“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Seara de rugăciune

Rugăciunea către Preacurata Născătoare de Dumnezeu, miercuri 23 august 2017, ora 22.30

Detalii aici >

Tabără

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Euharistia continuaDin comorile Sfintei ScripturiCasatoreste-te de tanar Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu        Theologica  Exista distractie si fara alcool

Icoanele brodate - adevărate mărturisiri despre Dumnezeu

Mai puţin cunoscute publicului larg, datorită complexităţii realizării lor, icoanele brodate îmbogăţesc arta iconografică, cunoscută îndeosebi prin intermediul icoanelor „clasice”, realizate prin pictura sau litografie. Ele reprezintă elementele cele mai de preţ ale vestmintelor şi acoperămintelor bisericeşti, pe care le transformă în adevărate opere de artă.

Arta broderiei datează încă din perioada antichităţii, fiind folosită de vechii egipteni, iar mai apoi de romani şi greci, pentru a-şi înfrumuseţa îmbrăcămintea. Poate părea surprinzător, dar în ceea ce priveşte broderia manuală nu au survenit modificări de substanţă de-a lungul timpului, tehnicile de brodare şi materialele folosite rămânând aproape neschimbate. Chiar şi broderia modernă, realizată cu ajutorul maşinilor de brodat computerizate, se bazează tot pe ideea unui ac ce străpunge de mii de ori materialul textil pentru a crea, împunsătură cu împunsătură, imagini extrem de frumoase şi precise, a căror calitate depăşeşte orice altă alternativă de împodobire a unor veşminte.

În primele secole ale evului mediu, arta broderiei pătrunde şi în Bizanţ, având o evoluţie prolifică, impunându-se de-a lungul timpului în Ortodoxie şi ajungând la un stil canonizat spre finalul secolului al IX-lea. Broderiile sunt incluse, treptat, în procesul de oficiere a serviciului religios, astfel că în secolul al XIV-lea, odată cu reglementarea ritualului îmbrăcării costumului sacerdotal, piesele de bază ale acestuia prezintă diverse decoraţii figurative brodate cu fire de aur, argint şi mătase de diferite culori. Canoanele iconografice ale broderiilor bizantine sunt, în general, similare cu cele ale unor genuri artistice înrudite, precum picturile murale sau mozaicurile.

Arta broderiei a fost cultivată şi păstrată şi de către Biserica Ortodoxă Română, existând indicii temeinice despre existenţa unor ateliere de broderie pe teritoriul României încă din secolul al XV-lea, primele nume cunoscute de practicanţii acestei îndeletniciri fiind cele ale monahilor Zosima, Ioil şi Mardarie, care s-au semnat pe o dveră creată în anul 1510. De atunci, arta broderiei se păstrează în mănăstirile româneşti, fiind transmisă din generaţie în generaţie. Apariţia broderiei computerizate a făcut posibilă producerea unor cantităţi suficiente de veşminte brodate, precum şi apariţia unor ateliere ce funcţionează în afară mănăstirilor, confecţionând atât broderii laice, omniprezente, astăzi, pe mai toate materialele textile, cât şi icoane brodate, adevărate mărturisiri despre Dumnezeu.

Icoana din imagine a fost brodată în cadrul atelierului www.ePersonalizat.ro şi poate fi găsită accesând linkul http://epersonalizat.ro/icoana-brodata

(Marilena Dobre)

 

Pentru a lăsa un comentariu trebuie să te înregistrezi.
Fă-ţi un Cont nou dacă e prima oară când vrei să laşi un comentariu.
Dacă ai deja un cont click aici pentru a intra pe pagina de log in.

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."