“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Tabără

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Euharistia continuaDin comorile Sfintei ScripturiCasatoreste-te de tanar Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu        Theologica  Exista distractie si fara alcool

Iunie 2013

28 Iunie 2013

Ascultă întâi de Dumnezeu!

Read more

27 Iunie 2013

Consecințele îndepărtării de firescul tradiției. Casa țărănească și casa modernă

Lumea, aşa cum e, e zidită bine; n-o poţi schimba. Lumea e-n cuprinsu ei, nu în al nostru”; „Pământul și cerul se țân laolaltă. Și stelele, și copacii și omul țân toate laolaltă. Da cine le poate schimba? Nime! Încă vine primăvara și vara, apoi vine toamna cu ale ei și la sfârșit iarna. Așa sunt rânduite și așa merg... Lumea e așa cum a lăsat-o Dumnezeu; așa cum e, ea se țâne, are o rânduiala, nu vezi?“ [6]Cum am arătat într-un articol anterior, casa era pentru ţăran un loc de tihnă şi armonie, benefic şi sănătos. Îi conferea nu numai stabilitate în plan material, dar şi un echilibru interior, al omului ancorat în rânduială. Aceasta fiindcă nu era un spaţiu neutru, ci avea şi o valoare sacră. Omul, pentru a putea nădăjdui în trăinicia şi realitatea lucrurilor pe care le face, „imită ceva ce a făcut Divinitatea” şi „trebuie să creeze nu numai în conformitate cu actul divin, ci şi «în acelaşi timp», deci, simbolic vorbind, reface Creaţia, cosmogonia, cu oricare dintre actele sale orientate spre real” [1].

Astfel munca sa „sfinţeşte locul”, devine roditoare, iar ceea ce construieşte este trainic, un lucru bine împlinit, care izvorăşte dintr-un act de dăruire, având ca scop perpetuarea vieţii. Prin aceste însuşiri, el imită actul divin, punând o temelie nu numai materială, dar şi spiritual-ontologică zidirii pe care o ridica. Însă care a fost soarta celor create de om atunci când, în loc să mai imite actul divin, omul a crezut că i se poate substitui, încetând să-l mai ia drept izvor și model al creațiilor sale, sedus de ideea că poate face din lume propria sa creație?

Read more

Icoana pe sticlă este sufletul poporului român

Nicolae Iorga afirma în ceea ce privește icoana pe sticlă că ea reprezintă "sufletul adevărat al poporului".

Cea mai veche icoană cunoscută este datată la 1703, descoperită în inventarul unei biserici din județul Sibiu.

Meșteșugul icoanelor a început în satul Nicula iar apoi s-a propagat și în zona Brașov-Făgăraș, regiunea Sebeș-Sibiu, Țara Oltului. Icoanele erau zugrăvite de țărani în puținul timp liber, cu precădere iarna, tot ei comercializându-le în satele din apropiere.

Caracteristicile și rolul icoanelor pe sticlă:

  • ingeniozitatea elementelor decorative și culorile vii.
  • desenul este schițat în linii mari dar sigure. Meșterii poporului nu aveau însușite elementele tehnice ale desenului și realizau icoana așa cum simțeau, folosind de cele mai multe ori elementele canonice.
  • icoana se zugrăvește pe "dosul" sticlei.
  • icoanele pe sticlă erau pictate pentru considerente religioase și superstițioase.
  • aveau rolul de a împodobi casa.
  • icoana reprezentând pe Maica Domnului era considerată zestre pentru fetele ce urmau să se căsătorească.
  • unii sfinți erau considerați protectori și de aceea erau reprezentați mai des: Sfântul Nicolae, Sfântul Haralambie (împotriva ciumei), Sfântul Ilie (aducător de ploi).

Text: Georgiana Pasnicu - Conservator - restaurator, iconar - georgianapasnicu@gmail.com

Fotografii: Vlad Alexandru Mindru

Vă invităm să vizitați și Muzeul de icoane pe sticlă din Sibiel

Read more

Ajută-ne să ne îndrăgostim de Tine...

Atât de multă iubire primesc, atât de multă înțelegere și grijă, încât dragostea mamei mele - mamă care m-a ținut la piept, care m-a hrănit de la sânul ei, pălește și se ofilește. Atât de multă iubire primesc, încât dragostea ei își pierde aroma și este suflată ca un fir de nisip de vânt. Nu pentru că mama mea a încetat să țină la mine, ci pentru că dragostea lui Iisus nu poate fi comparată cu nimic. Este dincolo de cuvinte, o dulceață care persistă lipsită de caducitate, o dulceață mai presus de orice simțire.

Îmi este destul de greu să vorbesc despre Dumnezeu, despre relația mea cu El. Cu cât râvnesc mai mult, îmi pare că îmi este mai aproape, că am pierdut atât de multe în acești ani cât am ales să stau departe de Iisus... Mi-aș dori să recuperez, să pot spune tuturor cât de dulce este, să mă apropii tot mai mult până când suflarea mea îi va fi dăruită întrutotul.

După ce am avut parte de prima mea spovedanie în adevăratul sens al cuvântului, inima mea începea să îmi bată foarte tare atunci când începeam să mă rog. Mi se făcea atât de dor, ca și când am fi vorbit ore întregi iar în acel moment mi-ar fi spus că trebuie să plece. Sufletul meu tânjea după prezența Lui. Cine nu a avut parte de o spovedanie ca la carte - nu în grabă, ci pe îndelete, o spovedanie în care să te descoperi Lui cu fiecare defect, cu fiecare gând, nu știe ce a pierdut. Este mai presus de cuvinte. Astfel de pași ne îndreaptă spre Mântuitorul nostru, ne călăuzesc și ne deschid o altă lume în fața ochilor. Astfel de pași, călăuziți de un duhovnic iscusit și cu grijă ales, care să ne ia de mânuță și să ne conducă la Hristos.

Are părintele Arsenie Papacioc o vorbă: "Și când suntem singuri, suntem prea mulți". Iar uneori încerc să realizez că am atât de mulți prieteni, că nici nu le știu numele. Trăiesc pentru Cer, iar acolo, Acasă, sunt nu zeci, ci sute de suflete care se bucură de prezența lui Dumnezeu, care sunt binecuvântați pentru eternitate...

Read more

26 Iunie 2013

Scopul legiferării homosexualității este transferul de loialitate, pe care omul i-o acorda lui Dumnezeu, către politicieni.

Astăzi începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, pe care-i vom sărbători pe 29 iulie. La Sfânta Liturghie dimineață, la momentul dedicat citirii din epistole (la Apostol) s-a citit pasajul din capitolul 1 a Epistolei către Români în care Sfântului Apostol Pavel vorbește despre patima homosexualității. Nimic întâmplător, acum când în țara noastră discuțiile despre modificarea constituției au ca miză și legiferarea unirii dintre homosexuali sub forma unei așa zise „căsătorii”.

S-a discutat mult despre această temă, și cea mai mare nedumerire este următoare: De ce încearcă marile puteri ale Europei să forțeze legiferarea homosexualității în statele Uniunii Europene? De ce este așa de importantă această măsură pentru binele Europei? Este oare homosexualitatea cea mai mare problemă a acestui continent? Aduce legiferarea acestui mare păcat vreun bine națiunii? Creează homosexualitatea locuri de muncă? Rezolvă sărăcia oamenilor? Aduce pace în familiile destrămate? Unește pe fii unei nații? Îi aduce acasă pe cei din diaspora? Crește natalitatea? Aduce un spor economic? Atrage investițiile străine? Scade deficitul bugetar? Mărește exporturile? Dezvoltă turismul? Rezolvă problemele legate de infrastructură? Ridică cumva nivelul educației în rândul populației? Crește calitatea serviciilor medicale în sistemul de stat?

Nimic din toate acestea. Atunci de ce insistă mai marii Europei și Statelor Unite pe această legiferare a unui păcat condamnat de mii de ani în conștiința lumii?

Eu am găsit răspunsul în interviul pe care IPS Iosif l-a oferit portalului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, doxologia.ro. Și acest răspuns se împletește de minune cu ceea ce spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola sa către Romani.

Cheia demersului lor rezidă în efectul psihologic pe care-l va avea legiferarea acestui mare păcat în rândul populației. Scopul acestei legiferări nu este într-ajutorarea celor câteva sute de homosexuali din România, care înseamnă sub 0,01 % din populația țării ci influențarea psihologică a celorlalți 99,99% dintre noi.

Read more

Homosexualitatea este unul dintre cele mai evidente semne ale neînchinării omului către Dumnezeu

Aș vrea să discutăm puțin despre viața și păcatele care se ascund în spatele homosexualității. Pentru a acoperi păcatul bărbaților care se aprind în pofta lor față de alți bărbați și a femeilor care se aprind către alte femei, a apărut o vorbă care-i încearcă să-i disculpe: „Ce ne interesează pe noi ce face omul sub plapuma lui?” Defapt de ce atâtea discuții pentru o chestie atât de intimă?

Sfântul Apostol Pavel lămurește cu o logică matematică de unde vine interesul întregii societății asupra alegerilor sexuale pe care le face un individ.

În primul rând marele apostol punctează clar cauza păcatului pederastiei (homosexualității): departarea omului de Dumnezeu.

Căci deşi L-au cunoscut pe Dumnezeu, nu ca pe Dumnezeu L-au slăvit şi nici nu I-au mulţumit, ci'n cugetările lor s'au rătăcit şi inima lor cea neînţelegătoare s'a întunecat. Zicând că sunt înţelepţi, au ajuns nebuni şi slava lui Dumnezeu Celui nestricăcios au preschimbat-o în asemănarea chipului omului celui stricăcios şi al păsărilor şi al patrupedelor şi al târâtoarelor. De aceea Dumnezeu i-a predat necurăţiei, după poftele inimii lor, ca să-şi necinstească trupurile ei între ei, ca unii care au preschimbat adevărul lui Dumnezeu în minciună şi s'au închinat şi i-au slujit făpturii în locul Făcătorului, Cel ce este binecuvântat în veci, amin!” (Romani 1, 21-25)

Când omul nu-L mai recunoaște pe Dumnezeu ca fiind Creatorul Său și nu i se mai închină Lui, și nu-I mai mulțumește, ci se rătăcește și își întunecă mintea slujind altor idoli, atunci Dumnezeu îl lasă în voia lui, îl lasă neajutorat, îl lasă în prostia lui, cum ar zice românul. Dar nu face asta din răzbunare sau răutate, ci o face pentru a-l trezi pe cel rătăcit.

Read more

25 Iunie 2013

Ultimele comentarii

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."