Skip to content

29 Comentarii

  1. Cristina
    iunie 23, 2012 @ 9:14 am

    Ce parere aveti despre patinele energetice din diverse tari, chiar si in Romania se spune ca avem asa ceva (in muntii Bucegi, si nu numai)? La linkul de mai jos:http://www.youtube.com/watch?v=VlMl_RrCzVw&NR=1&feature=endscreen pe la minutul 13 incepe sa vorbeasca un pic despre aceste patine energetice.
    Linkuri mai sunt (care spun ca exista asa ceva si ca nu sunt basme):http://www.esoterism.ro/ro/zonebucegi.php , sau cu marturii : http://www.youtube.com/watch?v=IkwxhKGps8A&feature=related

    Intrebarea mea : e periculos sa mergem in acele locuri (nu ma refer la locurile cu energie negativa, din cauza carora anumite pers s-au simtit rau, ci la cele despre care se spune ca omul s-ar vindeca/ i s-ar ameliora anumite pb de sanatate) ?

    Banuiesc ca stiti si despre tunelurile din Bucegi, despre mesele uriase cu holograme, etc : http://www.youtube.com/watch?v=qY8TEROYgz0&feature=related .

    Intrebare: de unde vine aceasta tehnica, zonele acelea energetice pot sa faca parte din tehnica de vindecare ramasa pe teritoriul nostru a celor care au locuit candva pe aceste meleaguri ?
    Ar putea avea vre-o influenta de natura spirituala aspura oamenilor care vor sa stea mai mult timp in acele locuri? Sau sa nasca vreun drept al cuiva (demoni?) aspura sufletului celor care apeleaza la aceste locuri pt vindecare ?

    Pleeaasse, some answers!!!

    Reply

  2. Danut Nancu
    iunie 23, 2012 @ 1:26 pm

    Christina,

    Sacralitatea spaţiului a preocupat omul dintotdeauna şi o regăsim în toate manifestările religioase.
    Pentru noi, creştinii, „patinele energetice” nu sunt „resurse naturale” care vin de la sine şi fără o semnificaţie precisă dar care s-ar manifesta neutru, în sensul în care nu ar avea implicaţii duhovniceşti.
    „Patinele energetice” trimit la locuri sacre în păgânism şi cei care promovează asemenea „energii benefice” acceptă şi sursa acestor energii.
    Să luăm bunăoară Bucegii:
    Încî din perioada interbelică oameni dedicaţi unor experienţe spirituale de tip păgân au recomandat şi au vorbit de „spiritualitatea profundă” şi „forţa energetică” a Bucegilor sau a altor locuri din munţi.
    DE ce Bucegii?
    Fiindcă anumite formaţiuni geologice permit interpretarea acestora în cheie păgână. Astfel, pentru o anumită şcoală de gândire şi practică „dacistă” pietrele de la Babele sunt altare păgâne, iar Sfinxul idol păgân, pe care le venerează în consecinţă.
    Ceea ce ei evită să afirme public este tocmai sursa acelor „energii”: altarele de sacrificiu. Mai exact: sute de ani acolo au fost sacrificaţi cel mai probabil oameni!
    În creştinism sacrificiul uman a fost oprit de Domnul (vezi episodul Avram şi Isac) în vederea jertfei Mântuitorului de pe Golgota.
    Dacă acceptaţi existenţa unor energii „deosebite” acolo, e nevoie să acceptaţi şi complexul religios păgân care le-a consacrat.
    În creştinism sacralitatea spaţiului este strâns legată de Mântuitor şi de sângele mucenicilor. În Sfânta Masă din altar se puneau moaştele mucenicilor, fiindcă biserica se construieşte pe jertfa lor roditoare. Există un întreg ritual de târnosire a unei biserici (spălarea şi ungerea cu mir, îmbrăcarea Sfintei Mese etc.), în urma căreia locul devine sacru şi este creştinat.
    Atenţie! Fără creştinare nici un loc nu este sacru! El poate fi demonic, poate fi profan sau cum vreţi să-l consideraţi, dar nu loc al lui Dumnezeu.

    Despre tunelurile din Bucegi şi mesele uriaşe cu holograme… Dacă scrie cineva pe un blog sau într-o revistă nu înseamnă că aceste lucruri şi există.
    Mai degrabă se observă dorinţa unora de a potenţa anumite „mistere” prin ştiri de senzaţie, oteviste.

    Referitor la pericolul pe care l-ar reprezenta vizita în asemenea locuri, consider că ar fi mai nimerit să vă întrebaţi duhovnicul fiindcă primejdia ar putea fi de natură duhovnicească, dar numai în măsura în care aţi fi implicată într-o anumită experienţă spirituală păgână, cea ce este puţin probabil. 🙂

    Reply

  3. Claudiu Balan
    iunie 23, 2012 @ 2:21 pm

    Nu m-am gândit o clipă că subiectul acestui articol poate avea adresabilitate atât de directă în viețile tinerilor.

    E foarte interesant ceea ce ne spui despre Sfinx și Babele… nu știam de jertfele de oameni… de altarele păgâne…

    Mulțumim pentru explicații, Teodor.

    Reply

  4. Cristina
    iunie 23, 2012 @ 10:29 pm

    Despre consultarea unui Preot sau a Duhovnicului (pe care inca il caut, sper sa-l gasesc la un moment dat,ca e rau fara) si eu m-am gandit la asta. Dar mi-am zis ca daca nu are de unde sa stie despre aceste lucruri ? Ce sfat ar putea sa imi dea in felul asta, daca nu prea ar tine de competenta lui? Ca si cum l-as intreba ceva din nu stiu ce stiinta. Dar poate o fi citit pe undeva, cine stie…

    Asa cum exista marturii despre existenta acelor „patine energetice” nu vad de ce nu as putea lua in considerare si faptul ca ar fi adevarat ca exista tuneluri in Mtii Bucegi, si nu numai, chiar si in alte tari.
    A mai fost o relatare a unei persoane despre o intrare intr-o pestera in Mtii Bucegi, pe traseul Jepii Mici, care, atunci cand s-a intors cu echipament si mai multi oameni ca sa exploreze pestera, nu mai exista acea gaura (sa fi astupata, cu un fel de usa culisanta, sa fi fost o holograma, nu se stie).
    Despre holograme: una din ele parca ar fi pozat-o cineva, un triunghi, undeva unde de regula nu exista acea formatiune; iar alta holograma e cea care dubleaza poteca Jepii Mici, uneori, in nu stiu ce loc (probabil mai ingust) si turistii pot cadea in gol.
    Sau marturiile unui Profesor parca, nu mai tin minte numele, cel invitat la emisiunea Acces Direct in care spunea ca nu mai putea inainta impreuna cu o cunostinta de a sa, ca li se blocase pur si simplu picioarele, ceva/cineva nu le dadea voie sa ajunga in locul dorit de ei spre al cerceta.
    Sau despre scheletele de uriasi, despre care se incearca sa ni se ascunda si care au fost gasite in Buzau, si nu numai (diferite tari, cu uriasi de diferite marimi, s-ar zice, de la 2m pana pe la vreo 10 sau ceva de genul). De ce nu as putea accepta existenta uriasilor si a unor tehnologi avansate, care or fi ramas pe undeva ascunse? In Insula Pastilor, cum ar fi fost posibil sa puna cineva de inaltimea noastra cu tehnica din ziua de azi, nu mai vorbesc de oamenii sa zicem primitivi care ar fi putut fi la inceput, acele pietre, care ar forma niste statui uriase, intr-o pozitie simetrica? Daca nu de niste uriasi…sau de cineva care a avut o tehnica mult mai avansata, ori poate forta (de cine stie ce natura).
    Tot in Buzau s-ar fi observat (exista o carte a unui Profesor) si teleportarea dintr-un loc in altul la o distanta de cativa metri, sau disparitia pur si simplu a unor tineri in momentul in care ar fi pus mana pe un lant- nu am citit cartea ca sa vad ce fel de marturii sunt acolo, dar oricum, ar putea fi o posibilitate de luat in calcul.

    Despre uriasi ne spune insasi Biblia, ca au existat candva.

    Cat despre a experimenta pe propria-mi persoana cum actioneaza acele locuri aspura mea, parca m-as abtine, desi imi doresc mult sa fiu mai bine cu sanatatea. Poate o face vre-o minune Dumnezeu cu mine. Insa ma intreb in continuare daca acele locuri are influenta asupra sufletului, desi nu as participa la vre-un act pagan, normal… Daca e vorba de vreo tehnica sau energie a locului despre care nu stim de unde provine dar care ar parea ceva natural, de genul gravitatiei sau a nodurilor Hartman, caci la masuratori iese ca exista un anumit camp energetic acolo, probabil s-o fi stiind si frecventa. Un salvamont din Bucegi a insotit niste echipe de straini care au facut aceste masuratori.

    De altarele unde se faceau sacrificii am auzit si eu. Dar, daca peste tot unde sunt acele locuri cu energie interesanta, s-ar fi facut sacrificii umane, de ce anumite locuri se comporta intr-un fel iar altele in alt fel, adica in unele se incarca pana si acumulatorii de la telefon, iar in altele se descarca imediat ?

    Multe mistere…nu stiu nici Preotii/Duhovnicul ce ar putea spune. Cel mai probabil ar avea rezerve vizavi de ceva necunoscut.

    Poate s-o gasi cineva care a fost prin acele locuri, si ne-o putea spune mai multe (cine stie cand, daca va mai vedea acest articol…)

    Reply

  5. Danut Nancu
    iunie 24, 2012 @ 8:45 am

    1. Despre consultarea duhovnicului
    La noi, la ortodocşi, aşa este, atunci când avem dileme, dificultăţi, consultăm duhovnicul. Pe de-o parte fiindcă orice îndoială lasă o urmă „energetică”, aşa cum vă exprimaţi, asupra sufletului (iar îndoiala vine de la cel rău), şi atunci avem nevoie de sfat şi rugăciune de la duhovnic pentru a ne vindeca.
    Iar pe de altă parte, este bine să întrebaţi un preot mai întâi, ca punct de plecare, şi în ce priveşte treburile astea, „ştiinţifice”. Nu de alta, dar riscaţi să să căutaţi pe youtube tot felul de bazaconii ale unor şarlatani notorii, precum Pavel Coruţ, acel securist reprofilat în diversiuni anti-creştine.
    La ezoterici ştiam că se consultă oracole, horoscoape, nu ştiu de ce, mai nou, au căzut în patima ştiinţelor moderne şi amestecă hologramele cu Osiris şi cu Deceneu. Poate de la energia electromagnetică produsă de ultimele explozii solare, mai ştii…

    2. Cu privire la sursele documentare

    Observaţi că articolul postat de mine trimite la autori precum:
    Mircea Eliade, unul din marii savanţi ai lumii, un cercetător neobosit şi echidistant al tuturor formelor religioase din trecut şi din prezent.
    Zoe Petre, profesor de istoria Greciei antice la Universitatea Bucureşti, cu o bună reputaţie în lumea ştiinţifică, s-a remarcat în spaţiul public din România prin frecvente luări de poziţie împotriva religiei naţionale a românilor.
    Marie-Madeleine Davy, autoare a zeci de cărţi şi articole, publicate la Flammarion, du Cerf şi alte mari edituri franceze, s-a remarcat prin simpatiile sale faţă de doctrinele ezoterice şi masonice.

    Deşi diferiţi, autorii de mai sus au în comun analizele şi investigaţiile solide, temeinice, probitatea ştiinţifică asupra domeniului pe care îl cercetează.
    Având în vedere cele de mai sus, încercaţi să vă argumentaţi afirmaţiile prin surse credibile. Nimeni nu are timpul necesar să răspundă şi să aducă contraargumente unor filmuleţe pline de fantasmagorii, postate pe youtube.
    Suntem ironici la adresa preoţilor care nu ar înţelege „complexitatea problemelor energetice”, dar ne bazăm intervenţia pe filmuleţe şi materiale uşurele care nu rezistă unei minime analize critice.
    Cum vă imaginaţi că ar exista tuneluri pe sub Munţii Bucegi „ţinute la secret”. Înseamnă că nu ştiţi în ce ţară trăiţi! La noi nu s-a putut păstra secretul asupra unui tratat semnat la Viena în 1883, cunoscut doar de rege şi câţiva oameni politici de nivel înalt. În câţiva ani ştia toată lumea cunoştea conţinutul acestuia.
    Armata nu mai avea fonduri pentru salarii decente dar era interesată şi deja punea la cale „parteneriate” cu Institutul Terra în 1999! Care institut Terra trebuie să fi fost vreun SRL de apartament din anii 90!! Iar nu uriaşii căpcăuni interesau atunci armata, din câte ştiu în 1999 erau „omuleţii cu lămpaşe” ce veneau din adânc preocuparea de căpătâi a armatei.
    Redau mai jos un fragment din „sursele” dumneavoastră:
    “Acest Centru are o activitate ciclică (prezentând maxime şi minime), cu perioada de un an, iar începând din 1986, intensitatea activităţii Centrului a depăşit „pragul de latenţă”, urmând în prezent o creştere semnificativă. Centrul (sub denumirile: „Axis”, „Cardines Mundi”,”Stâlpul Cerului”, „Piramida Cosmică”) aflat în legătură cu alte şase centre energetice similare ale Terrei corelate, reprezintă „Cheia” (Omului) de acces la energieia naturală cosmică. Această “Cheie” sau “Axis” indică locul geometric al centrelor tuturor structurilor Universului. După verificarea acestor rapoarte ale Departamentului Zero a urmat o şedinţă fulger a Consiliului Suprem de Apărare al Ţării (CSAT), în care s-a decis inventarierea arhivei din Sala Proiecţiilor, clasificarea informaţiilor şi continuarea cercetărilor sub acoperire deplină. Cu toate acestea, la începutul anilor ’90, informaţiile încep să transpire, partea răsăriteană a Carpaţilor Meridionali find pusă sub observaţia sateliţiilor SUA şi URSS (Federaţia Rusă), datorită numeroaselor fenomene ciudate raportate în perimetrul Bucegilor. Povestea este reluată şi în 1999, Institutul privat de cercetare „Terra” fiind angajat de o firmă româno-franceză să studieze o zonă din Bucegi, situată în apropierea Peşterii Ialomicioara.

