“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Tabără

Excursie în Munții Făgăraș

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Casatoreste-te de tanar Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu    Din comorile Sfintei Scripturi Euharistia continua Theologica  Exista distractie si fara alcool

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."

Decembrie 2012

31 Decembrie 2012

Plugușorul de la Târgșor

Aho, aho copii și frați,
Stați puțin și nu mânați
Că-s trudiți boii bălțați,
Și-am ajuns l-ai noștri frați,
Cu mulți ani împovărați.
Hai fraților ce-așteptați
Deschideți ușile voastre
Să intre vorbele noastre!...
Hai voinici și mai strigați
Că găzdașii nu-s culcați,
Îndemnați voinici flăcăi hăi, hăi!

Nu nu țineți lângă ușe,
Frați de lanț și de cătușe
Oari ne-am chinuit degeaba
În beciurile din Suceava,
Sau în iadul din Jilava?!
Frații noștri din Pitești,
AiudGherla, Văcărești,

Read more

Anul nou 1950 la închisoarea copiilor

Pe o vreme umedă și rece a sosit și ajunul Anului Nou. Spre deosebire de alte închisori, atmosfera sărbătorilor de iarnă de la Târgșor era întreținută, fără voia opresorilor, de bătaia clopotelor de biserică și de guițatul porcilor din sat, căci pușcăria era situată la o aruncătură de băț de marginea localității. Sub impulsul sărbătorilor, temnicerii au făcut și ei o concesie elevilor, lăsând ușile celulelor deschise, astfel încât deținuții care nu lucrau în ateliere puteau circula liberi dintr-o cameră în alta.1

Spre seară, în intervalul de timp dintre numărătoarea deţinuţilor şi închiderea uşilor, Victor Roșca ajunge în celulele comune ”tocmai când Grigore Istrate, un elev din Moldova, își rostea orația compusă special pentru eveniment. Era acompaniat de un buhai și de o capră construite în atelierul de tâmplărie. Elevii erau strânși în jurul lui. Vocea lui melodioasă se unduia după vaietele buhaiului și clănțănitul caprei. El descria reeducarea și necazurile noastre:

”Să nu faci rău unui frate / Pentr-un pachet sau o carte / Că, de-i face rău sau bine / Mănânci tot un sfert de pâine / ... ”2

Read more

29 Decembrie 2012

Calendar sexy cu preoți ortodocși – un fals grosolan pentru a ataca Biserica Ortodoxă Română

Astăzi la prânz am văzut pe postul Antena 3 o știre „bombăcare ne anunță că a apărut un calendar sexy cu preoți ortodocși români. Știrea este preluată de pe site-ul ziarului Huffington Post. M-am îngrozit când am văzut, însă am realizat imediat că este un fals grosolan.

Înainte de a vă expune argumentele mele, vă spun că am lucrat în administrația bisericească și de opt ani de când sunt în contact cu administrația bisericească, am cunoscut foarte mulți preoți, și înțeleg destul de bine cum merg lucrurile în Biserică.

Când am văzut acest calendar, prima mea părere a fost: E imposibil! Nu se afișează niciun preot în halul acesta. Nu se aruncă nimeni în gura presei pentru a fi apoi terfelit și acuzat. Un preot care face un astfel de gest își dă singur foc la valiză... pentru că în secunda doi va fi caterisit, i se va lua totul, și va fi îndepărtat din Biserică fără nicio rezervă, indiferent câte relații ar avea, și asta pentru că aduce o mare pată pe obrazul Bisericii. Va fi sacrificat și pedepsit fără menajamente, pe drept de altfel.

Băieții din așa zisul calendar nu sunt preoți, sunt bărbați – manechini, care pozează îmbrăcați în reverendă. Pentru cei care nu știați, oricine își poate face o reverendă la comandă la orice croitorie, o poate cumpăra de la un magazin bisericesc, sau o poate împrumuta din recuzita teatrelor sau a firmelor de producție de film, fără absolut nicio autorizație sau alt act oficial.

Oricine poate apărea îmbrăcat în preot, dar cu riscul de a fi acuzat de port ilegal de uniformă, suportând rigorile legii. Asta înseamnă câ mâine poimâine preoții ortodocși pot fi acuzați că au jucat în filme porno sau că au omorât nu știu ce persoane... doar pentru simplu fapt că cineva a purtat o reverendă.

Știrea cu calendarul este un fals de zile mari, o manipulare a opiniei publice. Este aruncat un zvon fără a se da niciun detaliu. Ziarul Huffington Post, cel care a răspândit marea veste, dă titlul știrii astfel: „Preoții ortodocși români lansează un calendar gay fierbinte (2013)('Romanian Orthodox Priests' Produce Steamy Gay 2013 Calendar).

Read more

Nu-ți fă planuri de viitor fără a-L consulta pe Dumnezeu

Mai sunt două zile și intrăm într-un nou an. E vremea bilanțurilor, momentul când fiecare om / familie / comunitate / organizație / asociație / companie trage linie și se uită în urmă să vadă cum a fost anul care a trecut. Este un lucru firesc și de încurajat, pentru că analizându-ne evoluția pe ultimul an putem trage anumite concluzii în legătură cu faptele noastre, separând ceea ce am făcut bine, de ceea ce am făcut rău. Iar pe viitor, având în minte greșelile anterioare, să le corectăm, iar ce am făcut bine să facem și mai bine.

Trecerea în următorul an aduce firesc gânduri spre viitor și felurite planuri. Mi-aduc aminte că fiind acasă la un prieten de revelion, el avea pe hol o tablă unde fiecare își scria ce-și propune pentru anul următor. Țin minte și acum că am scris: „La anul vreau să mă însor”. N-a fost așa, m-am însurat abia după doi ani.

Aș vrea să discutăm acum care ar trebuie să fie atitudinea noastră creștinească în raport cu plnaurile de viitor. Ca punct de plecare am ales un text minunat din Epistola Sfântului Apostol Iacob, capitolul 4, versetele 13-17, din Noul Testament:

"Veniţi acum cei care ziceţi: Astăzi sau mâine vom merge în cutare cetate, vom sta acolo un an şi vom face negoţ şi vom câştiga, Voi, care nu ştiţi ce se va întâmpla mâine, că ce este viaţa voastră? Abur sunteţi, care se arată o clipă, apoi piere. În loc ca voi să ziceţi: Dacă Domnul voieşte, vom trăi şi vom face aceasta sau aceea. Şi acum vă lăudaţi în trufia voastră. Orice laudă de acest fel este rea. Drept aceea, cine ştie să facă ce e bine şi nu face păcat are."

Pentru majoritatea dintre noi ar trebui să fie evident că adesea în viață se întâmplă lucrurile altfel decât le planificăm. Ba mai mult, uneori viața ni se schimbă radical fără voia noastra, din cauza unor boli, accidente, suferințe, despărțiri, certuri, situații economice grele sau datorită unor oportunități / persoane care ne influențează viața în bine. Sunt sigur că fiecare din noi am avut planuri de viitor care nu s-au realizat și dezămăgiri pe plan personal și profesional, care ne-au învățat să fim mai precauți atunci când vine vorbă să ne lăudăm cu planurile noastre.

Read more

28 Decembrie 2012

Sms-uri de Crăciun, Paști și Revelion

De câţiva ani buni s-a împământenit tradiţia ca la marile sărbători să ne trimitem sms-uri de felicitare unii altora. Un gest frumos care înlocuieşte vechea felicitare pe care o scriam manual şi o trimiteam prin poştă. Totuşi există o problemă... care îi determină pe unii oameni să nu fie aşa încântaţi când primesc aceste mesaje pe telefon.

Ca să vă pot explica mai bine la ce mă refer, voi împărtăşi cu voi un mesaj pe care l-am primit în prima zi a Crăciunului:

"Fie că magia, lumina, leru', sufletul, căldura, spiritul, bla bla bla... Crăciun fericit! "

La prima vedere poate părea un mesaj oarecum blasfemiator... la adresa sărbătorii Naşterii Domnului. La o a doua privire mesajul poate fi luat drept o glumă... şi pentru persoanele mai puţin sensibile poate stârni un zâmbet sau chiar un râset

Eu am înţeles lucrurile într-un alt mod. Pentru mine acest mesaj este un protest faţă de sms-urile de Crăciun gata făcute, copiate, luate de pe internet sau din cărţi... în care nu regăsești nimic personal ci doar vorbe fără un adresant specific. Aceste sms-uri „la cheie”, gata să fie trimise oricând și oricui se asemănă cu o scrisoare de dragoste copiată, în care iubitul nu leagă sentimentele pe care vrea să le exprime, de întâmplări sau detalii concrete din relația cu iubita sa ci bate câmpii la modul general.

Haideți să vă mai dau un exemplu. Ce-ar fi dacă în ziua de Crăciun ați primi de la un prieten/ o prietenă, următorul mesaj:

Fie ca lumina sfântă a Nașterii Domnului să strălucească în sufletele voastre iar căldura și pacea lui Hristos să vă îmbie inimile spre bucurie, comuniune și îndelungă răbdare!”

E frumos. Dar dacă știi că persoana care-ți trimite acest mesaj nu ți-a vorbit niciodată despre Dumnezeu, sau foarte rar, atunci de unde atâta sensibilitate teologică în mesajele pe care le trimte? Dacă eu știu că prietenul sau amicul care mi-a dat acest mesaj e o persoană insensibilă, care vorbește vulgar și în subiectele noastre de discuție nu am discutat niciodată de Nașterea Domnului, de pacea lui Hristos, de comuniunea în viața Bisericii, atunci cum să cred că așa deodată, în seara de Crăciun, acest om devine atotștiutor și interesat de duhul acestei sărbători, având puterea sufletească de a transmite astfel de sentimente.

Read more

Ioan-Aurel Pop - "Din mâinile valahilor schismatici." Românii si puterea în regatul Ungariei medieval

Este o carte scrisă de Acad. Prof. univ. dr. IOAN AUREL POP, rectorul Universității Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, publicată la Editura Litera în anul 2011.

Tratează perioada implantării în Transilvania a instituțiilor Regatului Ungariei, după perioada cuceririi militare, sec. XIII – XIV. Lucrarea își propune să explice de ce românii au fost excluși din rândul națiunilor privilegiate ale Transilvaniei, marginalizați, și proprietățile lor acaparate încetul cu încetul de către ”oaspeți” potrivit documentelor vremii. Prin ”oaspeți” se înțelegeau populații sau doar familii maghiare, săsești sau secuiești așezate de regele Ungariei pe pământurile deținute de români, și care beneficiau de privilegii regale ca urmare a fidelității lor.

Totodată, cartea descrie cu minuțiozitate nu doar procesul istoric dar explică și motivațiile care au stat în spatele mecanismului de subordonare a românilor în Transilvania, de transformare a lor în popor inferior, tolerat, care nu avea voie să se așeze în orașe, să poarte arme sau să dețină titluri nobiliare.

Care a fost, așadar, resortul care a declanșat excluderea românilor?

Autorul îl indică fără ezitare: Ortodoxia.

Mai ales după 1204, anul cuceririi Constantinopolului de către armatele cruciate occidentale, Papalitatea a declanșat o amplă ofensivă asupra lumii ortodoxe prin intermediul Regatului Ungariei. Românii din Ardeal vor fi considerați ne-creștini, numiți de obicei schismatici, uneori păgâni, supuși vexațiunilor și excluși din rândul nobilimii.

"Termenul de "schismatic", folosit in lumea catolica, a avut de la început un astfel de sens, de dispreț si desconsiderare, pe când cel de "valah" (cu variante), folosit de mai toți străinii, a dobândit un astfel de sens treptat si numai in anumite limbi si împrejurări istorice. Întreaga expresie pusă între ghilimele în titlu – desprinsă dintr-un sir de înscrisuri latine din 1377, comentate mai la vale – sugerează răpirea unei avuții (materiale, morale, spirituale etc.) aflate în patrimoniul românilor ortodocși. Considerăm ca acest gen de răpiri, de despuieri, de frângeri sau smulgeri – de la țări, moșii, păduri sau sate până la credințe si visuri – au pecetluit pentru multe secole soarta românilor. Toate acestea vor fi explicate pe îndelete în lucrare (Tiberiu Hrihorciuc „Gazeta de Cluj”)."

Concluzia, tulburătoare: vreme de 800-900 de ani un popor este marginalizat și împins la periferia societății, îi sunt răpite proprietățile funciare, îi sunt distruse lăcașurile de cult, românii suferă în condiția de iobagi, mână de lucru pe pământurile ”oaspeților” pentru vina de a fi ortodocși!

 

P.S.

Am aflat despre ”Din mâinile valahilor schismatici.. Românii si puterea in regatul Ungariei medieval”, o carte care aduce mult folos, abia când am primit-o, cadou de Crăciun, de la un prieten.

Editura Litera este departe de a fi o prezența constantă în viața publică românească. Așadar, am purces, dintr-un imbold firesc, să caut numele autorului, unul dintre cei mai de seamă istorici ai noștri, printre cele publicate de prestigioasele edituri Humanitas sau Polirom.

Nu se regăsește la nici una dintre prestigioasele edituri.

Poate, totuși, mi-am spus, voi regăsi numele celui mai de seamă istoric al Transilvaniei, David Prodan, decedat. Poate că mult onorabilele edituri, care educă tinerii noștri de azi, așteaptă confirmarea valorii după trecerea la cele veșnice a autorului. Stupefiant! David Prodan nu există! Vom regăsi, firește, o mulțime de pop jurnaliști, eseiști, sociologi, literați, autori la modă în domeniul lor de activitate. Dar marile nume ale istoriografiei românești nu.

În schimb tot felul de eseiști slăbuți, precum Lucian Boia sau Neagu Djuvara, au ocupat lejer tot domeniul dedicat istoriei.

Trăiesc, uneori, impresia că există două țări: una a lor, cu oamenii lor, vârâți pe gât în mod agresiv tuturor până și în stațiile de metrou, și o altă lume, a românilor cuminți, care așteaptă cu răbdare să le vină și lor rândul.

Oameni pentru care Ortodoxia nu e o tinichea legată de coadă și de care să se rușineze ci chiar modul lor de a ființa în lume.

(Teodor N.)

 

Read more

Karla: "Am decis să-mi păstrez fecioria şi după căsătorie"

Bună, eu mă numesc Melinte Carla Maria şi am 22 de ani. Sunt din Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava.

Când m-am născut, eram un copil normal dar de la vârsta de 3 ani am început să merg pe la medici împreună cu mama. Prima problemă apăruse şi în creştere dar şi la ambele urechi, problema auzului. Auzul îmi devenise tot mai slab până nu am mai auzit deloc. De pe la vârsta de 10 ani, am ajuns la Spitalul de Pediatrie din Târgu Mureş, acolo unde am făcut prima comă diabetică, din cauza hormonilor de creştere pe care i-am făcut fiindcă nu creşteam.

Prima oară am fost la Spitalul de Endocrinologie, tot din Târgu Mureş.

Medicii mi-au făcut aceşti hormoni de creştere deoarece nu creşteam, nu mâncam şi au vrut să vadă dacă mă mai înalț cu aceşti hormoni, dar uite că în loc să cresc am rămas mică de statură.

Eu încă mai cresc dar încet. Şi uite aşa încet, încet au început să se adune problemele. De la diabet am ajuns; la probleme neurologice, însă nici acum nu se ştie diagnosticul.

De la vârsta de un an, nu puteam merge singură, aveam nevoie de un deget pentru a avea echilibru şi nici acum nu stau cu echilibrul prea bine. Merg dar, câteodată mai strâmb aşa... mai depărtat, cu un picior deoparte şi altul de altă parte. Şi mărindu-se problemele mele de sănătate, a mai apărut şi un tremur al mâinilor şi al capului, dar medicul de la Spitalul Universitar Elias presupune că ar fi o scleroză.

Read more

Tabere la Mănăstirea Oașa în 2017

 

Înscrierea se face strict prin completarea formularului: https://goo.gl/hn4wEW

Termenul limită de înscriere: o săptămână înainte de începerea oricărei tabere.

Persoana de contact: 0727 353 246 (Adi)

Ultimele comentarii

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro