Skip to content

31 Comentarii

  1. LoredanaPopovici
    martie 27, 2013 @ 6:24 pm

    foarte frumos raspuns, Claudiu! Bine argumentat!

    Reply

  2. ionut
    martie 28, 2013 @ 4:22 pm

    Bravo , impresionant….

    Reply

  3. Daniela Badea
    aprilie 11, 2013 @ 12:38 pm

    Trebuie sa recunosc ca argumentele tale, Claudiu, sunt atat de bine organizate si au o coerenta incat sunt incredibil de greu de refutat. Cred ca orice persoana dotata cu un minim de ratiune, daca ar citi articolul tau, ar zice „Secretele universului mi-au fost descrise de un simplu om. Dumnezeu l-a binecuvantat pe Claudiu cu har intr-ale cuvintelor.”

    In primul rand, exista organizatii umanitare in tarile din Europa, cat si Statele Unite, care, surprinzator, in ciuda egoismului si a ipocriziei lor, ajuta copii din Africa. Nu vreau sa dau nume pentru a nu face reclama, dar membrii acelor organizatii sunt oameni „bogati” care rup 10% din ce au pentru ca semenii lor mai putin norocosi sa poata trai. Pe langa acesti bani, institutiile guvernamentale doneaza si ele o suma destul de mare de bani. In caz ca nu ma crezi, uite un link: http://europa.eu/legislation_summaries/development/african_caribbean_pacific_states/r12540_ro.htm

    Daca citesti articolul, o sa vezi ca UE face disponibil aproximativ 4 miliarde de euro anual pentru dezvoltarea tarilor din africa Subsahariana. Accentul trebuie pus pe dezoltare. Pentru ca, probabil stii expresia, „da-i omului un peste si o sa-l hranesti o zi. Invata-l sa pescuiasca si o sa-l hranesti toata viata”. Adica, daca stai sa te gandesti un pic, planul tau de a dona 830 milioane de euro pentru a da hrana si apa tuturor nevoiasilor din africa (toata africa, nu numai subsahariana) este… apa de ploaie. Pe termen lung, oamenii de acolo nu o sa isi schimbe conditia, cat timp nu invata cum sa se dezvolte si cum sa traiasca mai bine.

    Si totusi, nu reusim cu totii sa donam, suntem oameni ocupati, sau saraci. Dar tu, Claudiu, de ce nu te implici? Organizatiile respective sunt non-profit si majoritatea muncii este efectuata cu ajutorul voluntarilor. Ah, dar stai un pic, aceste organizatii nu vor sa aiba publicitate la nivel bisericesc, ei nu fac asta pentru a se mantui, ci pentru a face un bine semenilor lor. Si nu propavaduiesc cuvinte scrise intr-o carte acum peste o mie de ani.

    Inca un lucru: miliardarii lumii, in general, sunt cei care au grija de oamenii de rand. Ei sunt cei care ofera locuri de munca, creeaza companii si vor sa faca semnificativ cat timp sunt pe lumea asta. Deci, ei au grija de oamenii din Europa si Statele Unite. Bine, nu pot sa generalizez, poate exista cativa miliardari carora nu le pasa de nimeni, la fel cum nici tu nu ai generalizat cand ai zis ca noi toti suntem ipocriti, nu?

    Ar mai fi multe de spus legat de articolul tau, dar o sa ma opresc aici. Practic, ce ai scris tu nu este bazat pe documente sau realitate, nu propune un plan fezabil, in schimb mentioneaza in treacat ca avorturile sunt o crima (adaos relevant la subiectul articolului) si ca Dumnezeu ia sufletele bogatilor.

    Dar intrebarea tot ramane: De ce Dumnezeu ne-a ajutat pe noi, cei din Europa si America, sa reusim sa ne dezvoltam la stadiul in care suntem acum, si nu a ajutat si pe oamenii din Africa sa se dezvolte in acelasi timp cu noi? (o mica nota relevanta: Oamenii au aparut intai pe continentul african, si dupa aceea au migrat mai sus, inspre Europa si, mai tarziu, America. Deci, tehnic vorbind, oamenii din Africa au avut un interval de timp mai mare in care sa se dezvolte.) Si, te rog, nu imi spune argumentul „Pentru ca noi suntem/eram credinciosi”. Daca citesti cel putin o carte de istorie, vei vedea ca inainte de perioada renascentista, biserica considera orice progres stiintific drept erezie, iar oamenii care vroiau sa ajute la dezvoltare erau amutiti sau executati. Deci, am putea spune ca biserica si credinta este motivul pentru care nu am efectuat progrese la fel de mari ca in epoca curenta.

    De ce mor copii din Africa de foame pana la urma?

    Reply

  4. ganduri_libere
    aprilie 11, 2013 @ 6:39 pm

    În aceeaşi ordine de idei am putea pune întrebările: câţi bani cheltuie Europa pe construirea de biserici? Câţi bani se cheltuie anual pe bugetele de protocol ale conducerii acesteia? De ce materialele de construcţie destinate construirii unei biserici nu sunt trimise în Africa pentru a asigura un cămin călduros oamenilor de acolo?

    Argumentele aduse de dumneavoastră sunt de-a dreptul halucinante şi toate nu fac decât să ducă înapoi la întrebarea de bază: dacă oamenii din ţările dezvoltate nu vor să îi ajute pe cei din ţările subdezvoltate, de ce nu o face Dumnezeu?

    Reply

  5. Danut Nancu
    aprilie 11, 2013 @ 7:19 pm

    Pentru Daniela Badea:

    Exemplul dumneavoastră despre cum ajută UE Africa subsahariană este înduioșător. Ba chiar ar fi trebuit să veniți și cu exemple de lângă noi. Iată salvatoarea Uniune (ah, ce nume magnific, parcă vine așa, din visele copilăriei părinților noștri), ea, Uniunea, cu comisarii ei com-pe-tenți, iată cum împarte ajutoare la Constanța, nu doar în Africa subsahariană. Că, nu-i așa, și România a devenit o mică Africă.

    http://www.reporterntv.ro/stire/primaria-constanta-a-reluat-astazi-distribuirea-ajutoarelor-alimentare-de-la-uniunea-europeana

    Și ce dreptate aveți dumneavoastră cu zicala aceea genială de pe Hotnews, venită din străfundurile filosofiei neoliberale:

    ”Accentul trebuie pus pe dezvoltare. E mai bine să înveți omul cum să pescuiască decât să-i dai peștele” – impresionant.

    Și totuși… parcă ceva nu e în regulă. iisus nu a învățat nici un om să pescuiască. Era boier Iisus, cum spunea părintele Nicolae, atunci când dădea pește, dădea. Nu ținea lecții de succes în viață. Dădea viață. Parcă e altceva.

    Dar comisarii ăștia de la UE, tot un ghie în gât, asta e. Tot menșevici sărăntoci, v-o spun cu părere de rău.
    Iată: cotizăm la UE? Cotizăm. Anual. Bani peșin. Dar când e să primim. Ah, ce greu se absorb fondurile alea. Și cum vin ele țintite doar pe infrastructură, că, deh, coloniei îi trebuie drumuri ca să o exploatezi. Dar fabrici nțț nu care cvum
    va să facem, că vorba aia, trebuie învățați oamenii să pescuiască, nu să creeze și ceva valoare pentru export.

    Sărăcuții africani… E așa grijulie UE cu ei. Le exploatează resursele din greu (iar Africa subsahariană chiar are petrol) .

    ”Pe langa constatarea evidenta a abundentei petrolului in aceste state africane, insirarea cifrelor de mai sus ma duce la o alta constatare poate la fel de evidenta, aceea ca aceste state au un rol foarte important pe piata mondiala, atat in alimentarea statelor vestice, de exemplu SUA si Marea Britanie, precum si in mentinerea echilibrului mondial a pietei petrolului. Procentajul mare al exporturilor poate fi explicat prin doua puncte majore: [b]prezenta covarsitoare a multinationalelor precum Shell sau Exxon Mobil, si prin lipsa rafinariilor proprii. Astfel se ajunge la o situatie in care se exporta petrol crud de o calitate superioara la pret redus si se importa petrol rafinat la un pret mai mare decat cel la care se exporta. [/b] Consecinta…profituri mult reduse pentru tarile africane „bogate” in petrol.

    …………………………………………

    Este o practica cunoscuta darea mitei de catre companiile petroliere multinationale catre functionari ai statului de diferite rankuri pentru a-si putea desfasura activitatea cu minimum de interventie din partea ‚localnicilor” si fara a fi prea preocupati de respectarea legilor sau normelor de protejare a mediului.
    Occidentul se multumeste la observarea superficiala a proceselor electorale si oferirea de recomandari, in timp ce ajutoarele straine si intregul sistem IMF (click aici) sunt menite sa perpetueze ceea ce este considerat de multi africani a fi un sistem de „neo-colonialism” . Pana la urma, traim intr-o lume „dog eats dog”, iar atata timp cat petrolul necesar functionarii mecanismului vestic este asigurat, jocul continua dupa aceleasi reguli.

    Sursa: http://www.contributors.ro/global-europa/africa-bogatia-din-mijlocul-saraciei/

    Concluzia: În loc să le arunce firimituri ca unor câini, statele vestice ar face mai bine să plece. Atât. Să-i lase în pace. Ar fi cel mai mare act de milostienie colectivă.
    Dar, nu, UE nu cunoaște milostenia. Doar colonialismul sălbatic.
    În timp ce ONG-urile vestice ne țin lecții de ecologie, în mijlocul țării se pune la cale diatmai groapa de cianuri. În perimetre din Bârlad și alte zone se otrăvește solul pentru hidrocarburi dorite de lăcomia corporatistă.
    Iar UE, nu, nu seamaestecă. Aici respectă suveranitatea statului român. Ah, câtă ipocrizie!!! Fenomenală ipocrizie. Iar dacă îți faci o privată în fundul curții sar agenții sanitari cu regulamentele UE.

    Dar.. ca întotdeauna, discutăm teodicee cu Iudele dintre noi. Ridicol!

    Reply

  6. Irina
    ianuarie 20, 2014 @ 7:34 pm

    Mulțumim, Teodor! Comentariu valoros… Mă rog să existe replici pertinente pentru fiecare comentariu care ne-ar putea deruta..

    Reply

  7. Stefan Viorel Cristian
    ianuarie 20, 2014 @ 10:25 pm

    „De ce vin necazurile peste noi oamenii? De ce vin asupra noastră bolile, incendiile, catostrofele naturale, accidentele, etc.? Din același motiv pentru care Dumnezeu a pus stop vieții bogatului”- daca vrei sa zici ca aceste necazuri sunt oarecum mana lui Dumnezeu ca rasplata a pacatelor noastre n-as fi de acord eu unul mergand pe ideea ca omul are din partea Domnului totala libertate, asa deci as spune ca omul si-o face cu mana lui intr-un mod indirect. Imi aduc aminte cum i-am dat like unuia ce spunea ca la cum a ajuns omul nici nu mai e nevoie de apocalipsa deoarece omul stie cum sa se autodistruga.
    „…iar necazurile vin asupra lumii pentru că doar prin suferință oamenii se trezesc la realitate și ies din egoism.”- asa e, din pacate omul doar in vreme de suferinta se roaga mai cu inima Domnului. Uitandu-ma la diversi sfinti despre care am citit, as spune ca omul cu adevarat crestin e cel se desprinde de trupul sau si isi iubeste mai mult sufletul, cu alte cuvinte e cel ce-i pasa mai putin de nevoile trupesti si mai mult de nevoile sufletesti iar pentru el cea mai mare nevoie sufleteasca e mantuirea. Oare cati dintre noi mai suntem asa?

    Reply

  8. Antonio Bledea
    aprilie 13, 2014 @ 11:03 pm

    Scuzele de rigoare, suntem în Săptămâna Patimilor şi aş vrea să ştiu de ce oamenii care trăiesc pe tot continentul African nu au primit încă conştiinţa de la Bunul Dumnezeu de-a lungul istoriei fiindcă şi acolo a ajuns Cuvântul Său (Iisus), atunci când nu era sărăcie pe vremea aia. Se puteau descurca singuri ca restul lumii fără să ceară ajutor si mergand pe credinta? De fapt la ora actuala nimeni nu vrea sa-i ajute macar cu 1% sa cotizeze fiecare om aflat in tarile in curs de dezvoltare, bogatul nici atat nu ar da un şfanţ… foarte gravă situaţia dar totuşi de la începutul lumii şi până acum în secolul XXI fiecare a progresat.
    Înţeleg că Africa se află pe un punct de pe glob în care Soarele în strălucirea sa afectează bineînţeles vegetaţia de acolo şi astfel se ajunge în asemenea situaţie. Nu înţeleg de ce acolo trebuie să chinuiască în halul acesta aşa şi la restul lumii în care temperaturile sunt de regulă optime să fie în regulă şi la ei nu…… Chiar şi Scandinavia nordică şi cei din Siberia nu se aude nimic de ei dar totuşi. Întrebarea e..? 🙁

    Să fie cu iertare, dar era o întrebare şi doream un răspuns.
    Doamne ajută.

    Reply

  9. sdaniel
    aprilie 14, 2014 @ 4:28 am

    @Marlboro
    Ar trebui sa intelegi si putina geografie si istorie.
    Clima nu are nicio vina, chiar sunt destule pamanturi roditoare in Africa, nu mai vorbesc de resursele naturale pe care le detin. Si in Africa se cultiva cereale plus produse care nu cresc decat acolo.
    Istoric vorbind, continentul a dus-o binisor mii de ani pana…au aparut europenii.
    Colonistii europeni (portughezi, spanioli, englezi si francezi) au exploatat-o la sange. Au ucis populatia bastinasa, au transformat-o in sclavi si i-au jumulit de toate resursele. Si acum cam tot la fel este. Nici nu e greu, stalpul unei natiuni sta in educatie, ori africanii nu au scoli si universitati.
    Referitor la crestinism in Africa. Crestinismul in Africa a fost adus de colonisti. Bineinteles ca jumulindu-i in halul acesta pe localnici trebuia sa te prefaci ca le dai ceva la schimb. Asa ca europenii le-au dat religia crestina care promite ca dupa ce mori, vei trai fericit in Ceruri. Asa ca ei traiesc in continuare in chinuri cu gandul ca, macar dupa moarte le va fi bine.
    Intrebarea ta:
    „Se puteau descurca singuri ca restul lumii fără să ceară ajutor si mergand pe credinta?”
    Raspunsul depinde la ce religie te referi.
    Pai pana sa vina europenii ei credeau in zei si o duceau binisor, dupa ce au venit europenii au trecut la crestinism si o duc rau. deci……….
    P.S. am pus religia in mijlocul acestui raspuns pentru ca aceasta era intrebarea lui @Marlboro. In realitate, cauzele subdezvoltarii continentului african sunt cu totul altele.

    Reply

  10. Antonio Bledea
    mai 7, 2014 @ 8:16 am

    [b]@sdaniel[/b]

    Îţi mulţumesc pentru aceste informaţii. Toţi oamenii n-ar trebui să dea vina pe Dumnezeu pentru tot răul ce se întâmplă de când lumea şi până în prezent. Noi suntem cei vinovaţi că slujim cui nu trebuie.

    Sănătate şi Doamne ajută-ne!

    Reply

  11. Florian Vois
    iulie 5, 2014 @ 7:23 pm

    Argumentele aduse mi se par niste aberatii.Ati uitat sa precizati cati bani sunt bagati in mizerabilele voastre de biserici,bani munciti din greu de cetateni si care ajung la popii avari care isi plimba burtile prin S Class.De ce nu scot preotii bani din buzunar sa ajute saracii?Iar Dumnezeul asta de care vorbiti,nu inteleg,cum puteti sa-l numiti „bun”?.Este cel mai tiran personaj din istorie.Mai ales acum in zilele noastre se intampla ca niste fiinte nevinovate sa moara de foame din cauza „planului divin”.Ce vina au copiii aceia?Va spun eu cine e cauza relelor,”Dumnezeul” asta al vostru pe care ca orbii il venerati desi nu l-ati vazut niciodata.Iar ajungand la capitolul lacomie,nu am vazut mai lacomi oameni decat preotii si stiu ce vorbesc pentru ca timp de 10 ani de zile eram pe langa „slujitorii domnului” sau mai bine zis slujitorii lui Mamona.Pace!

    Reply

  12. dan
    noiembrie 27, 2014 @ 2:32 pm

    In mare parte ai dreptate, dar eu nu ma pricep la matematica si te rog pe tine sa imi faci un calcul, de exemplu ia suma de bani cu care se construieste catedrala neamului si spune-mi cati copii din africa ai salva de la moarte?

    Si daca vrei sa faci calcule mai complexe spune-mi daca am renunta la cele 18 000 de biserici care se afla doar in romania si la opulenta in care se scalda preotii, oare am putea sa salvam africa din foamete?

    Si daca tot ce se intampla rau e din vina noastra si tot noi tre sa facem sa fie bine, spune-mi te rog dumnezeu ce face? Se uita la noi ca la televizor?

    As aprecia din suflet daca ai avea un raspuns la intrebarile astea.

    Reply

    • Andrei Calin
      noiembrie 27, 2014 @ 3:00 pm

      [quote name=”dan20″]In mare parte ai dreptate, dar eu nu ma pricep la matematica si te rog pe tine sa imi faci un calcul, de exemplu ia suma de bani cu care se construieste catedrala neamului si spune-mi cati copii din africa ai salva de la moarte?

      Si daca vrei sa faci calcule mai complexe spune-mi daca am renunta la cele 18 000 de biserici care se afla doar in romania si la opulenta in care se scalda preotii, oare am putea sa salvam africa din foamete?

      Si daca tot ce se intampla rau e din vina noastra si tot noi tre sa facem sa fie bine, spune-mi te rog dumnezeu ce face? Se uita la noi ca la televizor?

      As aprecia din suflet daca ai avea un raspuns la intrebarile astea.[/quote]

      Tine minte doua lucruri cand vine vorba de chestiuni de genul:

      1. Nu este absolut niciodata vina lui Dumnezeu. Noi suntem aia care strica totul, chair daca Dumnezeu ne-a programat sa fim asa.

