Cum ne rugăm?

Cu o zi înainte, de obicei de marți, noi postăm pe acest site care va tematica următoarei seri de rugăciune. Tot atunci anunțăm și ce rugăciune vom citi: acatist, paraclis sau o altă rugăciune.

După ce publicăm anunțul fiecare începe să scrie la comentarii numele celor pe care vrea să-i pomenim în rugăciune: părinți, frați, rude, prieteni, oameni bolnavi, singuri, sărmani, oameni cu diferite probleme care-i apasă sufletește, etc. .

La comentarii vă îndemn să scrieți și ce ați simțit sau trăit până acum în întâlnirile pe care le-am avut împreună în rugăciune: dacă s-a întâmplat ceva nou, dacă Dumnezeu a ascultat rugăciunile noastre, dacă vă este de folos întâlnirea noastră, și așa mai departe. Ideea este să ne încurajăm împărtășind gânduri și idei, pentru a sta cât mai aproape unii de alții

Nu este nevoie să vă înregistrați pentru a lăsa comentarii.

Când vine ora rugăciunii ne așezăm înaintea icoanei Domnului Hristos sau / și a Maicii Domnului și începem să citim rugăciunea pe care am stabilit-o mai sus (acatist, paraclis, etc.). După ce terminăm rugăciunea începem să pomenim numele celor trecuți la comentarii zicând:
„Pomenește Doamne pe ....”
sau
„Ai grijă Doamne de robii tăi”
sau
„Ajută Doamne pe...”
sau fiecare îi pomenește cum simte.

Dacă aveți acatistul, paraclisul sau rugăciunea respectivă într-o carte de rugăciuni atunci e bine s-o citiți din carte. Dacă n-o aveți citiți-o de pe calculator și apoi citiți și numele. Chiar dacă sunteți în fața calculatorului e bine să aveți în preajmă o icoană cu Domnul Hristos sau Maica Domnului și să vă îndreptați adesea ochii spre chipurile Lor.

La sfârșit îndepărtați-vă de calculator și rămâneți în rugăciune înaintea icoanei. Vă veți liniști mai ușor decât în fața calculatorului.

Puteți de asemenea să vă listați seara la imprimantă atât rugăciunea cât și numele celor pe care urmează să-i pomenim. Totuși e bine să știți că lista numelor la comentarii este în permanență deschisă și ea poate crește până în timpul nopții, și e posibil ca dacă ați printat lista dimineață, seara să fie deja mult mai mare.

Rugăciunea noastră de miercuri seara nu înlocuiește pravila de rugăciune pe care fiecare a primit-o de la părintele duhovnic. Dacă vreți puteți să vă întrebați duhovnicul despre această întâlnire și să vedeți ce sfaturi vă dă.

Atenție: Fiecare seară de rugăciune, din fiecare săptămână, are un articol diferit, și comentarii diferite. Asta înseamnă că în miercurea care urmează vom pomeni la rugăciune doar numele celor care au fost completate la comentarii, nu și cele din săptămânile anterioare.

Totuși noi vom păstra o arhivă a tuturor serilor de rugăciune și puteți intra să consultați cum ne-am rugăt acum câteva luni, pentru cine și în ce scop.

Claudiu Balan
Asociația Ortodoxia Tinerilor