“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Tabără

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Euharistia continuaDin comorile Sfintei ScripturiCasatoreste-te de tanar Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu        Theologica  Exista distractie si fara alcool

2015

31 Decembrie 2015

Cuvânt al Pr. Justin Pârvu pentru viețuirea în noul an

Trecerea în noul an nu ne foloseste, din păcate, cu nimic. N -avem niciun spor, nu trezeşte în noi ceea ce trebuie să trezească, adică înfricoşata Judecată şi veşnicia. Că-i 2013, că-i 2028, că-i 3000, asta nu spune nimic despre noi.

Este anul acesta pe care l-am trăit, cu cât ne-am apropiat, cu cât am simţit mai mult trăirea noastră faţă de Dumnezeu, asta înseamnă An Nou: apropierea noastră de Sfânta Treime, că de acolo curge toată energia şi spiritualitatea neamurilor noastre. Uitaţi-vă acuma sunt atâtea noutăţi asupra noastră şi-s legate numai şi numai de viaţa spirituală, nu-i interesează de nimic altceva, decât numai de viaţa duhovnicească a fiecărei naţii, a fiecărui individ în parte pentru că ei au fost şi continuă până astăzi şi vor fi în veac împotriva lui Hristos. Acum boala lor, a stăpânilor acestei lumi, este să detroneze, să desñinţeze din orice suflet curat şi sănătos pe Hristos. Ruga noastră aici este.

Făptuirile şi îngrijirile de toate celelalte, şi astea-s bune, dar să nu depăşească o limită. Limita aceasta să fie cum am spus: ca Sfânta Cruce la trecerea linei ferate, crucea Sf. Andrei. La fiecare pas, atenţiune.

După cum în orice gând al nostru, în orice faptă şi cuvânt, trebuie să ne gândim dacă-i bun gândul meu, dacă-i bună fapta mea, dacă-i bună vorba mea. Trebuie redusă foarte mult obişnuinţa asta a lumii de a pierde timpul în televizor, în calculator, în internet, în toată - tehnica asta a noastră. Eu nu pot să fiu împotriva lucruilor acestea, pot să fie şi utile, dar numai dacă există şi o lupă formată, serioasă ca să poată lepăda mereu tot ce există, pentru a alege ce este bun.

Albina pleacă din stup şi se duce, aleargă, se duce şi se aşează pe floricica cea care are nectar. De unde ştie care-i floarea aceea? Parcurge 2-3000 de flori pentru un gram de miere. Cam aşa ar trebui să fim şi noi: matca bună şi apoi Dumnezeu ne va ajuta pe parcurs. Să ne izbăvească de mânia Lui, să nu înnădească neamurile străine şi de forţa răului care năpusteşte asupra Ortodoxiei, în special. Căci a fost şi rămâne un nod greu pentru ei, mai ales popoarele din Răsărit care mai au ceva sănătos în lumea noastră ortodoxă, faţă de Occidentul ăsta care s-a transformat. Ce era cultura şi civilizaţia în Franţa, Germania, Spania, Italia? Iată ce a ajuns astăzi Occidentul şi ce a ajuns Rusia. In sărăcia ei a ajuns astfel, dar ei au menținut și cunoscut adevărul și lumina, adusă pe pământ. Împreună cu îngerii care luminează și aprindem și noi lumânări de la ei, şi ei de la noi, mucenicii şi mărturisitorii şi martirii, cu toţii, împreună formăm buchetul acesta de flori ca să ne desăvârşească Dumnezeu...

Sursa: Ne vorbește Părintele Justin, volumul III, Fundația Justin Pârvu, pp.13-15

Read more

28 Decembrie 2015

Soții care evită nașterea de prunci ajung să se dușmănească

"Unde se evită naşterea de prunci şi creşterea lor ca o povară, dintr-o menajare a comodităţii individuale, folosindu-se raportul între sexe numai pe muchia îngustă a satisfacerii pasiunilor cărnii, s-a produs o mare cădere din umanitate, s-a redus considerabil platforma comuniunii dintre bărbat şi femeie.

Acolo, cei doi poli complementari ai umanităţii nu-şi mai aduc toată bogăţia lor specifică în existenţă, noutatea şi bucuria continuă care îmbogăţeşte existenţa; reducându-se comuniunea între ei, nu se mai efectuează nici armonizarea bogată între ei, iar urmarea este înduşmănirea şi lupta între ei sau scârba învinsă numai carnal în momente izolate.

Oamenii care nu mai vor să aibă copii, care nu se mai bucură de copii, cad la o treaptă mai jos decât cea a animalelor şi la o existenţă chinuită, pe care acestea nu o cunosc. Uscăciunea vieţii lor e întreruptă numai de beţia sincopată, lipsită de bucurie bogată şi substanţială, manifestată în dezlănţuirea de scurtă durată a pasiunilor carnale."

(Pr. Dumitru Stăniloae - Reflecții despre spiritualitatea poporului român, Editura Elion, București, 2004,  p. 113)

Read more

Gânduri la împlinirea a 25 de ani de existență ASCOR la Iași

„Despre oamenii care intră și ies din viața noastră. Oamenii ne intră în viață diferit.Unii ca o pasăre, alții ca o frunză.”

S-au scurs 25 de ani în care, prin Târgul Ieșilor, prin sălile de curs ale universităților, s-au succedat generații de tineri în căutarea unui rost. Anul ’90 a poposit în orașul celor șapte coline, cu un aer proaspăt de speranță și de libertate. Cărți noi, interzise până cu câteva luni înainte, ”făceau cu ochiul” de pe tarabe, studenților curioși. Oamenii vorbeau despre toate, fără frică și amestecat. Pe pereții magazinelor, pe ușile clădirilor, prin stații, erau postate afișe care invitau la conferințe Zen, la cluburi de Yoga sau arte marțiale, evenimente culturale sau religioase. Bucuria nevinovată a studenților, se amesteca în serile de primăvară cu mirosul teilor și cântecul păsărilor.

Zdrăngănitul metalic al tramvaielor, dimineața, aducea aminte de prezența la cursuri iar în sesiune, sporea frica de examene. În aceste împrejurări, într-o cameră de cămin din Târgușor, câțiva studenți, își puneau problema Adevărului. Căutau să afle mai mult decât li se oferea la școală sau acasă. Trebuia să mai existe ceva; mai era un Ceva pe care-l simțeau, îl intuiau dar nu și-l puteau explica deocamdată. Pentru a se dumiri, și-au așezat gândurile împreună; s-au întrebat, s-au contrazis, au „răscolit” prin ce știau, doar-doar vor afla răspunsuri la frământările lor. Într-una din zile, unul mai „curajos” dintre ei a propus să fie invitat un preot care să-i lămurească, căci dialogurile lor, în loc să limpezească ridicau tot mai multe și mai multe întrebări.

Read more

Frica – îngrădire a libertății

 „Când ai credință adevărată în Dumnezeu și dragoste curată, faci orice și nu-ți este frică; dar dacă nu ai dragoste curată și credință adevărată, îți este frică să faci și binele.”

În anul 1996, am participat împreună cu alți 45 de colegi la o tabără studențească în insula Corfu. Cele două săptămâni de dialog, rugăciune, vizite, sport, au rămas o amintire de neuitat. Serile le petreceam în dialoguri de toate genurile dar și în dialoguri de suflet. În tabără se afla pentru a ne răspunde întrebărilor părintele Gavriil, un părinte grec care știa românește, delegat al Mitropolitului Timotei de Kerkira (Corfu). Într-o seară doi tineri dintr-ai noștri, un băiat și o fată, s-au apropiat de grupul „misticilor” și l-au întrebat cu un aer glumeț pe părintele Gavriil:

- Părinte, este păcat dacă un băiat și o fată se plimbă ținându-se de mână? Întrebarea ne-a surprins pe toți, inclusiv pe părintele. Noi discutam acolo despre viețuirea în Sfântul Munte Athos și despre rugăciune când prietenul nostru, pleosc cu bățul în baltă. Părintele și-a revenit primul și a răspuns ușor iritat, cu accentul său grecesc.

- Țî întrebări mai pui țî tu! Țî tu nu înțelegi!? Ia aminte: când ai credință adevărată în Dumnezeu și dragoste curată, faci orice și nu-ți este frică; dar dacă nu ai dragoste curată și credință adevărată, îți este frică să faci și binele.

Read more

27 Decembrie 2015

Interviu cu părintele Constantin Necula

- V-am auzit acum câteva zile vorbindu-le copiilor de şcoală despre Crăciun şi Naşterea Domnului. Cum să le povestim Crăciunul copiilor?

Constantin Necula: C.N.: Să pornim povestea Crăciunului de la ei, copii fiind. Să ne aducem aminte cât de frumos au fost ei îngrijiţi, cum le-am zâmbit, cum nu le-a lipsit nimic şi că Christos, la câteva zile de la naştere trebuie să fugă de acasă. Trebuie să fugă departe pentru că nişte oameni au încercat să îi ia viaţa. Şi poate că îi învăţăm pe copii că există o presiune a vieţii, care nu îi ajută întotdeauna, dar care îi şi face să meargă mai departe. Un copil alergat prin lume este Christos la început. Tocmai pentru ca apoi lumea să alerge după el cu bucurie. Aceasta este taina.

- În ultimii ani, Crăciunul înseamnă pentru foarte mulţi cumpărături şi cadouri, şi mese îmbelşugate. Despre ce ar trebui să fie Crăciunul?

C.N.: Eu nu cred că suntem chiar aşa afectaţi de cumpărături, de Moş Cumpărătilă. Eu cred că suntem în continuare nişte oameni lucizi. M-am uitat la ce se cumpără de Crăciun - sigur că sunt excese, la 230 de hectare de mall în România şi câteva zeci de hectare de biserică,  normal că tindem spre cele mai multe - dar cred că este o normalitate, o încercare de a creşte în abundenţă.

Dar eu spovedesc oameni care nu au ce pune pe masă. Biserica este unde nimeni nu este.

Crăciunul trebuie prăznuit cum este: Naşterea Domnului Christos. Există un teribil dialog între Christos şi Moş Crăciun, şi Christos îi îngăduie lui Crăciun să îi fure o zi, celelalte rămânându-i lui Christos. Ce ar fi dacă ar fi Crăciunul în fiecare zi?

Read more

Toți creștinii Te preamăresc, toți Te cinstesc, toți simt negrăita-Ți bunătate, toți plutesc de fericire

O, Pruncule! Ai binevoit a Te întrupa din Preacurată Maica Ta! Ai cunoscut ajutorul de care avem nevoie pentru a noastră mântuire; ai pătruns înțelesul pe care noi nu-l înțelegem! Ai venit să ne aduci izbăvirea! Ai venit să ne curățești sufletele împovărate de greutatea patimilor, de arșița ispitelor și zăduful neputințelor... 

Ce dar divin! Ce bucurie de nedescris! Tot suflul teluric Te laudă, toți îngerii Te preamăresc, toată făptura dănțuiește prin natura acum însuflețită de adumbrirea bucuriei, de adâncirea izvorului tainicei înțelepciuni ce curge continuu aducând desfătătoarea biruință! Întreaga natură contemplă...în beatitudinea ei, pătura cerească îmbrățișează cu astrele-i cerești întregul cânt mirific...   

Acum, în toiul iernii cruzi, Tu Te-ai născut. În peștera sărăcăcioasă, în micul Bethleem, a răsărit minunea izbăvirii din negura morții. Preacurata-Ți Maică a răspândit în juru-i mireasma îmbietoare a iubirii divine, a strălucit în toiul nopții lumina sfântă a veșniciei, a îmbogățit cu bunu-i suflet întreaga lume, căci Tu, Pruncule Preasfinte, ai ajuns aici, acum, în sufletele noastre. 

O, Doamne Sfinte! Oare ce ai simțit când ajuns-ai în această lume plină de păcate? Ce ai cugetat când în juru-Ți erau numai animale? Ce ai simțit când adusu-Ți-au daruri magii, Ție, cel mai prețuit dar? Când aurul a strălucit în ochii-Ți sfinți, ei- cei mai strălucitori dintre diamante! Când smirna și tămâia au înmiresmat micuța peșteră, Maica-Ți Sfântă fiind unica mireasmă!

Read more

26 Decembrie 2015

23 Decembrie 2015

Pruncul ce hrănea întreg Universul

Sursa: CitateOrtodoxe.ro | Pruncul ce hrănea întreg Universul

Read more

Iisus - Cel mai cuminte copil din lume

Sursa: CitateOrtodoxe.ro | Iisus - Cel mai cuminte copil din lume

Read more

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."