      2. Nu este niciodata vina Bisericii. Ea are nevoie de fonduri nelimitate, si tot ce face este bine.

      E bine, ca din articol putem trage concluzia ca Dumnezeu nu va face niciodata nimic pentru noi, si ca noi suntem cei care trebuie sa ne ridicam din statul in genunchi si din citit rugaciuni degeaba, si sa facem chiar noi ce trebuie. Nimeni nu o sa o faca pentru noi, si nici n-o sa ne ajute.

      Bun articol!

      Reply

  13. Dan Tudorache
    noiembrie 27, 2014 @ 2:53 pm

    Da, eu aș avea un răspuns:
    Vinde-ți tu frate ceva din ceea ce este al tău, și-apoi să faci discurs de morală creștinilor din România, că nu combat foametea din Africa. Sau, altfel spus, hrănește tu un cerșetor român, dă-i tu o haină compatriotului jerpelit de pe stradă… și după aceea mai vorbim.

    De fățarnici ”bine-inteționați” ca frăția ta e sătulă lumea.

    Pentru că matale ești viclean de vreme ce începi cu un fals ”în mare parte ai dreptate”, după care propui nici mai mult nici mai puțin decât o soluție de inspirație anticlericală și atee!
    Pentru că este ateism curat și mai ales anti-creștinism ideea că ”daca am renunta la cele 18 000”.

    Dar nu despre idei și calcule e vorba aici, ci despre fapte: Uită-te în adâncul tău DANE și spune când ai făcut tu mai mult și mai bine pentru săracii din ȚARA TA (nu din AFRICA), decât fac creștinii prin Biserică?

    Reply

  14. Dan Tudorache
    noiembrie 27, 2014 @ 6:49 pm

    Cu părere de rău, ți-am șters comentariul Andrei. Pentru scris în zeflemea.

    Reply

    • Andrei Calin
      noiembrie 27, 2014 @ 6:54 pm

      [quote name=”Dan”]Cu părere de rău, ți-am șters comentariul Andrei. Pentru scris în zeflemea.[/quote]
      Am comentat articolul.

      Tocmai articolul este cel care ne spune ca[b] Dumnezeu n-o sa ajute pe nimeni cu nimic[/b], si ca tot noi trebuie sa ne mobilizam, nu prin rugaciuni in zadar si pupat de icoane si oase, ci prin [b]fapte[/b].

      Este practic mesajul articolului. Gresesc cu ceva?

      Reply

  15. dan
    noiembrie 27, 2014 @ 9:18 pm

    @Dan, bravo ma judeci fara sa ma cunosti, desi e impotriva credintei tale.

    Dar daca tot vrei sa ma judeci hai sa iti spun cate ceva despre mine:
    Statul iti da permisiunea ca 2 % din impozitul de salar sa il dai unui ONG, al meu merge in fiecare luna la un ONG care ajuta casele de copii si familiile defavorizate.
    Al 13-lea salar in fiecare an la inceput de decembrie il donez unei case de copii ca sa poata sa aiba si ei sarbatori si ii ajut de fiecare data cand pot cu ce pot.

    „fatarnici bine-intentionati” sunt persoanele care au haine tesute cu fir de aur, acoperisuri poleite cu aur si masini de zeci de mii de euro. Sunt ateu, recunosc, asa ca spune-mi tu mie cum se numeste pasajul din biblie in care scrie „vinde-ti averile si le da saracilor si vei avea comoara in cer”?

    Aveti nevoie de 18 000 de biserici, bine, fie, dar trebuie sa fie poleite cu aur?

    Eu nu fac toate actele de caritate ca sa am comoara in cer, le fac ca sa ii ajut pe altii care sufera pentru ca si eu am avut zile grele. Dar se pare ca biserica nu are nevoie de o comoara in cer atata timp cat o are pe pamant.

    Solutia mea este atee, pentru ca noi vedem ca 4 biserici pe o singura strada (Timisoara) nu au sa-l multumeasca pe dumnezeu (si nu ma refer ca lipseste a 5-a) ba din contra, eu cred ca o sa fie suparat ca in loc de 4 era mai bine sa se faca 2 (sunt generos) si un spital, pentru ca atunci cand prea fericitul daniel nu s-a simtit bine nu a intrat in biserica, nu s-a rugat si nu a pupat o icoana, a pus mana pe telefon si a sunat la spital, spitale care sunt din ce in ce mai putine (lipsa de bani) si biserici din ce in ce mai multe (probabil prea multi bani).

    Asa ca te rog inca odata sa mai imi oferi un raspuns, cine sunt fatarnicii bine-intentionati de care vorbeai?

    Reply

  16. sharbinsk
    noiembrie 28, 2014 @ 12:09 am

    Exemplul cu Africa mi se pare forțat având in vedere ca nici măcar țări bogate ca Nigeria sau Africa de Sud nu fac mari eforturi pentru a-și salva continentul de sărăcie.
    Atunci de unde pretenția ca Europa, SUA sau China să le rezolve problemele daca africanii nu gasesc solutii colective pentru a-și salva continentul si aleg să practice izolarea cetatenilor din țările sărace ?
    [b][i]Cum ar putea vreodata alții, religioși sau nu, să-i ajute mai bine decât se ajută ei inșiși ?[/i][/b]
    [b]
    Printre cele 18.000 de Biserici sunt incluse si incăperi de genul capele, sau anexe gospodaresti trecute ca unitati de cult ?[/b]

    Sunt toate cele 18.000 de Biserici ortodoxe ?
    Daca nu, de ce se pun toate in carca B.O.R.?
    Si de ce atacul e unidirectional anti-B.O.R.?

    [i]Aveti nevoie de 18 000 de biserici, bine, fie, dar trebuie sa fie poleite cu aur?[/i]

    Da unde scrie că sunt toate poleite cu aur ?
    Într-adevăr exista și Biserici poleite cu aur dar nu sunt 18.000.
    Câte Biserici au fost poleite[b] dupa anul 1948[/b] cu aur in afară de biserica din Ghimbav?
    Cat aur se presupune că va fi pus in Catedrala Mântuirii Neamului?

    În Occident nu există catedrale mai mari decât Catedrala Mantuirii Neamului?
    Din ce buget se susține oare Catedrala Notre Damme ?
    [b]
    Dar cine a oprit statul sa construiască spitale când sănătatea primește câteva milarde de la buget și cultele toate însumat câteva sute de milioane?[/b]

    In multe țări puternic secularizate statul contribuie la intretinerea clădirilor bisericești de patrimoniu, indiferent de confesiune.
    [b]Aici avem de-a face cu o manipulare de ordinul cifrelor, se ia cifra cea mai mare si se foloseste pentru a bloca mintea interlocutorilor pe numere, de parca toate alea 18.000 de unitati de cult au un cost care incepe de la 100 de mii de euro sus bucata.[/b]

    Pentru ce să construiască B.O.R. școli dacă trendul științific din U.E. dictează că școlile care nu adoptă darwinismul să-și piarda finanțarea sau să fie închise ?

    Pentru ce , ca profesori de matematica,filosofie și de științe pozitive să ia în bășcălie biserica și preoții la ore [cum se-ntâmplă în prezent la toate nivele de învățâmânt ] și asta în unitatea ridicată de Biserică?
    Dacă B.O.R. ar construi școli veșnica mânie proletară ar titra -[i]avem dovada !!! B.O.R își construiește propria rețea de școli pentru a spăla creierele tinerilor.[/i]

    Dacă ar construi spitale, imediat s-ar trezi onegeul x, să conteste
    ba că de ce e crucea pe ambulanță?,
    de ce sunt angajate măicuțe ca și asistente ?
    de ce e monument bisericesc în curtea spitalului?,
    de ce numele spitalului e Sfântul… ?
    de ce medicii creștini refuză să facă avorturi?
    de ce medicii creștini se ocupă doar de urgențe în zilele de sărbătoare?
    de ce există cruci în toate saloanele că pacienții de alte confesiuni se simt
    jigniți
    nu e „[i]urbanistic[/i]” sa plasezi o cruce acolo și alte chestiuni.

    Un simplu exemplu de grijă față de planetă- Bartolomeu Anania facea colecte pentru oamenii din Asia de Sud-Est și dona la Crucea Roșie, există chiar pe site o inregistrare dupa minutul 19 se poate auzi.
    https://www.ortodoxiatinerilor.ro/component/blog_calendar/2014/01?start=60

    Si asta e doar una din multele campanii facute de-a lungul timpului.
    Dacă B.O.R. ar fi făcut caz de toate activitățile misionare imediat se găseau voci care să acuze ca sunt doar niște fățarnici bine intenționați pt că se laudă cu ce fac.

    Reply

  17. Dan Tudorache
    noiembrie 28, 2014 @ 2:33 am

    Dane, mă simt ”rușinat” de nu se poate că am judecat un așa bun ”samarinean” de dragul a 18000 de clădiri!
    Că fățarnici se găsesc și în rândul preoților sau a ierarhilor, nu mă îndoiesc. Ai dat chiar tu exemplul cu mașinile de zeci de mii de euro ale unor ierarhi. Că fățarnic am fost și eu (ca simplu mirean) în n situații de viață, iarăși este un adevăr pe care mi-l asum! Dar poate că tocmai asta mă face să recunosc comportamentul fals iar faptul că frăția ta ai venit cu vicleșug prost mimat în curtoazie, nu mai are nevoie de nicio demonstrație. Oricum, trebuie să apreciez că e mult mai bine decât au făcut mulți conaționali de același crez cu frăția ta. Măcar nu ne-ai înjurat din oficiu, ca la ușa cortului.

    Dă-mi voie să nu te cred că ești atât de atent cu năpăstuiții României, precum pretinzi. Cei 2% din impozitul pe venit nu merg în fiecare lună, ci odată pe an. Dar hai să zicem că principial ai dreptate, că defapt chiar dacă se duc odată pe an, e un virament cumulat al fiecărei luni din anul anterior. Hai să zicem așa. Și mai ales că nu este în intenția mea să fac ”proces public” din faptele tale, fie ele bune sau nu.

    Însă, cum se face că un om care pretinde că este atent cu nevoiașii României, nu-și vede partenerii de lucru la faptele bune? Pentru că mi-e imposibil să cred că ești atât de atent cu orfanii sau familiile defavorizate, fără să remarci și pe creștini în acest câmp de acțiune. Sau ONG-ul respectiv e constituit doar din membri și voluntari atei? Că asta ar fi într-adevăr o neașteptată și fericită situație, în cel mai adevărat sens al cuvântului. Dar mie imposibil să cred că nu ai aflat până acum că din cele 18000 de clădiri (nu biserici) pe care le atribui în exclusivitate BOR, deși mai sunt și alte culte prin țară (dar ce mai contează?), peste 600 de clădiri aparținând BOR au funcție exclusiv filantropică și educațională: cantine, adăposturi pentru bătrâni și defavorizați, instituții medicale și centre educaționale. Cum se face că un om cu sensibilitatea față de nevoiași nu vede acțiunile filantropice ale BOR, ba chiar mai mult, își dorește renunțarea la 18.000 de clădiri (toate asimilate grosolan cu bisericile) de dragul unui slogan de tipul MISS Universe?
    Cum de vezi 4 biserici pe o singură stradă dar săracii care sunt ajutați, mai mult sau mai puțin, prin acele biserici, nu vezi?

    Și cu ocazia asta, mă întreb retoric, de ce secular-”umaniștii” sar ca arși când vine vorba de construirea unei catedrale simbol național în contrapondere cu combaterea sărăciei sau a lipsei de spitale, dar când s-au pompat peste 200 de miliane de euro în stadionul național arena pentru dat cu piciorul în minge, nimeni dintre ”drepții de serviciu” nu s-a sesizat? De ce doar când vine vorba de Biserică săriți în sus? Nu cumva dintr-un sentiment profund anti-religios? Nu te osteni să-mi dai răspuns la această întrebare.

