Skip to content

14 Comentarii

  1. Claudiu Balan
    noiembrie 25, 2014 @ 5:23 pm

    Dragilor, aștetpăm cu drag comentariile voastre. Ne vor fi de mare folos.

    Reply

  2. Andrei Calin
    noiembrie 25, 2014 @ 5:37 pm

    Sa nu fie ipocriti, adica:
    -sa nu fie realmente disperati dupa bani. Daca primesc bani, sa-i foloseasca in scopuri constructive (ex. biserica pt surdo-muti de la Bacau), si nu pe foita de aur pentru biserica lor
    -sa fie impotriva megalomaniei Catedralei Mantuirii Neamului
    -sa puna enoriasii inaintea lor
    -sa fie smeriti
    -sa nu faca campanie electorala
    -sa predice mai mult, sau numai noul testament in biserica
    -sa nu predice impotriva stiintei si a altor tampenii apocaliptice

    Reply

  3. sdaniel
    noiembrie 25, 2014 @ 7:09 pm

    Am o parere buna despre preoti in general, mult mai buna decat parerea despre conducerea BOR sau a mitropoliilor.
    Aici fiind vorba doar despre simpli preoti, asteptarile mele sunt in primul rand de continuitate, sa continue sa ofere speranta si alinare oamenilor simpli. Sa isi puna menirea si apropierea de Dumnezeu inaintea intereselor materiale. Sa incerce sa traga si institutia in sus, implicand-o mai mult in acte caritabile si mai putin in constructia de noi si noi biserici si catedrale.
    P.S. Cum se intampla cam peste tot in Romania, conducerea institutiei isi bate joc de imaginea si efectele pozitive pe care le aduce munca preotilor simpli.
    P.S. 2 Si daca s-ar putea renunta la circul cu miile de moaste ar fi minunat.
    Cu stima si pretuire pentru majoritatea preotilor.

    Reply

  4. sharbinsk
    noiembrie 25, 2014 @ 7:20 pm

    1.Sa ofere mediatizare pentru tineretul din diaspora , este vital pentru oamenii din țară să afle exercițiile de contorsionism și de depersonalizare la care sunt supuși compatrioții lor în medii secularizate care ne sunt servite drept modele de educație progresistă.
    Cei plecati trebuie sa simta ca nu sunt abandonati iar cei din tara sa stie ce-i asteapta.

    Sa nu neglijeze tinerii si mijloacele de comunicare online, sa cristalizeze in jurul lor echipe de tineri care sa se specializeze in comunicare online photoshop,filmare, editing,jurnalism.

    Sa nu neglijeze curentul anti-bisericesc de pe facebook si metodele folosite de ei gen cartonase photosopate ,proverbe,cugetari,imagini, aceleasi metode pot fi folosite pentru a le deconstrui propaganda.
    Sa studieze fenomenul VLOGGING, de pe youtube, care aproape in unanimitate raspandeste mesaje anti-bisericesti si anti-clericaliste.
    Indiferent cat de ușurele intelectual ar părea mesajele nu trebuiesc ignorate pt ca a patit-o deja un partid politic.

    Miza o reprezinta segmentul de varsta 18-25(si probabil si cei de la 12 in sus) care se informeaza mai putin de la tv + cei izolați din diaspora.

    E esential sa se studieze care sunt metodele alternative de promovare a mesajului Bisericii pentru a contracara propaganda tv ostila.
    Internetul poate rasturna cliseele media si poate genera o mobilizare colectiva cum s-a intamplat cu ocazia alegerilor electorale.
    Insa pentru asta e necesara echilibrarea mesajului online prin informare corecta.

    2.Sa construiasca profesionist marele proiect de unitate nationala care va fi sarbatorit in 2018 cu ocazia a 100 de ani de la Marea Unire.
    Poate fi un spor de imagine pentru Biserica.

    3.Sa incurajeze intelectualitatea ortodoxa spre eseistică, e nevoie de oameni care sa induhovniceasca situatii de zi cu zi si sa conecteze societatea la bun simt, firesc si consistenta interioara, pentru a se contracara mesajele de demoralizare deversate in media.
    S-a vazut in ultima campanie ca oamenii prefera bunul simt si ca audientele la televiziunile de scandal, reprezinta doar curiozitatile morbide ale oamenilor .

    Reply

  5. Vă rog să-mi permiteți anonimatul
    noiembrie 25, 2014 @ 8:10 pm

    În legătură cu societatea în general mă aștept la mai multe cuvinte despre iubire și mai puține despre sexualitate.

    Deasemenea mă aștept să aibă o atitudine ortodoxă și nu evanghelică față de știință: la noi, tradițional, teologia oferea interpretări ortodoxe ale rezultatelor științifice și nu încerca să le nege. Aș vrea ca aces lucru să nu se schimbe.

    În legătură propria ideologie mi-aș dori mai multă înțelepciune. Aud tot mai multe despre pașapoarte biometrice, anti-ecumenism, antisemitism, apologia legnionarilor, etc.

    Mult succes în munca pe care o faceți!

    Reply

  6. Dan Tudorache
    noiembrie 26, 2014 @ 9:06 am

    Ioane, cred că pe lângă ideile foarte bune, ne-ai dat și nouă ca administratori o idee excelentă: [i]”Sa nu neglijeze curentul anti-bisericesc de pe facebook si metodele folosite de ei gen cartonase photosopate ,proverbe,cuget ari,imagini, [b]aceleasi metode pot fi folosite pentru a le deconstrui propaganda[/b]”[/i]
    În momentul acesta sunt foarte încântat și când vine Claudiu abia aștept să trecem la fapte.

    Reply

  7. Laura Nicoleta
    noiembrie 26, 2014 @ 9:31 am

    Daca vrem sa fim corecti, atunci dupa ce parintii o sa asculte ce vor mirenii de la ei, si ei sa spuna ce asteptari au de la mireni, caci si mirenii, ca madulare ale Bisericii, au datoriile si obligatiile lor. Viata mireanului nu se rezuma la Biserica, spovedanie, impartasanie, stat pe net si comandant ce sa faca preotii. Nu o zic cu rautate, ci eu chiar vreau sa aflu ce vor preotii de la mireni, care sunt datoriile mirenilor, caci se pare ca mirenii au uitat ca si ei au o lucrare, nu doar preotii. Preotii mereu aud ce trebuie sa faca, de la persoane mai mult sau mai putin avizate.

    O sa revin si cu un comentariu la obiect. (ce asteptari am eu de la preoti)

    Reply

  8. Dan Tudorache
    noiembrie 26, 2014 @ 9:48 am

    Foarte bună observație Laura!
    Cu riscul de a mă afla în treabă eu simt că ceea ce vor preoții de la noi mirenii, este mai multă implicare în activitățile parohiei. Pentru că ei nu pot face singuri nimic, sau doar cu câteva bătrânele evlavioase. Există în noi mirenii nebănuite resurse pentru misiune dar nu o conștientizăm pentru că avem mereu așteptări de la alții, și prea puțin de la noi.

    Reply

  9. Boitos
    noiembrie 26, 2014 @ 12:31 pm

    Ceea ce spun nu sunt neaparat asteptari ( practic eu nu am nici o pretentie de la preoti ) ci sunt lucruri de luat aminte:
    Preotii ar trebui sa fie:
    -modesti,
    -smeriti,
    -rabdatori,
    -exemple pt cei din jur atat si ei cat si familia lor ( sotia si copii )
    -sa nu ne spuna despre biometrice si alte tampenii de tehnologii, in loc sa spuna predica aferenta Evangheliei.
    -sa nu ceara bani pt pomelnice ( asa cum am vazut in diverse Biserici , un fel de anunt cat trebuie sa dai pt 40 de liturghii )
    -sa nu isi aleaga diaconi sau personal cu reputatie rea pe langa ei la Biserica.
    -sa nu ne tina care 40 de minte sau o ora pt o predica si total pe langa subiectul Evangheliei.Aproximativ 15 minute e suficient – conteaza cuvintele sa ajunga unde trebuie.
    -sa fie miluitori cu cei saraci si rabdatori cu cei necajiti.
    -daca sunt 2 preoti, sa incerce sa spuna pomelincele din timpul Liturghiei unul dintre ei, ca astfel stam cate 30-40 de minute pana insiruie toate numele.
    -sa vina la timp la Biserica si sa inceapa Liturghia la ore fixe.
    -sa nu pretinda bani pt sfintenie de case, pt sfintenie de masini, pt cununii, botezuri, inmormantari.
    -sa nu tot jigneasca celelalte confesiuni, deoarece suntem toti oameni, nu preotii ne judeca pe noi.Dimportiva, sa indemne la pace.

    Si eu vreau sa aflu ce datorie au mirenii, asa cum spunea Laura.

    Reply

  10. Catalin
    noiembrie 26, 2014 @ 3:44 pm

    O data cu alegerile s-a vazut cum se raporteaza romanii la preotii si Biserica.Sa speram ca anticlericalismul sa nu i-a proporti majore asa cum s-a intamplat in timpul Revolutiei Franceze..Un prim pas in ameliorarea problemelor ar fi comunicarea.In ultimul timp parca s-a creat un zid intre preotii si oamenii si sunt foarte putin preotii care vor sa escaladeze acest zid..Si cea mai mare probelema este lipsa de duhovnicie a preotilor,vorbesc despre Dumnezeu dar ei nu L-au cunoscut,putini preotii isi mai fac canonul,multi dintre ei vad preotia ca un serviciu nu ca o slujire a aproapelui..Dar sunt multi preotii buni dar nu sunt promovati pentru ca ei probabil nu sunt pe placul conduceri…Ar trebui sa se faca scolii de catehizare pentru tinerii cat si pentru parintii..Lucrurile au ajuns sa fie foarte complicate singurul care poate interveni este Dumnezeu si pe El trebuie sa-L rugam..Doar El ne poate ajuta..

    Reply

  11. Merla Bogdan
    noiembrie 26, 2014 @ 5:47 pm

    O mica problema… as indrazni sa raportez si eu… dar nu mi-am permis pana acum…. am obesarvat un lucru… noi le promovam tinerilor niste cateheze goale despre cat de frumoasa e biserica si ce bine este sa faci fapte bune…. lucruri care nu il ajuta prea mult pe tanarul zilelor noastre insetat de absolut… de aia atatia tineri paresesc corabia bisericii. intrebarea ar fi, de ce nu ii invatam pe tinerii nostri adancul nostru misticism… sa ii invatam cum sa il gaseasca pe Domnul in inima lor, cum sa isi gaseasca fericirea in ortodoxie… dece ce nu dam aceasta fericire si tinerilor si o lasam sa fie doar apanajul preotilor… si ne plangem ca tinerii lasa biserica si se duc la yoga (iertati-mi va rog ironia)… dar problema este cat se poate de reala… cred eu. Doamne ajuta.

    Reply

  12. Merla Bogdan
    noiembrie 26, 2014 @ 6:05 pm

    adica… cu o usoara ironie pentru care imi cer iertare Domnului sa ne ajute, mai mult decat „sa traim bine”, sa il gasim in sufletul nostru pe Dumnezeu. sper sa ma ierte preotii pentru ca am spus acest lucru

    Reply

  13. sdaniel
    noiembrie 27, 2014 @ 8:21 pm

    Aproape zilnic sunt atacuri in ziare (mai mult) si la tv (ma putin) la adresa Bisericii. Din pacate unele dintre ele sunt adevarate. Chiar azi am vazut o stire http://www.gandul.info/stiri/fondul-bisericesc-al-bucovinei-a-cerut-166-000-de-hectare-de-padure-decizia-instantei-supreme-este-definitiva-si-irevocabila-13658650
    Chiar am vrut sa scriu ceva pozitiv pentru noi ortodocsii la comentariile pe marginea articolului. Mi-a fost imposibil, pentru ca astfel de evenimente declansate de conducatorii institutiei strica reputatia si efortul preotilor simpli.

    Reply

  14. sharbinsk
    noiembrie 27, 2014 @ 8:58 pm

    In cazul de fata articolul indicat de tine nu e un atac, ci unele comentarii.
    B.O.R. nu e singurul cult care solicita restituiri in justitie, daca in articol ar fi fost vorba despre alte culte din afara crestinismului, probabil ca imediat s-ar fi sesizat tot felul de ONG-uri anti-discriminare pt comentarii.

    Problema o reprezinta politica de moderare a ziarelor online care permit aproape orice comentariu care ocoleste filtrele anti-obscene.
    De-a lungul timpului au tot existat comentarii care instigau la mutilarea sau agresarea clericilor uneori chiar la articole in care se vorbea pozitiv despre Biserica.

    O astfel de politica de moderare s-ar schimba daca juristii Patriarhiei sau preotii in cauza ar da in judecata si ar castiga un proces pentru defaimare si discriminare.
    Mai ales ca multe site-uri de stiri au pretentii de deontologie si impartialitate si nu-si permit lovituri de imagine.

    Pe site-ul adevarul vad ca se modereaza inclusiv comentariile care n-au legatura cu subiectul si pare ca e mai aerisita atmosfera.
    Si acolo pana nu demult la articolele lui Andrei Plesu din 2 in doua comentarii vedeai cum ilustrii anonimi se tutuiau cu el si-l jigneau, ba ca e basist, ba ca are opere fara valoare, de parca ar fi fost plin internetul de intelectuali rasati care sa fie peste el.
    Oamenii s-au saturat si au spus stop,deci daca se vrea se poate, ma refer la site-urile cu pretenții jurnalistice care iau si crema accesarilor ca de la restul nu ai pretentii.

    Un alt punct de discutie la urmatoarea sinaxa bisericeasca trebuie sa fie si jignirea sentimentelor religioase ale crestinilor ortodocsi prin complicitatea tacita a site-urilor care nu modereaza comentariile, cred ca a vorbit si Pr Aldea despre asta.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *