“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Tabără

Excursie în Munții Făgăraș

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Casatoreste-te de tanar Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu    Din comorile Sfintei Scripturi Euharistia continua Theologica  Exista distractie si fara alcool

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."

Februarie 2014

27 Februarie 2014

Flori: "De la desfrânare, reiki şi alte metode de ezoterism înapoi la Hristos şi Maica Domnului"

Mă numesc Flori şi vreau să vă împărtăşesc din experienţa mea nefericită pentru ca alţii să nu mai facă aceste greşeli.

Am crescut într-un oraş de provincie şi de mică am mers la biserică. În toţi aceşti ani m-am rugat, dar rugăciunea nu era primită deoarece nu respectam poruncile din Evanghelie. După facultate am venit în Bucureşti crezând că aici o să găsesc ceea ce îmi doream: un serviciu şi o familie.

Deşi Dumnezeu m-a ajutat de fiecare dată, în loc să Îi mulţumesc, m-am afundat din ce în ce mai mult în păcate grele: mi-am pierdut fecioria la 24 de ani după care am avut mai mulţi prieteni. De asemenea, am păcătuit uitându-mă la filme neortodoxe, practicând malahia 7 ani de zile. Era ceva de care nu puteam scăpa. Parcă nu erau de ajuns păcatele acestea şi iadul în care mă afundam din ce în ce mai mult.

Prin persoane de "încredere" m-am apucat să citesc şi să practic ezoterism, reiki, radiestezie, hipnoză cu diverşi maeştri din ţară şi de peste hotare. Era o mare bătălie pe sufletul meu, şi mă consideram aleasă, neştiind că sunt înşelată de duhurile rele care luau chip de îngeri de lumină. Mi se părea normal să citesc astfel de cărţi, credeam că Dumnezeu îngăduie aceste lucruri. Vedeam în mai toate bisericile din Bucureşti oameni care practicau astfel de metode crezând că "sunt aleşi de Dumnezeu". Dar aveam să constat că sunt înşelaţi ca şi mine. În toată această perioadă mergem la biserică, mă spovedeam, dar nu mă lăsam de păcate, eram mereu tristă, nemulţumită, depresivă.

La un moment dat eram aşa de adânc în iadul deznădejdii că nu mai suportam nimic în jurul meu şi mă rugam Maicii Domnului să schimbe ceva în viaţa mea.

Read more

Ernest Bernea: "Omul este om prin puterea dragostei sale."

Omul e singur şi sărac, ca un ecou fugar printre stâncile unui munte. Omul e trist, făptură rătăcită şi slabă, orfan al darurilor dumnezeieşti, sărman al înţelesului şi bucuriei, poartă deschisă tuturor îngenunchierilor.

Om, omule bun, pune în cugetul şi fapta ta întâi dragostea. Întâi dragostea... Nu dragostea nesăţioasă, dragostea de bogăţie, de putere, de stăpânire, ci dragostea de frumuseţe, de lumină, de adevăr, dragostea mângâiere, îndemn şi creaţie. Nu dragostea care cere, vrea pentru sine, ci dragostea care dăruie, care hrăneşte pe altul. Nu dragostea sufletului pustiit, ci aceea a sufletului care se revarsă fluvial.

Dragostea este cheia şi a veşniciei. Dragostea împrăştie urâtul, urâtul singurătăţii, topeşte răul, răul întunericului, alungă tiparele şi hotarele, alungă potrivniciile; aduce pretutindeni fiinţă nouă şi roditoare. Dragostea naşte şi pârguieşte rodul, transfigurează şi înalţă sufletul; prin ea dumnezeiasca faţă joacă focul luminilor de ape în lumea durerilor noastre. Acolo unde nu e dragoste, stăpânesc întunericul şi urâtul, acolo unde nu e dragoste înfloresc trufia, pizma, nedreptatea şi toate chipurile prostiei omeneşti.

Omul care nu iubeşte nu înţelege nimic din lumea lucrurilor văzute şi ascunse. Graiul minunilor îi este cu desăvârşire închis. Acolo unde nu este dragoste nu este nici cunoştinţă adâncă. Este în firea omului să învingă prin dragoste. Dumnezeul întrupat ne-a dezvăluit lumea nouă, adevărul, viaţa şi puterea prin dragoste. Omul este om prin puterea dragostei sale. Să iubeşti un copac, o floare, un copil, o femeie, să iubeşti pământul aspru şi cerul boltit albastru, să iubeşti totul, chipuri şi sensuri, totul: joc, cântec, lumină, jocul şi armonia cosmică, să iubeşti îndeosebi omul, fratele tău, bun sau ticălos, tare sau slab, să-l iubeşti pe Dumnezeu cu puterile tale însutite peste fiinţa ta legată de păcat.

Read more

26 Februarie 2014

Argumente scripturistice și patristice pentru participarea femeii la slubele Bisericii în perioada ciclului menstrual

Am observat un interes sporit pentru subiectul despre locul femeii în Biserică în perioada ciclului menstrual. Era şi firesc să se întâmple aceasta, din moment ce sute de episcopi şi mii de preoţi din lumea ortodoxă (inclusiv din BOR) niciodată n-au fost de acord cu interdicţia de intrare a femeilor în biserică în perioada ciclului lunar.

După cum am arătat şi în articolul precedent, o astfel de abordare poate fi considerată una „liberală” faţă de Vechiul Testament, dar, în acelaşi timp, este una tradiţională şi autentică pentru Biserica Noului Testament.

Ca de obicei, n-au lipsit nici criticile şi acuzaţiile de erezie sau, cel puţin, sminteală. Şi dacă peste acuzaţiile şi atacurile la persoană pot trece uşor, fiind vaccinat împotriva prostiei, atunci când e vorba despre erezie sau sminteală cred că trebuie să-mi argumentez poziţia, căci chiar nu vreau să semăn neînţelegere, tulburare şi sminteală în rândul clericilor sau credincioşilor. Totodată, vreau să-mi cer iertare dacă am supărat sau smintit pe cineva în cadrul acelor dezbateri virtuale, mai ales că nu am făcut-o intenţionat şi nici măcar din dorinţa de a mă apăra pe mine, ci mai degrabă din necesitatea de a pune la punct pe diferiţi amatori cărora le adresez acest răspuns…

Deci voi veni cu câteva argumente prin care-mi voi reconfirma poziţia exprimată anterior. Dacă toată lumea ar fi citit cu atenţie studiul maicii prof. dr. Vassa Larina şi textul din Constituţiile Apostolice (redat în articolul precedent), poate că nici nu era nevoie de aceste lămuriri. Acum însă, când deja s-au scris sute de comentarii la subiect, sunt nevoit să completez cu următoarele afirmații:

Read more

Ce este “(ne)curăţia femeii” şi cum se raportează Biserica la ea. Drepturile femeilor creştine în perioada ciclului menstrual

Motto: Dacă femeia moare la naştere, noi o considerăm sfântă, ca una ce şi-a dat viaţa pentru a aduce un om nou în lume, dar dacă ea rămâne în viaţă, noi îndrăznim să o numim „necurată” timp de 40 de zile. Săraca femeie! Oare ce-i mai bine pentru ea?

De multe ori am fost întrebat despre drepturile şi îndatoririle femeilor în „perioada necurăţiei lunare” şi, acumulând anumite materiale, am hotărât să formulez un răspuns.

I. Aşa-numita „necurăţie lunară” (menstruaţia), precum şi „necurăţia femeii lăuze” sunt noţiuni incompatibile cu creştinismul, mai ales că e vorba despre nişte procese fiziologice inevitabile, fără de care o femeie nu ar putea deveni mamă! Scurgerea de sânge din corpul femeii nu este o necurăţie, ci din contra, o curăţire a organismului ei şi care nu afectează starea duhovnicească a femeii, ci este exact ca şi curgerea mucoasei nazale sau vărsarea lacrimilor, care de asemenea sunt procese de curăţire. Faptul că o astfel de curăţire presupune scurgeri de sânge, nu schimbă prea mult datele problemei, mai ales în prezent, când măsurile de igienă împiedică orice vărsare de sânge în spaţiile publice sau private.

II. Despre implicaţiile teologice ale aşa-numitei „necurăţii rituale” există un studiu foarte bun al maicii Vassa Larina (tradus acum şi în româneşte). Am observat că în acel studiu lipseşte un citat important la acest subiect, şi anume capitolul 27 din cartea a VI-a a Constituţiilor Apostolice – text pe care-l vom reda mai jos.

Read more

25 Februarie 2014

"Desăvârșiți și nedesăvârșiți în apropierea Sfintelor Taine" în scrierile Sfântului Ioan Gură de Aur

Sfântul Ioan Gură de Aur între multele teme teologice abordate în neobosita lucrare omiletică, vorbește, ca nimeni altul, despre modalitatea apropierii creștinilor de dumnezeiasca Împărtășanie.

Ca și astăzi, și atunci, existau mulți creștini care considerau împărtășirea, un dar oferit celor care au ajuns la un stadiu înaintat de desăvârșire, Sfintele daruri încununând oarecum efortul lor ascetic.Tuturor, deopotrivă, Sfântul Ioan arată în Omilia 14 la Evrei (PG. 63,132) că nu există o deosebire între cei desăvârșiți și cei nedesăvârșiți la primirea Sfintei Împărtășanii, ci numai o deosebire între cel cu conștiință curată sau în curs de curățire și cel ce nu o are astfel, cerând ca primul să se apropie ori de câte ori ar vrea, chiar și în fiecare zi, iar celălalt nici măcar o dată pe an.

Prin urmare deosebirea nu se face între cei păcătoși și cei curați, ci între cei hotărâți și cei indolenți. Aceasta întrucât, tot Sfântul Ioan Hrisostom se întreabă, oarecum retoric, în aceeași omilie: „Cine are nevoie de medic? Oare nu cei ce suferă rău? Oare nu mai degrabă celor nedesăvârșiți care sunt mâncați de multe ori, ca să nu spun neîncetat, înăuntrul lor ca de un șarpe de irascibilitatea care locuiește în ei. Tuturor acestora li se poruncește să bea ca antidot spre uciderea șarpelui ascuns înăuntrul lor Sângele cel de viață făcător al Domnului.”

Read more

Iuliana: "Am încercat să mă ridic de nenumărate ori, dar tot de atâtea ori am căzut"

Trebuie să recunosc că mi-a luat ceva timp până să-mi iau inima în dinți (dacă pot spune așa) și să vă scriu mărturia mea. Cunosc site-ul de mai bine de un an de zile și mărturiile celorlalţi mi-au fost de mare folos când am întâmpinat ispite, așadar am considerat că a venit vremea să nu mai păstrez tăcerea, ca o răsplată pentru ajutorul primit prin minunata voastră campanie.

Încă de mică mi-am spus că nu voi ceda presiunilor ce vor apărea și că-mi voi păstra fecioria până în momentul în care voi simți că sunt pregătită pentru așa-numitul "pas următor", dar crescând, conștientizând faptul că cel mai frumos cadou pe care o femeie i-l poate oferi soțului său este tocmai fecioria sa, am decis că vreau să pășesc în Biserică fecioară fiind și nu să pășesc în păcat, înșelându-mă că „a venit vremea”.

Dar nu a fost ușor, pentru că s-au pus multe presiuni asupra mea, iar mai târziu, cu toate că aveam o relație cu un băiat care îmi împărtășea părerea, am fost la un pas de a eșua, căci diavolul ispitește, dar prin mila lui Dumnezeu, nu am cedat. Cu toate acestea, din nefericire, curată nu sunt.

Trupul și sufletul îmi sunt întinate de păcatul malahiei. Am căzut în acest păcat de câțiva ani, când, întâlnind un post tv pentru adulți, am început să practic ce vedeam, neștiind pe atunci ce păcat săvârșesc. Apropiindu-mă de Biserică și aflând în ce prăpastie mă aflu, am încercat să mă ridic de nenumărate ori, dar tot de atâtea ori am căzut. De puțină vreme m-am decis (pentru a nu știu câta oară) să nu mai păcătuiesc și acum mă rog la Dumnezeu să nu mai mai lase să cad și să mă ierte.

Read more

24 Februarie 2014

Săptămâna albă sau "postul lui Adam"

Această săptămâna înainte de Postul Mare mai este numită și săptămâna alba, în care avem dezlegare la lapte, brâznă, ouă și pește.

Este o înțelepciune teribilă a Sfinților Părinți în legătură cu aceasă săptămâna albă în care nu se mănâncă deloc carne, în rest este dezlegare la toate mâncărurile.

Sfântul Grigorie Palama numește această săptămână "postul lui Adam". Lui Adam nu i s-a spus de Dumnezeu:  "Din toți copacii să nu mănânci și din unul singur să mânânci" ci invers "din toți copacii să mânânci și doar din unul singur să nu mânânci". Dar Adam pentru că n-a păzit o singură poruncă a căzut în păcat.

La fel ca și lui Adam și nouă ni se spune în această săptămână: să nu mâncăm carne, în rest putem mânca de toate.

Cine nu poate posti această săptămână albă, atunci îi va fi greu să postească tot postul.

Cine nu poate ține această mică poruncă, cum oare le va ține pe toate celelalte?

E un exercițiu introductiv la Postul Mare, foarte important, la care mulți picăm, pentru că îl considerăm o găselniță.

Este un examen de ascultare. Un examen care ne introduce încet încet la ce se va întâmpla cu noi și sufletul nostru în Postul Mare.

(Claudiu Balan)

Read more

Tabere la Mănăstirea Oașa în 2017

 

Înscrierea se face strict prin completarea formularului: https://goo.gl/hn4wEW

Termenul limită de înscriere: o săptămână înainte de începerea oricărei tabere.

Persoana de contact: 0727 353 246 (Adi)

Ultimele comentarii

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro