“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Seara de rugăciune

Rugăciune pentru copilașii ai căror părinți sunt plecați în străinătate

Detalii aici >

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorieCasatoreste-te de tanarEuharistia continuaDin comorile Sfintei Scripturi  Tu de ce crezi in Dumnezeu        Theologica  Exista distractie si fara alcool

Hristos aduce pacea în ziua de Crăciun pe frontul primului război mondial

Pe 24 decembrie 1914, pe frontul Primului Război Mondial, combatanţii au încetat focul pentru a juca un meci de fotbal!

Chris de Burgh lăcrimează. El, care a înduioşat milioane de oameni cu «Lady in Red», plînge! Ţine în mîini cinci foi îngălbenite de vreme. Sînt mici, scrise cu creionul, pe o parte şi pe cealaltă, nu sînt datate, nici semnate, dar încep cu «Dear Mothter»… A dat 14.400 de lire sterline pe ele, la o licitaţie… Au fost analizate. Datează din iarna lui 1914, de pe front, cînd «Tommy» îi scria mamei sale, din tranşee.

Ypres, undeva în Belgia, frontul de Vest. Distanţa dintre linii nu e mai mare de 100 de yarzi. Englezii au primit ordin să fie atenţi. «De Crăciun, trupele inamice pot replica!», sună mesajul celor din birouri. E frig. Toamna lui 1914 a fost ploioasă, acum a venit gerul. 24 decembrie. Supuşii Reginei deschid «Princess Mary boxes», cutiile primite de acasă. Ciocolată, cacao, prăjituri. Peste dîmb, nemţii fac la fel cu «Kaiserliche». Ţigări, napolitane. Atunci, în liniştea nopţii, un glas Dumnezeiesc începe să cînte «Stille nacht, heilige nacht». Se cutremură cerul, în cei cîţiva copaci se aprind luminiţe.

Fritz şi Hans şi Jürgen şi Wolfgang şi-au atîrnat lanternele pe post de lumînărele. Craciunul bate la uşă. Saxonii nu pot rămîne mai prejos. Doi-trei soldaţi ignoră orice reguli şi se ridică în picioare. «Nu ne-or omorî chiar de Ajun»”, spun în timp ce răcnesc «O comeeee alll ye faithful». Un scoţian rătăcit la ei în batalion îi acompaniază la cimpoi…

A doua zi se face pace! Cîţiva ofiţeri nemţi trec liniile. Nu spionează, nu-i interesează să vadă dispunerea mitralierelor. Înainte de a fi ostaşi, sînt oameni. «Iisus s-a născut pentru fiecare dintre noi!», spun ei. Dacă n-ar fi fost 25 decembrie, erau linşaţi, dar aşa… Se propune un meci de fotbal, de la 10:30. Aerul îţi îngheaţă nasul, dar partida se joacă pe «No Man’s Land». «Panzerele» cîştigă cu 2-1. Ba nu, cu 3-2. Parcă asta contează, scorul? Mingea i-a unit pe oamenii care nu se cunosc, dar se masacrează, pentru cei care se cunosc, dar nu se masacrează. Se bea vin, se cîntă colinde, se văd fotografii cu cei dragi, de acasă… Un pastor scoţian recită din Biblie… «Domnul nostru, Tu, care le eşti».

Fiecare secundă e sorbită, pentru că, a două zi, războiul reîncepe. Războiul cel mare. Într-un colţ, «Tommy» moaie creionul în gură şi scrie. «Dear Mother, cred că a fost cel mai frumos Crăciun pe care l-am trăit pînă azi, la 24 de ani. Şi alături de voi, acasă, era bine, dar parcă acum…».

Chris de Burgh aşează foile una peste alta, apoi se şterge cu batista. Cu coada ochiului înlăcrimat, vede ultimele cuvinte ale lui «Tommy»: «Crăciun Fericit tuturor!».

(Cătălin Oprișan | Blogsport - Aerul îţi îngheaţă nasul, dar partida se joacă!)

 

Pentru a lăsa un comentariu trebuie să te înregistrezi.
Fă-ţi un Cont nou dacă e prima oară când vrei să laşi un comentariu.
Dacă ai deja un cont click aici pentru a intra pe pagina de log in.

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."