“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie

Tu de ce crezi in Dumnezeu   Din comorile Sfintei Scripturi Tu de ce crezi in Dumnezeu Euharistia continua Theologica  Exista distractie si fara alcool

2017

15 Februarie 2017

O poveste de dragoste dintre o sârboaică și un român. „Copiii sunt predania lăsată nouă”

Ionuţ şi Sladjana Gurgu

Cinci copii – și o editură. Nu orice fel de copii, și nu orice fel de editură. Și nu orice fel de familie vă vom face cunoscută astăzi. Vom vedea, în mica întâlnire dintre o sârboaică și un român, marea lucrare a lui Dumnezeu înfăptuită în neamul acesta. Căci, mărturisește Sladjana, prin cărțile traduse la „Predania”, simte că face ceva pentru „poporul ei” (românesc!). Câți dintre noi nu putem da mărturie că ne-am găsit mângâierea la adierea Duhului din paginile – subliniate cu linie continuă – cărților Starețului Tadei sau ale Sfântului Nicolae Velimirovici?…

O poveste de dragoste dintre o sârboaică și un român, ale cărei roade ne îndulcesc pe toți, de zece ani, din belșug. O poveste de dragoste dintre Serbia și România. O singură Ortodoxie. (A.S.)

- Sladjana, tu eşti sârboaică, Ionuţ – român. Cum s-au întâlnit Serbia şi România? Care este povestea voastră?

– Amândoi aveam dragoste faţă de călătoriile în alte ţări… Într-un an, am primit un bilet pe care puteam să-l folosesc în ţările balcanice, şi am ales România. Printr-un prieten am aflat de Ionuţ, care mi-a fost un fel de ghid în România. Pe urmă el a venit în Serbia – unde avea deja relaţii –, ne-am revăzut şi a început să se nască ceva între noi. Aşa ne-am apropiat. Era o linişte pe care mi-o dădea…

Când am plecat din Serbia ca să stau în România, mi-a fost greu la început, pentru că m-am confruntat cu altă naţiune – nu cunoşteam limba, vorbeam doar în engleză şi în franceză la început. E altfel când poţi să vorbești cu cineva folosind limba ta, și altcumva când folosești o limbă intermediară, pentru că multe lucruri pe care le simți nu poți să le exprimi. Am avut foarte mult timp o nesiguranţă foarte mare, plus că nu aveam nici sprijin din partea părinţilor. Pe de altă parte însă, ascultându-mi inima, liniştea şi căldura pe care le simţeam în realitate  m-au făcut să rămân.

Read more

Pr. Constantin Coman: „După Scriptură vine Patericul” (recomandare de carte)

Mulţi au impresia că Sfinţii au coborât de undeva din cer, că au fost cumva aleşi de Dumnezeu, un fel de personaje de poveste. Patericul egiptean ne demonstrează însă că sfinţenia nu este decât încununarea unei vieţi de luptă cu propriile neputinţe, cu patimile şi cu diavolii.

Zeci de mii de oameni populaseră pustia de-a lungul secolului al IV-lea, ducând o viaţă cu mult deasupra firii, iar lucrul acesta ne arată că sfinţenia nu e o chestiune ce ţine doar de cei câţiva „aleşi”. Aceşti Părinţi însă, pe lângă o credinţă simplă şi nestrămutată în cuvintele lui Dumnezeu, își asumau o nesfârşită silire a firii. Și, mai mult decât toate, aveau o ascultare desăvârşită faţă de Bătrânii lor, prin care ajungeau să se sfinţească şi să facă minuni, după cum ne promite Mântuitorul în Evanghelia Sa.

Read more

14 Februarie 2017

13 Februarie 2017

Meditații la Sfânta Scriptură 05. Fiecare minune și suflet întors la Dumnezeu confirmă Învierea Lui

 

Astăzi vreau să vă aduc înainte un text din Faptele Apostolilor, cu câteva cuvinte ale Sfântului Petru.

Încadrare în context:

Petru și Ioan se suie la templu pentru rugăciune și la poartă întâlnesc un bărbat olog. Îl vindecă și apoi bărbatul acesta face vâlvă prin templu, sărind și lăudând pe Dumnezeu.

Oamenii îl cunoșteau de ani de zile că e olog, și văzându-l vindecat s-au mirat. Toată atenția era acum orientată către Petru și Ioan, oamenii uitându-se la ei cu multă admirație pentru puterea care o au, de a vindeca.

Iată ce spune Sfântul Petru văzându-le admirația oamenilor:

Faptele Apostolilor
Capitolul 3, versetele 12-16

12. Iar Petru, văzând aceasta, a răspuns către popor: Bărbaţi israeliţi, de ce vă miraţi de acest lucru, sau de ce staţi cu ochii aţintiţi la noi, ca şi cum cu a noastră putere sau cucernicie l-am fi făcut pe acesta să umble?
13. Dumnezeul lui Avraam şi al lui Isaac şi al lui Iacov, Dumnezeul părinţilor noştri a slăvit pe Fiul Său Iisus, pe Care voi L-aţi predat şi L-aţi tăgăduit în faţa lui Pilat, care găsise cu cale să-L elibereze.
14. Dar voi v-aţi lepădat de Cel sfânt şi drept şi aţi cerut să vă dăruiască un bărbat ucigaş.
15. Iar pe Începătorul vieţii L-aţi omorât, pe Care însă Dumnezeu L-a înviat din morţi şi ai Cărui martori suntem noi.
16. Şi prin credinţa în numele Lui, pe acesta pe care îl vedeţi şi îl cunoaşteţi, l-a întărit numele lui Iisus şi credinţa cea întru El i-a dat lui întregirea aceasta a trupului, înaintea voastră, a tuturor.

 Petru le spune parcă așa: Dumnezeu a venit la voi ca om și a trăit printre voi, dar nu L-ați primit și L-ați răstignit. V-a spus că va învia, dar nu ați crezut. A înviat și voi ați răspândit minciuna în popor că noi apostolii l-am furat. Dar noi astăzi cu puterea lui Iisus Celui răstignit vindecăm bolnavii, înviem morții, avem curaj de a propovădui. Noi, apostolii fricoși de ieri, mărturisim cu curaj pe Iisus cel răstignit de voi. Noi suntem martorii Învierii Lui.

Read more

Atelier organizat de Școala Familiei la Galați pe tema: "Autoritatea și stilurile parentale"

Dragilor în ziua de duminică 19 februarie Școala Familiei organizează la Galați un nou seminare cu tema: "Autoritatea și stilurile parentale" prezentat de Alina Mirică din Focșani. Detalii în afișuil de mai jos:

Read more

08 Februarie 2017

Ioan Ianolide - omul cu înfățișare de sfânt

Ioan Ianolide in arestÎn una din seri1, înainte de a se da masa, a fost adus în cameră un deținut, înalt, frumos, cu o bocceluță sub braț și o batistă plină de sânge, la gură:

- Îl vedeți? zise gardianul, din pragul camerei, face închisoare de peste douăzeci de ani și este bolnav, are nevoie de pat sub geam!

- Mă numesc Ianolide Ioan, fac închisoare din 1941, de pe vremea studenției mele. Sunt bolnav de tuberculoză, scuip sânge, uitați-vă, zise el arătându-ne batista, apoi continuă:

pe lângă aceasta mai am o boală, nu-mi pot ține echilibrul. Am fost bătut la cap și tremur mereu, nu mă pot stăpâni!... Este printre dumneavoastră vreun preot?... Dacă este, îl rog să mă binecuvinteze!

- Doamne Dumnezeule, binecuvintează pe acest frate Ioan, venit în mijlocul nostru! glăsui preotul Popescu Buzău.

După această binecuvântare, se produseră în cameră câteva minute de tulburare. Deținuții din paturile de sub geam nu voiră să cedeze nici unul locul lui Ioan, care avea absolută nevoie de aer, pentru a-l mai stopa din acțiune pe bacilul Koch. Ianolide, învățat în lunga lui detenție cu fel de fel de certuri și incidente, se așeză liniștit în pat cu Romeo Pușcașu, lipit de peretele ușii.

Read more

La Jilava (de Mircea Ionescu Quintus)

Citeam pe-un zid, cu sânge scris:
„opt ani am stat aici închis”
și te vedeam, brav și tăcut,
smerite scrib necunoscut.

Pe-același zid, mai jos săpat:
„cinci ani și șase luni am stat”
și cât priveam porți și pereți,
erau doar ani, și luni, și vieți.

Read more

Caleidoscoape infernale (de Nicolae Fuiorea)

În nopțile Siberiene
Și-n neagra lor singurătate
Amarnic ne trăim calvarul
Vieții noastre întemnițate.

Tot șuieră pe sub ferestre,
În chiote sinistre, vântul,
Ne tremură măduva-n oase,
Pe buze-a amorțit cuvântul.

Tiranic foamea ne usucă
Și ne cufundă-n letargie,
Din colțuri moartea ne rânjește
Iar paraziți pe noi, - o mie -

Read more

03 Februarie 2017

Turul Balcanilor în Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, Albania, Croația, Bosnia șI Serbia (13-19 martie 2017)

Dragilor vă propunem în luna martie un pelerinaj foarte frumos în țările din Balcani, bogat în obiective turistice și duhovnicești. În luna octombrie a anului trecut când am propus acest pelerinaj, nu s-au adunat destule persoane, probabil din cauza vremii, a lipsei zilelor de concediu, și a unei perioade a anului neprielnice concediilor. Dar am refăcut acest traseu, și sperăm că în miez de primăvară să ne bucurăm de zile frumoase împreună.

Acest pelerinaj este așezat în așa fel încât să putem participa sâmbătă 18 martie la Mănăstirea Lelic, acasă la Sfântul Nicolae Velimirovici, chiar la hram, chiar când acest mare sfânt al ortodoxiei este sărbătorit. Vom ajunge și la lacul Ohrid acolo unde Sfântul Nicolae a scris celebra sa carte "Rugăciuni pe malul lacului". Ohrid este numit orașul celor 365 de biserici și e superb.

Vom merge aproximativ 2500 de kilometri timp de 7 zile și vom vizita Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, Albania, Croația, Bosnia șI Serbia.

Mai jos puteți vedea programul taberei în detaliu:

Ziua 1.  (637 km) Luni, 13 martie 2017
București -  Sofia (Bulgaria) – Skopjie (Macedonia)
Cazare la Skopjie, Macedonia (602 km)
 • Ora 06.00 - Plecare din București.
 • Ora 08.00 - Vizităm Peştera Sfântului Dimitrie cel Nou (moaşte se află la Catedrala din Bucureşti). Aceasta este singura mănăstire săpată în stâncă, încă funcţională, din Bulgaria. Mănăstirea actuală constă într-o bisericuţă, zidită în Peştera Sfântului Cuvios Dimitrie.
 • Ora 12.00 - Vizităm Catedrala Alexandr Nevski din Sofia, capitala Bulgariei, apoi plecăm la Skopjie.
 • Ora 20.00 - Ajungem în Skopjie (Macedonia). Cazarea la hotel De Koka.
Ziua 2.  (326 km) Marți, 14 martie 2017
Skopjie – Gorno Nerezi – Canionul Matka – Ohrid  (190 km)
Cazare la Ohrid, Macedonia
 • Ora 08.00 - Micul dejun.
 • Ora 08.00 - Vizităm Fortăreața Kale și Catedrala Sf. Clement din Skopjie.
 • Ora 10.00 - Plecăm spre Gorno Nerezi, un mic sat din Macedonia aflat la o altitudine de 771 de metri. Aici vizităm Biserica Sfântul Pantelimon din Nerezi, o micuță biserică bizantină din secolul al XII-lea, apaținând unui complex monahal.
 • Ora 13.00 - Vizităm Canionul Matka și Mănăstirea Sf. Nikola care are o istorie îndelungătă pornind încă din secolul XIV. Bisericuța smerită este realizată în stil bizantin, din cărămidă roșie.
 • Ora 14.00 - Plecăm spre Ohrid (prounțat și Ohrida), oraș inclus în patrimoniu UNESCO, aflat pe marginea Lacului Ohrid, la granița dintre Macedonia și Albania, locul unde Sfântul Nicolae Velimirovici s-a retras apropiindu-se mai mult de Dumnezeu, dedicându-se rugăciunii și scrierilor duhovnicești. De aici și-au luat numele și celebrele Proloage de la Ohrida.
 • Ora 16.00 - Vizităm în Ohrid – Mănăstirea Bogorodica Prilevlepta (1295, are o pictură excepţională), fortăreața și biserica Sf. Ioan Teologul,  Biserica Sfântul Clement şi Sfântul Pantelimon (reconstruită în 2002 pe ruinele bisericii din sec. IV şi IX , adăposteşte moaştele Sfântului Clement).
 • Ora 20.00 - Cazare în Ohrid la Villa De Lago
Ziua 3.  (379 km) Miercuri, 15 martie 2017
Ohrid - Tirana (Albania) – Lacul Skadar – Mănăstirea Cetinje - Tivat (litoral Muntenegru)
Cazare la Tivat pe litoralul Muntenegrului
 • Ora 08.00 - Micul dejun.
 • Ora 09.00 - Plecăm spre Tirana.
 • Ora 12.00 - Vizităm Catedrala Învierii Domnului din Tirana (a treia ca mărime din Europa, aici este sediul Sfântului Sinod al Albaniei).
 • Ora 14.00 - Plecăm spre  Lakul Skadar, cel mai mare din Peninsula Balcanică.
 • Ora 16.00 - Vizităm Mănăstirea Cetinje unde se află mâna dreaptă a Sf. Ioan Botezătorul.
 • Ora 18.00 - Cazare la Vila Tamara pe litoralul Mării Adriatice la Tivat (fără mic dejun).
Ziua 4.  (440 km) Joi, 16 martie 2017
Tivat (Muntenegru) - Dubrovnik  (Croatia)  – Foca (Bosnia) - Mokra Gora - Valjevo (Serbia)
Cazare la Valjevo
 • Ora 09.00 - Plecăm spre stațiunea Dubronik din Croația, una dintre cele mai frumoase de la Marea Adriatică. Vizităm în Dubrovnik, orașul vechi cu zidurile cetății. Plimbare prin oraș.
 • Ora 13.00 - Plecăm spre Valjevo din Serbia. Pe drum trecem prin Bosnia și Herțegovina.
 • Ora 15.00 - Vizităm stațiunea Mokra Gora, un sat vechi tradițional sârbesc.
 • Ora 19.00 - Cazare în Valjevo într-un mic sătuc tradțional.
Ziua 5. (30 km) Vineri, 17 martie 2017
Cazare la Valjevo
 • Ora 08.30 - Mic dejun.
 • Ora 10.00 - Vizităm Mănăstirea Celjie unde se află moaștele Sfântului Iustin Popovici. Mănăstirea e una dintre cele mai frumoase din lumea ortodoxă, aflată într-un peisaj superb, cu multă liniște.
 • Ora 13.00 - Vizităm Mănăstirea Lelic unde se află moaștele Sfântului Nicolae Velimirovici și casa lui memorială. Un loc superb și aici.
 • Program liber
Ziua 6 (120 km) Sâmbătă, 18 martie 2017 - Sfântul Nicolae Velimirovici
Valjevo - Mănăstirea Celjie - Mănăstirea Lelic -Belgrad          
Cazare la Belgrad
 • Ora 08.00 - Mic dejun.
 • Ora 09.00 - Participăm la Sfânta Liturghie dedicata Sfântului Nicolae Velimirovici, unul dintre cei mai mari sfinți ai Ortodoxiei.
 • Ora 13.00 - Plecam spre Belgrad. Cazare la Hotel Vozarev.
 • Ora 17.00 - Vizităm centrul vechi al Belgradului și Cetatea Kalemagdan.
 • Ora 20.00 - Mâncăm undeva.
Ziua 7 Duminică, 19 martie 2017
Belgrad - București (600 km)
 • Ora 08.00 - Micul dejun.
 • Ora 08.30- Participăm la Sfânta Liturghie la catedrala patriarhală.
 • Ora 12.00 - Plecăm spre București.

Când programul ne va permite vom avea discuții pe marginea temei alese. Vă propun tuturor celor care vreți să participați să cumpărați și să citiți cartea "Rugăciuni pe malul lacului" a Sf. Nicolae Velimirovici. Se citește ușor și nu e foarte stufoasă, în jur de 200 de pagini.

Cam acesta e programul pe care vi-l propunem. Costul taberei este 170 de euro, și include 6 nopți cazare și 5 mese de dimineață. Transportul va fi cu mașinile personale și la 2500 de kilometri, 4-5 persoane în mașină, estimăm un cost de 50 de euro de persoană pentru combustibil. Deci total ar fi cazare + transport + 5 mic dejunuri = 220 de euro.

Plecare va fi din București. Numărul de locuri este 20. Putem suplimenta dacă va fi nevoie.  Participanții trebuie să aibă vârsta între 18 și 35 de ani și pot fi din orice oraș al țării sau din străinătate, indiferent dacă este membru al asociației noastre sau nu. Pentru trecerea la granița țărilor din acest tur este nevoie doar de buletinul de identitate valabil, a cărui valabilitate să fie de minim 3 luni de la intrarea în țară.

Pentru a confirma participarea la această tabără fiecare dintre voi trebuie să ne contactați la asociatia@ortodoxiatinerilor.ro sau la telefon 0740.004.215 (Claudiu Balan) și să achitați suma de 170 de euro (aprox. 770 lei). Banii pe combustibil îi veți da în timpul excursiei direct șoferului în mașina căruia veți fi repartizați.

Când trimiteți email de confirmare vă rog menționați numele, prenumele, orașul din care veniți, și vârsta. Simpla confirmare telefonică sau prin email a participării nu este deajuns. Abia după trimiterea sumei veți fi trecuți pe lista participanților.

Ultima zi de înscriere este 5 martie 2017.

Iată contul în care puteți trimite costul taberei:

RO72 UGBI 0000 0120 0477 3RON

Atenție și ultimele trei litere din cont: „RON” fac parte din contul IBAN. Contul trebuie să aibă 24 de caractere. Contul este în lei. Nu faceți transferul în euro pentru că va suma va fi refuzată și returnată.

Titular: Claudiu Balan
Banca: GarantiBank România

Vă mulțumim și vă așteptăm alături de noi.

Pentru impresii și fotografii din taberele OT intrați aici.

Doamne ajută!

(Claudiu Balan)

Read more

Tabără

Susținem cu drag revista

Ultimele comentarii

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro