“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie

Tu de ce crezi in Dumnezeu   Din comorile Sfintei Scripturi Tu de ce crezi in Dumnezeu Euharistia continua Theologica  Exista distractie si fara alcool

2017

20 Ianuarie 2017

Meditații la Sfânta Scriptură: 01. Îmbrăcați-vă întru iubire (Epistola către Coloseni, capitolul 3)

Dragilor, de câțiva ani tot caut modalități de a mă apropia mai mult de Sfânta Scriptură și de Dumnezeu și de a vă încuraja și pe voi să faceți același lucru. Tot în această idee, am deschis o nouă categorie de articole, numită "Meditații la Sfânta Scriptură" în care încerc să vă semnalez texte care mi-au atras atenție și care m-au încurajat spre meditație. Sper să vă fie de folos, și Maica Domnului să ne ajute, Sunteți bineveniți și voi să trimiteți pe adresa contact@ortodoxiatinerilor.ro meditațiile voastre spre publicare.

Începem cu un începutul: iubirea. Vă propun spre meditație un pasaj din:

Epistola către Coloseni a Sfântului Apostol Pavel
Capitolul 3, versetele 12-16

12. Aşadar, ca nişte sfinţi şi iubiţi aleşi ai lui Dumnezeu, îmbrăcaţi-vă cu simţăminte de'ndurare, de bunătate, de smerenie, de blândeţe, de'ndelungă-răbdare,

13. Îngăduindu-vă unii pe alţii şi iertând unul altuia dacă are cineva vreo plângere împotriva cuiva; aşa cum Hristos v'a iertat vouă, tot astfel şi voi.

14. Mai presus de toate acestea, îmbrăcaţi-vă întru iubire, care este legătura desăvârşirii.

15. Şi'n inimile voastre să domnească pacea lui Hristos, întru care aţi fost chemaţi ca să fiţi un singur trup; şi fiţi mulţumitori.

16. Cuvântul lui Hristos să locuiască întru voi cu bogăţie. Învăţaţi-vă şi povăţuiţi-vă între voi cu toată înţelepciunea. Cântaţi în inimile voastre lui Dumnezeu, mulţumindu-I în psalmi, în laude şi'n cântări duhovniceşti.


Puteți citi întreg capitolul aici: http://www.biblia-bartolomeu.ro/index-C.php?id=NT-Col-03

Pasajul se înscrie în discursul Sfântului Apostol Pavel despre “Viața cea nouă în Hristos, despre plinătatea vieții întru Hristos”, și se adresează tuturor creștinilor, nu doar clericilor, sau teologilor.

Read more

19 Ianuarie 2017

Viața unuia dintre cei mai mari Sfinți ai Bisericii lui Hristos: Sf. Simeon, nebunul pentru Hristos (carte audio)

Dragilor vă invit să ascultați viața Sfântului Simeon cel nebun pentru Hristos din Edessa, scrisă de Simeon Metafrastul. E o încântare audiția acestui cd, e plin de învățăminte bogate în har.

Acest CD poate fi procurat de la adresa: http://www.librariasophia.ro/carti-Nebunul-audiobook-Savatie-Bastovoi-ierom-so-11029.html

Romanul poate fi procurat de la adresa: http://www.librariasophia.ro/carti-Nebunul-Savatie-Bastovoi-ierom-so-1465.html

Ilustrat cu cântări vechi grecești și arabe cântate de protopsalt Nektarios Paris. De la bun început, trebuie să spunem că textul de față nu este o operă aghiografică, ci un roman scris cu toate uneltele necesare unei proze artistice, inspirat din realitățile consemnate în viața Sfântului Simeon cel Nebun întru Hristos din Edessa.

Acțiunea se petrece în Emesa (Homs-ul de astãzi), cea mai însemnată cetate a Siriei, în veacul al VI-lea. Personajele sunt călugări, comedianți, prostituate și cerșetori, care împreună oglindesc tabloul societății bizantine de atunci și totodată surprind frământările și căderile dintotdeauna ale sufletului omenesc.

Romanul a cunoscut până acum mai multe ediții, tirajul cărților vândute depășind 25.000 exemplare.

Read more

Sfinții Închisorilor și prigonitorii lor de ieri și de azi

1. Strãini, în lanțuri și strâmtori,
Huliți și aspru prigoniți,
Ținuți în temniți și terori
Și- n orice vreme prigoniți,

2. Nedrept de semeni acuzați
În arșiță ori greul crunt
Flãmânzi și goi, întemnițați
Și torturați pân' la mormânt,

3. Priviți cu urã și trădați
Amenințați și ispitiți
De rude, frați îndepărtați
Iar de atei nedreptãțiți,

4. Tãcuți, de Duhul Sfânt umpluți
Colo-ntr-un colț de închisoare
Numai de Domnul Sfânt știuți,
Și prinși în mare suspinare,

5. Purtând povara lor cea grea
Fãră de vină pătimind
Răbdând și prigonirea rea
Credința lor mărturisind,

6. Pe la Aiud ori la Pitești,
Prin Gherla ori la Periprava,
Prin Malmaison în București,
Prin Caransebeș ori Jilava,

Read more

18 Ianuarie 2017

Tăbără de revelion la Piatra Fântânele în Pasul Tihuța (30 dec. 2016 - 3 ian. 2017). Impresii și fotografii

Dragilor, am rămas dator să vă împărtășesc impresiile mele din tabăra de revelion de la Piatra Fântânele din Pasul Tihuța.

Ca de obicei, tabăra de revelion a fost și anul acesta o reuniune de familie, în care ne-am bucurat unii de alții. A rânduit Dumnezeu și zăpadă, așternută chiar cu o zi înainte de a sosi noi, pregătind-o parcă pentru toți turiștii care urmau să petreacă sfârșitul de an în această zonă.

Pasul Tihuța este o zonă superbă la 1100 de metri altitudine, oriunde întorci capul vezi doar șiruri de munți care nu se mai termină, cu vârfuri mai domoale și cu brazi, cu căsuțe de vară aruncate ici colo. Casele mici aveau ca scop adăpostirea pe timp de vară a țăranilor din satele vecine, care veneau aici pentru fânețuri. Peisajul este înfrumusețat de Mănăstirea Piatra Fântânele și obștea frumoasă de maici, condusă de Părintele Gavriil, un om cu multă pace și har de la Dumnezeu. Lângă mănăstire s-a construit și cea mai înaltă cruce din România, la granița dintre Transilvania și Moldova, cândva despărțite, astăzi amintind de sângele vărsat de înaintașii noștri pentru unitatea neamului românesc și a credinței ortodoxe.

Read more

Actualitatea jurnalisticii lui Mihai Eminescu

Opera lui Eminescu poate fi descrisă în acelaşi mod cum definea Horia Bernea creaţia unui artist autentic: „sursă de identitate pentru el şi ceilalţi”, mărturisire, ajutându-i pe ceilalţi „să comunice cu propriile lor rădăcini”. Mircea Eliade spunea că, recitindu-l pe Eminescu, „ne reîntoarcem la noi acasă”, fiindcă el este „întruparea însăşi a acestui cer şi a acestui pământ [românesc], cu toate frumuseţile, durerile şi nădejdile crescute din ele”. Pornind de aici, înţelegem de ce Petre Ţuţea l-a numit pe Eminescu „sumă lirică de voievozi”, „românul absolut”.

Însă binecunoscuta caracterizare - „românul absolut” - făcută de Petre Ţuţea nu se aplică doar poetului de geniu Eminescu, ci şi marelui nostru jurnalist, gânditor, analist şi sociolog Mihai Eminescu - primul mare jurnalist din istoria României. El nu a fost doar un luptător în planul limbii şi al culturii, împotriva „stricătorilor de limbă”, ci şi un luptător în plan politic şi social, punându-se pe deplin în slujba neamului său şi a adevărului. Unitatea lingvistică a românilor, pe care a constatat-o în timpul călătoriilor sale în mai toate provinciile româneşti (când a cules folclor, acordând un interes deosebit cuvintelor şi expresiilor din bătrâni), constituia pentru el un aspect esenţial al solidarităţii naţionale, menit să cultive conştiinţa de neam, fiindcă, notează Eminescu, românii vor „să aibă libertatea spiritului şi conştiinţei lor în deplinul înţeles al cuvântului” şi „spirit şi limbă sunt aproape identice, iar limbă şi naţionalitate, asemenea” [„Curierul de Iaşi”, noiembrie 1876]. Ioan Slavici mărturiseşte în memoriile sale: „N-am cunoscut om stăpânit deopotrivă cu dânsul de gândul unităţii naţionale şi de pornirea de a se da întreg pentru ridicarea neamului românesc”.

Read more

17 Ianuarie 2017

Calendarul anual de comemorări al martirilor și mărturisitorilor din temnițele comuniste

Dragilor,

Am finalizat pagina cu calendarul de comemorări care cuprinde pe unii din martirii și mărturisitorii din temnițele comuniste (peste 430). Îi veți găsi pe acești eroi ai neamului așezați după data de trecere la Domnul, pe cele 12 luni ale anului. Deasemenea puteți vedea în dreptul unora și câte un citat din scrierile sau interviurile lor. Există și o zonă a celor care, neavând o dată de trecere la Domnul cunoscută, i-am așezat după data nașterii. Dând click pe numele sau poza lor veți ajunge să citiți mărturii despre ei și date biografice.

Scopul calendarului este de a-i cunoaște mai bine pe acești oameni, care au contribuit cu mult efort și suferință la țara și neamul nostru, așa cum le avem astăzi. Calendarul este într-o continuă completare. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom adăuga și alte funcționalități acestui instrument, sperăm noi, de folos în acest an de aducere aminte în întreaga Biserică Ortodoxă Română de apărătorii ortodoxiei în timpul comunismului, dar și în anii următori.

Read more

Ciupercile și măiestria Creatorului

Vă propunem să vizionați o serie de fotografii cu ciuperci foarte rare dar superbe realizate de fotograful Steve Axford. Întreaga colecție o puteți vedea aici: Steve Axford.

Read more

Asculta live Radio Ortodoxia Tinerilor

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro