Skip to content

27 Comentarii

  1. Mihaï
    octombrie 10, 2009 @ 8:27 am

    Eu pe internet citesc vrute si nevrute.
    Daca nu ar fi fost internetul, oricum as fi stat pe vreo carte toata ziua.
    Daca exista dependenta de internet, inseamna ca exista si dependenta de biblioteca?

    Reply

  2. Oana
    octombrie 10, 2009 @ 8:54 am

    Ai dreptate…mult timp se pierde pe internet numai ca trebuie sa invatam sa ne valorificam timpul. De multe ori m-am gandit sa tin „post” de internet, de exemplu sa nu mai intru miercurea si vinerea, sper sa si reusesc…din pacate cele mai multe informatii de pe internet le primim, dar doar cele citite din carti raman in cap. Doamne ajuta!

    Reply

  3. george
    octombrie 10, 2009 @ 10:32 am

    sa -ti ajute bunul Dumnezeu si noua celorlalti.
    stim foarte bine ca ce este in duhul lumii, nu ne este de folos sufletului, ne departam de Hristos, de mantuirea noastra.
    sa ne pazeasca de aceasta lucratura a diavolului, de amagirea lui, de imaginatia aceasta lumeasca , virtuala care ne departeaza de realitate, de viata intr-un Hristos.Cu adevarat trebuie sa plangem si sa ne caim pentru anii pierduti in care am stat departe de Domnul, sa dam vointa si sa ne apropiem de mireasa lui Hristos: biserica.
    Doamne ajuta!

    Reply

  4. dany
    octombrie 10, 2009 @ 10:46 am

    intradevar internetul iti deschide „porti” spre ispite, de cand il folosesc recunosc ca ispitele au crescut si trairea mi s-a racit
    Dar putem prin ajutorul Lui sa folosim si netu spre slava lui Dumnezeu si spre ajutorul semenilor
    orice lucru e rau cat timp il folosesti in scopuri rele ,
    Folosindu-l in scopuri bune, devine o sursa de propovaduire si de intarire

    Reply

  5. Iuliana
    octombrie 10, 2009 @ 11:35 am

    Ca sa completez, orice este excesiv este rau si neplacut lui Dumnezeu. Orice intrece masura: internet, mess, mail, filme, TV, statul la taifas ore intregi, cititul presei sau al literaturii profane ore intregi pe zi, sporturi practicate tot timpul, orice ne acapareaza si ne indeparteaza de la Domnul si legatura cu El prin rugaciune sau participarea la slujbele bisericii este dependenta,adica robie in sfera celor lumesti si spatele intors catre Dumnezeu. Sa nu ne amagim, sa incercam pe cat putem sa slabim dependentele noastre si sa-l rugam pe Mantuitorul sa ne elibereze pe deplin de ele cand va fi voia Sa!

    Reply

  6. CODRUTA
    octombrie 10, 2009 @ 12:26 pm

    I-MI CER SCUZE DAR NU POT SA-TI DAU DREPTATE. ASA CUM A SCRIS SI PARINTELE NOSTRU IN REVISTA ‘APOSTOLAT IN TARA FAGARASULUI’ CRED CA trebuie folosit (internetul) spre folosul nostru .Si eu sunt dependenta de calculator deoarece zilnic citesc 4-5 evanghelii din biblie(nu am acasa biblia si nici posdibilitati financiare de a o cumpara) 4-5 psalmi intru pe diverse bloguri crestine,aproape zilnic ascult un acatist audio (ma linistestefoarte mult si i-mi ia toata oboseala).Pot sa spun ca pe mine m-a ajutat foarte mult .Mi-am dat seama de aceasta intr-o zii can nu a mers internetul nu stiu daca la mine este dependenta sau nu dar stiu ca daca nu as fii citit de pe internet nu as fii inteles multe lucruri despre biserica si Dumnezeu .Singurul lucru care pot sa il spun este”Multumesc Doamne ca mi-ai dat posibilitatea de a te gasi (chiar si asa).eu nu am timp prea mult sa corespondez pe internet deoarece abia satept sa intru sa mai citesc ceva frumos.( Am facut o exeptie acum deoarece nu puteam sa tac scuze daca te-am suparat cu ceva .Nu aceasta era intentia)si inca ceva ce ma ajuta foarte mult .Am o icoana pe care pot sa oprivesc cand stau in fata calculatorului si de fiecare data cand nu stiu ce sa citesc ma rog la ea si atunci cu siguranta gasesc ceva frumos I-micer mii de scuzee daca team suparat cu ceva si sa dea ”DUMNEZEU CA INTR-O ZII SA DESCOPERI ACEASTA BUCURIE PE CARE O AM EU CAN CITESC DE PE INTENET DOAMNE AJUTA CODRUTA

    Reply

  7. Ana
    octombrie 10, 2009 @ 2:37 pm

    Codruta, scoate-ti la imprimanta sau roaga pe cineva sa-ti cumpere cadou Noul Testament (la sfarsit ai si Psaltirea).

    Vrem nu vrem sa recunoastem , este dependenta. Intr-o zi aveam nevoie de acatistul unui sfant si nu-l aveam. Am deschis calculatorul, dar mi s-a parut absurd sa citesc acatistul stand comod pe scaun in fata calculatorului. Nici nu seamana a ortodoxie:sad:. Cel putin asa cred eu.

    Reply

  8. Ana
    octombrie 10, 2009 @ 2:54 pm

    „Constiinta spune drept, DACA MOR ACUM, MA MANTUIESTE DUMNEZEU? Ii place lui Dumnezeu cum traiesc?”

    http://www.razbointrucuvant.ro/2007/10/16/p-proclu-ii-place-lui-dumnezeu-cum-traiesc/

    Reply

  9. george
    octombrie 10, 2009 @ 9:31 pm

    Codruta
    rugaciunea curata si bineplacuta inaintea Domnului: ceea ce spunem cu gura, sa inteleaga mintea si sa simta inima.
    in fata calculatorului este doar lecturare, ca si cum ai citi o carte, este ca si cum in biserica ne inchinam la icoane ca la niste tablouri,ori altceva este comuniunea cu Dumnezeu si aceasta se face prin rugaciune in biserica si in particular in fata icoanei, a persoanei care este intruchipata in aceea icoana: Domnul Iisus Hristos, Maica Domnului si toti sfintii.
    Daca esti din bucuresti,iar adminul este de acord sa-ti lase adresa mea de mail, pot sa-ti daruiesc o carte de rugaciuni.
    Doamne ajuta!

    Reply

  10. somebody
    octombrie 11, 2009 @ 9:29 pm

    Calculatorul IN SINE oboseste foarte mult – de astfel, acesta e si motivul pentru care se recomanda ca o data la 1h sa se faca o pauza pentru odihna ochilor (nu clipim sau clipim foarte rar in fata ecranului!), pentru odihna coloanei vertebrale etc. Incercati sa stati o luna sau chiar mai mult, daca se poate, fara sa deschideti calculatorul (cine nu are neaparata nevoie la servici)si veti vedea cum durerile de cap, oboseala, starea de trandavie, de permanenta agitati sau insomnie dispar incetul cu incetul…
    Internetul…intr-adevar, poate fi si folositor. Cred ca depinde mult si de timpul pe care il petrecem „navingand”. De exemplu, mi se par foarte utile toate predicile,emisiunile si acatistele audio care pot fi usor descarcate si ascultate apoi.

    Reply

  11. florinm
    octombrie 11, 2009 @ 10:13 pm

    Cineva, astazi, ingrijorata de timpul lung pe care-l petrecea in fata calculatorului si de oboseala pe care o capata de la acesta, a intrebat pe un parinte staret: ce este de facut?
    Parintele a spus ca depinde ce face in acest timp. Pentru ca poti citi ceva util pentru la serviciu, te poti informa foarte rapid intr-o problema ce te intereseaza.

    M-am gandit si eu la problema asta, stiu ca se pierde foarte mult timp pe internet, stiu ca si eu pierd timp mult, pt ca in timp ce cauti un lucru, dai de altul, te cam imprastii si uneori uiti ce cauti si te obosesti degeaba…

    Concluzia mea? E greu de facut recomandari. Nu poti spune la general: „nu stati pe calculator, nu stati pe internet ca dauneaza!”. E o problema ce tine de fiecare, de atentia, de organizarea si de ordinea interioara a fiecaruia. Cred ca daca fiecare s-ar cerceta in amanunt si ar discuta problemele astea cu duhovnicul sau, „dependentele” acestea ar fi mai putin „dependente”, ci doar episoade. Cum si multe dintre tulburarile psihice ar disparea, prin aceeasi metoda: cercetarea de sine si spovedania sincera.

    Doamne, ajuta!

    Reply

  12. Gh
    octombrie 12, 2009 @ 1:39 pm

    Un staret a zis : „cum merge albina peste tot si se pune doar pe florile bune ,pe cele rele(otravitoare) nu se pune”. Asa si cu netul dar trebuie vointa ca sa nu intri peste tot mai ales ca e asa usor si cateodata inevitabil sa nu citesti ,vezi diverse lucruri care numai crestinesti nu-s. Sunt foarte multe zile cand pur si simplu le amestec toate si devine un amalgam din care nu mai inteleg nimic(imprastierea). Parerea mea e ca trebuie citit putin si „digerat” , marea cantitate de informatii duce uneori la „indigestie”. Stiu…sunt si eu un dependent.

    Reply

  13. Ana
    octombrie 17, 2009 @ 2:15 pm

    Reply

  14. Metodios
    octombrie 29, 2009 @ 6:34 pm

    Ascultati predicile parintelui Gheorghe,sunt extraordinare.Este bland,dar categoric,el aduce sabia acolo unde altii au facut pace cu diavolul.
    Intr-una dintre predici parintele spune ca si stiinta a demonstrat ca un ecran de TV sau calculator creeaza un efect hipnotic asupra creierului,o imagine reprezinta 25 de cadre succesive pe secunda pe care noi nu le percepem si vedem imaginea ca fiind continua,adica 25 de straluciri,care au efect hipnotic.Astfel,omul este tinut in fata lui si nici nu mai poate discerne ceea ce vede,astfel fiind indoctrinat cu tot ceea ce se transmite.Astfel este adormita constiinta omului si este indemnat sa faca lucruri rele,dupa cum vedem violuri,crime etc.Unii ce au facut aceste faradelegi au si recunoscut ca au fost influentati de filme,desene etc.
    Deci,trebuie atentie,caci nimic nu este rau in sine ci numai cum il folosim.

    Reply

  15. Razvan
    aprilie 11, 2010 @ 7:15 pm

    Si eu sunt un pic dependent

    Reply

  16. dalila
    aprilie 11, 2010 @ 7:55 pm

    si io un pic mai mult, da’ vreau sa scap!

    Reply

  17. Daniela
    iunie 3, 2010 @ 5:47 pm

    Si eu am fost atrasa de lumea virtualului si asta pt ca sunt de firea mea mai timida si nu am prieteni in realitate.Am vrut sa am un prieten,sa am prietene cu care sa vorbesc si din cauza faptului ca nu am gasit in realitate,am cautat pe internet,pe diverse siteuri.Am intalnit multa lume care m-a facut sa plang,care ma injura,care era falsa,chiar m-am scarbit de oameni la un moment dat si am avut impresia ca si cei din realitate sunt la fel.Pe langa acesti oameni am intalnit si unii care cred ca se prefaceau dar erau mai de treaba.Imi petreceam timpul liber plangand si rugandu-ma ca sa nu-mi dea x sau y ignor si sa mai discute inca odata cu mine,intram foarte des pe mess sa vad daca m-a sters careva,daca e cineva online.Imi este teama sa revin in lumea realului pt ca aici este plictiseala…

    Reply

  18. madalina
    iulie 1, 2010 @ 7:38 pm

    Buna seara.Marturisesc ca sunt dependenta de internet si de televizor..din cauza acestei,,dependente,, am probleme la facultate.Zic ca o sa incerc sa folosesc internetul numai pt studiu dar nu reusesc..pierd mult timp..Am vb cu duhovnicul meu si mi-a zis sa folosesc internetul numai pt studiu ,sa ii cer ajutorul lui D-zeu ..chiar daca e greu se poate daca am multa vointa..(stie ca am restante).Nu invat la facultate,,nu sunt multumita de rezultate..mutl rau mi-a facut pirderea de timo.si deja pt mine e ceva mecanic..sfaturi am primit..dar nu le-am pus in practica..nu stiu daca sunt multi in situatia mea..nic nu as dori..dar lenea..internetul,folosit fara masura mie mi-au facut rau si inca imi fac..ma bucur c exista acest site de unde am putut afla multe lucruri folositoare pentru suflet….multumesc ca existati.Seara buna .

    Reply

  19. Alexa
    iulie 1, 2010 @ 8:12 pm

    Buna Madalina.Dependenta de internet e cam rea, cred ca intr-un fel si eu ma incadrez aici; de tv m-a ajutat Domnul sa scap ca muuuulte ore pierdeam in fata lui.Nu stiu ce sa-ti spun decat sa incerci, daca tot nu poti fara el, sa stai pe site-uri folositoare pentru suflet sau pentru intelect. Adica incearca sa renunti treptat la ce nu se incadreaza in astea. Si cauta sa ai o ocupatie mereu ca sa-ti ramana putin timp pentru net.Fa-ti un program pe care sa-l respecti.Sper sa te ajute bunul Dumnezeu sa scapi cat mai repede.

    Reply

  20. omp
    iulie 1, 2010 @ 10:00 pm

    @Madalina – Sfantul Fanurie te va ajuta !!!
    Madalina, poti face o pauza de invatat (de 15′- maxim 45′), cand simti ca randamentul invatarii scade, „navigand” – de exemplu – pe acest site (sa fie musai un site ortodox, linistitor), ca sa te mai incarci cu energii duhovnicesti, dupa care ori treci din nou la invatat, ori nani, ca sa fii odihnita a 2-a zi… Televizorul il poti arunca pe fereastra sau – daca tii musai – sa te mai uiti pe la Trinitas, numai dupa ce iti iei toate restantele… sau – poftim – cate un pic si in zilele de sarbatoare, cand e bine sa faci pauza de invatat, ca sa ai mai mult spor a doua zi (de ex: de sambata seara la ora 18 pana duminica seara la 18, faci pauza la invatat!)…

    Daca vrei, apeleaza la [b]Sfantul Fanurie[/b]: [b]dai de 9 ori cate o turta de post[/b] (sau o paine, daca n-ai timp sa faci tu turta), unor oameni sarmani, zicandu-le: „pentru iertarea pacatelor mamei Sfantului Fanurie si pentru reusita la examene (sau pentru rezolvarea oricaror probleme: sanatate, impacare, gasirea unui servici etc etc)”…[b] iar dupa ce reusesti (in acea problema), dai o placinta mai mare de post[/b], drept multumire Sfantului Fanurie, care SIGUR te va ajuta, numai sa ai credinta si staruinta (daca nu se implineste de la inceput, reiei „schema” pana vei reusi!!!)… Incerca si ai sa te convingi !!! Doamne ajuta!

    PS – Ce sa-i faci, uneori trebuie sa mai facem si „afaceri” cu sfintii…

    Reply

  21. madalina
    iulie 1, 2010 @ 10:29 pm

    Buna seara .in ceea ce priveste problema mea..cu dependenta…in primul rand multumesc pt cuvinte bune.dar deja la mn o sa fie o perioada cam trista ca sa zic asa.astept niste rezultatesi nu cred ca vor bi bune.e posibil sa repet anul.ma gandesc la parinti care nu cunosc cum sta treaba ca sa izc asa..ei cerd ca e f greu la mn..nu stiu ca eu nu depun efort deloc…sau cel putin nu constant.regret mult k o sa pierd un an.m-a sfatuit paintele sa invat ca sa nu restante dar eu am pierdut timpul si nu am invatat.nu sunt deprinsa cu studiul mai intens ca sa zic asa..nu imi place deloc..nu ma simt bine.cum ar putea fi altfel daca o sa fiu nevoita sa repet anul..ar trebui sa fiu in anul 3 ,ultimul an de facultate..dar nu cred k o sa mai fiu printre colegi..ce rau imi pare .dpa fapta si rasplata..o sa accept ..ce sa fac..Doamne ajuta MADALINA.

    Reply

  22. Guest
    iulie 17, 2010 @ 10:10 am

    dar cam cat timp ar trebui sa stam la calculator?maxim o ora jumate-doua e bine?

    Reply

  23. Claudiu
    iulie 17, 2010 @ 10:16 am

    Salut Anonim,

    Nu stiu daca e bine sa ne gandim cate e ore e bine sa stam sau nu. Ideea este sa nu stai pe calculator in loc sa iesi cu prietenii, sa stai cu familia, sa mergi la Biserica, sa te rogi lui Dumnezeu.

    Sa nu devina calculatorul un impediment pentru a fi impreuna cu ceilalti si cu Dumnezeu.

    Iti va spune constiinta cat sa stai…

    Reply

  24. Guest
    iulie 17, 2010 @ 10:25 am

    multumesc Claudiu

    Reply

  25. g
    iulie 17, 2010 @ 11:17 am

    E pt sufletul meu acest articol..e o mustrare pt a-mi reveni din amorteala care m-a cuprins.. 🙁 🙁 🙁 Spre deosebire de fratia sa( autoarea art) eu nu vad daruri in mine( si ma bucur ca altfel as cadea in mandrie), eu renunt la lupta si cad in mlastina deznadejdii, mi-e cel mai la indemana.. oh, 🙁 🙁

    Reply

  26. Alexa
    iulie 17, 2010 @ 2:19 pm

    Salut g,
    Nu te cunosc dar sunt sigura ca Dumnezeu te-a inzestrat cu niste daruri, doar ca nu le-ai descoperit inca sau poate nu-ti dai tu seama.Daca exista persoane care te cunosc mai bine intreaba-le si pe ele ce calitati vad in tine.Eu te incurajez sa incerci sa le descoperi si, cred eu, ca atunci cand vei reusi o sa-ti dai seama ca Dumnezeu te iubeste si o sa te simti implinita.Poate chiar vei afla ce sa faci in viata si care este planul lui Dumnezeu cu tine.Roaga-te si incearca sa-L cunosti pe Dumnezeu, vorbeste cu El in gand cat de des, spune-i ce te supara si El te va ajuta negresit.Odata ce Il vei cunoaste pe Dumnezeu vei vedea ca deznadejdea va veni din ce in ce mai rar si isi va pierde din intensitate si durata. Dumnezeu sa te ajute!

    Reply

  27. daniel
    februarie 4, 2011 @ 9:18 am

    foarte bine ca ai scris articolul.acuma realizez ca eu sunt asa si nu stiam.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *