“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorieCasatoreste-te de tanarEuharistia continuaDin comorile Sfintei Scripturi  Tu de ce crezi in Dumnezeu        Theologica  Exista distractie si fara alcool

Conspirații vs Providența Divină (de Ion Andronache)

În rândul unor oamenilor religioși credincioși, care mai citesc anumite cărți sunt adepți a unor ipoteze conspiraționiste. Ei cred că există oameni sau grupuri de oameni cu capacitatea supranaturală de a controla procese sociale și politice dificile, iar orice eveniment sau inițiativă cât nu ar fi ea de mică - este parte planificata a acestei lupte între binele și răul.

Aceste ipoteze conspiraționiste apar dintr-o necesitate socială și psihologică de a completa neajunsurile, golurile informaționale. Atunci când nu ne ajunge informația de a pricepe anumite lucruri, ipotezele conspiraționiste le acoperă, le completează. Unora chiar le place să trăiască în această frică continuă și ei cred că nimic nu poate fi schimbat de către oameni simpli. Deseori ei urăsc lumea din jur și se cred pe sine martiri.

Eu nu cred în puterea imensă a masonilor, franc-masonilor, sioniștilor sau altor grupuri similare. Eu cred că există state puternice cum este SUA, China, Rusia, țările Arabe, eu cred că există influență a unor companii gigante cum este Google, Apple, Microsoft, Shell. Dar într-o lume care se schimbă repede, în care tehnologii noi și invenții apar în fiecare zi, planurile ale statelor puternice și ale companiilor gigante nu pot să depășească 10-20 de ani.

Dar cel mai mult eu cred în Pronia Divină, adică în purtarea de grijă continuă a lui Dumnezeu.
Dumnezeu are un plan global de mântuire și plan particular pentru fiecare din noi. Nu, nu avem soartă pe care nu o putem schimba, ci avem libertatea de a alege, iată de ce în rugăciunea Tatăl nostru noi mereu spunem ”facă-se voia Ta”, adică să se îndeplinească Planul divin.

În ultimii ani s-a distorsionat perceperea creștină asupra sfârșitului lumii. Apar duhovnici care uneori sperie cu profețiile sale. Însă creștinii autentici nu ar trebui să aibă frică de sfârșitul lumii, ci să-l dorească, așa cum așteptau creștinii din primele secole de după Hristos. Aduceți-vă aminte cum se termină Noul Testament: Vino, Doamne Iisuse! (Apoc.22,20)

Nu neg importanța marilor duhovnici, stareți și starețe cu trăire deosebită. Însă nu trebuie să uităm că ceea ce spun este opinia lor personală, iar nu poziția Bisericii sau dogma Bisericii.
Exact ca și mesajele mele video - sunt doar opinia mea, pe care o veți găsi și la alți teologi, clerici și duhovnici.

Și duhovnicii între ei uneori se contrazic, însă nu pe învățătură de credință, adică nu pe doctrină, ci pe practică liturgică și pe trăire spirituală. Și aceasta nu este grav, căci ei în diferite moduri l-au aflat pe Hristos și poate în moduri diferite se desăvârșeau.

Revenind la tema ipotezelor conspiraționiste, unii mă întreabă ce este cu gestul care apare la final-ul oricărui video, zicând că nu este unul creștin. Da, el nu are o proveniență creștină, exact ca și alte multe gesturi pe care noi le utilizăm.  Salutul de întâmpinare sau de rămas bun - este un gest de exprimare a atenției.  Strângerea mânii persoanei este semn de respect față de ea.  Degetul arătător peste buze este un îndemn spre liniște, semn care este utilizat și în biserică, în special în altar și strană.

Pumnul cu degetul mare îndreptat în sus înseamna până recent - Bravo! Iar adolescenții îl percep acum ca LIKE, Îmi place.  Și toate aceste semne nu sunt creștine. Și nimic grav nu este, atât timp cât prin aceste semne noi ne exprimăm emoțiile noastre, mai ales cele pozitive, de bucurie, respect, atenție.

De unde este acest gest, ce semnifică el?

Nu se știe originea acestui semn, dar există o istorie, poate legendă, că în războiul de 100 de ani între francezi și englezi, francezii tăiau aceste două degete prizonierilor englezi pentru a nu putea utiliza arcul. Englezii arătau cele doua degete pentru a arăta că vor învinge.  Ulterior acest semn a primit conotație de pace sau dorință de pace, mai ales în timpul protestelor.  Și eu nu sunt unicul creștin ortodox practicant care îl utilizează.

Vloggerul belorus, Alexandr Kuhta, preot și vice-președinte al departamentului misionar al Bisericii Ortodoxe Beloruse la fel se salută sau își ia rămas bun cu acest gest.

Haideți să încetăm să credem în ipoteze conspiraționiste, să vedem peste tot doar lucruri diabolice. Haideți să încetăm să fim convinși că orice idee nouă este neapărat promovată și finanțată de masoni sau de un oarecare George Soros. Să învățăm să ascultăm, să respectăm și să apreciem pe fiecare din jurul nostru.

Sursa: Facebook.com | Ortodoxia - "pentru că așa trebuie"

 

Pentru a lăsa un comentariu trebuie să te înregistrezi.
Fă-ţi un Cont nou dacă e prima oară când vrei să laşi un comentariu.
Dacă ai deja un cont click aici pentru a intra pe pagina de log in.

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."