    Cât privește pasajul acela din Biblie și fărărnicia clericilor, explicația e simplă: manipulare prin trunchiere. Pasajul întreg din Biblie este acesta, și nu mai are nevoie de nicio altă explicație din partea mea: [i]”[b]Dacă voieşti să fii desăvârşit[/b], du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor şi vei avea comoară în cer; după aceea, vino şi urmează-Mi ”[/i]

    Dar să o luăm și altfel, Dane. Dacă ai sensibilitate față de năptăstuiți, hai să nu mai pierdem timpul cu discuții sterile și să trecem împreună la fapta bună. Hai să ne dai o mână de ajutor. Anul acesta, de Crăciun, facem colectă și mergem la oamenii străzii din București, la acei ”ratați” din Gara de Nord, de care fuge lumea ca de ciumă. Ajută-ne și tu să punem gând bun și în Timișoara, acolo unde locuiești. Îți trimitem bani, numai să te duci cu câțiva voluntari din această comunitate. Dăm mâna prietenește, chiar dacă avem viziuni diferite de viață, și facem asta mai ales de dragul sărmanilor. Anunțul campaniei îl vom pune pe site la începutul lui decembrie. Nu e nevoie să donezi nimic, doar să fii voluntar. Nu e muncă grea, ci aducătoare de omenie. Ce zici?

    Reply

  18. Dan Tudorache
    noiembrie 28, 2014 @ 2:45 am

    Ioane, apropos de discuția asta, hilar este altceva: Secular-umaniștii trâmbițează ”principiul” separării Bisericii de stat… dar impută că B.O.R. nu face x pentru orfani, nu face y pentru săraci, și că ar fi cazul să contruiască și spitale în loc de biserici, adică impută ca Biserica să își ia rol de Stat în stat! Curat penibil.

    Reply

    • Andrei Calin
      noiembrie 28, 2014 @ 5:48 am

      [quote name=”Dan”]Ioane, apropos de discuția asta, hilar este altceva: Secular-umaniștii trâmbițează ”principiul” separării Bisericii de stat… dar impută că B.O.R. nu face x pentru orfani, nu face y pentru săraci, și că ar fi cazul să contruiască și spitale în loc de biserici, adică impută ca Biserica să își ia rol de Stat în stat! Curat penibil.[/quote]
      Nu BOR sa construiasca spitale, ci statul, din banii de la buget pe care ii iroseste pe biserici si catedrale care nu ne trebuie.

      Reply

  19. florin m
    noiembrie 28, 2014 @ 9:54 am

    Ateii habar nu au pentru ce s-au nascut si incotro se duc, sunt rataciţi pe acest pământ.
    Voi nu gândiţi, voi preluaţi sloganuri. Problema voastra nu este numarul de biserici, ci Biserica însăşi, pentru că sunteti complet in aer privind scopul existenţei voastre şi prin urmare scopul Bisericii în viaţa voastră şi a oricărui om.
    Oricarui lucru rau ii gasiti explicatia: bisericile, preotii, aurul, vesmintele, masinile.
    De-asta pleaca medicii din tara, pentru ca avem „prea multe” biserici. De-asta se desfiinteaza scoli, din cauza bisericilor. De-asta pleaca profesori, politisti si altii ca sa ingrijeasca batrani sau sa dea la matura, in strainatate – din cauza bisericilor si a preotilor (ortodocsi, se intelege – doar „asta” ii roade). De-asta mor de foame copiii din Africa.
    Cat de impertinent sa fii, sa crezi si apoi sa sustii asta???

    Reply

  20. Dan Tudorache
    noiembrie 28, 2014 @ 10:06 am

    Nu-ți trebuie ție Andrei, dar altora le trebuie.
    Și cum se face că BOR e singura instituție care ”irosește” bani, iar alte culte nu irosesc bani? Desigur… doar BOR este sacul bun de boxat, că doar e cel mai mare și în el lovește toată lumea.
    Și cum se face că doar BOR ”irosește” bani dar banii risipiți prin parcuri la sate fără canalizare, ori pe autostrăzi existente doar pe hârtie, sunt ”investiții”. De ce lucrurile acestea nu sunt în atenția ”drepților de serviciu” din România, de a cărui duh suferi și frăția ta?

    Reply

    • Andrei Calin
      noiembrie 28, 2014 @ 9:04 pm

      [quote name=”Dan”]Nu-ți trebuie ție Andrei, dar altora le trebuie.
      Și cum se face că BOR e singura instituție care ”irosește” bani, iar alte culte nu irosesc bani? Desigur… doar BOR este sacul bun de boxat, că doar e cel mai mare și în el lovește toată lumea.
      Și cum se face că doar BOR ”irosește” bani dar banii risipiți prin parcuri la sate fără canalizare, ori pe autostrăzi existente doar pe hârtie, sunt ”investiții”. De ce lucrurile acestea nu sunt în atenția ”drepților de serviciu” din România, de a cărui duh suferi și frăția ta?[/quote]

      Deci pe principiul „Ala a facut, de ce sa nu fac si eu”, hai sa irosim bani in continuare. Asta da gandire sanatoasa. Ne miram de ce merge tara in halul asta.

      Reply

      • Dan Sorin
        noiembrie 28, 2014 @ 11:04 pm

        [quote name=”AndreiCalin”]
        Deci pe principiul „Ala a facut, de ce sa nu fac si eu”, hai sa irosim bani in continuare. Asta da gandire sanatoasa. Ne miram de ce merge tara in halul asta.[/quote]

        Țara merge în halul ăsta deoarece tot timpul arătăm cu degetul spre alții. Explica foarte frumos Steinhardt despre motivul pentru care Hristos a acceptat jertfa femeii păcătoase și a respins acuza lui Iuda și anume de a vinde mirul pentru a ajuta săracii. Iuda reprezintă acea categorie de oameni care tot timpul vorbesc că statul, Biserica, oamenii bogați etc. ar trebui să construiască spitale și azile, că ar trebui luați cerșetorii de pe străzi și ajutați etc. și tot arată cu degetul spre ceilalți în loc să facă ceva. Femeia păcătoasă reprezintă omul care ajută pe aproapele și nu așteaptă ca alții să scape lumea de sărăcie și foamete. Așa e și în cazul celor ca tine ce tot timpul faceți reproșuri tuturor în afara voastră pentru modul în care merge țara asta: tot vorbești că ar trebui făcut una și alta cu banii dar tu oare ce faci pentru cei nevoiași? Concret faci ceva să îi ajuți? Sau bagi scuza că nu ai bani și că ar trebui alții să le facă pe toate?

      • Andrei Calin
        noiembrie 29, 2014 @ 8:01 am

        [quote name=”dan-s”]
        Așa e și în cazul celor ca tine ce tot timpul faceți reproșuri tuturor în afara voastră pentru modul în care merge țara asta: tot vorbești că ar trebui făcut una și alta cu banii dar tu oare ce faci pentru cei nevoiași? Concret faci ceva să îi ajuți? Sau bagi scuza că nu ai bani și că ar trebui alții să le facă pe toate?[/quote]

        Nu ma laud, dar daca tot m-ai acuzat ca nu fac nimic, hai sa-ti fac un rezumat al ulimilor 2 ani ai mei:
        1. Am participat la campania „Zambetul din Cutie”, in ambii ani, unde am donat peste 40 de cutii pline de lucruri necesare pentru copii din familii sarace.
        2. Am donat haine si rechizite, impreuna cu Romanian Rescue Association, mai multor orfelinate din Bucuresti.
        3. Am facut un curs de prim ajutor si interventie la asociatia mentionata mai sus.
        4. Am donat mancare si alimente primare unei fundatii pentru saraci si nevoiasi din targoviste.
        5. Am donat 300 de dolari campaniei Doctors Without Borders pentru a ajuta bolnavii de ebola din africa.

        Sunt curios, cati bani ai dat saracilor si nevoiasilor, si cati in buzunarul bisericii?

  21. Dan Tudorache
    noiembrie 28, 2014 @ 11:12 am

    Florine, eu știu că știi ceea ce îți voi spune în continuare, dar mă folosesc de acest prilej ca să se folosească alții.
    Duhul acesta anti-biserică, anti-ierarhie și anti-religiozitate se folosește de câteva mecanisme simple:

    1. Se depistează păcate ale unor preoți/ierarhi, păcate reale dar necaracteristice întregii tagme a clericilor. Aceste păcate sunt speculate și generalizate grobian prin afirmații de genul ”toți preoții sunt niște hoți”, ”toți umblă numai după bani”, etc.

    2. Se prezintă nevoia religioasă ca fiind în conflict cu altele, precum nevoia de sănătate și educație. Ba mai mult, nevoia religioasă este ridiculizată, trimisă în bășcălie la coșul de gunoi al istoriei (obscurantism, fundamentalism, intoleranță, îndoctrinare, etc)

    3. Se arată ”inechitatea” biserici vs spitale/școli prin comparații numerice între nevoi diferite, atât ca natură cât mai ales ca grad de necesitate în raport cu populația țării.

    4. Se canalizează toate frustrările personale și toate neîmplinirile profesionale și social-economice împotriva preoților și a Bisericii în general: ei sunt de vină pentru că nu sunt spitale destule, ei sunt de vină că nu-s școli destule, țara merge prost din cauza lor, deci să fie tăiați din relația cu Statul. Uite-așa vom avea bani de ”investiții”.

    5. Educația religioasă este contestată în mod sistematic, pusă la zid pentru ”neconformitate”, ca și cum asta este problema reală a sistemului de învățământ. Restul, se înțelege, merge ca pe roate, atât materii cât și profesori.

    Efectul acestui coctail este unul garantat! și a creat un fenomen social-media atât de puternic, încât mințile celor manipulați au ajuns întunecate până la a nu mai distinge cele mai elementare aspecte ale realității:
    – Că nu-s 18000 de biserici, ci 18000 de clădiri de cult( dintre care doar o parte biserici, etc, etc). Dar ce mi-i una, ce mi-i alta?
    – Că nu toate aparțin BOR, dar ce contează 6000 în plus peste 12000? O nimica toată! Toate să fie în cârca BOR ca să nu avem mai mulți adversari, ci unul și sigur.
    – Că de bine, de rău, nu există român care să nu fie internat într-un spital de stat, chiar dacă sistemul medical este cum este! Dar dacă ASUR spune că nu sunt destule spitale, înseamnă că nu sunt.
    – Că de bine, de rău, nu există elev care să nu aibă loc într-o școală sau liceu! Dar dacă ASUR ne ”comunică” că nu-s destule școli, înseamnă că așa este.

    În plus, peste toate acestea, toți mucoșii și bădăranii cu abonament la net se pricep acum la măsuri administrative, la politică monetară și educație, deși cei mai mulți anti-religioși de pe meleagurile noastre n-au măcar o minimă cultură a istoriei naționale, ori a religiei în care s-au trezit botezați.

    Cine a reușit să facă toate astea? O minoritate agresivă și perversă (în cel mai deplin sens al cuvântului), suferindă de anti-religiozitate cronică, în tandem cu o masă de creștini decreștinați, ignoranți dar cu impresia că-s buni credincioși.

    Și totuși părerea mea este că într-un fel e foarte bine că se întâmplă asta: Se trezesc creștinii din auto-suficiență, se trezește ierarhia Bisericii la mărturisire de creidință și așa se cern și se lămuresc oamenii.

    Reply

  22. florin m
    noiembrie 28, 2014 @ 1:33 pm

    Dan,
    Explicatiile pe care le-ai dat sunt pentru oamenii normali. Un om normal (adica cinstit, onest -chiar daca, deocamdata nu face parte din Biserica) nu da crezare tuturor mizeriilor la adresa Bisericii care se vehiculeaza in media, sau pe care le aude la coltul blocului.
    Cel care crede acestea este cel care are CEVA impotriva Bisericii si a preotilor, nu doar a Bisericii, ci a lui Dumnezeu Insusi. Orice om are nevoie, tinde catre Dumnezeu, către Divinitate. Ateii (şi nu doar ei, avem şi printre [i]noi[/i] aşa ceva) sunt tot oameni, au conştiinţă, dar încearcă să şi-o adoarmă, să-i înnbuşe glasul. Ei nu suportă gândul că undeva, Cineva le cenzurează dreptul la păcat, nu suportă gândul că odată în viitor, [i]e posibil[/i] să plătească pentru toate săgeţile trimise către Dumnezeu. Şi atunci, în marea lor necredinţă şi îndrazneală (la fel ca struţul), au impresia că dacă-L contestă, El va înceta să existe, iar ei vor scăpa… CE ILUZIE, CÂTĂ PROSTIE! 🙁

