“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Tabără

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Euharistia continuaDin comorile Sfintei ScripturiCasatoreste-te de tanar Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu        Theologica  Exista distractie si fara alcool

Ianuarie 2014

31 Ianuarie 2014

Adu-ți aminte că ești om muritor, bolnăvicios și pătimaș, spurcat și necurat

Aduceți-vă aminte fraților de acea înfricoșătoare Judecată, când va veni acea zi și noaptea cea înfricoșătoare, adică noaptea păcătoșilor și ziua drepților, când se va sparge soborul și se vor risipi lucrurile cele rele și mincinoase. Atunci, se va lămuri fiecare, lucrurile lui, și cinstea lui, bogatul și împăratul, bărbatul și femeia. Atunci, viață bună se va cere de la noi și fapte bune, nu mărire și bogăție slăvită, nici sărăcie și stare proastră.

Mie, va zice Domnul, fapte dă-Mi, și, chiar de ești rob, vei fi mai mare decât cel liber. Sau de ești femeie, mai mare vei fi decât bărbatul, de viețuiești după Legea lui Dumnezeu și după Scriptură. Să ne lepădăm, deci, de noi înșine și de voile noastre și să urmăm lui Dumnezeu.

O, de câte ori s-a ridicat această mare a vieții și faptele trupului acestuia câte valuri au făcut? Câte tulburări, câte furtuni, câte înnecări, câte fărădelegi, câte greșeli, câte ispite și lacrimi, câte rele în toate cetățile, câte prin case, câte certuri prin târguri? Și ce este în ajutorul omului sau în puterea lui? Toate sunt pline de frică: nașterea lui în durere, moartea înfricoșată, iar cele de după moarte, negrăite și nespuse cumpăniri în inimile noastre sunt, și bune și rele. Că, în ce parte ni se pleacă gândul, într-acolo și jugul trage. Bate, dar, cu îndrăzneală, ca să-ți deschidă ție degrab.

Read more

Milostenia pentru aproapele se face adeseori cu efort și suferință

A pătimi pentru altul, a ajuta și a se osteni, plăcut lucru este lui Dumnezeu. Că aceasta și datori suntem a face, ca niște slugi de aproape și slujitori ai cuvântului lui Dumnezeu, ca să-I plăcem Lui, ca niște ostași ai Împăratului, de la care luăm și plată; milă adică să avem și îndurare a sufletului.

Pentru că cela ce are un izvor ca acesta, din care izvorăsc toate bunătățile, apoi acela, dacă are bogăție, o dă, iar de vede pe cineva în primejdii și nevoie, plânge, iar de vede pe vreun om asuprit, îi dă o mână de ajutor. Deci, să ne nevoim și să ne silim ca dragostea, credința și răbdarea noastră să nu fie fără nici un înțeles, ci ca un coif și suliță și ca o armă împotriva vrăjmașului. Cu toți, adică, cu dragoste să fim și îndelung-răbdători, întru tărie viețuind.

Că și Domnul nostru, Iisus Hristos, grăiește: „Așa se cade să fie slujitorul Domnului”, adică pe săracul care lăcrimează să nu-l treacă cu vederea, ca și rugăciunea noastră și lacrimile să nu se treacă cu vederea. Iar de vom aduce daruri mari lui Dumnezeu, să nu ne mândrim, ci cu gând smerit aceasta să o facem, ca să primim bun dar de la Dumnezeu. Pentru că Iov, cel care mai înainte de toți, împreună-pătimitor a fost și spre toți îndurat, zice: „Eu pentru fiecare neputincios, am plâns și am suspinat, văzând pe om în primejdie, iar de l-am văzut gol, l-am îmbrăcat. Și ușile mele deschise au fost pentru tot străinul.Tot așa și Tobie zice: „Milostenii multe făceam, iar când am văzut vreun mort lepădat, îngrijindu-mă de el, l-am îngropat.”. Iar Proorocul Osea zice: „Să ne silim a cunoaște pe Domnul, că milă voiește, iar nu jerfă și arderi de tot.”. Încă și Miheia Proorocul zice: „Eu îți voi spune ție, omule, ce lucru este mai bine și mai bun, sau ce caută Dumnezeu de la tine. Aceasta, adică, o caută: să faci milostenie cu dragoste.”. Dar s-a zis și la Pilde: „Să izbăvești pe cei duși la moarte, iar pe cei uciși de sabie să-i răscumperi”.

Read more

Cui cere, dă-i!

A intrat odată ava Agaton în cetate să-şi vândă puţinele lui vase şi a găsit un lepros lepădat în cale. I-a zis lui leprosul:, Unde te duci?” I-a răspuns ava Agaton: "În cetate să vând nişte vase.”

Zis-a lui leprosul: "Te rog să mă iei şi pe mine acolo.” Şi luându-l pe spatele său, l-a dus în cetate.

I-a zis lui acesta: "Unde vei vinde vasele tale, acolo să mă pui.” Şi i-a făcut bătrânul aşa.

După ce vindea un vas, zicea leprosul:, cu cât l-ai vândut?”

Şi-i răspundea:” Cu atât”. Şi-i zicea iarăşi: "Cumpără-mi o plăcintă.” Şi-i cumpără. Şi iar vindea alt vas, şi-i zicea leprosul iarăşi:

"Dar acesta cu cât?” Şi-i răspunde bătrânul: "Cu atât.” Cumpără-mi şi mie cutare lucru.” Şi-i cumpăra.

Deci după ce a vândut toate vasele şi vrea să plece, i-a zis din nou: "Te rog din nou să mă duci unde m-ai găsit.” Şi luându-l pe spatele lui, l-a dus la locul lui. Şi i-a zis: "Binecuvântat eşti ava Agaton de Domnul în cer şi pe pământ.” Şi, ridicând ochii săi, pe nimeni n-a mai văzut. Că a fost îngerul Domnului, care a venit să-l ispitească.

(Proloagele - volumul I, Editura Bunavestire, Luna ianuarie, ziua 31, Cuvânt din Pateric)

Read more

29 Ianuarie 2014

Conferința "Lumea a apărut în milioane de ani. Oare așa să fie?" (duminică, 9 februarie 2014)

Duminică, 9 februarie 2014, Biserica Ortodoxă "Sf. Chiril și Metodiu" din campusul studențesc Agronomie, București, vă invită la conferința "Lumea a apărut în milioane de ani. Oare așa să fie?" prezentată de doamna biolog -Elena Blănaru. Detalii mai jos în afiș:

Read more

Seară de cântec și poezie, vineri 31 ianuarie 2014

Vineri, 31 ianuarie 2014, Biserica Ortodoxă "Sf. Chiril și Metodiu" din campusul studențesc Agronomie, București, vă invită la o seară de cântec și poezie. Mai jos puteți afla detaliile.

Read more

Minte, natură și matematică: o întâlnire miraculoasă. Interviu cu dl. Solomon Marcus, matematician și membru al Academiei Române

Vă invităm să vizionați emisiunea "Lumina Celui nevăzut" de la Trinitas TV în care părintele diacon Sorin Adrian Mihalache l-a invitat pe domnul Solomon Marcus, matematician de etnie evreiască, membru al Academiei Române. Este un dialog fascinant, în care se descoperă măreția creației lui Dumnezeu.

Read more

Ultimele comentarii

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."