“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Tabără

Excursie în Munții Făgăraș

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Casatoreste-te de tanar Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu    Din comorile Sfintei Scripturi Euharistia continua Theologica  Exista distractie si fara alcool

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."

Mai 2016

31 Mai 2016

Bătălia din Codrii Cosminului

Vai, câte întâmplări minunate s-au petrecut în istorie! o auzii, într-o zi, pe Oana. Când o să le aflu, oare, pe toate? Că eu pe toate vreau să le ştiu.

Dorinţa asta m-a îndemnat să mai istorisesc încă o întâmplare de pe vremea lui Ştefan-Vodă cel Mare. Şi am început:

- Măi copii, după ce i-a cuminţit pe tătari, pe turci şi pe alţi duşmani care cutezaseră a lovi ţara, Ştefan-Vodă avea linişte la hotare. Toţi vecinii îi erau acum prieteni. Aşa că se odihnea, tihnit, în casa lui domnească din Suceava. Se bucura de belşugul ţării şi de pace. Dar iată că într-o zi, spre toamnă, vine o veste rea: regele polonilor, numit Ian Albert, trece hotarul de la miazănoapte, cu oaste mare. Ştefan-Vodă repede trimite sol înaintea lui, pe logofătul Tăutu, să-l întrebe: „Unde te duci cu oastea, mărite rege?”

Iar acel rege Ian Albert răspunde, cu glas mieros şi cam prefăcut: „Să mă bat şi eu cu sultanul turcilor. Spune-i lui Ştefan-Vodă să-mi dea voie a trece prin ţara lui, că nimica n-o să-i stric şi nici o pagubă n-o să i fac”. Atunci, logofătul Tăutu a zis, cu dojană: „Era mai bine, mărite rege, să ceri voie de a trece hotarul. Că aici nu-i ţară pustie, ci ţară românească, apărată de viteji”.

Aşa a vorbit solul. Dar acel rege trufaş l-a pedepsit pe Tăutu, punându-l în lanţuri.

Read more

30 Mai 2016

Sorina: "Dumnezeu e „dragostea pe care o căutam”

Interviu cu Sonia Păuna, una dintre membrele statornice ale comunităţii Bisericii Studenţilor din Campusul Universitar Hasdeu, realizat de Ana Maria Neag. Despre primii paşi în credinţă, despre descoperirea Sfintelor Taine şi despre căutările tinerilor în zilele noastre.

Ana-Maria Neag: – Cum L-ai cunoscut pe Dumnezeu? Poţi identifica un moment în care ai înţeles că El este – Eu sunt Cel ce sunt (Ieşire 3: 14)?

Sonia Păuna: – Totul a început în liceu, prin clasa a XII-a. Atunci m-am confruntat cu o suferinţă sufletească foarte chinuitoare, ce nu avea nicio explicaţie. Eram ca toţi adolescenţii care caută un sens al vieţii. Nu eram o persoană retrasă, ci chiar sociabilă, aveam mulţi prieteni. Nu îmi lipsea nimic din punct de vedere material, la şcoală aveam note bune, părinţii erau mulţumiţi. Îmi simţeam însă sufletul foarte gol. Ştiu că la un moment dat m-a întrebat cineva cum mai e viaţa mea. I-am răspuns că sunt în întuneric, dar nu mă gândeam exact la ce ziceam. Suferinţa aceasta se amplifica pe zi ce trece. Am venit la facultate la Cluj, iar aici am întâlnit un băiat, căruia i-am destăinuit starea mea. El era o fire mai filozofică, m-a întrebat mai întâi ce cărţi îmi plac şi i-am spus că citesc poezie şi literatură. Apoi conversaţia a continuat cu întrebări mai profunde, despre viaţă. I-am mărturisit că eu m-am cam săturat de viaţă şi că mai fericită aş fi să mor, pentru că nu am pentru ce să trăiesc. Atunci el m-a întrebat: „Dar tu mergi la biserică, ai mers vreodată la Liturghie?”.

I-am răspuns că nu e nevoie, Dumnezeu e pretutindeni, nu neapărat la biserică. Era postul Crăciunului, m-a îndemnat să merg în fiecare duminică până ce urma să se încheie această perioadă. Aşa am ajuns la biserica din Haşdeu. Nu ştiam absolut nimic despre ce înseamnă viaţa bisericească şi viaţa duhovnicească, despre Împărtăşanie, despre rugăciune, despre Sfinţi.

Read more

Conferință cu Pr. Pantelimon de la Mănăstirea Oașa la Palatul Patriarhiei (2 iunie 2016, ora 18)

Dragilor, vă facem cunoscut că joi, 2 iunie 2016, la ora 18, părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oașa va susține o conferință la Palatul Patriarhiei din București. Părintele este foarte apropiat de inima tinerilor și așteptat cu multă bucurie oriunde se duce. Doamne ajută!

Read more

24 Mai 2016

Icoane din Muzeul Bizantin din Atena

Hristos a înviat! Dragilor, când am vizitat Muzeul Bizantin din Atena, în tabăra noastră de primăvară, am făcut câteva fotografii la icoanele și decorațiile bizantine cu gândul să le împărtășesc și cu voi. Sper să vă placă. Vizitarea muzeului este o încântare. Adăpostește cea mai mare colecție de icoane bizantine din lume și este pentru creștinii care ajung în zonă un obiectiv care musai trebuie trecut pe listă.

Read more

De la închinarea ortodoxă la închinarea prin spectacole de muzică rock și prezentări power point sofisticate

Vă invităm să citiți o argumentare foarte serioasă și de mult folos asupra comparației dintre închinarea specifică Bisericii Ortodoxe și închinarea specifică bisericilor protestante.

În ultimele câteva decenii, o nouă formă de adorare a devenit larg răspândită printre creştini. Pe când înainte oamenii cântau cântece acompaniate de un instrument şi mai apoi ascultau predica, în această nouă formă de adorare sunt implicate formaţii care aduc laudă folosindu-se de instrumente specifice formaţiilor rock prin cântece de laudă scurte şi de impact, prezentări sofisticate în powerpoint în timp ce pastorul dă sfaturi practice înălţătoare despre o viaţă creştinească împlinită.

Această formă de adorare a devenit atât de răspândită întrucât oamenii vin cu miile să participe la aceste slujbe. Asta pentru că slujbele sunt distractive, emoţionante, uşor de înţeles şi ușor de a interacţiona cu ele. Totuși acest stil de închinare adusă lui Dumnezeu este cu ani lumină îndepărtat de stilul ortodox și în spiritul Sfintei Tradiții de închinare liturgic. Ce atitudine ar trebuie să aibă un creștin ortodox față de acest nou mod de încinare? E contrar Ortodoxiei sau e acceptabil? Cum ar trebui să răspundă un creștin ortodox unei astfel de invitații de a participa la slujbele creștine?

După model (asemeni chipului)

Mai întâi trebuie să ne întrebăm: există vreun principiu pentru dreapta slăvire după care să ne putem ghida? Sfântul Ştefan, primul mucenic, a ţinut o predică despre istoria poporului evreu, prin care remarca faptul că în Vechiul Testament închinarea se făcea “conform cu legea”.

“Părinţii noştri aveau în pustie cortul mărturiei, precum orânduise Cel ce a vorbit cu Moise, ca să-l facă după chipul pe care îl văzuse” (Fapte 7:44)

Această frază o reîntâlnim şi în cartea Evreilor:

"Care slujesc închipuirii şi umbrei celor cereşti, precum a primit poruncă Moise, când era să facă cortul: "Ia seama, zice Domnul, să faci toate după chipul ce ţi-a fost arătat în munte". (Epistola către Evrei a Sfântului Apostol Pavel 8, 5).

Această frază face referire la Ieşire 24: 15-18 când Moise s-a dus pe Muntele Sinai în vârful căruia a petrecut 40 de zile şi 40 de nopţi. Acolo Moise s-a aflat în prezenţa nemijlocită a lui Dumnezeu şi a primit porunci despre cum trebuie să arate viaţa noului popor evreu. Astfel că principiul călăuzitor de închinare din Vechiul Testament nu era un rod improvizat al imaginaţiei nici o adaptare contemporană a culturii însă era o reproducere a prototipului ceresc.

Read more

3.000.000 de semnături pentru familia tradiţională

Membrii Coaliției pentru Familie au depus la Senat, luni, 23 mai 2016, propunerea legislativă de revizuire a Constituției pentru definirea clară a familiei, informează TRINITAS TV.Inițiatorii propun să fie menționat faptul că o familie este întemeiată pe baza căsătoriei liber consimțite între un bărbat și o femeie.

„Asistăm cu toţii la o premieră istorică, naţională şi europeană întrucât trei milioane de cetăţeni români într-un enorm efort de solidaritate au semnat proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei României, mai precis a articolului 48, aliniatul 1, care vizează definirea căsătoriei ca uniune dintre bărbat şi femeie. Încercăm astfel să înlocuim textul actual din Constituţie, căsătoria se bazează pe uniunea liber consimţită dintre soţi”, a spus Mihai Gheorghiu, Preşedintele comitetului de iniţiativă constituţională.

Cele aproximativ 12.000 de dosare cu semnături au fost aduse la sediul Senatului României cu un camion împreună cu o scrisoare simbolică de 30 metri lungime, cea mai lungă scrisoare adresată vreodată Parlamentului României.

„România se înscrie într-un trend european în acest sens. Există o iniţiativă la nivel european pentru definirea în aceşti termeni a căsătoriei şi avem şi exemplele de anul trecut ale Croaţiei şi Sloveniei care au făcut deja referendumul soldat cu succes pentru înscrierea în Constituţiile lor a acestei definiţii a căsătoriei”, a mai menţionat Mihai Gheorghiu.

Read more

23 Mai 2016

Cea mai LUNGĂ scrisoare și 3 milioane de semnături vor fi depuse azi, la Senat, de Coaliția pentru familie

"Azi la ora 14.00, intrăm pe poarta Senatului cu camionul cu semnături și cu încă ceva: CEA MAI LUNGĂ SCRISOARE! La propriu!" - anunță Coaliția pentru Familie:

"O scrisoare de 30 de metri lungime pe 1,5 m lățime va fi înmânată, simbolic, odată cu documentele oficiale - propunerea legislativă de revizuire a art. 48(1) din Constituție și cele circa 3 milioane de semnături de susținere - stimaților noștri lideri politici".

Read more

Diavolul încearcă să ne devoreze timpul vieții noastre insuflând în noi pofta de distracții

"Cunoscând puterea răscumpărătoare a rugăciunii, diavolul, care nu doreşte nimic altceva decât pierderea întregii omeniri, ca toţi să fie părtaşi sorţii lui, face tot ce-i stă în putinţă ca să ne împiedice de la rugăciune. Diavolul nu încearcă prea mult să ne împingă să păcătuim, căci ştie că pocăinţa sinceră poate şterge mulţime de păcate, ci încearcă mai cu seamă să devoreze timpul vieţii noastre, insuflând în noi pofta de distracţii, gustul pentru noutăţi şi chiar o anume sete de ştiinţă şi cunoaştere din care până şi ideea de Dumnezeu a fost trecută cu vederea.

Tehnologia noastră modernă, cu nenumăratele ei produse noi care invadează piaţa, este numai o exemplificare a acestui vicleşug. Diavolul ştie că, dacă reuşeşte să devoreze timpul vieţii noastre, el pune capăt acestei sfinte neguţătorii, acestui schimb de vieţi, nimicind legătura noastră personală cu Dumnezeu. Pentru noi, această legătură este dătătoare de viaţă, pentru că prin ea suntem în neîncetată împărtăşire cu Izvorul Vieţii. Când ne rugăm ne aflăm în prezenţa lui Dumnezeu, şi această prezenţă nimiceşte neîncetat moartea pe care o purtăm în noi şi ne reînnoieşte.

Aşa încât, a răscumpăra vremea înseamnă a cultiva legătura noastră cu Dumnezeu şi cu cât legătura noastră cu El este mai puternică, cu atât vom fi mai uniţi cu El în această viaţă şi vom continua să fim la fel, în chip mai desăvârşit şi cu mai multă tărie, în viaţa ce va să fie."

Read more

21 Mai 2016

Împăratul Constantin, care s-a pogorat din cer și a vorbit cu Paisie Pustnicul

Zis-a un oarecare dintre Sfinţii Părinţi, cei din Schit, că, i-a spus ava Ioan Colov, zicând: "Am vrut odată, să merg să cercetez pe Paisie Sihastrul, fiindcă era cu putinţă, că, numai din privirea lui, să dobândesc dumnezeiescul dar. M-am dus la dânsul şi, mai înainte de a bate la uşa chiliei lui, l-am auzit vorbind înăuntru cu un om şi, sfiindu-mă a bate, stam afară. Am făcut, însă, puţin zgomot, pe care auzindu-l, cinstitul Părinte a ieşit afară şi, văzându-mă pe mine, bucurându-se, m-a îmbrăţişat şi m-a sărutat, şi eu, asemenea, pe dânsul, Apoi, intrând împreună cu dânsul în chilie şi nevăzând înăuntru pe nimeni altul, nu mă dumiream şi mă întrebam cine să fi fost, oare, acela ce, puţin mai înainte, vorbea împreună cu Părintele.

Şi priveam şi într-o parte şi într-alta, să văd pe cineva. Şi el m-a întrebat: "De ce priveşti încoace şi încolo şi nu te dumireşti, ca şi când ai vedea vreun lucru străin?" Iar eu i-am răspuns: "Cu adevărat, lucru preaslăvit văd şi, nedumirindu-mă, nu ştiu ce să zic, Că puţin mai înainte am auzit glasul altui om, care împreună vorbea cu tine şi, acum, nu văd pe altcineva; şi ce este aceasta nu ştiu. Deci, rog pe cuvioşia ta, să-mi arătaţi aceasta preaslăvită taina".

Iar dumnezeiescul părinte mi-a zis: "O, Ioan, taina preaslăvită îţi va descoperi ţie astăzi Dumnezeu. Iar eu se cade să-ţi arăt dragostea ce o are, spre noi, monahii, bunătatea Lui. Acela, prietene prea ales, pe care l-ai auzit vorbind cu mine, era marele Constantin, întâiul împărat al creştinilor. Că s-a pogorât din cer, trimis fiind de Dumnezeu, şi mi-a zis:

Read more

Tabere la Mănăstirea Oașa în 2017

 

Înscrierea se face strict prin completarea formularului: https://goo.gl/hn4wEW

Termenul limită de înscriere: o săptămână înainte de începerea oricărei tabere.

Persoana de contact: 0727 353 246 (Adi)

Ultimele comentarii

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro