“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Tabără

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Euharistia continuaDin comorile Sfintei ScripturiCasatoreste-te de tanar Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu        Theologica  Exista distractie si fara alcool

Iunie 2015

30 Iunie 2015

„Mulţumirea sufletească” dobândită prin cumpătare şi cultură era scopul vieţii filozofului antic Democrit

Democrit a trăit la o distanţă de peste patru secole de apariţia Creştinismului. Ca filozof, şi-a închinat viaţa ştiinţei şi a încercat să-şi explice lumea creată (gr. kosmos) bazându-se pe autonomia propriei raţiuni. Discipol al lui Leucip şi mentor al lui Epicur, cu circa 10 ani mai mic decât Socrate şi contemporan cu sofiştii, Democrit şi-a întregit cunoştinţele în cetăţile Egiptului şi ale Persiei, după care a revenit în cetatea natală Abdera, din Tracia.

Unii, precum Heath (ȋn „Greek Mathematics”), îl consideră mai întâi de toate, matematician.1 Alţii, precum Russel (în „Istoria Filosofiei Occidentale”) ȋl amintește ca fiind al doilea filozof atomist, după Leucip. Teoriile acestora se fundamentează pe o înţelegere a complexităţii cosmosului, iar ordinea pe care o observau în legile naturale nu concorda cu concepţia existenţei din întâmplare a lumii.

Religia de acum două milenii şi jumătate nu se ridica la aşteptările unui spirit atât de pătrunzător precum a fost Democrit. Aplecat mai mult spre cercetarea empirică şi pe raţionament, acesta nu a agreat religia populară2 (cultele de mistere – eleusine, dionisiace etc.), şi, ca atare, nici nu s-a manifestat religios.

De remarcat este că viaţa lui Democrit a stat sub auspiciile moralităţii. Mentalitatea contemporană ne-ar determina să credem că un om de ştiinţă ce nu credea în divinităţile vremii de atunci, inteligent peste măsură3 şi materialist4 prin formaţie, ar fi neapărat lipsit de principii morale. În ceea ce-l priveşte pe Democrit, lucrurile nu stau deloc astfel. Russel ne spune lămurit că acesta „vedea scopul vieţii în mulţumirea sufletească, iar cele mai bune mijloace de a o dobândi considera că sunt cumpătarea şi cultura.”5 Ba mai mult decât atât, „detesta tot ce-i violent”6 și respingea cu înverşunare patima desfrâului, căreia îi deveneau robi mulţi dintre semenii săi. Nu accepta ca demersul său ştiinţific să fie perturbat de apetențele firii omeneşti. Avem de-a face, așadar, cu o nobilime și un rafinament al spiritului, cum rar pot fi ȋntâlnite.

Read more

Conferința "Familii infertile. Remedii duhovnicești" - Pr Ocravian Moșin

Pe 11 iunie 2015 a avut loc la Centrul social-cultural Sfântul Ioan Rusul din Iași, conferința "Familii infertile. Remedii duhovnicești", susținută de Pr. Conf. Dr. Octavian Moșin (președinte al Asociației Studenților Creștin Ortodocși din Moldova și tată a trei copii dintre care primii doi infiați). Moderatorul conferinței a fost Pr Constantin Prodan.

Părintele Octavian Moșin a abordat câteva teme: cum trebuie să se pregătească tinerii pentru a avea o familie, despre feciorie și importanța păstrării ei până la căsătorie, despre ispitele tinerilor din ziua de astăzi, despre relația dintre soți în timpul sarcinii dar și în viața de zi cu zi, despre nașterea de prunci, despre copii infiați și procedura de adopție, despre bucuria pe care o aduc copiii în sânul familiei și învingerea egoismulu, și multe altele. Părintele a mai povestit de diferite cazuri de familii care nu au reușit să aibă copii, dar și despre acele familii care l-au căutat și i-au cerut sprijinul pentru a adopta copii.

Mai jos puteți urmări cele două filmări, prima cu conferința iar a doua parte cu întrebările.

Read more

25 Iunie 2015

Cărți duhovnicești pentru copiii și tinerii din Republica Moldova (II)

Doamne ajută,
Pe ultima sută de metri a postului Sfinților Apostoli, am hotărât să pornit o campanie de strângere de cărți duhovnicești pentru tinerii din Republica Moldova, organizată de aceată dată la Iași.

Cărțile donate vor fi trimise părintelui Octavian Moșin, cel care a inițiat și a făcut posibilă deschiderea singurei biblioteci de carte religioasă în Republica Moldova.
Am inițiat această campanie fiindcă majoritatea tinerilor din Moldova nu își permit să cumpere cărți, acestea fiind destul de scumpe și greu de găsit (dat fiind că sunt foarte puține librării).
Tinerii au nevoie de cărți! Să le oferim hrană sufletescă. Haideți să îi ajutăm!

Cărțile le puteți trimite prin Poștă la adresa: 
Str. Păcurari nr 2A, bl. 590, sc B, et. 8, ap. 30, IAȘI
- destinatar: Andrei Marian Alexandru

Persoană de contact: Andrei Marian Alexandru
email: alexandru.andrei@ortodoxiatinerilor.ro
tel: 0741 39 28 28

Cei din Iași, pot duce cărțile la pangarul bisericii "Sf. M. Mc. Mina" Păcurari sau îl puteți suna pe Alexandru, care se va putea deplasa în orice zonă a Iașului pentru a lua cărțile.

Data limită de strângere a cărților este 5 iulie 2015.

Read more

20 Iunie 2015

De ce nu îngenunchem duminica

Pentru creştinii ortodocşi, îngenuncherea este una din cele mai des întâlnite forme de expresie a pocăinţei. Îngenunchem când ne pare rău pentru păcatele noastre şi le mărturisim în Taina Spovedaniei, când Biserica ne îndeamnă în acest sens (mai ales în perioada Postului Mare), dar şi când ne rugăm. Altfel spus, statul în genunchi reprezintă imaginea omului căzut, a omului păcătos îngenuncheat de povara păcatelor. Statul în picioare este imaginea omului înviat, ridicat de Hristos din iad şi din moarte la statutul de „fiu al împărăţiei”.

Încă din primele veacuri creştine, s-a stabilit ca duminica să fie ziua liturgică a Învierii pentru că în această zi Hristos a înviat din morţi (cf. Mc 16: 2: „Şi dis-de-dimineaţă, în prima zi a săptămânii (Duminică), pe când răsărea soarele, au venit la mormânt”), iar Învierea Lui este evenimentul care defineşte însăşi credinţa noastră şi care ne deschide calea către Împărăţia lui Dumnezeu. Prin Înviere moartea şi păcatul sunt biruite, iar omul este făcut „părtaş al dumnezeieştii firi”, fiu al Împărăţiei lui Dumnezeu (cf. Ps. 81: 6; In. 10: 34 „Eu am zis: „dumnezei sunteţi şi toţi fii ai Celui Preaînalt”). Iar condiţia de fiu presupune nădejde, credinţă, dragoste. Nădejdea că Dumnezeu ne poate ridica din orice păcat (patimă) oricât de greu ar fi el (ea); credinţa că ni se oferă El însuşi ca dar pentru a putea învinge tot păcatul şi toată patima şi dragostea pe care ar trebui să I-o purtăm ca Singurului Mântuitor care ne poate izbăvi din păcat şi din moarte.

Duminica este numită şi ziua întâi pentru că în această zi Hristos, prin moartea şi învierea Sa, a rezidit omul întreg şi toată creaţia, iar poziţia de om nou, rezidit este cea verticală (în picioare). Dacă omul este mântuit în Hristos atunci nu are niciun motiv temeinic să stea în genunchi sau/şi cu faţa la pământ în această zi, pentru că nu vrednicia proprie este motivul pentru care stăm drepţi înaintea lui Dumnezeu, ci dragostea pe care El o are pentru oameni.

Duminica mai poartă şi numele de ziua a opta întrucât, prin jertfa Sa, Hristos nu a făcut doar un gest de răscumpărare din păcat, ci ne-a făcut părtaşi Împărăţiei lui Dumnezeu. De aceea, Sfânta Liturghie începe astfel: „Binecuvântată este Împărăţia Tatălui, a Fiului şi a Sfântului Duh”. Cu alte cuvinte, suntem invitaţi ca în fiecare Liturghie, cu atât mai mult în cea de duminică, să experiem însăşi Împărăţia lui Dumnezeu, iar poziţia noastră ca fii ai Împărăţiei este, iarăşi, cea de „drept”, vertical, în picioare.

Read more

"Am fost clopot"- scurt documentar despre viața lui Traian Dorz

Vă invităm să urmăriți un scurt material video despre viața lui Traian Dorz, cel mai "cântat" poet din neamul nostru românesc, și martele mărturisitor al lui Hristos din mișcarea Oastea Domnului. Fratele Traian a făcut temniță grea, și a luptat să aducă la Dumnezeu mii de oameni care i-au fost împrejur.

Read more

'Preaiubitul meu e Unul' - Traian Dorz

Preaiubitul meu e Unul
fără seamăn pe pământ
Glasul Lui e armonia
Cântec este-al Lui Cuvânt.

Orice loc pe unde trece
de miresme-alese-i plin
câmpu-i mai frumos pe-acolo
cerul este mai senin.

Dulcea Lui înfăţişare
Este-ntreagă farmec sfânt
mii de primăveri vin parcă
toate-o dată pe pământ.

Preaiubitul meu e Unul
Nimenea asemeni nu-i
- cât aţi da de L-aţi cunoaşte
ca să fiţi şi voi ai Lui!

Read more

Trăiește cu bunăcuviință la tinerețe

Sursa: CitateOrtodoxe.ro |Trăiește frumos!

Read more

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."