“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Tabără

Excursie în Munții Făgăraș

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Casatoreste-te de tanar Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu    Din comorile Sfintei Scripturi Euharistia continua Theologica  Exista distractie si fara alcool

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."

Mai 2013

31 Mai 2013

Sfaturi pentru mămici și tătici de la Părintele Paisie Aghioritul

"Copilul are nevoie de multă dragoste și afecțiune, precum și de multă povățuire. Vrea să stai lângă el, să-ți spună problemele lui, să-l mângâi, să-l săruți. Atunci când copilul cel mic este câteodată neliniștit și face zburdălnicii, dacă mama lui îl ia în brațe, îl mângâie și îl sărută, se liniștește.

Dacă de mic copil se satură de dragoste și afecțiune, mai târziu va avea putere să înfrunte toate problemele vieții.

În casă este absolut necesar să existe o atmosferă de dragoste și pace. De fiecare dată când copilul va primi în familie puțină dragoste, dar la un moment dat va aluneca puțin, se va întoarce, deoarece va vedea că nu poate afla dragoste în altă parte, ci numai fățărnicie.

Dar atunci când își va aduce aminte de scenele urâte din familie, certuri și neînțelegeri, cum îl va trage inima să se mai întoarcă."

(Părintele Paisie Aghioritul)

Read more

Să fii trist doar de un singur lucru

Read more

Liturghie fără Euharistie şi Euharistie fără Liturghie

Timpul Postului Mare încă reprezintă pentru mulţi creştini ortodocşi un timp de apropiere de Dumnezeu în care fiecare încearcă să re-stabilească legătura sa cu Dumnezeu. Însă modul în care o facem arată cât de mult ne-am îndepărtat de Viaţa Lui şi că nu mai înţelegem mare lucru nici măcar din vieţile noastre. Şi spun asta privind modul în care cei mai mulţi dintre noi ne raportăm la Euharistie.

Până şi aceasta a devenit o „afacere privată”, iar ceea ce este îngrijorător este faptul că până şi această afacere privată a fost despărţită total de Liturghie. Este specific Postului Mare, şi ce este şi mai trist, e faptul că este specific chiar nopţii de Înviere să se întâmple acest lucru.

Astfel observăm cum până şi în Vinerea Mare, care este zi aliturgică, se împărtăşesc sute de credincioşi, care şi cum apucă, între două drumuri la piaţă, cu gândul la cozonacii din cuptor sau la curăţenia neterminată, iar în noaptea slăvitei Învieri, când suntem chemaţi cu toţii să ne înfruptăm din Viţelul care este mult, când suntem chemaţi să ne împărtăşim efectiv de Viaţa care ne-a răsărit nouă din mormânt, atunci, în multe biserici, îndemnul preotului „Cu frica lui Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste, apropiaţi-vă” sună în gol, şi nici măcar un singur creştin nu se apropie să primească Trupul şi Sângele Domnului Cel Înviat.

Read more

Suferința îndurată mântuiește

Read more

Uneori îmi dau seama că este Duhul Sfânt în mine

Sunt conștientă că de la mine nu fac nimic, dacă nu este Dumnezeu cu mine nu pot nimic, dovadă stau stările de depresie pe care le am, dar când sunt bine atunci știu că Dumnezeu este cu mine și vreau să le arăt și altora pe Dumnezeu din mine, prin starea mea.

Singura mea dorință este să-L mărturisesc pe Dumnezeu și îmi dau seama că pot dacă sunt bine sufletește. Nu vreau să țin pentru mine bucuria pe care mi-o dă Dumnezeu, vreau să-L mărturisesc pe Dumnezeu cu tot ce sunt eu, cu privirea, cu zâmbetul, cu vorba încurajatoare.

Odată mi-a zis o colegă (greșind pentru că era agitată cu lucrările ei): "Tu ești nădejdea mea... "

Și i-am zis: "Nu, nu, Doamne-Doamne este nădejdea ta... eu nu sunt decât botezată..." adică Dumnezeu lucrează prin mine și eu nu fac decât să dau curs lucrării Lui prin zâmbetul meu și prin cuvântul meu pe care tot de la Dumnezeu le am...

Pur și simplu vreau să-L fac cunoscut pe Dumnezeu oamenilor, vreau să aibă nădejde în El și astfel să-I cunoască bucuria. Cred că este singura mea dorință în această lume. Eu nu pot nimic fără Tine, Dumnezeule... Tu îmi dai totul: respirația, mersul, zâmbetul, cuvântul... Tu ești bucuria mea, Dumnezeule, Te rog, lasă-mi Duhul Tău în mine, lasă-mă să răsuflu cu Suflarea Ta, Dumnezeule, cu Duhul Tău... Doamne.

Read more

Ioan: "Preoții trebuie să cunoască foarte bine ce se întâmplă în lume, să îi cunoască pe oameni"

Mi se pare mie esenţial pentru preoţii care vor să-i atragă pe tineri în Sfânta Biserică şi la spovedanie, să cunoască foarte bine ce se întâmplă în lume, să îi cunoască pe oameni, pe părinţi, pe copii, pe tineri, şi să încerce să le fie prieteni adevăraţi, prieteni în Hristos!

În ziua de astăzi poate părea dificil să-l vezi pe aproapele, pe fiecare, prietenul tău adevărat şi să respecţi porunca absolută a lui Dumnezeu în care se înglobează toate: "Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău şi din toată puterea ta şi din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi" (Luca 10,27). Dar nu este deloc imposibil, şi chiar de asta e nevoie ca preoţii să-i poată atrage pe tineri în biserică! Atunci când preoţii îi cunosc foarte bine pe tineri şi respecta porunca cea mare a lui Dumnezeu, ei sunt capabili de o empatie faţă de aceştia în adevăratul sens al cuvântului, şi înţeleg în profunzime situaţiile cotidiene ale vremurilor mult încercate duhovniceşte în care trăiesc aceşti tineri. Astfel le pot vorbi din suflet, iar acel sfat, cuvânt duhovnicesc dat din suflet le foloseşte cu adevărat!

Cea mai recomandată soluţie din punctul meu de vedere este respectarea canoanelor de către înseşi sfinţiile lor, dedicarea cu toată fiinţa lui Dumnezeu şi lupta cu tărie în fața vrăjmaşului nevăzut, aşa încât Duhul Sfânt îşi va face oricum lucrarea neîntrerupt în inimile lor, iar ei vor da cuvântul duhovnicesc potrivit în fiecare context întâlnit, nevoiaşilor duhovniceşti.

Ieromonahul stareţ al mănăstirii unde merg eu mi-a spus într-o duminică, după Sfânta Liturghie: "Tu ştii că azi, înainte să începem slujba, eu nici nu ştiam ce am să predic? Şi când te-am văzut pe tine am simţit ce am să zic." Sensul acestor cuvinte este profund legat de mântuire, mântuirea prin aproapele, căci aceasta este calea. Astfel că Dumnezeu vrea ca preoţii Săi să îi slujească, nu făcând eforturi de unii singuri, ci funcţionând ca o unitate împreună cu credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie, mergând până într-acolo ca şi simplă prezenţă a unui om în biserică, pe care preotul îl cunoaşte şi pe care îl spovedeşte, poate să îl inspire pe acesta să dea un cuvânt duhovnicesc folositor întregii adunări, mergând pe simţirea de moment, simţirea legăturii dintre acesta şi aproapele.

În completare, conchid ideea cu un cuvânt al Părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa care a spus: "Raţiunea este ca o cârjă fără de care nu poţi merge, dar care, la un moment dat, începe să te împiedice în urcuşul către Dumnezeu."

(Ioan Alexandru)

Read more

29 Mai 2013

Online nu se va mântui nimeni! Parohia rămâne singura alternativă viabilă pentru o adevărată familie ortodoxă.

Au trecut aproape cinci ani de când administrăm acest site, care la început a fost un blog. Am început să vorbim despre Dumnezeu pe internet atunci când blogosfera ortodoxă era încă la început și am beneficiat de acest avantaj al primilor veniți. După tot acest timp aș vrea să vă împărtășesc unele gânduri, care poate vă vor fi de folos în activitățile voastre.

Așa cum am mai spus-o și în alte ocazii, am pornit acest site doar pentru că îmi doream să vorbesc oamenilor despre Dumnezeu, să le împărtășesc ceea ce eu am trăit și am simțit. Am resimțit această nevoie de a suplini ceea ce-mi lipsește... și așa am început să scriu. Mi s-a alăturat Dan, apoi Talita și mulți alți tineri care au scris articole și ușor ușor lucrurile au evoluat.

Totuși deși eu și Dan, uitându-ne în urmă, putem vedea destule lucruri bune, eu personal am și unele regrete. În primul rând recunosc faptul că o comunitate nu se poate forma online. Nicidecum. Deși astăzi se vorbește despre astfel de comunități, ele nu pot fi o familie, așa cum este o parohie. Întâlnirile online vor rămâne mereu doar frânturi neconvingătoare ale întâlnirilor reale.

Au trecut 5 ani de zile și nu pot vorbi despre o familie Otodoxia Tinerilor, pentru că nu ne leagă nimic mai mult decât discuțiile pe care le-am avut la unele articole. Sunt tineri care s-au împrietenit unii cu alții prin acest site, sunt mici grupuri de oameni care s-au apropiat. Dar aceste mici grupuri nu s-au reunit într-o familie, și o să vă explic de ce.

Read more

Psihologia și religia - Prof. Univ. Adrian Opre (conferință video)

Vă invităm să urmăriți o conferință foarte interesantă ținută de domnul profesor universitar doctor Adrian Nicolae Opre, profesor la Catedra de Psihologie la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj. Tema este de larg interes: relația concretă dintre psihologie și religie.

Următoarele două părți le găsiți mai jos:

Read more

28 Mai 2013

Binecredincioşii creştini trebue să se împărtăşească des cu Dumnezeiescul Trup şi Sânge al Domnului

Toţi binecredincioşii creştini sunt îndatoraţi să se împărtăşească des. Acest lucru îl poruncesc:

1) Stăpâneştile porunci ale Domnului nostru Iisus Hristos,

2) Faptele şi Canoanele Sfinţilor Apostoli şi ale Sfintelor Sinoade şi mărturiile locale ale Sfinţilor Părinţi,

3) Cuvintele, rânduiala şi sfinţita lucrare a Sfintei Liturghii şi

4) însăşi rânduiala Sfintei împărtăşiri.

Domnul nostru Iisus Hristos, înainte de a ne preda Taina Sfintei împărtăşiri, a zis: "Pâinea pe care Eu o dau este Trupul Meu, pe care Eu îl dau pentru viaţa lumii" (Ioan 6,51), ceea ce însemnează că dumnezeeasca împărtăşire este pentru credincioşi absolut trebuitoare pentru viaţa duhovnicească în Hristos. Si pentru ca viaţa duhovnicească în Hristos nu trebue să se împuţineze nici să înceteze, precum zice Apostolul: "Duhul să nu-l stingeţi" (I Tes. 5,19), ci să fie neîntreruptă, pentruca cei vii, după acelaşi Apostol, să nu mai trăiască viaţa lor trupească, ci viaţa lui Hristos, Care a murit şi a înviat pentru ei, este de trebuinţă ca să fie deasă şi întrebuinţarea Sfintei împărtăşiri.

Read more

Tabere la Mănăstirea Oașa în 2017

 

Înscrierea se face strict prin completarea formularului: https://goo.gl/hn4wEW

Termenul limită de înscriere: o săptămână înainte de începerea oricărei tabere.

Persoana de contact: 0727 353 246 (Adi)

Ultimele comentarii

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro