“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Tabără

Excursie în Munții Făgăraș

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Casatoreste-te de tanar Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu    Din comorile Sfintei Scripturi Euharistia continua Theologica  Exista distractie si fara alcool

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."

Aprilie 2015

29 Aprilie 2015

Radu Gyr - O lumină pentru întreg neamul românesc

Dacă am asemăna România cu o mireasă în faţa altarului alături de mirele său, atunci ochiul stâng al acestei mirese ar fi Mihail Eminescu - Luceafărul literaturii române. Ochiul drept, însă, ar fi Radu Demetrescu-Gyr, martirul neamului românesc.

Dacă obrazul stâng al miresei ar fi Mihail Eminescu, atunci obrazul ei drept ar fi Radu Demetrescu-Gyr, eroul poporului român.

Literatura română fără Radu Gyr arată ca o mireasă slută, ca o nevastă chioară.

Ne-a fost dat de soartă nouă românilor să ajungem pană la porţile Iadului... Dumnezeu nu ne-a uitat cu totul, ci ne-a trimis un însoţitor, un înger păzitor - e călăuza care a ştiut, maestru să cânte din harfă pe drumul disperării...

Radu Gyr n-a fost un strateg care să conducă Legiunea prin mlaştina acestor vremuri de întuneric. El a fost focul ce a topit oţelurile cele mult încercate. A fost o lumină nu numai pentru legionari, ci pentru întreg neamul românesc.

În al douăzecilea an de cruntă prigonire, nemernicii s-au gândit să dea tonul "reeducării' chiar cu dânsul. Să-l facă chiar pe el - stâlpul spiritualităţii legionare şi al întregului neam românesc - să-şi plece fruntea în faţa trufaşilor mişei.

Eu, Voinea Octavian n-am avut şansa să-l văd pe Radu Gyr în închisoarea Aiud, dar, aş face o mare impietate dacă n-aş spune ce am auzit despre dânsul. A fost o personalitate atât de adorată de toţi deţinuţii!... Numele lui şi poeziile lui alternau cu rugăciunile către Dumnezeu pe buzele oropsiţilor.

Radu Gyr a gustat din plin regimul barbar al Zărcii. Când ajungea pe punctul de a muri, era dus la infirmerie pentru a fi salvat. Apoi din nou supus regimului Zărcii. Ultimul şantaj pe care l-a folosit Securitatea a fost ameninţarea că îi va aresta soţia şi fiica, în cazul în care nu acceptă renunţarea la crezul legionar...

Read more

Cedry2k - Sfinții Închisorilor

Fantastic acest om, Crăciun Marius Stelian (Cedry2k) ! Câte misiune face printre tineri, mărturisindu-l pe Hristos și Biserica. Dumnezeu să-l ocrotească și să-l răsplătească! Bucurați-vă!

Read more

Doamne, cât de mare-a fost Gyr!

Eram tot la Aiud în secția bolnavilor T.B.C. Cameră cu priciuri din lemn, suprapuse, acoperite cu câte o rogojină și pătură. (...)

Aici, când din greșeală au fost scoase două camere la plimbare, m-am întâlnit cu cel mai prețuit dintre noi, Radu Gyr. Adus din spate, cu ochelarii mari peste nasul acvilin - un om deosebit de amabil. Tandru, m-a îmbrățișat, m-a luat de braț, strâns, și am făcut câteva cercuri împreună. M-am simțit mic, jenat parcă de atâta atenție pe care ni-o acorda și pe care socoteam că nu o meritam. (...)

Doamne, cât de mare-a fost Gyr! Cât de mult ne-a fost lumină! Cât de mult ne-a fost sprijin! Cât de mult ne-a fost călăuză! Cât de mult ne-a fost solidaritate! Cât de mult ne-a fost gând! Cât de mult ne-a fost mângâiere! Cât de mult ne-a fost dragoste! Cât de mult ne-a fost credință! Cât de mult ne-a fost putere, curaj!

Versurile lui au fost ca oazele într-un pustiu! Ca izvorul limpede care umezesc buzele arse de soare! Ca făclia ce te însoțește în beznă! Ca mâna ce te călăuzește pe drumul cel bun!

Toți marii poeți au fost răbufniri ai timpului lor. Ai Neamului ce i-a zămislit la timpul potrivit. Poeții ne-au dat din măreția sufletelor lor ceea ce era mai de preț în vremea trăirii lor. Lui Gyr i-a fost dat să existe într-o perioadă cu totul și cu totul deosebită și menirea lui a fost să ne fie călăuză, elan, solidaritate, curățenie sufletească. Era cu noi pretutindeni: la plimbare, în celulă, la carceră, la izolare... Cânta cu noi în zilele de Crăciun:

Read more

Cedry2k - Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! (de Radu Gyr)

"Născut pe 19 aprilie 1980 în București , Crăciun Marius Stelian a început să se facă cunoscut sub numele de Cedry2K la finele secolului 20, remarcându-se printre ascultătorii genului Hip-Hop prin subiectele profunde și învățăturile de viață pe care le aborda într-un mod sublim , prin intermediul timbrului său special și liricii complexe. Subiectul principal al muzicii sale este lupta pentru dreptate, pentru bine, promovarea adevăratelor valori românești ." (Sursa: Wikipedia.org)

Read more

28 Aprilie 2015

"Martiri ortodocși ai Poliției Române în temnițele comuniste" - comisar-șef Florin Șinca

Dragilor, vă invităm să urmăriți conferința susținută de domnul Florin Șinca, comisar-șef în Poliția Română, la Biserica "Sf. Chiril și Metodiu" din campusul Agronomie. Tema întâlnirii a fost: "Martiri ortodocși ai Poliției Române în temnițele comuniste". Domnul Șinca este și autorul cărții cu numele: "Martirii Poliției Române", pe care a și prezentat-o la această întâlnire.

În cadrul conferinței invitatul nostru ne-a prezentat și un scurt documentar privind viața polițiștilor români odată cu instalarea regimului comunist. Iată documentarul:

Iar conferința este mai jos:

Read more

Muzeul de Artă din Piatra Neamţ (stil neoromânesc)

Hristos a înviat! Începând de astăzi vom începe să publicăm pe site-ul nostru o serie de articole dedicate arhitecturii, pentru a reface felul în care percepem frumosul și tradiția poporului român. Pentru aceasta îl luam ca ghid pe domnul arhitect Adrian Păun, care a publicat pe blogul domniei sale o serie întreagă de fotografii semnalându-ne case de o frumusețe deosebită. Începem cu clădirea Muzeului de Artă din Piatra Neamț.

"Clădirea în care funcţionează Muzeul de Artă din Piatra Neamţ a fost construită în 1930 cu destinaţia de şcoală primară (Şcoala primară nr. 1 de băieţi „Lascăr Catargi”) prin „sârguinţa şi ajutorul lui G. V. Măcărăscu, deputat, primar fiind V. Ioaniu”.  Arhitecţii care au proiectat-o au fost Roger Bolomey şi Fr. Droz, constructorul Carol Zani iar sculptorul decorator, Vicenzo Puschiasis.

Clădirea este situată în centrul oraşului în imediata vecinătate a bisericii Sf Ioan Botezătorul şi a altor instituţii muzeale. Stilul arhitectonic este cel neoromânesc, cu accente moldoveneşti ce se armonizează cu vechile ctitorii ale curţii domneşti din vecinătate, biserica şi turnul clopotniţă: mă refer la discurile ceramice policromate, la zidăria de piatră cu inserţii de cărămidă, la ancadrementele de ferestre cu referire la stilul gotic, ferestrele de la lucarne cu sprosuri in arc frânt (tot o referire la gotic) şi ocniţele decorative de sub streaşină." (arh. Adrian Păun)

 

Read more

27 Aprilie 2015

Tropotița de la Vadu Izei

"Tropotita de la Vadu Izei" cântată de  Gheorghe Covaci-Cioată la "ceteră". Cântec românesc tradițional din zona Maramureșului.

Read more

Femeia mironosiță

Atunci când Adam şi-a privit în faţă femeia pe care i-a zidit-o Dumnezeu din coasta sa (Fc. 2, 22), a fost atât de uimit încât a numit-o „viaţă” (Fc. 3, 20), fiind motivul cel mai minunat al vieţii sale, o viaţă ce de acum înainte nu mai putea fi plictisitoare. Dumnezeu Însuşi a „riscat” frumos, din dragoste pentru Adam, atunci când i-a zidit-o pe Eva, întrucât distincţia bărbat-femeie avea să fie binomul care va introduce pe traiectoria creaţiei un lucru străin de ea: păcatul şi moartea. Se pare că dialogul dintre bărbat şi femeie era atât de ameţitor încât amândoi s-au îmbătat de frumuseţea celuilalt şi au căzut iremediabil (Fc. 3, 1-24).

Pentru că Eva a gustat cea dintâi din fructul pomului oprit (Fc. 3, 6), soarta ei avea să cunoască în istorie cele mai diverse schimbări. Fie a fost blamată de moralişti şi socotită cauza răului din lume, fie a fost idolatrizată de pătimaşi făcându-o zeiţă a plăcerilor fără saţiu, femeia nu a cunoscut apreciere din partea lumii, adesea, din pricina patimilor ascunse ale bărbaţilor. Totuşi, între aceste două extreme, cu toate formele lor variate, femeia, şi-a asumat rolul de mamă, statut ce nu i l-a putut denigra nimeni. Plecând de la acestă calitate, Biserica, prin Maica Domnului, a recuperat în maximă posibilitate fecioria şi maternitatea femeii, fiind unica Mamă-Feciară, ce avea să vindece în dreptul femeii atât cauza păcatului, ce devine cauză a mântuirii (de vreme ce a născut pe Mântuitorul lumii), cât şi cauza plăcerilor, care se transformă prin pururea fecioria ei în sursă a virtuţilor creştine, pe care fecioarele şi feciorii Domnului le vor zugrăvi pe bolta istoriei Bisericii cu vieţile lor sfinte.

De la Maica Domnului, în jurul ei şi deodată cu ea, a apărut „femeia mironosiţă”. Nu este un tip special de feminitate, ci este chipul autentic al feminităţii, o recuperare a frumuseţii ei naturale, de care bărbatul nu se mai poate îmbăta periculos, ci doar cu o „beţie trează” (Efes. 5, 18), o adevărată desfătare duhovnicească, care îl va vindeca definitiv. Aceasta pentru că, odată cu femeia mironosiţă sau femeia creştină, accentul se mută de pe binomul masculin-feminin, pe trialogul Dumnezeu-bărbat-femeie, iar, adesea, motorul iniţierii acestei treimi a comuniunii dintre om şi Dumnezeu este femeia mironosiţă, femeia care şi-a găsit doar în Hristos, împlinirea desăvîrşită a năzuinţelor ei nelimitate. Altfel spus, Histos este singurul bărbat care poate împlini aşteptările femeii, pentru că Maica Domnului a fost singura femeie care a înplinit aşteptările lui Dumnezeu şi aşteptările oricărui bărbat. Poate de aceea, în tradiţia monahală, maicile au drept mire pe Hristos, iar călugării au drept protectoare pe Maica Domnului.

Read more

24 Aprilie 2015

Tabere la Mănăstirea Oașa în 2017

 

Înscrierea se face strict prin completarea formularului: https://goo.gl/hn4wEW

Termenul limită de înscriere: o săptămână înainte de începerea oricărei tabere.

Persoana de contact: 0727 353 246 (Adi)

Ultimele comentarii

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro