“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorieCasatoreste-te de tanarEuharistia continuaDin comorile Sfintei Scripturi  Tu de ce crezi in Dumnezeu        Theologica  Exista distractie si fara alcool

Părintele Vasile Gavrilă - Duhovnicul de la miezul nopţii

Acum ceva timp am început să citesc o carte care se numeşte "Cununia - viaţa întru împărăţie" scrisă de Părintele Vasile Gavrilă, preot la Biserica Rusă Sfântul Nicolae din Bucureşti. Cartea m-a atras prin prisma faptului că tratează Taina Cununiei şi căsătoria din punct de vedere dogmatic, liturgic, patristic, biblic, istoric, toate în perspectiva spiritualităţii Bisericii Ortodoxe creând o imagine clară şi completa asupra unirii dintre bărbat şi femeie. Pentru că noi tratăm foarte mult subiecte legate de sexualitate, cartea aceasta mă ajută să fixez mai bine anumite lucruri şi să deprind gândirea sfinţilor părinţi în această problemă.

Cartea Părintelui Vasile Gavrilă este de fapt doctoratul sfinţiei sale, munca de cercetare de ani de zile. Am citit doar 70-80 de pagini până acum dar a fost destul încât părintele să mă fascineze şi să-mi stârnească interesul faţă de sfinţia sa, mai ales că biserica la care slujeşte este o biserică a tinerilor, o  biserică studenţească.

Ce minune! De fapt nimic nu este întâmplător! Se putea alege oare un duhovnic mai bun pentru tinerii studenţi decât un părinte care a studiat ani de zile Taina Casătoriei, unirea extraordinară între bărbat şi femeie?

Acum câteva săptămâni am primit o invitaţie la nuntă din partea unui prieten şi marea bucuria a mea a fost că Taina Cununiei urma să se desfăşoarea la Biserica Rusă. Am venit de la Galaţi cu nădejde că voi nu voi pleca cu inima goală de la această slujbă.

La Cununie au slujit 3 preoţi şi un diacon, printre care era şi Părinte Vasile Gavrilă. Slujba a fost dumnezeiască, băieţii de la strană cântând o muzică psaltică aşa cum doar la marile grupuri bizantine auzi, iar preoţii au slujit cu răbdare şi multă atenţie.

A venit şi momentul mult aşteptat: predica. Înainte de a începă să vorbească Părintelte Gavrilă, numit şi duhovnicul de la miezul nopţii, două reportofoane au apărut în preajma lui, semn că orice cuvântare de-a sfinţiei sale e o lecţie care trebuie ascultată şi de alţii.

N-am mai ascultat o asemenea predică din facultate de când eram la cursul părintelui Coman. Părintele s-a aşezat la mai puţin de un metru de miri şi a început să le vorbească doar lor, privindu-i în ochi, dar cu voce tare ca să auzim toţi. Aşa de profund şi de frumos le-a explicat ce s-a întâmplat cu ei astăzi încât nu vă pot exprima în cuvinte. Vă pot spune doar câteva lucruri. Părintele uitându-se la Cosmin, mirele, îi spune:

"- Cosmin, astăzi tu n-ai primit în dar această cunună de argint aurit ci ai primit-o drept cunună pe Ana."

Uitându-se cu drag către Ana îi spune:

"- Ana, astăzi n-ai primit pe cap această frumoasă cunună, ci l-ai primit drept cunună pe Cosmin."

Apo iaraşi spune:

- Astăzi Cosmin şi-a umplut golul lăsat de Dumnezeu în trupul lui, încă de la creaţie, când a luat o coastă a lui Adam pentru a o crea pe Eva. Astăzi Ana şi-a găsit în sfârşit împlinirea ajungând în locul de unde a fost luată."

Tot discursul a ţinut 25 de minute, timp în care părintele trăia fiecare cuvinţel pe care-l spunea, şi părea că vorbeşte din experienţă, nu din cărţi.

Mai jos am postat un filmuleţ documentar făcut de TV Trinitas la Biserica Rusă, unde-l puteţi auzi şi vedea şi pe Pr. Vasile Gavrilă. (Claudiu)



Părintele este numit duhovnicul de la miezul nopţii tocmai pentru aplecarea sa constantă asupra nunţii, care este comparată de multe ori de Mântuitorul Hristos cu împărăţia cerurilor, El fiind Mirele mult aşteptat de întreaga omenire: "Iată Mirele vine în miezul nopţii..."

Pentru a lăsa un comentariu trebuie să te înregistrezi.
Fă-ţi un Cont nou dacă e prima oară când vrei să laşi un comentariu.
Dacă ai deja un cont click aici pentru a intra pe pagina de log in.

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."