    Cabinetul 1 infiintase o unitate pentru studierea fenomenelor paranormale si pentru antrenarea soldatilor parapsihologi in Muntii Buzaului. Cabinetul 2 era invidios. Asa a luat fiinta, din ordinul Elenei Ceausescu, o unitate de paranormali, care a primit de la tovarasa misiuni dintre cele mai diverse, inclusiv de cautare a comorilor legendare.”

    Se observă uşor naraţiunea tipică filmelor uşoare americane, ufologia gen dosarele X amestecată cu poveştile securistice marca Pavel Coruţ.
    Unitatea de paarnormali a Elenei Ceauşescu este din seria teroriştilor, “ieniceri copii de suflet ai lui Ceauşescu”, care ar fi masacrat populaţia revoluţionară în 1989. Intoxicări de doi bani pentru publicul credul.
    Şedinţa aceea “fulger” a CSAT nu putea să aibă loc înainte de 1989 fiindcă nu exista instituţia, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a apărut, cu această titulatură, imediat după căderea regimului Ceauşescu din decembrie 1989.
    Dar ce contează asemenea “fleacuri” când miza este atât de înaltă…

    3. Despre uriaşi
    Povestea cu uriaşii a lansat-o N. Densuşianu şi este urmată cu fidelitate de ezoteriştii dacişti de azi. În mai multe articole am să mă ocup în mod special de Dcaia Preistorică a lui Densuşianu şi acolo voi explica pe larg mecanismele mitologice care stau la baza poveştii.
    Afirmaţiile gen „s-a descoperit cutare schelet de 10 metri dar ei ne ascund” poate merge la publicul american hrănit cu înşelăciunile din seria UFO dar la noi chiar nu ţin.
    Să presupunem că s-ar descoperi un schelet de 10 m. Păi întâi ar veni arheologii, nu?
    Am cunoscut suficienţi oameni din breasla asta ca să ştiu că nu sunt nici o castă care ascunde secrete şi nici ageamii care execută ordine. Sunt şi ei oameni cu diferite opinii, credinţe, viziuni despre lume. Unul poate fi un laic dedicat studiului, altul poate fi un creştin ortodox, om de ştiinţă, iar altul poate fi un om de ştiinţă ateu. DE ce ar ascunde ei, Christina, ceva ce le-ar asigura în fond recunoaşterea muncii şi în rândul publicului larg? Cum îţi poţi imagina că, dacă s-ar descoperi aşa ceva, ar tăcea toţi?
    DE ce tocmai aceşti oameni care toată ziua asta fac, cercetează siturile, pipăie cu mâinile lor şi văd cu ochii lor pietrele, vetrele vechi, de ce tocmai ei nu vorbesc de „civilizaţii avansate”, dar o fac escrocii?
    Cumva pentru a sădi îndoiala? Cumva pentru că istoria veche e doar un pretext pentru a-şi promova propria agendă?

    4. Afirmaţi: „Multe mistere…nu stiu nici Preotii/Duhovnicul ce ar putea spune. Cel mai probabil ar avea rezerve vizavi de ceva necunoscut”.
    Mai degrabă multe înşelăciuni decât mistere. Eu am fost în Bucegi, inclusive Jepii i-am făcut, nu mi s-a întâmplat nimic din cele descrise de dumneavoastră, iar Babele sau Sfinxul sunt doar nişte pietre măcinate de timp (asta nu înseamnă că nu au existat altare păgâne).
    Acolo unde în prealabil există o “pregătire” pentru a primi “ocultul”, este posibil ca acesta să îşi facă simţită prezenţa. Dar toate aceste lucruri sunt la un alt nivel decât grosierele poveşti cu tuneluri şi holograme. Acele poveşti conţinute de blogurile semnalate în intervenţie au ca scop tocmai dezorientarea tinerilor şi pregătirea lor psihică pentru a primi “noul”, care, nu-i aşa, duă cum se exprimă dumnealor, “zguduie din temelii credinţele vechi”. Ce altceva este “Proiectul Conştiinţei Globale” dacă nu ezoterism New-Age în era globalizării?
    Acum, în altă ordine de idei, dacă într-adevăr chiar s-ar fi descoperit ceva material, care poate fi supus probei ştiinţifice, nu ar fi fost făcut public??
    De ani de zile se caută documnete care să atace creştinismul. Regizori celebri caută vechi sarcofage pentru a “dovedi” că Iisus nu a înviat, cum vă imaginaţi că s-ar fi ratat o asemenea ocazie pentru a dovedi cu probe că “extratereştrii” ne-au creat nu Dumnezeu?

    Vă mulţumesc, într-un fel, pentru acele link-uri postate. Sunt dovada cea mai clară a ceea ce înseamnă rea-voinţă şi manipulare grosieră.
    Dumnezeu să vă lumineze mintea şi să nu cădeţi în eroare!

    Reply

  6. Sorin
    iunie 24, 2012 @ 1:41 pm

    În legătură cu uriași nu ne vorbește doar Sf. Scriptură ( ce vorbește foarte puțin despre ei ) ci mai ales Hronograful lui Gheorghe Chedrinos. În acel Hronograf aflăm atât de existența Uriașilor cât și a centaurilor, ciclopilor sau chiar a amazoanelor. Dar toate aceste ființe, după cum se relatează acolo, nu au fost ființe bine-plăcute lui Dumnezeu ci mai degrabă blestemate de El și de asta arătau atât de ciudat.

    Reply

  7. Cristina
    iunie 24, 2012 @ 3:27 pm

    Dl Teodor N, ce parere aveti despre ce spune aici Parintele Cleopa ? http://www.youtube.com/watch?v=8bHJE9w3w10&feature=related

    Nu cred ca ar minti, sau fabula (daca ar fi facut asta ar fi [u]groaznic[/u]). Se stie ca demonii pot lua orice chip. Dar sa fi venit si cu tehnica dupa el…e…interesant. Se zice ca extraterestrii ar fi de fapt demonii. Nu stiu de ce ar avea nevoie de tehnica pt a veni pe pamant, din moment ce se zice ca ei oricum pot sa stea pe pamant fara probleme (din cartea lui Dyonysios Farasiotis, [i]Marii initiati ai Indiei si Paisie Aghioratul[/i] am aflat ca autorul ar fi vazut unul la o distanta mica de el, dar care nu prea avea forma, era mai degraba un nor negru). Cat despre existenta extraterestrilor nu stiu ce sa zic,daca ar mai fi si alte fiinte in Univers… Si daca ar fi, nu vad de ce ar fi o problema pt crestinism. Caci foarte bine Dumnezeu putea sa ii creeze si pe ei, asta nu ar nega existenta lui Dumnezeu si a spuselor Sf Scripturi, care la geneza ne explica modul in care Dumnezeu a creat planeta noastra, sistemul cosmic(stele, planete, etc), s.a.m.d. Exista vre-o carte scrisa de vre-un Sf Parinte care sa spuna clar ca noi suntem singurii din Univers? Ca nu stiu asta.

    Cat despre ce spuneati Dvs ca indoiala vine de la cel rau si ca Duhovnicul/Pr e cel care m-ar putea vindeca, poate ca aveti dreptate. Dar as formula mai degraba astfel : indoiala vine de la faptul ca gandesc in functie de informatiile, argumentele pe care le am la momentul de fata deci, tine de ratiune, logica. Iar asa zisa vindecare, as numi-o luminarea mintii de catre Dumnezeu, caci asa cum si cel rau poate aduce in mintea omului diverse ganduri , la fel si Dumnezeu.
    Nu subestimez totusi intelepciunea unui Preot cu adevarat indumnezeit. Ce m-as bucura daca am mai avea preoti ca Parintele Arsenie Boca sau ca Paisie Aghioratul !

    Multumesc pt bunavointa, pt raspunsuri. Astept, daca aveti sa-mi spuneti ceva si despre relatarea Parintelui Cleopa, din acel link.

    Reply

  8. Sorin
    iunie 24, 2012 @ 4:46 pm

    Christina, voi încerca să îți răspund și eu la întrebare. Demonii nu au nevoie de tehnologie în schimb e vorba de o problemă mult mai adâncă ce ține de tot ce am fost învățați de-a lungul timpului.
    Sfinții Părinți ne învață clar faptul că omul e încununarea creației lui Dumnezeu, e unirea materiei cu a duhului, este centrul creației Sale. Sfinții Părinți ne învață că Pământul este centrul Universului iar totul se învârte în jurul Pământului. Hristos S-a răstignit pentru om deoarece omul este cununa creației, diavolul urăște atât de mult pe om deoarece el știe că omul e încununarea creației.
    Vrăjmașul lucrează de secole așa că a avut timp destul să-și desăvârșească planul de înșelare terminându-se cu încununarea Antihristului. Astfel prin unii „oamenii de știință” ( oameni care pare-se că nu au fost arși pe rug atât din cauza părerilor științifice cât din cauză că făceau parte dintr-un cult ce se închina soarelui – după cum știm primele teorii spuneau că soarele e centrul universului ) din apusul catolic ( un apus ce a decăzut din anul 1054 când au început să facă niște adăugiri dogmelor Bisericii cum ar fi primatul papal, filioque, inchiziția, etc. ) s-a încercat să ni se transmită faptul că importanța noastră în Univers, în planul lui Dumnezeu este infimă, că noi suntem o populație de pe o planetă dintr-un colț al Universului uitat de Dumnezeu. Au urmat apoi teoriile evoluționiste ce ne spun că noi nu mai suntem divini, nu mai avem origine divină ci pur și simplu am evoluat din animale. Prin aceste lucruri ni se transmite indirect ideea că toată învățătura noastră creștin-ortodoxă, că toată revelația primită este ceva lipsit de importanță ( despre creaționism și geocentrism îți sugerez să citești de pe http://www.hexaimeron.ro înainte să îți formezi vreo idee ).

    După aceste teorii încep să apar teoriile despre noua mântuire, mântuirea pământească ( împărăția de 1000 de ani ) adusă de către niște ființe extraterestre ce ne vor ajuta să ne înțelegem pe noi și Universul ce ne înconjoară. Multitudinea de răpiri extraterestre ne arată faptul că oricât am încerca să inventăm scuze că omul a visat anumite răpiri, sau că i s-a indus prin hipnoză sau alte metode trebuie să recunoaștem că extratereștrii există. Totuși e important să studiem cum au loc aceste răpiri extraterestre și în ce condiții. Nu lungesc cuvântul ( toată această discuție apare în „Ortodoxia și religia viitorului”, carte scrisă de păr. Seraphim Rose de la Platina ) ci pe scurt aceste răpiri au niște asemănări izbitoare cu răpirile demonice ce le găsim în scrierile Sfinților Părinți. Faptul că acel extraterestru de care vorbește păr. Cleopa și-a pierdut puterea când acest om a strâns în brațe Sfintele Taine ne arată faptul că acești extratereștri sunt la fel de sensibili la Hristos precum sunt și demonii. Trebuie să ne fie clar că demonii că au venit pe pământ așa că cerurile noastre pământești sunt pline de demoni.

    Păr. Seraphim Rose concluzionează că acești extratereștrii ( demoni ce vor spune că sunt extratereștrii ) vor veni aici pe pământ să ne învețe „adevărul”, noua religie mondială ce va cere să ne închinăm Antihristului.

    P.S.: Scuze de incoerența ideilor. Sunt destul de obosit.

    Reply

  9. Danut Nancu
    iunie 24, 2012 @ 6:34 pm

    Christina,

    Esenţial este să distingem natura fenomenului. Şi aici duhovnicul este cel în măsură să te îndrume, aşa cum am scris.
    În cazul OZN-urilor, fenomenul are tangenţă cu ocultismul, parapsihologia şi alte domenii adiacente. Mai simplu: demoni, ceea ce spune şi părintele Cleopa, şi care, vorba lui Saurian, nu au nevoie de tehnologie, dar se pot folosi de ea spre înşelare.
    Dar NU are tangenţă cu ştiinţa, în condiţiile în care nicăieri în lumea ştiinţifică nu este recunoscut fenomenul OZN după criteriile pozitiviste: cauză-efect, descriere după parametri recunoscuţi, predictibilitate etc.

    Cu privire la acceptarea existenţei extratereştrilor:
    1. Câtă vreme fenomenul nu este acceptat de lumea ştiinţifică nu văd de ce să fie supus atenţiei Bisericii sau credincioşilor. Doar dacă ăsta ar fi chiar scopul UFO: să schimbe dogma. Şi chiar cred că despre asta este vorba.

    2. Implicaţiile teologice sunt în cel mai înalt grad. Este uşor sesizabil. Spre exemplu: omul şi poziţia sa în cadrul creaţiei s-ar modifica radical. De aici şi lucrarea mântuitoare a lui Hristos, care s-ar adresa doar „pământenilor”, nu şi „extratereştrilor”. Consecinţa: Poate Dumnezeu i-a creat şi pe extratereştri dar Hristos nu i-a mântuit şi pe ei!!!
    Ne reîntoarcem la contestarea Sfintei Treimi şi aşa mai departe…
    nimic nou în ce priveşte ereziile.

    Reply

  10. Cristina
    iunie 24, 2012 @ 8:48 pm

    Multumesc mult, Saurian, pt lamuriri! Am gasit pe net cartea „Ortodoxia și religia viitorului”, scrisă de păr. Seraphim Rose de la Platina. Pare interesanta din ce am gasit la cuprins. (Dar sunt un pic nedumerita de ce la cuprins scrie Isus cu un singur i ? Greseala de editare? Parca Serafim Rose era ortodox, nu catolic, nu?)

    Raspunsul tau a fost foarte clar, coerent si usor de parcurs (chiar daca ai fost obosit). Multumesc! Dumnezeu sa-ti ajute!

    Reply

  11. Sorin
    iunie 24, 2012 @ 9:14 pm

    UPDATE: nu este greșeală de tipar. La capitolul respectiv este specificat de autori: „* În locurile in care am ortografiat, Iisus cu un singur „i”, am subliniat că El este abordat din perspectiba sectară, care merge chiar până la a goli acest Nume de adevârata lui semnificatie si de a sugera prin el („Isus”) chiar notiunea de Antihrist (n.tr.).”

    [s]Greșeală de tipar.[/s]

    Reply

  12. Dan Tudorache
    iunie 25, 2012 @ 11:25 am

    Stai fără griji Cristina și nu te lăsa influiențată de teorii ezoterice. Țin minte că la cam un an după ce m-am împăcat cu Dumnezeu, îmi picase în mână o carte ”foarte interesantă”, dar al cărui nume nu-l mai rețin oricâte eforturi aș face. Însă țin minte foarte bine conținutul cărții, în care se vorbea bine-nțeles și despre camere secrete prin munții Bucegi, de portaluri care comunică cu alte portaluri din alte țări, etc.
    Ba a fost pomenit și numele părintelui Arsenie Boca și faptul că Ceaușescu ar fi venit de vreo 3 ori la spovedit, la părintele.
    Și eu le-am crezut pe aproape toate, pentru început, deoarece credința mea era una slabă, dar mai mult decât atât, am crezut pentru că logica mea era una defectuasă. Nu făceam dinferența dintre afirmație și argument, nu aveam o receptare critică a acelor relatări, într-un cuvânt eram un credul. Și deși s-au infiripat îndoieli în sufletul meu mă gândeam dacă este cazul să mă duc la duhovnic sau nu, ca să lămuresc cu respectiva carte. Dar știindu-mi duhovnicul foarte serios, mă gândeam că totuși s-ar putea să mă fac de râs cu astfel de teorii. Și nu m-am dus. Dar între timp Dumnezeu a început să mă lămurească cu inepțiile citite, așa încât m-am dezis de ele tot pe tăcute și chiar mă gândeam apoi cum am putut fi atât de orb încât să cred toate aceste lucruri, fără nici măcar un gram de dovadă/probă.
    Despre uriași găsești aici un articol, însă uriașii de care vorbesc Scriptura și dovezile arheologice, sunt departe de ”uriașii” de care vorbesc mediile ezoterice: [url]https://www.ortodoxiatinerilor.ro/tinerii-in-biserica/sfanta-scriptura/12073-gigantii-in-biblie.html[/url]

    Reply

  13. Dan Tudorache
    iunie 25, 2012 @ 11:33 am

    Saurian dă-mi voie să am mari rezerve vis-a-vis de existența centaurilor și a ciclopilor. Cred că pășim iarăși pe tărâm mitologic.
    Precizează te rog sursa exactă de unde ai preluat aceste informații, ca să vedem ce și cum. (Carte, editură, an, pagină, apoi vedem dacă acea carte este susținută de Biserică sau nu)

    Reply

  14. Comanescu Alexandru
    iunie 25, 2012 @ 12:10 pm

    As adauga si eu ceva pentru Christina. Noi nu ne sfatuim cu parintele duhovnic pentru a cere lamuriri in diferite aspecte ale stiintei, tehnicii sau mai stiu eu ce, deoarece precum ai precizat si tu, ar putea fi depasiti. Ci le cerem sfat pentru maintuirea noastra. Prin duhovnicii nostri, atunci cand mergem cu credinta si smerenie la ei, ne vorbeste insusi Dumnezeu, Care pe toate le stie, deci stie si despre aceste nascociri ale unora. Sa nu confundam credinta cu logica, cu ratiunea, ca vom rataci. Domnul sa ne lumineze.

    Reply

  15. Sorin
    iunie 25, 2012 @ 12:23 pm

    Dan, cartea este ortodoxă. E vorba de „Hronograf”, Editura Pelerinul Român, Oradea, 2005 scrisă de diacon Gheorghe Băbuț după originalul „Hronograf” apărut în 1837 cu binecuvântarea PreaSfinției Sale Veniamin Mitropolitul Sucevei și Moldovei apărută în Tipografia Mănăstirii Neamț. Vezi de la pagina 161.

    Reply

  16. Cristina
    iunie 25, 2012 @ 9:23 pm

    Dan, daca ai timp, poate ne lamuresti si pe noi cum ti-a schimbat Dumnezeu impresia legat de ce ai citit.
    Eu nu cred nici 100% ca ar exista tuneluri si mese de uriasi in Bucegi, dar nici nu neg. Din moment ce Parintele Cleopa ar fi vazut un demon cu tehnologia dupa el (si sper sa nu a mintit sau fabulat), nu am de unde sa stiu ce tehnologie avansata au acesti demoni.
    Oricum, prea multa importanta (as indrazni sa zic vitala) nu vad sa aiba acest subiect, in comparatie cu eventualele vindecari sau macar revitalizari pe care le-ar putea avea energiile din diversele locuri.
    Cand o sa aflu un raspuns din partea unui Preot (sau doi la care ma gandesc eu) o sa va anunt legat de acele energi.

    Pana una alta, multumesc tuturor celor care mi-ati raspuns!

    Reply

  17. Dan Tudorache
    iunie 26, 2012 @ 10:16 am

    Cristina, lămuririle mele au venit odată cu apropierea de Dumnezeu, Cel care luminează mintea ca să distingem adevărul de minciună. Și prin această apropiere am început să conștientizez că este o mare diferență între afirmații și argumente. În acea carte se făceau afirmații dar nu se aduceau argumente și mai ales probe sau trimiteri la dovezi/probe. Ca să faci afirmații, mai ales atât de șocante, trebuie să aduci probe pentru ceea ce susții. Ori, în acea carte ”argumentul” era teoria conspirației (”există dar mai marii noștri ne ascund lucrurile”). Cred că Teodor a explicat foarte bine cât de important este să distingem natura fenomenului care ni se prezintă. Dar cele mai bune argumente pe care le-a dat cred că le găsești în acest comentariu: https://www.ortodoxiatinerilor.ro/istoria-lumii/etnogeneza-poporului-roman/18831-o-religie-de-mister.html#comment-24854
    Cel care face o afirmație, are obligația să și aducă argumente pentru a susține afirmația făcută, nu să caut eu dovezile. Bunăoară, eu dacă susțin că la 4500 de ani lumină de Pământ există o galaxie ce are în componență o planetă pe care se află ființe cu 5 urechi, de culoare violet, trebuie să aduc și probe care să dovedească susținerile mele. Atlfel, afirmația mea rămâne doar una gratuită/mincinoasă/speculativă/ etc.
    Tot așa, și în astfel de cărți (de sorginte ezoterică), trebuie să vezi dacă autorul aduce argumente sau doar se bazează pe cele două coordonate clasice ale manipulării:
    a) subiect ”senzațional” (adică foarte interesant, care să distragă atenția critică)
    b) credulitatea cititorilor
    Mai punem problema și altfel: Când activitatea de bază a mass-mediei este senzaționalul, când vedetele nu mai au aproape niciun strop de viață intimă, când… scuză-mă… se vorbește și despre ce culoare au chiloții vedetei x, și ce a mâncat la micul dejun când era în vacanță la Ibiza, în camera de hotel,… cum să crezi că aceiași neobosiți jurnaliști nu ar bate munții Bucegi în lung și-n lat ca să fotografieze un schelet de uriaș sau să facă vreun experiment (reproductibil) cu încărcarea și descărcarea telefoanelor cu acele ”energii” presupuse?
    O teorie/o afirmație este cel mai ușor de depistat ca minciună atunci când observăm că ambalajul în care este prezentată se numește ”mister”… adică atunci când stă învăluită la întuneric, în loc să vină la lumină, ca tot adevărul.

    Reply

  18. Danut Nancu
    iunie 26, 2012 @ 4:12 pm

    Poate ar fi fost mai folositoare o discuţie, plecând de la articol, pe marginea deosebirilor esenţiale dintre creştinism şi cultele păgâne, în speţă practicarea misterelor.
    Totuşi, anumite aspecte se regăsesc în ceea ce a supus Christina discuţiei noastre.
    Christina: [i]”Din moment ce Parintele Cleopa ar fi vazut un demon cu tehnologia dupa el (si sper sa nu a mintit sau fabulat), nu am de unde sa stiu ce tehnologie avansata au acesti demoni”[/i].
    Aici ar fi de precizat că părintele Cleopa nu a văzut „un demon cu tehnologia după el”, a văzut un demon şi înşelăciunile acestuia. Aşa ne spune părintele a cărui autoritate nu este cazul a fi pusă la îndoială (fiindcă în creştinism funcţionează argumentul autorităţii, la fel este şi în societatea civilă, doar că acolo sursa autorităţii sunt opiniile filozofilor).

    Christina: [i]Oricum, prea multa importanta (as indrazni sa zic vitala) nu vad sa aiba acest subiect, in comparatie cu eventualele vindecari sau macar revitalizari pe care le-ar putea avea energiile din diversele locuri.[/i]

    Aici permiteti-mi să nu fiu, din nou, de acord.
    Schimbări de personalitate şi, poate, vindecări miraculoase se puteau obţine şi prin ritualurile descrise în articol (încă se practică, chiar la noi în ţară, un anume „botez”, a doua oară, la mizeul nopţii, inclusiv cu schimbarea numelui, al oamenilor bolnavi, care re-nasc apoi vindecaţi, se spune.

    Vindecare puteaţi obţine şi de la o vrăjitoare, în unele cazuri, nu?
    Totdeauna însă ar trebui să vă gândiţi la preţ (Faust nu s-a gândit…). Merită să vă primejduiţi mântuirea?

    Fiindcă în mod sigur „energiile din diverse locuri” nu se pot confunda cu harul vindecător al moaştelor unui sfânt.

    În concluzie, aşa cum reiese şi din articol,formele de spiritualitate sunt diverse dar dreapta credinţă este una singură ,iar lumina cu întunericul nu se pot amesteca.

    Ca atare, respingeţi orice [i]spiritualitate strămoşească[/i]
    până nu-i stabiliţi exact sursa: Hristos sau „Zalmoxe”

    Reply

  19. Cristina
    iunie 27, 2012 @ 5:37 pm

    De acord. Si cu faptul ca tehnologia acelui demon de care vorbea Parintele Ceopa sa fi fost inselaciune vizuala si auditiva. Nu mai retin daca a zis ca se cutremura pamantul. Tin minte in schimb ca s-a intrebat:,, dar ce e, cutremur?” Probabil si pe acesta o fi in stare sa il produca , nu stiu.

    La fel am si eu rezerve in privinta acelor energii.
    Din ce imi amintesc, pe unde am citit, ca mai multe persoane, inclusiv echipele de cercetatori care faceau diverse masuratori (daca o fi adevarat ca le-au facut) au zis ca, desi urcasera o portiune de munte si erau obositi, in acele zone nu se mai simteau obositi. Oricum, una e sa dai din greseala peste acele locuri, si poate ca alta e sa le cauti tu. Daca o sa am ocazia sa intreb un salvamont, poate chiar pe cel care i-a condus in ,,expeditie” pe cercetatori, poate o sa aflu mai multe.

    In ceea ce priveste harul moastelor, am o oarecare neclaritate, poate ma puteti lamuri voi: vindecarea o face Sfantul respectiv, de unul singur? Cum? Caci in viata nu aveau toti darul de a vindeca precum apostolii, astfel in cat sa zic ca harul e la purtator (adica la ei, unde s-or afla , in ceruri) si il trimite catre cei care se roaga. Sau…se duce si mijloceste pt noi inaintea Sfintei Treimi, iar decizia finala o ia Sf Treime ? De ce cand omul se roaga direct la Sf Treime nu primeste vindecare? O sa spuneti ca nu asculta de pacatosi. Sau ca inca mai are sa-si ispaseasca vre-o pedeapsa, pt faptele proprii sau ale parintilor/inaintasi. De ce Sf Treime trebuie sa para mai nemiloasa, ca sa zic asa, in comparatie cu Sfintii care se duc, mijlocesc si de abia atunci Sfanta Treime implineste? Parca nu imi vine sa vred ca toate rugaciunile crestinilor se duc in van, si nu ajung la Sfanta Treime…
    Sau…cum se fac acele vindecari la moaste? (Am mai citit marturii de pe acest site, si nu numai, despre vindecari) Caci nu prea imi vine sa cred ca moastele sunt un izvor de energie/duh, din care se elibereaza in continuu har vindecator ca razele soarelui sau…precum caldura unui calorifer catre toti crestinii. Caci unele persoane se vindeca iar altele nu, desi sunt spovedite si impartasite si care poate chiar constientizeaza necesitatea mantuirii (la care se ajunge prin Dar si ,,munca”= a creste in virtuti si fapte bune).

    Scuze daca am suparat pe cineva!
    Scuze si ca sunt un pic offtopic!

    Reply

  20. Sorin
    iunie 27, 2012 @ 7:46 pm

    Christina voi încerca din nou să îți răspund. În primul rând în legătură cu aceste zone de care tot vorbeai poate au și o explicație științifică. Noi nu ne cunoaștem atât de bine organismul și mediul în care trăim ca să fim siguri că nu e posibil să existe niște condiții fizice naturale care să influențeze fizic organismul în bine. Recunosc că nu sunt la curent cu ce se întâmplă dar chiar dacă au loc aceste vindecări, ele pot avea o explicație logică și fără legături cu supranaturalul.

    În al doilea rând în legătură cu Sf. Moaște e clar că DUmnezeu face vindecările. Sfântul când a trecut dincolo e într-o legătură mult mai strânsă cu DUmnezeu și de aceea pare că Sfântul face vindecările. Dar de fapt Sfântul lucrează cu harul lui Dumnezeu.

    În al treilea rând trebuie să înțelegem că sfinții nu fac vindecări de dragul de a vindeca oamenii. Orice vindecare, precum și orice boală are o însemnătate și un scop. De asta unii se vindecă iar alții nu. Nimic nu apare la întâmplare.

    În al patrulea rând: sfintele icoane și sfintele moaște sunt izvoare de har necreat dar acel har nu are de a face cu trupul ci mai degrabă cu sufletul. Harul ajută sufletul bolnav să se vindece întotdeauna. Vindecarea trupească în schimb nu e garantată deoarece uneori boala poate fi un dar al Proniei Divine și atunci ne-am pomeni că sfinții ar strica planurile Prea Sfintei Treimi.

    Reply

  21. Cristina
    iunie 28, 2012 @ 1:00 pm

    Sf icoane si Sf moaste sunt izvoare de har prin ele insele sau prin ceea ce reprezinta/pe cine reprezinta?
    Daca icoanei i s-a facut slujba de sfintire probabil o fi izvoratoare de har. Dar in ce masura nu stiu, caci sunt persoane care nu se schimba prea mult, desi au icoane in casa. Iar daca mai sunt pe piata icoane nesfintite de Preot (poate si in magazinele manastirilor) singurul lucru sfintitor cred ca ramane rugaciunea catre acel/acea Sf din icoana.
    In cazul moastelor iar nu stiu daca ele insele sunt purtatoare de har sau rugaciunea pelerinului e cheia care deschide usa harului? Harul e acelasi in ziua de praznic ca si in celelalte zile?

    Reply

  22. Sorin
    iunie 28, 2012 @ 2:29 pm

    Cred că Sf. Icoane și Sf. Moaște sunt izvorâtoare de har și prin ele însele dar și prin ceea ce reprezintă ( nu știu ce înțelegi prin faptul că ar fi izvorâtoare de har prin ele însele ).

    Slujba pentru sfințirea icoanei e cu anumite întrebări. De exemplu, în Grecia nu există această slujba deoarece se consideră că icoana, prin ceea ce este, e sfințită. Am înțeles că această slujbă de sfințire am fi luat-o de la catolici. Nu bag mâna în foc pentru asta ( aștept pe unii mai cunoscători să mă corecteze dacă greșesc ).

    Acum în legătură cu harul din Sfintele Icoane și Sfintele Moaște și felul în care acționează e mai mult de discutat. Harul e deplin și din plin. Problema este cu noi. Harul, e ca și Dumnezeu și anume nu acționează cu forța. Dumnezeu nu posedă ci inspiră. Harul nu lucrează cu forța ci lucrează atât cât permite voința omului. Poate să fie în icoană sau în Sf. Moaște foarte mult har dar dacă omul nu lucrează deloc cu el atunci nu îl ajută deloc.

    Harul e același oricând pe de o parte și pe de altă parte e mai mult în zile de praznic. Să mă explic puțin. Harul e tot timpul același. Totuși în zilele de praznic vin foarte mulți oameni la acel Sfânt și fac nevoințe destul de mari ( cum e cazul cozilor de câteva ore sau chiar zile pentru Sf. Parascheva sau Sf. Dimitrie cel Nou ) și e normal că în cazul respectiv e mai mult har deoarece omul se nevoiește mai mult pentru har. E ceva de genul unui vas care e veșnic plin cu apă. Vasul tot timpul e plin cu apă. Dacă nimeni nu folosește apa poți spune că e mai puțină apă față de cazul în care folosesc foarte mulți apa deoarece apa consumată va fi din nou pusă la loc în acel vas. Totuși apa din vas e la fel de multă. Sper că m-ai înțeles.

    Reply

  23. Cristina
    iunie 28, 2012 @ 5:09 pm

    Ok. Am inteles comparatia cu apa. Foarte frumos spus.

    Ca sa explic si eu ce am vrut sa zic cu:,, icoanele si moastele prin ele insele”, m-am referit strict la dimensiunea fizica: la lemn, vopsea – aranjata mai mult sau mai putin artistic de orice om care poate a vrut doar sa faca ceva ca sa nu se plictiseasca, fara sa fi avut evlavie la acel/acea Sf.
    De asemenea, m-am referit si la osemintele in sine. Daca le atinge, cel care [u]cere[/u], sa se intample minunea (Harul sa-l schimbe), indiferent cine cere, doar sa ceara (De acord ca trebuie sa si lucreze la mantuirea sa prin tot ce poate). Am intrebat asta gandind ca, poate moastele faciliteaza primirea Harului mai mult daca ne-am atinge de ele decat daca ne-am ruga pur si simplu la acel/acea Sfant(a) stand acasa . Poate o fi acelasi lucru…De asta am intrebat (oarecum) care o fi mai importanta: rugaciunea oriunde te-ai afla sau atingerea moastelor ca pe un panaceu ? Probabil amandoua in acelasi timp o fi varianta cea mai…eficienta (sau mai sigura cand nu stim exact care sunt ,,mecanismele”).

    Reply

  24. Sorin
    iunie 28, 2012 @ 7:37 pm

    Icoana poate avea mai mult har dacă cel care a pictat-o a făcut-o într-o stare de înaltă rugăciune. Dacă citești acatistul Maicii Domnului Portărița vezi acolo cum se pregătea înainte cel care picta icoana: prin post și rugăciune. Dacă omul s-a nevoit cu post și rugăciune înainte de a începe să picteze icoana și a ajuns la o stare harică atunci și munca sa poate influența harul din icoană. Până la urmă doar Dumnezeu știe din ce cauză El și Sfinții Lui se arată în mod special prin anumite icoane. Unele icoane pot avea har mai mare ( icoane izvorâtoare de mir, icoane ce au plâns ) datorită mediului în care se află ( o icoană izvora mir doar când stătea acasă la familia de care aparținuse icoana ).

    Iar în legătură cu Sfintele Moaște și rugatul acasă iarăși depinde. Dacă tu stai acasă din cauză că nu ai posibilități să ajungi la moaștele unui Sfânt atunci dorirea și neputința ta o vede Sfântul și o apreciază. Dacă tu nu mergi la locuri binecuvântate cu Sf. Icoane și Sf. Moaște din comoditate atunci e clar că ai o problemă. Iarăși dacă tu mergi la Sf. Moaște sau la Sf. Icoane și aștepți ca prin magie să ți se vindece boala atunci e clar că nu te vor ajuta Sfinții deoarece altfel ar încuraja o credință păgânească ( chiar dacă are ca elemente sfinți creștini ). Contează în toate acestea inima cu care le faci, scopul pentru care le faci pe toate. Hristos se uită la inimă în primul rând.

    Am avut o polemică zilele trecute cu șeful meu pe tema religiei. Omul aducea niște acuze religiei ce arătau o privire foarte materialistă a acesteia, foarte legalistă. Totuși noi în Biserică ni se cere să trăim într-o altă lume. Nu într-o lume legalistă, contabilicească ci într-una plină de dragoste. Totul să vedem din prisma dragostei și atunci totul va fi mult mai clar. Dar și dragostea să nu o confundăm cu patimile noastre ( cum mulți o fac din orice tabără: ortodoxă, atee, new-age, etc. )

    Reply

  25. Cristina
    iunie 30, 2012 @ 9:11 am

    ,,Legalista”…Dar, si canoanele sunt tot o lege, doar ca a bisericii, din care s-au inspirat toate materiile de Drept (civil, penal, etc). Lumea a legalizat ca sa zic asa, intr-o oarecare masura, legile divine.

    Cat despre dragoste…m-a trimis cu gandul la dragostea duhovnicului pentru fiul duhovnicesc-penitent. Nu stiu unde ar trebui sa fie limita acestei dragoste. Caci, tot din dragoste si intelegere pt penitent, duhovnicul poate inchide ochii la anumite pacate si sa-l impartaseasca cu nevrednicie, sau chiar sa ii dea voie sa le faca in continuare, din cauza unor circumstante sa zicem atenuante. Dar tot pacate raman, iar efectul lor poate fi modificat mai greu, mai ales daca au lasat urme asupra oamenilor din jur.
    Oricum, intru in sfera de decizie a Preotilor, si practic nu ma priveste – cand ma gandesc la modul general; dar cand ma gandesc in particular, la un caz concret, normal ca ma intereseaza caci, daca nu am suficient discernamant venit de la Duhul Sfant, pot sa fac un lucru gresit cu consimtamanul duhovnicului. Mi s-a intamplat din pacate.

    Am ajuns la o concluzie: pacatul imbracat in folie de staniol tot pacat ramane!

    Toate bune!!

    Reply

  26. Sorin
    iunie 30, 2012 @ 12:48 pm

    Sf. Canoane sunt un îndrumar pentru cel care le aplică. Nu spun că în ultima perioadă mulți preoți nu tind spre două extreme: un legalism în Biserică ( având ca motivație existența Sf. Canoane ) pe de o parte iar pe de altă parte o indiferență la păcate ( susținând că dragostea e cea mai importantă și acoperă multe ). Noi trebuie să păstrăm calea de mijloc.

    În legătură cu relația duhovnic-penitent cred că ar ajuta mult o întrebare ce i s-a pus păr. Symeon, ucenic al păr. Sofronie de la Essex. Era întrebat despre cazul în care fiica duhovnicească s-ar fi îndrăgostit de duhovnic. Păr. Symeon spunea că nu e voie să existe o astfel de iubire. Iubirea psihologică ( care e și cazul de care vorbești ) nu are nici o treabă cu cea duhovnicească. Mai spunea și un alt părinte că astfel de iubiri psihologice sunt foarte periculoare în relația duhovnic-fiu duhovnicesc. Iar cazul dat de tine se referă strict la o astfel de iubire neduhovnicească. Cine are iubirea lui Hristos în el nu poate trece cu vederea păcatele fiului duhovnicesc și să-l împărtășească cu nevrednicie.

    Cred că pentru cazul tău mulți caută duhovnici îmbunătățiți care au pe Duhul Sfânt în ei. Se poate întâmpla și cazul ( în care sunt și eu ) când ai duhovnic un părinte îmbunătățit de la o mănăstire la care mergi în fiecare din cele 4 posturi de peste an iar în restul timpului te spovedești la un părinte mai apropiat ( preot paroh chiar ).

    E adevărat ce ai spus în ultima frază.

    Reply

  27. Cristina
    iunie 30, 2012 @ 3:26 pm

    Iertare Saurian, dar te-ai dus cu gandul mult prea departe.

    Nu zic ca nu ar fi posibil asa ceva. Tocmai de asta se spune ca femeile tinere nu e bine sa aiba duhovnici tineri.
    Eu una am avut un duhovnic in varsta, acum o avea in jur de 80 (si ceva) de ani. Are barba lunga si alba. Insa fiind un duhovnic destul de cautat nu prea avea timp sa ma spovedeasca cum trebuie. Si din cauza aceasta am in continuare un gust amar, cand imi amintesc. Mereu eram intrerupti, iar el permitea acest lucru. M-am saturat de cate ori am facut poteca la manastire. Am ramas cu pacate nemarturisite de 2 ani (pt ca nu apucam sa le zic, mereu intervenea ceva). Nu ma refer la marii duhovnici pe care ii are Romania la ora actuala, si pe care ii stie toata lumea.
    Duhovnicului meu, probabil din cauza varstei inaintate, incepea sa ii placa, la un moment dat, sa stea la povesti. Ma intreba cum e in X tara in care am stat 3 luni, ma intreba mereu daca lucrez, iar despre familia mea, la fel, ce lucreaza, unde ? Am zis ca o fi avand memoria scurta din cauza batranetii, sau o fi avut motivele lui. Oricum, eu numai de asta nu aveam chef cand eram aproape sigura ca va veni iar cineva sa ne intrerupa (ceea ce s-a si intamplat).

    Iar cand am zis ca si-a dat consimtamantul in a face ceva ce nu prea e placut inaintea lui Dumnezeu, dar desigur, totul cu logica, si intr-o anumita sfera de imprejurari, circumstante, implica o terta persoana (deci nu strict persoana duhovnicului – el era doar un sfatuitor). Oricum, nu incercati sa ghiciti ca e greu sa nimeresti realitatea.

    Reply

  28. Sorin
    iunie 30, 2012 @ 3:51 pm

    Nu m-am dus cu gândul prea departe ci doar m-am exprimat greșit. 🙂 Dragostea unui duhovnic ce ar duce ca pe acesta să împărtășească cu nevrednicie cu Sfintele Taine pe fiul duhovnicesc este o dragoste neduhovnicească, psihologică, omenească. Nu am susținut niciodată că în cazul dat de tine ar fi vorba despre o dragoste de genul celui dintre o femeie și un bărbat. Vezi tu, și părinții pot uneori să-și iubească greșit copiii permițându-le să facă orice. La acesta caz m-am referit și eu. Un duhovnic nu-și permite să-și iubească fiii/fiicele duhovnicești în acest mod ci trebuie să fie o iubire duhovnicească. Nu trebuie să existe la un duhovnic un fiu duhovnicesc preferat. Este o mare greșeală asta. Duhovnicul trebuie să-și iubească toți fiii duhovnicești la fel și să o facă în Hristos. Cazul exprimat de tine este pentru un duhovnic ce își idolatrizează puțin fiul duhovnicesc și de asta se poate ajunge la împărtășire cu nevrednicie. Sper că acum am fost mai clar. 🙂

    Iar în legătură cu problema ta cu duhovnicul de ce nu îi ceri respectivului părinte binecuvântare să te spovedești în altă parte? Menținând această relație vă faceți rău amândorura. Ție că nu primești sfaturile ce ai nevoie iar lui că își pregătește singur focul iadului prin faptul că nu e capabil să te țină pe calea cea dreaptă. În același timp cred că ar fi important să facem distincție între duhovnic ( preotul ce te spovedește ) și povățuitorul duhovnicesc. Preotul care te spovedește se ocupă strict de spovedanie. El nu prea e în măsură să îți dea sfaturi duhovnicești. Povățuitorul duhovnicesc e persoana care îți dă aceste sfaturi. Povățuirea duhovniească ține de darul proorociei care e diferit de darul preoției. E posibil ca amândouă daruri să fie în aceiași persoană dar nu e tot timpul așa. Eu de exemplu am avut o bună perioadă de timp ca povățuitor duhovnicesc o fată. Iar duhovnicul mi-a spus recent să mă las în mâinile acelei persoane că e destul de înțeleaptă să mă țină pe calea cea dreaptă. Cred că îți va fi mai clar să asculți conferința următoare ce a avut loc la București: http://www.youtube.com/watch?v=QeLasvz9YNE

    Reply

  29. Cristina
    iunie 30, 2012 @ 5:25 pm

    Acum mi-e mai clar. 🙂

    Deja am binecuvatare sa imi caut alt duhovnic, doar ca nu l-am gasit. De fapt, m-am oprit, dar nu cu toata inima, la un Pr. Insa pt ca m-am dus cam in ultimul ceas, cum se spune, si pt ca mai asteptau si altii la coada, slujba urma sa inceapa, iar nu am apucat sa zic mai nimic.
    Ramane pe data viitoare, cred ca in afara postului. Si s-ar putea sa optez si eu pt varianta parintelui duhovinc (povatuitor) aflat la distanta.

    Urmeaza sa ascult conferinta. Merci!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *