“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie

Tu de ce crezi in Dumnezeu   Din comorile Sfintei Scripturi Tu de ce crezi in Dumnezeu Euharistia continua Theologica  Exista distractie si fara alcool

Septembrie 2016

30 Septembrie 2016

Dumnezeul viu şi adevărat, nu poate fi "consumat", nici nu poate fi cunoscut de uneltele de consum

Eschimoşii chiar au într-adevăr peste 50 de cuvinte pentru zăpadă. În total, există aproximativ 180 de cuvinte pentru zăpada şi gheaţă. Există "aqilokoq" pentru "zăpada care cade încet" și "piegnartoq" pentru "zăpada [care este] bună pentru a conduce o sanie." Există, de-asemenea, "utuqaq", ceea ce înseamnă "gheaţă, care durează an după an" și "siguliaksraq", "stratul de mozaic de cristale care se formează când marea începe să înghețe" și "auniq", "gheaţa care este umplută cu găuri, precum brânză elvețiană". Motivul, desigur, este simplu. Dacă informaţia despre zăpada şi gheaţă este o chestiune de supravieţuire, fiinţele umane dezvolta un vocabular suficient pentru a acoperi nevoia lor. Ei dezvoltă, de-asemenea, un ochi fin pentru zăpadă și gheaţă. Ei nu văd mai bine sau mai altfel decât oricine altcineva, ci acorda atenţie la anumite lucruri pe care alţii le ignoră.

Această realitate simplă poate fi deasemenea aplicată cuvintelor vieţii noastre duhovnicești. Limba noastră modernă poate face o distincţie între televiziunea de înaltă definiţie şi ultra-înaltă definiţie, sau chiar super-ultra-înaltă definiție (aceasta din urmă fiind atât de extremă în rezoluția sa că un eschimos ar putea-o folosi pentru a clasifica zăpada). Avem chiar cuvinte pentru particule sub-atomice. Dar, limba modernă este extrem de săracă în vocabularul ei spiritual. Cultura a fost copleşită de ideile şi conceptele psihologiei, împingând deoparte un întreg vocabular al experienţei umane. Unele dintre cuvintele experienței creştine clasice au dispărut cu mult înainte de perioada modernă (asta e o altă poveste).

Când cuvintele sunt absente, capacitatea de a percepe este redusă. Limba şi percepţia lucrează împreună. Sunt multe lucruri pe care nu le poți vedea până când nu ești învăţat să le vezi. (n.r. “Vezi ceea ce știi”) A avea cuvinte pentru astfel de lucruri este parte din procesul de învăţare pentru a vedea.

Read more

28 Septembrie 2016

Afectele (patimile) sunt rele prin ele însele, sau din pricina unei întrebuinţări greşite?

Întrebare: Afectele (patimile) sunt rele prin ele însele, sau din pricina unei întrebuinţări greşite? Vorbesc de plăcere şi întristare, de dorinţă şi de frică şi de cele ce decurg din acestea.

Răspuns: Afectele acestea ca şi celelalte, nu au fost create la început împreună cu firea oamenilor. Căci altfel ar intra în definiţia firii. Spun, învăţând de la marele Grigorie al Nisei, că ele odrăslesc (se nasc) în fire, după ce au pătruns în partea cea mai puţin raţională a ei, din pricina căderii din starea de desăvârşire. Prin ele, în loc de chipul dumnezeiesc şi fericit, îndată după călcarea poruncii s-a făcut în om străvezie (vizibilă) şi vădită (clară, evidentă) asemănarea cu dobitoacele necuvântătoare. Căci trebuia, după ce s-a acoperit demnitatea raţiunii, ca firea oamenilor să fie chinuită pe dreptate de trăsăturile iraţionalităţii (dobitociei) la care a fost atrasă prin voia ei, Dumnezeu rânduind prea înţelept, ca omul în felul acesta să vină la conştiinţa măreţiei sale de fiinţă raţională.

Read more

27 Septembrie 2016

Frumoasa mărturie a lui Bono, solistul trupei U2, despre credința lui în Iisus Hristos

Vă invităm să urmăriți un frumos interviu cu Bono, solistul trupei irlandeze U2, o vedetă rock cunoscută în lumea întreagă, despre credința sa în Iisus Hristos.

Mai jos am tradus această scurtă discuție pentru cei care nu înțeleg limba engleză:

Bono: Caut în Scriptură un adevăr poetic, dar mă interesează și partea istorică. Bineînțeles că a existat un Iisus istoric.

Reporter: Eu vorbesc despre Dumnezeu.

Bono: Persoana lui Hristos este modalitatea mea de a-L cunoaște pe Dumnezeu.

Reporter:Te rogi?

Bono: Da.

Read more

26 Septembrie 2016

Marele Sfânt Antim Ivireanul

Read more

24 Septembrie 2016

Pelerinaj în Turul Balcanilor: Bulgaria, Macedonia, Albania, Muntenegru, Croația, Bosnia și Serbia (18-23 octombrie 2016)

Dragilor, vă propun cu încântare în luna octombrie un pelerinaj aparte, un tur în țările Balcanice, aflate în vecinătatea noastră, țări care adesea au suferit împreună cu noi vitregiile istoriei. Un tur al țărilor mai sărace, dar pline de credință în Dumnezeu și de răvnă către Creatorul nostru. Un tur între un șir de neamuri mici, care au odrăslit mai degrabă poezia și rugăciunea din multa lor suferință decât o cultură mare care să lase în urmă opere de artă uimitoare.

Ca și românii, neamurile balcanice s-au bucurat mai mult de bogăția peisajelor superbe decât de aurul cel strălucitor, trăind în munții cei înalți, lângă întinderi de ape, înălțându-și mai ușor mintea către Dumnezeu, fiind adesea pelerini în inimile lor, căutând acolo Împărăția.

Vă propun ca tematică pentru această tabără, cartea unuia dintre cei mai mari căutări de Dumnezeu pe care i-a avut lumea, Sfântul Nicolae Velimirovici, pe care-l vom și vizita acasă la el la Lelic, numită "Rugăciuni pe malul lacului". O capodoperă a scriirilor patristice, această carte cuprinde o 100 de poeme‑meditaţii, de o profunzime şi frumuseţe aparte, scrise pe marginea lacului Ohrid între anii 1921‑1922, lac pe care-l vom vizita și noi în acest pelerinaj. Aici pe marginea lacului vom medita și noi împreună cu Sfântul Nicolae, cine suntem și ce căutăm în această viață.

Read more

Asculta live Radio Ortodoxia Tinerilor

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro