariu.
Dacă ai deja un cont click aici pentru a intra pe pagina de log in.

Asculta live Radio Ortodoxia Tinerilor

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro