“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Tabără

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Euharistia continuaDin comorile Sfintei ScripturiCasatoreste-te de tanar Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu        Theologica  Exista distractie si fara alcool

„Enigmele eredităţii. Păcatele strămoşilor şi genele urmaşilor” (recomandare de carte)

Ne influenţează genele soarta? Există tendinţa să „repetăm” destine? Sau avem predispoziţii pentru anumite păcate? Acestea sunt întrebări pe care ni le punem adesea, în special în momentele grele. Pentru mine, este un aspect care m-a preocupat mult, atât din punct de vedere personal, cât şi din punct de vedere profesional. Problema genelor este analizată cel mai adesea în cazul copiilor adoptaţi. Am văzut părinţi adoptivi care nu au putut „gestiona” gena copiilor, deşi au oferit acestuia mediul favorabil creşterii şi dezvoltării, dar mai ales afecţiunea de care avea nevoie. Sigur că nu este general valabil, însă s-a constat că asupra genei umane nu se poate interveni.

Cartea pe care v-o prezint ne oferă explicaţii medicale şi spirituale legate de acest aspect. Totodată, în ea sunt evidenţiate şi metodele spirituale de îndreptare (cum putem elimina sau cel puţin diminua efectul vătămător al eredităţii negative).

Această carte m-a ajutat să înţeleg unele lucruri şi în acest sens, citez:  Sfântul Nicolae Velimirovici explică foarte bine: „Fiecare nou-născut este o reflecţie a lui Dumnezeu, întunecată puţin de păcatul neascultării. Această mică umbră din sufletul nou-născututlui reprezintă înclinaţiile sale negative.

Păcatul neascultării de Dumnezeu este exprimat prin alte păcate, deprinderi rele, patimi şi plăceri. Această mică umbră a nou-născutului este o oarecare înclinaţie spre rău. Deoarece numărul acestor înclinaţii este mare, la fel de multe sunt situaţiile dramatice din viaţa omului. Dar Dumnezeu este milostiv faţă de fiecare om. Ştiind neputinţa fiecărui suflet, El îl aşează pe fiecare în situaţia de a se putea îndrepta, aşa încât umbra să se transforme în lumină. După părerea Sfântului Nicolae, dacă această umbră este mândria, atunci Domnul îi va pregăti sufletului condiţii de viaţă modeste, pentru a-l învăţa smerenia şi a-l izbăvi de pericolul care îl paşte.

Dacă umbra este iubirea de sine, sufletul va fi în situaţia de se sacrifica pentru binele altora, cum ar fi cei dintr-o familie numeroasă. Pe sufletul înclinat spre disperare, Dumnezeu îl va trimite în condiţii de muncă multă, pentru ca să nu aibă timp de melancolie sau de tristeţe.

Iată de ce ni se pare că toate nu se află la locul lor: vânzătorul este mai mult ca un poliţist, iar poliţistul ca un vânzător; monahul seamănă cu un ofiţer şi invers; sluga seamănă cu un rege şi invers. Aceasta se datorează iluziilor noastre privind locul oamenilor în viaţă. Indiferent de poziţia aleasă de Dumnezeu pentru suflete, acestea sunt tot timpul urmărite cu atenţie. Dumnezeu este gata să vină oricând în ajutor cu medicamentele sale harice.

Este evident că suntem cu toţii moştenitori ai lui Adam şi Eva şi ai păcatului strămoşesc, însă datoria noastră este să urmăm Calea cea Bună. Numai aşa vom obţine liniştea sufletească de care avem atâta nevoie...

Recenzie de carte „Enigmele eredităţii. Păcatele strămoşilor şi genele urmaşilor” – Kostantin V. Zorin, traducere din limba rusă,  Editura Sophia, 2011(din colecţia Psohoterapia Ortodoxă)

(Gabriela Tudor)

Pentru a lăsa un comentariu trebuie să te înregistrezi.
Fă-ţi un Cont nou dacă e prima oară când vrei să laşi un comentariu.
Dacă ai deja un cont click aici pentru a intra pe pagina de log in.

Ultimele comentarii

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."