“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Tabără

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Euharistia continuaDin comorile Sfintei ScripturiCasatoreste-te de tanar Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu        Theologica  Exista distractie si fara alcool

August 2017

17 August 2017

Este posibil un consens în privința vaccinărilor?

Pro vaccin Anti vaccinProblema vaccinării este un subiect inepuizabil și o temă care are atât încărcătură ideologică, cât și încărcătură tehnico-științifică. Din punct de vedere ideologic, vrând-nevrând, combatanții se plasează pe două părți ale baricadei: pe de o parte, cei care militează pentru un stat minimal cu respectarea libertății, demnității și a drepturilor omului în general, punând accent pe decizia individului, iar pe de altă parte, cei care doresc un stat autoritar, care să decidă în favoarea comunității, în detrimentul individului. Aici pozițiile par ireconciliabile. Mult mai ușor se poate realiza un consens pe aspectele tehnico-științifice. Acest consens necesită însă înțelegere și dialog, și ar fi posibil dacă diferite grupuri ar analiza cu atenție argumentele celorlalți cu atenție și cu capabilitatea de a fi dispuși la compromis. Ca o opinie personală, observând de pe o poziție moderată aceste bătălii la baionetă (în care nu mă regăsesc), pot face câteva constatări.

Read more

16 August 2017

Cinstirea memoriei martirilor Ortodoxiei în zilele noastre

Cuvântul Părintelui Episcop Macarie Drăgoi la întâlnirea cu tinerii din comunitatea ASCOR, dedicată Martirilor și Mărturisitorilor în perioada comunistă, în biserica din Mărișel, Munții Apuseni, miercuri, 9 august 2017

Cinstirea memoriei martirilor și mărturisitorilor Ortodoxiei este un proces de durată, care își are originile încă din perioada comunistă, pentru a căpăta noi valențe și a ajunge la noi niveluri de exprimare publică în deceniile post-comuniste.

Read more

„Ca un apostol trecea din om în om spre a ne îmbărbăta” - Părintele Constantin Galeriu în lagărul de exterminare de la Coasta Galeș

Părintele Constantin Galeriu în arestPe o vreme mohorâtă, rece și ploioasă, de parcă și vremea ne plângea de milă, tot noaptea, am fost încolonați câteva sute dintre noi și înglodați în drumurile desfundate am ajuns, nu știu după cât timp, în nou înființata colonie Coasta Galeș. Dacă memoria nu mă înșală, era pe la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie 1952. Imediat am fost repartizați în dormitoarele barăcilor de lemn, de câte 80 de priciuri suprapuse.

Ne-am aruncat puținele lucruri pe care le mai aveam cu noi și am ieșit de-ndată pentru a ni se face „numărul”, una dintre cele mai istovitoare și inutile operațiuni: ne încolonam, „pe câte cinci”, pe detașamente plasate în fața barăcilor, așteptam să treacă socotitorii de mai multe ori, până când rezulta cifra totală a deținuților.

Îmi amintesc cu neplăcere că au fost situații, și nu puține, când acest „număr” nu ieșea bine, se repeta ore întregi, fie dimineața, fie seara. În noaptea aceea socotelile au ieșit repede, eram puțini, apoi am fost orânduiți într-un mare careu, din mijlocul căruia ni s-a adresat comandantul lagărului, despre care am aflat că se numea Borcea;

Read more

14 August 2017

Fecioara, Izvor și Distribuitoare a Harului. Fecioara și sfinții. Nici unul nu ajunge la desăvârșire fără ea.

"Căci de aceea e numită de Părinţii teologi şi „izvor al harului” şi al apei pururea vii şi „izvor obârşie de Viaţă”, ca una care primeşte întreg harul ascuns al Duhului şi-l repartizează şi împarte îmbelşugat celor dinafară aducându-l astfel la arătate. De aceea este în, chip adevărat şi nemeşteşugit şi „măruntai” dumnezeiesc; căci e plină de Bunătatea Însăşi, de Îndurarea Însăşi şi de Iubirea Însăşi, din care şi pentru care toate au fost produse, conduse şi învrednicite de tot felul de purtări de grijă, şi este un instrument care cuprinde toate.

De aceea, tot prin Ea se foloseşte acum Dumnezeu de aceste lucrări/energii faţă de toate cele făcute de El. Căci fiind un astfel de măruntai dumnezeiesc şi având în inima ei un asemenea Măruntai, pe Fiul, cum spuneam mai sus, nu s-ar învrednici oare şi de o supraveghere şi purtare de grijă necontenită faţă de toate, atât în comun, cât şi în parte? Căci nimeni din cei care după Hristos au vieţuit potrivit lui Hristos şi au străbătut în chip diferit calea Evangheliei n-ar fi ajuns la scopul şi sfârşitul fericit căutat fără conlucrarea ei, precum nici fără ajutorul Duhului. Căci de unde altundeva ar fi avut parte de acesta decât prin Cea care este izvorul apei pururea vii şi al harului, aşa cum nici de luminările soarelui nu s-ar putea face părtaş cineva decât de la discul soarelui?

Read more

Maica Domnului este vistierie și administratoarea bogăției dumnezeirii în veacul de acum și în veșnicie

"Deci aşa cum numai prin Ea a venit la noi Acesta, a fost văzut pe pământ şi a petrecut împreună cu oamenii [Bar 3, 38], întrucât înainte de Ea era nevăzut pentru toţi, tot aşa şi în veacul nesfârşit care urmează orice emanare a unei arătări a luminii dumnezeieşti, orice descoperire a unor taine dumnezeieşti şi orice formă de harisme dumnezeieşti sunt de necuprins într-un loc [achoretos] fără Ea. Ea prima primind plinătatea Celui ce plineşte/umple toate şi care vine prin toate, o face cu putinţă de cuprins într-un loc [achoretos] pentru toţi, distribuind fiecăruia proporţional şi după mãsura curăţiei fiecăruia, ca ea să fie şi visterie şi administratoare a bogăţiei dumnezeirii.

Dat fiind că în ceruri există această lege: ca cele mai mici să participe la Cel aşezat dincolo de fiinţă prin cele mai mari, iar Fecioara Mamă e incomparabil mai mare decât toate, de aici urmează că prin Ea vor participa toţi la Dumnezeu, pe Ea o vor cunoaşte loc de cuprindere a Celui neîncăput [tau Achoretou choran] câţi Îl cunosc pe Dumnezeu şi pe Ea o vor lăuda în imne după Dumnezeu cei care-L laudă în imne pe Dumnezeu.

Ea este şi cauză a celor dinaintea ei, şi patroană a celor de după ea, şi procurătoare a celor veşnice. Ea este tema profeţilor, obârşia apostolilor, temelia martirilor, postamentul dascălilor. Ea este slava celor de pe pământ, desfătarea celor din cer, podoaba întregi creaţii. Ea este început, izvor şi rădăcină a bunătăţilor negrăite. Ea este pisc şi desăvârşire a tot ce-i sfânt."

Sfântul Grigorie Palama - La Atotvenerata Adormire a Maicii Domnui (Omilia 37).

Sursa: Maica Domnului în teologia secolului XX și în spiritualitatea isihastă a secolului XIV: Grigorie Palama, Nicolae Cabasila, Teofan al Niceei, diac. Ioan I. Ică jr, Editura Deisis, Sibiu, 2008, p. 431.

Read more

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."