    Reply

  23. sdaniel
    noiembrie 28, 2014 @ 5:01 pm

    „Unde dai si unde crapa”.
    Acest articol a fost scris de Claudiu ca un raspuns la un comentariu de-al meu in care scriam (mai plastic) ca nu Dumnezeu e responsabil de calamitatile naturale. Planeta ne-a daruit-o noua, la fel si libertatea de a o folosi in dezvoltarea noastra. In cazul unei interventii divine in salvarea unor oameni atunci ne ingradeste acea libertate pe care El insusi ne-a acordat-o. Dumnezeu nu iti mai da nimic, doar iti creaza sansa de a obtine acel ceva. Dumnezeu nu iti da femeia potrivita, si totusi o vei cunoaste la un moment dat, si nu da vina pe El ca ai ignorat-o.
    Dumnezeu nu te face curajos, dar totusi apar in viata situatii in care curajul tau ar fi fost de ajutor, nu da vina pe El ca ai ramas fricos.
    Dumnezeu nu te face milostiv, dar totusi apar de atatea ori situatii (gen copiii care mor de foame in Africa) in care milostivenia ta era necesara, nu da vina pe El ca ai ramas egoist.
    Intr-un fel aduce putin cu proverbul „Dumnezeu iti da dar nu iti baga in traista”.
    Probabil cel mai bine ma inteleg parintii. Copii ni-i educam in primul rand prin simularea/crearea unor situatii din care ei sa invete ceva folositor. Acesta e sacrificiul parintilor pentru ca, daca vor invata ceva din situatiile in care i-au pus parintii, copii vor ajunge oameni de succes dar nu vor intelege ajutorul primit decat prea tarziu (cand vor deveni la randul lor parinti).
    Probabil, ca sa il intelegi pe Dumnezeu, trebuie sa devii ca El.
    Dan are perfecta dreptate cu mecanismul antibiserica si il descrie foarte bine. Greseste doar finalul disputei. Cu toate ca nu au dreptate, mai devreme sau mai tarziu, „antireligiosii” vor castiga, la fel cum s-a intamplat in Japonia, Suedia, Franta etc.

    Reply

  24. Uvas Mihai
    octombrie 24, 2016 @ 9:08 am

    Acest articol nu raspunde cu adevarat acelui comentariu, sa fim seriosi, cu totii stim ca nu se face mai nimic pentru ajutorarea copiiilor din Africa, normal ca noi ca societate suntem de vina in mare parte. Insa, esenta este alta: de ce Dumnezeu, ca o entitate asa divina, buna si corecta, considera ca este corect ca niste copii nevinovati, ce nu se pot ajuta singuri, sa moara de foame. Este mai important ca Dumnezeu sa nu intervina in soarta acestor copii, decat soarta lor nedreapta si cruda? Ce este mai important? Ca noi suntem vinovati sau viata acestor copii? Cum poti justifica o divinitate buna ce nu intervine in astfel de situatii in care aceste suflete nu au pe nimeni sa-i ajute/sa lupte pentru ei?
    Un alt exemplu: „x” este un ucigas, iar tintele sale preferate sunt copiii sub 2 ani deoarece nu opun niciun fel de rezistenta si nici nu sunt indeajuns de dezvoltati pentru a intelege ceva. Pentru Dumnezeu este mai important sa nu intervina? Soarta cruda si complet nedreapta a acestor copii nu este un motiv bun pentru a inverveni? Si daca, sa zicem, asta ar fi pur si simplu destinul acestor copii, de ce s-au mai nascut? De ce sufletelor lor nu li s-a permis macar o experienta adevarata in aceasta lume? Sunt mai putin importanti pentru El? Care a fost rostul nasterii lor? Sa moara la mana acestui ucigas?

    Reply

  25. Dan Tudorache
    octombrie 25, 2016 @ 7:51 am

    Salutare Mihai (mres)

    Poate că într-adevăr acest articol nu răspunde cu adevărat comentariului de la care a plecat, sau cel puțin nu așteptărilor tale, dar dacă tot ești nemulțumit de prestația autorului articolului te invit și te provoc cavalerește să dai dovadă de mai multă perspicacitate decât acesta, și să răspunzi la următoarele întrebări, care pleacă chiar de la ideile susținute de tine. Așadar:

    1. Te rog să arăți cum ai ajuns la concluzia că [i]„nu se face [b]mai nimic[/b] pentru ajutorarea copiiilor din Africa”[/i].

    2. Cum ai ajuns la concluzia că Dumnezeu [i]„considera ca [b]este corect[/b] ca niste copii nevinovati, ce nu se pot ajuta singuri, sa moara de foame”? De unde reiese că El vede ceva corect în „soarta lor nedreapta si cruda”?[/i]

    3. De unde știi că Dumnezeu nu intervine în soarta acestor copii? Adică, cum ai determinat că nu a intervenit și nu intervine? Ne poți demonstra această nepăsare a lui Dumnezeu?

    Cât privește întrebările tale de final, nu trebuie să „călătorim” până la copiii din Africa ca să ni le punem, pentru că realitatea, uneori foarte dură, ne determină să ne punem aceste întrebări și aici, în țara noastră.

    Alaltăieri, duminică, unul din finii mei mi-a dat o veste care este cel mai mare coșmar, al oricărui părinte. Mi-a spus că băiețelul de 10 luni al unuia din cumnații lui a murit. Inițial, puișorul de om a răcit, apoi a făcut pe nesimțite bronho-pneumonie care a dat rapid în meningită. S-a stins în doar câteva zile. Doctorii au fost neputincioși, deși toți au încercat tot ce se putea. Deși acel băiețel a primit toată îngrijirea de care au fost capabili părinții și cadrele medicale, „soarta” a fost crudă.
    Acum, părinții lor sunt cu inima în momânt, acolo unde este singurul lor copil, și înclin să cred că pe lângă durerea sufletească teribilă îi frământă aceste întrebări: De ce s-a mai născut micuțul îngeraș, dacă Dumnezeu știa că o să moară? De ce a îngăduit El asta? Care a fost rostul nașterii lui?

    Eu recunosc, nu am răspuns la aceste întrebări și nici nu voi avea vreodată. Însă din puțina mea experiență de viață știu un singur lucru: că Dumnezeu cheamă oamenii la El prin suferință.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *