“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Tabără

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Euharistia continuaDin comorile Sfintei ScripturiCasatoreste-te de tanar Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu        Theologica  Exista distractie si fara alcool

Noiembrie 2012

30 Noiembrie 2012

În căutarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al Galaţiului

Iată că încet, încet se apropie Sărbătorile Galaţiului. Pregătirile au şi început să aibă loc prin oraş: au fost montate beculeţe colorate, au început primele vânzări de obiecte tradiţionale ale meşterilor populari (vase tradiţionale, coşuri împletite, costume populare, măşti, lumânări parfumate, turtă dulce, colaci secuieşti etc.), precum şi unele mai puţin tradiţionale (blănuri, căciuli, lumânări made în China, bâte de baseball, pisici de pluș care miaună, păpuşi în formă de vrăjitoare, grătare, mici, vin fiert etc.). Să nu uităm de tarabele de jocuri de noroc, de baloanele de toate mărimile şi formele… Să vedem, ce altceva ar mai fi? Ah, da, ar mai fi pregătirile pentru concertele ce vor avea loc în aceste zile, amerindienii care cântă, dansează şi vând CD-uri, precum şi aglomeraţia de pe străzi: peste tot, oameni pătrunşi de bucuria cumpărăturilor, care se distrează, care se bucură de Zilele Galaţiului.

”Foarte bine că se bucură” vom zice, ”foarte bine că sărbătoresc Zilele Galaţiului”. Cum să nu sărbătorim un eveniment atât de important, care este doar o dată pe an? Cum să nu profităm de ocazie pentru a ne cumpăra lucruri tradiţionale, pe care altfel nu am avea ocazia să le achiziţionăm? De ce să nu încercăm să cunoaştem şi alte culturi, precum cea a indienilor din America, şi să ne bucurăm şi de cântecele lor?

Read more

29 Noiembrie 2012

Marea unire de la 1 decembrie 1918 (imagini autentice)

”Unirea naţional-politică, de la anul 1918, nu se cuvine să fie înfăţişată, nici măcar în parte, ca un dar, coborât asupra neamului românesc din încrederea şi simpatia lumii civilizate, nici ca o alcătuire întâmplătoare, răsărită din greşelile duşmanilor de veacuri. Chiar dacă asemenea greşeli nu s-ar fi săvârşit niciodată împotriva românilor subjugaţi de-a lungul veacurilor de stăpânire ungurească, austriacă sau rusească, stăpânirile acestea nedrepte ar fi trebuit să se dezumfle şi micşoreze îndată ce dreptul tuturor popoarelor de a-şi croi soarta după buna lor pricepere a izbutit a se înălţa la treapta de putere hotărâtoare în noua întocmire a aşezământului de pace europeană. De aceea, Unirea românilor trebuie înfăţişată totdeauna - potrivit adevărului - ca urmarea firească a unei pregătiri istorice de sute de ani, în cursul cărora acest popor de eroi şi de mucenici a izbutit să-şi apere cu uimitoare stăruinţă " sărăcia şi nevoile şi neamul", rămânând împotriva, tuturor năvălirilor barbare şi vremelnicelor stăpâniri străine, în cea mai strânsă legătură cu pământul strămoşesc în care, ca într-un liman de mântuire, şi-a putut adăposti traiul de-a lungul vremilor de urgie.” (Nicolae Iorga)

Read more

Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, Alba Iulia

Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi, totodată, realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu România. Ziua de 1 Decembrie a devenit după evenimentele din decembrie 1989 Ziua Naţională a României.

Adunarea de la Alba-Iulia s-a ţinut într-o atmosferă sărbătorească. Au venit 1228 de delegaţi oficiali, reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 de comitate româneşti, apoi episcopii, delegaţii consilierilor, ai societăţilor culturale româneşti, ai şcolilor medii şi institutelor pedagogice, ai reuniunilor de meseriaşi, ai Partidului Social-Democrat Român, ai organizaţiilor militare şi ai tinerimii universitare. Toate păturile sociale, toate interesele şi toate ramurile de activitate românească erau reprezentate. Dar pe lângă delegaţii oficiali, ceea ce dădea Adunării înfăţişarea unui mare plebiscit popular era afluenţa poporului. Din toate unghiurile ţărilor române de peste Carpaţi, sosea poporul cu trenul, cu căruţele, călări, pe jos, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, cu steaguri tricolore în frunte, cu table indicatoare a comunelor ori a ţinuturilor, în cântări şi plini de bucurie. Peste o sută de mii de oameni s-au adunat în această zi spre a fi de faţă la actul cel mai măreţ al istoriei românilor.

Read more

28 Noiembrie 2012

Moaștele Sfântului Apostol Andrei, ale Cuviosului Patapie și ale Sfântului Luca al Crimeei la Catedrala din Galați

În perioada 27-30 noiembrie 2012 la Catedrala Arhiepiscopală din Galați au fost puse spre închinare moaștele Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul orașului Galați și al țării noastre, moaștele Cuviosului Patapie și moaștele Sfântului Ierarh Luca al Crimeei.

Eu am fost astăzi dimineață împreună cu soția mea și cu sora ei, să ne închinăm sfinților și să cerem ajutor pentru mântuire și pentru famiiliile noastre.

Read more

De ce vin mai mult babele la Biserică?

A spune ”babă” unei persoane în vârstă este un gest urât, care rănește. Totuși am folosit acest termen în titlu pentru a răspunde celor care încă sunt nedumeriți de ce sunt mai mulți bătrâni la Biserică decât tineri.

Mai întâi de toate aș vrea să ne punem de acord asupra definiției termenului de bătrân. De la ce vârstă poate fi considerată o persoană îmbătrânită? Răspunsul ar putea fi dat într-o temă de doctorat, și concluzia ar fi că până la urmă toți suntem tineri, pentru că toți suntem veșnici, și vom trăi veșnic, unii în veșnicia împărăției lui Dumnezeu, alții în veșnicia iadului.

Când ești copil, persoanele de 50 de ani ți se par bătrâni, iar cei de 60-70 de ani moși și babe, și asta pentru că părinții tăi sunt tineri, au până-n 30-35 de ani. Dar apoi crești, devii adolescent, și părinții tăi înantează în vârstă, și din acel moment începi să muți mental limita bătrâneții mai sus, pentru că realizezi că părinții tăi sunt tineri la 40 de ani. Trece timpul, ajungi la casa ta și ai părinți de aproape 50 de ani și nici atunci n-ai să spui că părinții tăi sunt în vârstă... ba dimpotrivă, sunt oameni maturi, oameni în toată firea.

Atunci înțelegi de ce ai auzit pe unii oameni spunând de o anumită persoană că a murit de tănără, la 50 de ani. Treci de 30 de ani și realizezi că și 60 de ani e o vârstă venerabilă și nu le poți spune părinților tăi că sunt bătrâni... și atunci înțelegi că de fapt continua repoziționare a limitei bătrâneții în mintea ta are de fapt o cauză precisă: Nu vrei să moară cei dragi ai tăi, și nu accepți că sunt bătrâni... parcă vrând ca prin această neacceptare să le mai prelungești viața.

Read more

Scrisoarea lui Alexandru Vlahuţă pentru fiica sa Margareta

Să trăieşti Mimilica dragă, să fii bună, să fii bună pentru ca să poţi fii fericită!

Cei răi nu pot fi fericiţi. Ei pot avea satisfacţii, plăceri, noroc chiar, dar fericire nu. Nu, pentru că mai întâi nu pot fi iubiţi şi al doilea... al doilea, de! norocul şi celelalte pere mălăieţe, care se aseamănă cu el, vin de afară, de la oameni, de la împrejurări, asupra cărora, n-ai nici o stăpânire şi nici o putere, pe când fericirea, adevărata fericire, în tine răsare şi în tine înfloreşte şi leagă rod când ţi-ai pregătit sufletul pentru El.

Şi pregătirea aceasta e operă de fiecare clipă. Când pierzi răbdarea împrăştii tot ce ai înşirat şi iar trebuie să o iei de la capăt. De aceea vezi atât de puţini oameni fericiţi... ATÂŢIA CÂT MERITĂ.

A, dacă nu ne-am iubi pe noi fără măsură, dacă n-am face atâta caz de persoana noastră şi dacă ne-am dojeni de câte ori am minţit, sau ne-am surprins asupra unei răutăţi, ori asupra unei fapte urâte, dacă în sfârşit, ne-am examina mai des şi mai cu nepătimire (lesne-i de zis!), am ajunge să răzuim din noi, partea aceea de prostie fudulă, de răutate şi de necinste murdară, din care se îngraşă dobitocul ce se lăfăieşte în nobila noastră făptura.

Se ştie că durerea este un minunat sfătuitor. Cine-i mai deschis la minte trage învăţătură şi din durerile altora.

Eu am mare încredere în voinţa ta. Rămâne să ştii doar ce vrei. Şi văd că ai început să ştii şi asta. Doamne, ce bine-mi pare că ai început să te observi, să-ţi faci singură mustrări şi să-ţi cauţi vină.

Read more

Clopotul Reîntregirii - Ștefan Hrușcă - un colind pentru ziua națională a României

Vă invit cu bucurie să ascultați un frumos colind dedicat Unirii românilor la 1 decembrie 1918, pe versurile lui Adrian Păunescu și în interpretarea lui Ștefan Hrușcă.

1. Bat clopote cântând reîntregirea
Şi sufletul ia foc în clopotari
Întâi decembrie ne e unirea
Şi strălucirea României Mari
Mihai Viteazul intră-n catedrală
Şi are harta Daciei în mâini
Într-însul Burebista se răscoală
Şi-apoi pe vatra lui se nasc români

Read more

Tabără în cinstea zilei naționale a României și a Sfântului Apostol Andrei – ocrotitorul românilor (29 noiembrie - 2 decembrie)

Astăzi se fac ultimele înscrieri pentru Tabăra dedicată zilei naționale a României.

Mâine dimineață grupul din București se va întâlni în Gara de Nord la ora 09.15 pentru a pleca spre Sebeș cu trenul București - Timișoara. Vor sosi la Sebeș la ora 17.06, iar de aici vor fi duși cu un autocar spre Mănăstirea Oașa.

Ceilalți participanți din celelalte orașe ale țării vor sosi tot la Sebeș spre după-amiază.

Dacă vreți să vă înscrieți ne puteți suna la numărul de telefon: 0740.004.215 (Claudiu Balan)

Doamne ajută!

Cu bucurie vă anunţăm că la iniţiativa Mănăstirii Oaşa din județul Alba şi a ASCOR Oradea în perioada 29 noiembrie - 2 decembrie se desfăşoară o tabără dedicată zilei naţionale a României, pe care o vom serba de dimineaţă până seara în cetatea unirii, la Alba-Iulia. În restul zilelor vom sta la Mănăstirea Oaşa.

Vă voi expune în mare care va fi programul:

Read more

27 Noiembrie 2012

Fă un pomelnic al "dușmanilor" tăi și dă-l preoților Bisericii

Nu sunt eu în măsură să vorbesc de iubirea dușmanilor, pentru că nu-mi iubesc nici măcar soția și copiii cum trebuie, dar totuși pentru că am înțeles anumite lucruri, vreau să le împărtășesc cu voi.

A fost o perioadă când mă certasem cu o anumită persoană și atunci iertarea și conceptul de iubire a vrăjmașului începuse să capete interes minții mele, pentru că mă priveau în mod direct. Într-o duminică dimineață, eram la biserică și având mustrări de conștiință, încărcat de remușcări și simțindu-mi sufletul tulburat am cumpărat lumânări, un pomelnic și două prescuri și m-am îndreptat spre masa unde urma să scriu pe pomelnic pe cei dragi ai mei.

Cu pixul în mână, și dornic să scap de acea tulburare, mai ales că ajunsesem în casa Domnului, am hotărât ca primul nume pe care-l trec pe pomelnic să fie persoana cu care m-am certat.... apoi apropiații ei. Simțind că mă liniștesc scriindu-i am început să mă gândesc față de ce persoane am eu resentimente și le-am trecut numele. Scriam, scriam și lista devenea din ce în ce mai lungă. Tot scriind am realizat că trebuie să-i trec și pe cei față de care sunt indiferent, sau pe care i-am bârfit și judecat, pe cei pe care nu i-am mai căutat de mult, deși sunt parte din viața mea, adică pe toți față de care inima mea s-a răcit. Am rămas uimit câți sunt.

Îi scoteam din sufletul meu ca niște epave ruginite care mi-au infectat sufletul atâta vreme... și mă linișteam. Îi puneam înaintea lui Dumnezeu pe fiecare, parcă zicându-i: „Doamne, aceștia toți sunt oamenii pe care eu nu-i iubesc!”

Această întâmplare m-a făcut să înțeleg ce semnificație avea cuvântul IPS Serafim Joantă de la una din conferințe, în care spunea că „toți oamenii trăiesc în sufletul nostru. Toată creația este în noi. Tot Universul se află înlăuntrul nostru, omul fiind și el un alt cosmos... un micro-cosmos”. Dar când zicem micro-cosmos să nu vă gândiți că Universul sufletelor noastre e mai puțin complex decât Universul creat în care se află toate galaxiile, ci este doar mai mic ca spațiu fizic. Universul ființei umane este un infinit extraordinar de complex... Iată de ce Mântuitorul spune că Împărăția Cerurilor este înlăuntrul nostru.

Read more

Ultimele comentarii

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."