“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Seara de rugăciune

Rugăciune pentru copilașii ai căror părinți sunt plecați în străinătate

Detalii aici >

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorieCasatoreste-te de tanarEuharistia continuaDin comorile Sfintei Scripturi  Tu de ce crezi in Dumnezeu        Theologica  Exista distractie si fara alcool

Cel mai bun !

ist2_5893466-the-winnerDe când am fost mic părinţii mi-au spus că trebuie să-nvăţ bine, că trebuie să iau numai note mari, că ar fi de dorit să fiu printre cei mai buni din clasă. N-am fost niciodată primul ci de cele mai multe ori am fost în mediocritate, întotdeauna la mijloc, nici odată n-am excelat dar nici nu prea am dezamăgit. Eram căldicel.

În Facultatea de Teologie Ortodoxă, pe care o urmez, la un curs de Noul Testament susţinut de Părintele Profesor Constantin Coman chiar în primele zile în aceea facultate, se făcea alegerea şefului de an care urma să ne reprezinte interesele în faţa Consiliului Facultăţii şi-n general în faţa tuturor profesorilor.

Părintele Coman ne-a atras atenţia înainte de a vota, că am face bine dacă am alege şef de an, nu pe cineva foarte bun la învăţătură, nu pe un premiant ci din contră pe cineva care are mai mult timp la dispoziţie şi se poate ocupa şi de problemele noastre, ale studenţilor. Ne-a sugerat să luam pe cineva care nu se gândeşte numai la el şi acordă tot timpul învaţatului cu scopul de a fi cel mai bun ci pe cineva care are timp să vorbească cu noi, pe cineva care are pune interesul nostru mai presus decât al lui.

Era prima dată în viaţa mea când auzeam că e mai bine să nu fii primul, să nu fii cel mai bun, şi că e mai important să-i iubeşti pe toţi. Am fost foarte mirat şi foarte bucuros căci pentru prima dată realizam că viaţa nu înseamnă o luptă pentru întâietate ci o încercare de a-i iubi pe toţi. A fost ca o revelaţie, pentru că, deşi fiind într-o instituţie de învăţământ, unde de obicei se apreciază studiul şi râvna la învăţătură, acum era apreciat cel care iubeşte mai mult, cel care se interesează de ceilalţi, cel care se dăruieşte mai mult.

O ! ce tare m-am bucurat, în sfârşit erau apreciaţi şi ceilalţi, în sfârşit cei care nu erau băgaţi în seamă pentru că nu aveau rezultate strălucitoare la învăţătură, acum erau apreciaţi pentru iubirea lor, pentru faptul că au ştiut să-şi facă prieteni printre ceilalţi.

Mitropolitul Antonie Bloom al Surojului spunea într-o conferinţă (tradusă de Savatie Baştovoi în cartea "Despre credinţă şi îndoială" - Editura Cathisma) că cei ce n-au talent pot compensa prin inimă, adică cei ce nu sunt cei mai buni pot compensa aratându-şi dragostea faţă de ceilalţi. Iar cei ce n-au putere nici atât să facă atunci pot cere ajutorul celorlalţi şi împreună vor reuşi să fac mai mult decât ce ar fi făcut singur.

Surprinzător pentru lumea în care trăim, la Judecata universală, Dumnezeu nu va aprecia pe cei mai buni, nu-i va răsplăti pe cei mai puternici, pe cei mai deştepţi, pe cei ce au fost întotdeauna în top ci pe cei ce au iubit pe ceilalţi oriunde au fost. Dumnezeu va ferici şi va răsplăti pe cei mai puţin egoişti, pe cei ce s-au dăruit mai mult pentru aproapele lor, pe cei ce i-au iubit pe ceilalţi ca pe ei înşişi.

Sfârşitul şi împlinirea tuturor eforturilor noastre în viaţa aceasta este să ne iubim unii pe alţii, şi într-un gând să mărturisim....

Pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh !

Acum şi pururea şi-n vecii vecilor. Amin.

(Claudiu Balan)

Pentru a lăsa un comentariu trebuie să te înregistrezi.
Fă-ţi un Cont nou dacă e prima oară când vrei să laşi un comentariu.
Dacă ai deja un cont click aici pentru a intra pe pagina de log in.

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."