Skip to content

6 Comentarii

  1. Boitos
    decembrie 11, 2014 @ 11:11 am

    Foarte frumos !
    Multumim !

    Reply

  2. Catalin
    decembrie 11, 2014 @ 3:54 pm

    Din cât am văzut eu…Ar trebui să înțelegem ca moartea nu este de la Dumnezeu ci o consecință a căderii omului în păcat și nu ar trebui să filosofăm despre ea…Deci moarte ar trebui ignorată??

    Reply

    • sdaniel
      decembrie 11, 2014 @ 6:16 pm

      [quote name=”catalin10″]Din cât am văzut eu…Ar trebui să înțelegem ca moartea nu este de la Dumnezeu ci o consecință a căderii omului în păcat și nu ar trebui să filosofăm despre ea…Deci moarte ar trebui ignorată??[/quote]
      Sfintia sa vorbeste despre altceva in cuvantare.
      Dar despre moarte, logic este sa spui ca ea este data de Dumnezeu.
      Orice lucru din univers se naste si moare. Iarba, pestii, pasarile, mamiferele si oamenii se nasc si mor. Este valabil si pentru corpurile ceresti. Universul a avut un moment al nasterii, stiinta spune si ca va avea un moment al mortii. Stelele (inclusiv Soarele) se nasc si mor, galaxiile la fel.
      Toate aceste lucruri au o cauza a aparitiei la fel au si o cauza a disparitiei. Cum cauza aparitiei tuturor lucrurilor este Dumnezeu la fel Dumnezeu este cauza disparitiei lor. Pentru ca El este cel care a stabilit regulile si principiile de functionare a acestora. El ne-a programat pe toti (plante,animale, oameni si corpuri ceresti) sa murim. De ce? Habar nu am si nici nu o sa afle nimeni vreodata.

      Reply

  3. Catalin
    decembrie 11, 2014 @ 9:15 pm

    [quote]Sfintia sa vorbeste despre altceva in cuvantare.
    Dar despre moarte, logic este sa spui ca ea este data de Dumnezeu.
    Orice lucru din univers se naste si moare. Iarba, pestii, pasarile, mamiferele si oamenii se nasc si mor. Este valabil si pentru corpurile ceresti. Universul a avut un moment al nasterii, stiinta spune si ca va avea un moment al mortii. Stelele (inclusiv Soarele) se nasc si mor, galaxiile la fel.
    Toate aceste lucruri au o cauza a aparitiei la fel au si o cauza a disparitiei. Cum cauza aparitiei tuturor lucrurilor este Dumnezeu la fel Dumnezeu este cauza disparitiei lor. Pentru ca El este cel care a stabilit regulile si principiile de functionare a acestora. El ne-a programat pe toti (plante,animale , oameni si corpuri ceresti) sa murim. De ce? Habar nu am si nici nu o sa afle nimeni vreodata.[/quote]
    Dragă prietene,îmi pare rău dar nu ai dreptate..Nu Dumnezeu a creat moartea…Dacă citești referatul Facerii vezi ca „Şi a privit Dumnezeu toate câte a făcut şi iată erau bune foarte”(1,31) și dacă citești mai departe afli ca la un moment Dumnezeu îi spune lui Adam să se hrănească din toți copacii numai din unul nu ca atunci când va face asta va muri negreșit..Deci rezultă ca moarte este o consecință a libertăți omului cum spune Sf Grigorie de Palama că moarte survine la un moment dat în istorie ca urmare a încălcări unei alegeri greșite..Și chiar Sf Pavel spune „Că de vreme ce printr-un om a venit moartea, tot printr-un om şi învierea morţilor”( I Co 15,21).Și dacă susții că Dumnezeu a creat moarte atunci susții ca tot El a creat și diavolii și iadul,ceea ce este din nou fals..Și apropo de creație o dată cu căderea lui Adam,fiind încoronarea creație și cel care avea grijă de ea ca stăpân,a tras după el și creația..Te rog să vezi și ce spune Lossky în tratatul său de dogmatică referitor la „hainele de piele”…

    Reply

    • Andrei Calin
      decembrie 12, 2014 @ 4:36 am

      [quote name=”catalin10″]Și dacă susții că Dumnezeu a creat moarte atunci susții ca tot El a creat și diavolii și iadul,ceea ce este din nou fals…[/quote]
      A deci diavolii (ingerii decazuti) si iadul s-au creat de la sine, si n-au fost create de entitatea care a creat tot.

      Stiai ca moartea ne este scrisa in ADN, sub forma a mai multe gene botezate „genele imbatranirii”? Este menirea noastra sa murim, ca sa facem loc copiilor nostri pe pamant.

      Daca zici ca moartea nu a facut-o Dumnezeu, atunci El nu a facut nici sistemul reproducator, pentru ca, cu toate fiintele nemuritoare, s-ar fi umplut planeta in secunda doi, si ar fi insemnat ca creatia lui este imperfecta.

      Aparent creatia lui Dumnezeu difera de la individ la individ: fiecare cu ce are chef si i se pare lui ” frumos”. Amuzant.

      Reply

  4. Dan Tudorache
    decembrie 12, 2014 @ 7:27 am

    Salut băieți!
    Cătălin, la nedumerirea ta despre moarte s-a răspuns prin însăși evoluția dialogului Părintele Efrem atrăgea atenția că moartea este o consecință a căderii omului în păcat și să nu filosofăm despre ea, adică să nu speculăm pe seama ei, tocmai pentru a nu ajunge la idei necreștine, pentru că chestiunea aceasta ține de dogmă. Ori specularea unui adevăr dogmatic… duce inevitabil la călcarea adevărului.

    În altă ordine de idei, moartea este doar consecință a păcatului, nu este o creație de sine stătătoare!, și în niciun caz creația lui Dumnezeu. Pentru că dacă mergem pe ordinea inversă, dacă moartea e creația lui Dumnezeu, atunci este și păcatul creația Lui, întrucât moartea este cauzată de păcat.
    Prin urmare conchidem că moartea nu a făcut parte din planul inițial al Creației, nici păcatul, ele erau doar înscrise virtual ca posibilitate.
    Mai altfel spus, moartea și păcatul sunt demonstrațiile absolute despre ce pot să creeze ființele raționale (îngerii și oamenii) fără Creatorul lor.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *