“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Casatoreste-te de tanar Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu    Din comorile Sfintei Scripturi Euharistia continua Theologica  Exista distractie si fara alcool

Armonia complexă sau grația și seriozitatea în creațiile etnice ale neamului românesc

Portul, melosul, dansul, casa de locuit sau locaşul religios, sculptura şi pictura ca podoabele lor înfăţişează această armonie şi graţie unică.

În portul românesc culorile sunt mai multe şi, deşi în general albul iese puternic în relief, ceea ce se impune este armonia tuturor, ca ceva care se deosebeşte de toate culorile combinate, luate în parte. (p.59) 

Creaţia populară se străduieşte să exprime complexitatea sentimentelor şi a gândurilor umane, şi a impresiilor bogate ce i le face natura, prin bogăţia motivelor brodate (p.60).

În general însă bogăţia combinaţiei cromatice nu e realizată prin bucăţi de stofa sau de pânză de diferite culori puse una lângă alta, ci prin coloritul bogat, mărunt şi împletit al motivelor brodate. Multele culori sunt aduse astfel la o sinteză, care n-are nimic ţipător în ea. Afară de alb şi de negru, nici o culoare nu iese prea tare în relief, ci toate se frânează, se atenuează reciproc (p.60)

Românca nu poartă rochii lungi şi largi, ci catrinţa strânsă în brâu, de o lungime şi o lărgime moderată, care exteriorizează sprinteneala ei spirituală şi-i permite o mişcare ageră. Urcuşul şi coborâşul pe cărările dealurilor şi ale munţilor impunea românului un veşmânt strâns pe corp, cu o fluturare nu prea largă, ca să nu se împiedice în el. Nimic în îmbrăcăminte nu dă impresia unei neglijenţe, a ceva ce se târăşte după om, a ceva scăpat de sub control; dar nici nu scoate în relief în mod impudic formele ispititoare. Ea dă corpului mai degrabă o frumuseţe spirituală, decât să o pună în relief pe cea carnală, precum costumul orăşenesc de origine occidentală. (p.60)

"Steluțe pe pământ" (recomandare de film pentru părinți și copii)

Aseară am văzut un film foarte frumos împreună cu soția și cele trei fetițe ale noastre. E vorba de o producție indiană numită "Steluțe pe pământ", un film recomandat cu drag de părintele Constantin Necula în conferințele sale. Poate fi vizionat de copii de orice vârstă, și nu conține scene de violență sau imagini cu caracter sexual de niciun fel, ba dimpotrivă e un film ce promovează adevăratele valori lăsate de Dumnezeu în umanitate: dragostea, viața de familie, prietenia, iertarea... toate încununate de un sfârșit fericit așa cum cei de la Hollywood parcă au uitat să mai facă în filmele lor.

Un film cu mult cântec, cu multe sentimente, și cu bucurie.

Acest film e o mărturie împotriva unui sistem economic și educațional care ne îndeamnă la competitivitate, standardizare și în final la robie. Ishan, actorul principal, un copil de doar 9 ani este acest copil care transformă orice fărâmă de timp liber în poveste.

Pentru cei dintre voi care aveți copii mai speciali, acest film vă va ajuta să-i înțelegeți mai bine inima. Vizionare plăcută!

Mai jos aveți o mică prezentare a filmului.

(Claudiu Balan)

De ce să te sinucizi? Vrei tu raiul să-ți închizi?

1.Om amărât, om încercat
De greutate și nevoi
Rămâi în pace, calm aflat
Să nu te pierzi cumplit apoi!

2.Acum, când gânduri din satan
Îngrozitoare te apasă
Să nu fii Domnului dușman
Căci în durere nu te lasă!

3.Acum, când voia diavolească
Cu gând murdar te ispitește
Ca sufletul să îți zdrobească
La fel și trupul, o gonește!

4.Poate durerea e prea mare,
Ori încercarea prea cumplită
Dar viața are o valoare
Fără măsură socotită!

5.De ce ai vrea să te ucizi,
Crezând că scapi de greu așa?
Căci poarta Cerului închizi
Mergând în iad prin fapta ta!

Neamul românesc a fost silit permanent să balanseze între Occident și Orient, între două stiluri de viață diferite

Trebuinţa continuă a poporului român de a se balansa între Est şi Vest, de a împăca într-un conţinut şi într-un mod unitar de viaţă componentele atât de variate ale Occidentului şi Orientului a făcut ca spiritul românesc să se caracterizeze printr-un echilibru de o maximă amplitudine din punct de vedere al conţinutului şi de o elasticitate nemaiîntâlnită din punct de vedere formal.(p.44)

Românii, în schimb, se pot conforma atât de mult Occidentului, încât nu-i mai cunoşti că nu sunt occidentali. Ei îşi pot însuşi perfect accentul oricărei limbi străine, precum şi modurile de comportare a occidentalilor. E probabil că tot acestei posibilităţi deosebite de a se „conforma” cu Occidentul şi Orientul să se datoreze şi marea putere de asimilare a limbii române şi a gramaticii sale polivalente. (p.45)

Echilibrul românesc nu e un echilibru al mediocrităţii. Chiar dacă soluţia aleasă pare cea mai simplă, cea mai puţin spectaculoasă, simplitatea aceasta cuprinde în ea cumpăna între luarea în considerare a o mulţime de posibilităţi. (p.47)

Pr. Dumitru Stăniloae: "Există o corespondenţă între zâmbetul peisajului românesc şi zâmbetul feţei româneşti"

Poporul român însuşi nu şi-a părăsit niciodată teritoriul său. El n-a putut face aceasta în primul rând pentru că aici s-a pomenit din vremea formării sale lingvistice şi spirituale geto-dace, ba se poate spune că din vremi imemoriale. Spaţiul pe care-l locuieşte s-a imprimat în fiinţa lui. (p.5)

El nu poartă urmele memoriei nici unui alt spaţiu. El îi consideră pe membrii oricărei alte populaţii ce trece pe aici sau se infiltrează aici ca „străini” nu numai faţă de sine, ci şi faţă de locul acesta. Poporul român îi primeşte şi îi tratează - când nu au gândul de a-l înlătura de aici sau de a-l stăpâni - cu bunăvoinţa cu care ştie românul să primească şi să trateze pe oaspeţi. (p.6) 

Poporul român stă aici pentru că fiinţa lui s-a structurat ca o fiinţă de graniţă între Orient şi Occident. El nu poate deveni unilateral occidental sau multilateral oriental. Dacă s-ar muta din acest spaţiu de graniţă, el şi-ar pierde fiinţa sa. (p.6) 

Trecerea la o simplitate conformă fie Orientului, fie Occidentului înseamnă o modificare esenţială a fiinţei lor. (p.7) 

Românii se menţin în complexitatea fiinţei lor numai prin acest spaţiu-punte... De aceea, o latură a fiinţei lor e lesne copleşită, prin mutare în Occident sau în Orient, de latura spiritualităţii sale corespunzătoare locului unde s-a mutat, producând desfiinţarea specificului de sinteză al fiinţei sale.

Concurs de scrisori cu tema: "Scrisoare către Tinerețe", organizat de A.S.C.O.R. Iași

Hristos a înviat! Dragi prieteni,

În cadrul ASCOR Iași debutează astăzi proiectul "Concurs de scrisori” cu tema "Scrisoare către Tinerețe”, un proiect care aduce în atenția noastră a tuturor, scrisoarea, modalitatea vie, tradițională și personală de comunicare și împărtășire a trăirilor noastre. Tema concursului "Scrisoare către Tinerețe” este un subiect care propune momente de creație, meditație și originalitate, dar în același timp și bucuria de a vorbi cu tine sau mai bine spus cu Tinerețea ta care a fost, care este sau care va fi. Cu toții prețuim tinerețea, iar roadele acesteia sunt chezășia și liniștea bătrâneții. Vă invităm așadar să scrieți o scrisoare tinereții voastre în care să vă destăinuiți bucuriile, nostalgiile, durerile și împlinirile.

Concursul se adresează persoanelor de orice vârstă și se va desfășura în perioada 15. 05. 2017 – 29. 05. 2017. Scrisorile pot ajunge la noi astfel: prin poștă sau în cutia poștală, aflată în Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae”, din Iași, lângă sediul Ascor.

Excursie

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro