Cum pot atrage preoții tinerii în parohie?
Acest articol se adresează în principal slujitorilor Bisericii noastre, dar și studenților în teologie, viitorii episcopi, preoți și diaconi de mâine ai României. Nu îndrăznesc să dau sfaturi, sunt prea mic pentru asta, ci vreau doar să mărturisesc câteva lucruri din inimă, ca unul ce am trăit zece ani ai tinereții mele în Biserica lui Hristos. Vreau să le spun slujitorilor Bisericii ce anume caută tinerii în Biserică, după ce criterii aleg să participe la viața unei parohii, și ce-i atrage pe ei cel mai mult spre viața liturghică.
Am nădejdea că vorbesc în numele majorității tinerilor, iar dacă nu, vă rog pe voi, cititorii noștri, să completați prin comentarii, gândurile pe care le aștern aici.
Cum am ajuns eu în Biserică? Un coleg de liceu, Toni, m-a dus odată la Catedrala din Galați, la o slujbă, chiar în Săptămâna Patimilor. Deși mă așteptam să mă plictisesc de moarte și să particip doar pentru a bifa ”o venire la biserică” iar apoi să aștept răsplata lui Dumnezeu, totuși m-a surprins cum cânta corul de la strană. Mi-aduc aminte, era prin ‘97-‘98, nu mai rețin exact, că strana era plină de teologi, diaconi și preoți, și se cânta dumnezeiește, și nu-mi venea să cred că-mi place. Efectiv nu mă așteptăm să îndrăgesc ceva ce respingeam categoric înainte. Dar asta pentru că nu ascultasem niciodată un asemenea cor, o muzică așa de frumoasă, care mergea direct la suflet. Am plecat și n-am mai ajuns pe la biserica câțiva ani de atunci.
Totuși, în anul 2002, Dumnezeu m-a chemat iarăși la El printr-o conjunctură de întâmplări, și astfel, având în memoria sufletului sentimentul înălțător pe care mi-l dăduse muzica bizantină cu câțiva ani în urmă, m-am întors tot la Catedrală căutând să trăiesc iarăși aceeași bucurie. Am venit aici la Sfânta Liturghie trei ani de zile și aveam 3 motive clare pentru care participam la Liturghie doar aici și nu în alte parohii: solemnitatea slujbelor cu arhiereu, cântarea corului și predicile preasfințitului Casian. La aceastea se adăugau arhitectura și frumusețea extraordinară a Catedralei. Totuși, fără cele trei motive principale, arhitectura n-ar fi fost de ajuns să mă atragă.
În tot acest timp, mai aveam momente când mă plictiseam și vroiam să merg și la alte parohii pentru a vedea cum este. Căutam ceva… căutam o predică vie, curată, plină de entuziasm, căutam un păstor de suflete adevărat, căutam o comunitate care să mă primească cu brațele deschise…
A trecut vremea și am plecat la București la facultate. Aici mergeam la slujbe la Patriarhie pentru că știam că grupul de psalți de la strană cântă dumnezeiește și asta mă ajuta mult să fiu atent la slujbe și să particip cu drag. Totuși, uneori nu agream Corala care cânta la Sfânta Liturghie duminica, și slujbele țineau prea mult și intervenea plictiseala.
Odată mi-a venit un gând, și am zis: „mă voi duce acolo unde cântă cel mai bun cor din țară, Stavropoleos.” Am căutat biserica și am găsit-o. De atunci, toată facultatea, 4 ani de zile, am mers numai la biserica Stavropoleos din centrul vechi al Bucureștiului, împreună cu soția și fetița noastră. Ce-mi plăcea aici? Muzica bizantină cântată la strană, rânduiala extraordinară pe care o ținea părintele, numărul foarte mare de tineri, peste jumatate din cei prezenți erau persoane până-n 35 de ani, și predica mereu actuală și conectată la ce se întâmplă în viața noastră de zi cu zi.
Astăzi locuiesc în Galați și merg la biserica parohiei din care fac parte. Deși în continuare caut aceleași lucruri, totuși răspunderile vieții de familie, dintre care creșterea copiilor în principal, mă obligă să fiu mai statornic și să merg la slujbe în parohia noastră.
Îmi pare rău când merg în vizită în alte parohii și văd biserica plină, dar fără tineri, sau în număr foarte mic, și-mi zic: „Aici e o problemă! Tinerii nu găsesc nimic de care să fie atrași…”
Desigur, în acest caz nu intră-n discuție parohiile din cartierele îmbătrânite, unde tinerii lipsesc, sau anumite parohii rurale unde tinerii sunt plecați, ci parohiile care au tineri, dar aceștia nu se regăsesc în marea familie a Bisericii. Totuși chiar și așa, tinerii migrează de la o biserică la alta până dau de ceva ce-i atrage, nefiind legați de parohia în care sunt arondați canonic cu domiciliul.
Mai jos aș vrea să enumăr câteva lucruri care-i impulsionează pe tineri să rămână într-o parohie:
1. Frumusețea slujbelor. În această categorie intră cântarea de la strană, corul parohiei și vocea preotului. Corurile de muzică bizantină sunt cele mai atrăgătoare. Dacă parohia are un asemenea cor, atunci ușor-ușor tinerii se vor lipi de el în număr mare, unii vrând să participe la cântare, alții doar să se bucure de ea. Odată format grupul de tineri, preoții pot săvârși o dată pe săptămână Paraclisul Maicii Domnului cu răspunsuri la strană date doar ei, tinerii, apoi se pot ține privegheri de toată noaptea la marile sărbători ale bisericii, concerte de colinde, etc. Toate acestea vor crește și mai mult număr de adolescenți atrași în biserică.
Vocea preotului atrage, dar dacă nu este însoțită de răspunsuri de calitate de la strană, atunci nu este de ajuns.
2. Predica preotului. Dacă parohia are un preot care predică cu putere, cu mult entuziasm și foarte actual, atunci cu siguranță în timp, tinerii vor sesiza acest lucru și se vor strânge ciorchine în jurul preotului. Predica poate atrage tineri, chiar și fără un cor bun la strană. Totuși trebuie să menționăm că e musai ca predicile să fie actuale, să trimită către probleme concrete al tinerilor din secolul XXI, nu să puncteze la nivel general. Tinerii sunt foarte atrași de preoții care vorbesc pe limba lor, despre problemele lor.
3. Viața curață a preotului. Dacă predica preotului este însoțită de o împlinire a celor spuse, în faptă, atât în viața lui cât și în acea a familiei, atunci efectul misiunii printre tineri este de mii de ori mai puternic. Tinerii, spre deosebire de cei maturi sau bătrâni care sunt mai îngăduitori, au mari așteptări de la păstorul lor, comparând viața lui cu faptele sfinților din sinaxare și cu viețile sfinților din pustia Egiptului, pentru că acestea sunt lecturile lor când fac primii pași spre Biserică. Tinerii pot fi repede dezamăgiți, chiar și de gesturi și fapte pe care preotul le-ar considera „omenești”. Lăcomia după bani, luxul și dorința de confort lumesc, zgârcenia, intoleranța față de cei păcătoși sunt aspecte din viața unui slujitor al Bisericii care vor depărta rapid tinerii de Biserică.
Pe de altă parte, blândețea, mila, îngăduința, curăția, vorba bună și disponibilitatea preotului pentru păstoriții lui vor fi mereu aspecte care-i pescuiesc pe tineri spre Dumnezeu.
4. Duhovnicul. Un preot cu viață curată și cu experiență pastorală, va fi ținta alegerilor ca duhovnic al tinerilor. Tinerii tind adesea să meargă la slujbe în parohia în care-și au duhovnicul, fiind practic „înfiați” aici de părintele lor duhovnicesc. Un duhovnic bun atrage sute de tineri, și parohia înflorește pe zi ce trece. Tinerii, mai ales cei proaspăt întorși la credință, vor căuta întotdeauna duhovnici care să aibe disponibilitate și răbdare să le asculte toate problemele care îi frământă.
Mai sunt și alte aspecte, dar acestea 4, enumerate mai sus, sunt esențiale. Dacă tinerii lipsesc din parohie, atunci cu siguranță niciunul din cele patru aspecte nu sunt împlinite.
Secundar, contează și activitățile pe care le desfășoară parohia cu tinerii: slujbe dedicate lor, serate duhovnicești, pelerinaje, acțiuni sociale, conferințe, etc.
Preoții îi pot pescui pe tineri, mai ales pe cei depărtați de Dumnezeu, în momentele când ei vin la Biserică interesați de: nunți, botezuri și înmormântări. Prin predică și printr-o viață sfântă, preotul poate pescui un tânăr, venit la biserică doar ca membru al familiei, ca participant la bucuria sau tristețea celor apropiați.
La Taina Cununiei tinerii pot fi chemați cu câteva zile înainte la biserică pentru a-și mărturisi păcatele și pentru o scurtă cateheză împreună cu nașii lor. Un preot bun poate face minuni în 30-60 de minute de cateheză, cu ajutorul lui Dumnezeu; la fel se poate la predica de după Cununie, când mulți tineri se află în biserică însoțindu-i pe miri. Același lucru și la Taina Botezului, cateheză înainte cu nașii și părinții, și predică după.
Participarea tinerilor la sluba înmormântării unui apropiat e o mare șansă de a-i pescui, pentru că „toți suntem filozofi în fața morții” și pentru că moartea prezentă palpabil în fața lor deschide în mintea tinerilor dorința de mântuire, de depășire a morții prin Înviere. Atunci e momentul ca preoții să le vorbească despre Împărăția Cerurilor, Judecata Universală, viața sfântă și viața în păcate pe care o trăim pe pământ, mila Lui Dumnezeu și iertarea tuturor prin Cruce și Înviere.
Vizitele la domiciliu pe care le fac preoții de Crăciun, de Bobotează, de Paști, sunt ocazii în care preotul poate arunca o vorbă bună în casele tinerilor care n-au călcat în viața lor la biserică. Predica din noaptea Învierii, când mulți tineri vin, singura dată din an, la biserică să ia lumină, e o ocazie de a le arăta dragostea lui Dumnezeu.
Ar mai fi și alte posibilități, dar cred că aceastea sunt cele mai importante. Dacă mi-a scăpat ceva, vă rog să completați cu ideile voastre la comentarii.
(Claudiu Balan)
P.S.: Odată cu scrierea acestui articol am hotărât să lansăm și o nouă campanie. Mai multe detalii puteți afla dând click pe bannerul de mai jos:
Ludmila Doina
mai 14, 2012 @ 11:46 am
[b]FOARTE BUN ARTICOL ![/b]
Personal optez pentru opinia Parintelui Cleopa, ca pe oameni ii aduce in Biserica Dumnezeu, nu preotul, oricat de mult har ar avea. Dar un preot bun, bland, asa cum l-ai descris mai sus, poate sa pastreze un om in Biserica, pentru ca, regretabil, exista si din aceia care alunga oamenii din Biserica, fie tineri sau mai putin tineri. Poate ca o sa va scriu si povestea apropierii mele de Biserica, si apoi intrarea in ea, ca sa raman, si sa nu mai plec.
Dar cred ca si Blaga are dreptate:
[b]LAUDA SUFERINTEI[/b]
(Lucian Blaga)
Atatia dintre semeni nu prea stiu
ce sa inceapa-n zori cu suferinta.
Ei nu-si dau seama nici spre seara de prilejul
Chemat sa-nalte mersul, cunostinta.
Suferinta poate fi intuneric, taciune in inima,
pe frunti albastru ger,
pe coapse ea poate fi pecete arsa cu fier,
in bulgare de tarana
o lacrima sau sambure de cer.
Nu mai calca pe pamant
cine calca-n suferinta.
Ea schimba la fata argila, o schimba-n duh
ce poate fi pipait, duios, cu stiinta.
Tata, Carele esti si vei fi,
nu ne despoia, nu ne saraci,
nu alunga pe taramuri orice suferinta,
alunga pe aceea doar care destrama,
dar nu pe-aceea care intareste
fiinta-ntru fiinta.
Fa ca semenii nostri,
de la oameni la albine,
de la-nvingatori la biruiti,
de la-ncoronati la rastigniti, sa ia aminte
ca exista pretutindeni si aceasta suferinta,
pana astazi si de-acum inainte
singura legatura intre noi si Tine.
+
[b]DOAMNE AJUTA ![/b]
Administrator
mai 14, 2012 @ 2:18 pm
Hristos a înviat, Ludmila!
Ai mare dreptate. Dumnezeu este Cel care-i trage pe oameni la Biserică, dar Dumnezeu lucrează de multe ori prin oameni, prin cei cu inimă curată, și mai ales prin slujitorii Lui.
Așteptăm cu drag povestea apropierii tale de Biserică, mai ales că astăzi odată cu acest articol am lansat și o nouă campanie numită: Cum pot atrage preoții, tineri în parohie! (Campanie – suport misionar pentru preoți în rândul tinerilor)
Doamne ajută!
Sorin
mai 14, 2012 @ 3:21 pm
Cred că ceea ce atrage pe oameni spre biserici mai mult ca orice este ca preotul să aibă o trăire autentică şi o dragoste jertfitoare pentru cei din parohie. Dragostea întotdeauna e simţită de om când e autentică sau când e superficială.
florin vasile
mai 14, 2012 @ 7:01 pm
vasile » 14-05-2012 20:53
problema cu tinerii care cauta in afara parohiei de domiciliu o am si eu.nu merg in sat la biserica decit de inviere.in rest mereu la o biserica din oras si minastiri.costa mai mult si e mai obositor poate dar ma simt bine unde primesc invatatura pe limba mea,actuala si cu atit mai mult cu cit am o sete de credinta uriasa deoarece m-am trezit la credinta destul de tirziu.dar ce fac cei de 16-20 de ani care nu au treaba cu Dumnezeu?e nevoie mare de preoti buni oratori si cu carisma
florin vasile
Ana
mai 15, 2012 @ 5:33 pm
Poate va parea usor deplasat ceea ce vreau sa spun, dar si biserica si starea ei de ingrijire sunt foarte importante. Parohia de care tin eu este nou formata, iar biserica este inca in constructie. Asta n-ar fi cine stie ce, dar slujbele se tin, de regula, la subsol, unde ventilatia este deficitara si aerul e impregnat cu un miros inecacios de mucegai… Ignorand faptul ca sunt melomana si orice scapare la capitolul cantari o percep fizic ca pe un asalt la adresa creierului meu… aerul greu ma alunga din orice incapere, nu doar din biserica.
in rest, cred ca articolul a acoperit foarte bine problemele esentiale ale comunitatii crestin-ortodoxe in privinta prezentei la biserica a tinerilor. Felicitari autorului pentru obiectivism si spirit de observatie!