Skip to content

24 Comentarii

  1. Talita
    mai 20, 2009 @ 2:38 pm

    Frumos! Si eu am primit anul trecut un sirag de matanii ca ale calugarilor. Mi l-a impletit o maicuta din Galati. Am ramas impresionata cand sora ei (colega de-a mea) mi-a spus ca maica vrea sa-mi impleteasca un sirag de matanii, mai ales ca nu o cunosc personal pe maica. Tare m-am bucurat cand le-am primit, numai ca acum am ceva restante…la rugaciune.

    Reply

  2. Claudiu
    mai 20, 2009 @ 3:37 pm

    Este vreme Tallita! Ai timp sa recuperezi 🙂

    Reply

  3. andrei
    mai 20, 2009 @ 3:47 pm

    Foarte frumos!Indiferent de ierarhia metanilor folosite, „Rugaciunea inimii”, pe care am descoperit-o real , citind viata „Sfantul inchisorilor” -Sfantul Valeriu Gafencu- martir ortodox , este bine placuta si linistitoare, reusesti sa-ti vezi pacatele din adancul tau! Doamne Ajuta!

    Reply

  4. andrei
    mai 20, 2009 @ 3:48 pm

    si ceva frumos pentru toti fratii ortodocsi care viziteaza acest site ziditor:

    http://www.youtube.com/watch?v=hagBx2v2e9A

    Reply

  5. Monicell
    mai 20, 2009 @ 4:27 pm

    Foarte frumos ! Rugaciunea inimii ne ajuta sa ne despatimim si sa fim in permanenta legatura cu Mantuitorul. Foarte multe despre aceasta rugaciune ne spune si parintele arhimandrit Teofil Paraian de la Manstirea Brancoveanu – Smbata de Sus in cartea „Rugaciunea – piatra de incercare a tuturor lucrurilor”

    Reply

  6. nicoleta
    mai 21, 2009 @ 1:40 pm

    Hristos a inviat!

    Citind postarea aceasta m-am bucurat pentru ca ,oarecum , m-am regasit.Si eu cand plec de acasa verific daca mi-am luat telefonul,cheile si metaniile.Metaniile incerc sa le folosesc pe drum dar, mi se intampla foarte des , sa imi zboare gandul de la rugaciunea lui Iisus . Apoi cand o reiau incep si cu metaniile de la inceput.Asa imi dau seama ca parca niciodata nu reusesc sa fac macar un rand de metanie(cu 33 bobite)pe zi.Eu cand le folosesc pe strada sau la facultate(mai ales in timpul cursurilor ,cand nu reusesc sa fiu atenta nici la cursuri din cauza gandurilor imprastiate , si incerc sa le adun cu rugaciunea)obisnuiesc sa le ascund de privirile celorlati deoarece ma gandesc ca daca vor vedea isi vor da seama ca ma rog si eu as parea un om rugator,ceea ce nu sunt.
    Imi aduc aminte ca PF Hristodulos al Atenei(de curand trecut la Doamnul) scria in cartea „Misiunea Sociala a Bisericii” asa:”De altfel,multi tineri obisnuiesc astazi sa mearga pe strada cu metanii de calugar pe mana,sa viziteze Sf.Munte,sa citeasca scriei ale Sf.Parinti,sa participe la privegheri,sa vorbesca despre Traditie.Insa acestea toate constituie ele singure viata bisericeasca?Au o legatura fiintiala cu morala ortodoxa?”.Iar Pr.Constantin Necula in”Provocarile strazii” da un raspuns la nelamurirea cuiva care descrie urmatoarea situatie „Un parinte mi-a spus ca nu e bine sa port la mana metanii.Eu cred ca e bine sa le port.D-stra ce ziceti?”.Parintele zice asa:”Aha…M-am uitat odata la televizor.Era un meci de fotbal.La un moment dat,unul din fotbalisti,cu metanii la mana,cand i-o tras una la celalalt!…Se vedea la televizor!Cand porti metanii la mana,Il expui pe Hristos la critica celorlati,cand nu implinesti cele ale metaniei”.Si eu stiindu-ma pe mine incerc sa nu-l expun pe Hristos la critici.Insa ma bucur foarte tare cand vad tineri,oameni rugandu-se asa ca si calugarii si vazandu-i imi reamintesc sa fac si eu la fel.
    Iertati-ma!(….si pentru ca v-am furat din timpul prea pretios )

    Reply

  7. andrei
    mai 21, 2009 @ 2:58 pm

    Nicoleta scrii foarte frumos! M-as bucura sa vad ceva articole pe siteul acesta, al nostru al tinerilor! Doamne Ajuta!

    Reply

  8. florinm
    mai 21, 2009 @ 3:50 pm

    Putem spune Rugaciunea inimii numarand pe degete…
    Sau mai bine fara sa numaram de cate ori o spunem. Pentru ce numaram?
    Parintii bisericii ne invata ca e bine sa spunem prima parte „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu” pe inspiratie (cand tragem aer in piept) si partea a doua „miluieste-ma pe mine, pacatosul/pacatoasa. Amin” pe expiratie.
    Mai invata ca nu e bine sa o modificam, ci sa o spunem in felul asta, asa cum am mostenit-o de la Sfintii Parinti. In semn de smerenie.

    Reply

  9. admin
    mai 22, 2009 @ 8:23 am

    Nicoleta, si mie imi e rusine cateodata sa le folosesc dar mi-am dat seama ca oamenii nu stiu ce inseamna aceste matanii, si cum se folosesc. Foarte rar, unii se uitau la mine mai lung si mai atent, pe seama ca au inteles ce faceam, dar in rest nu prea intelege nimeni. Pe strada nu ma rusinez deloc, la metrou cateodata ma mai ascund, sau la facultate caci acolo la teologie cam toti stiu.
    Si eu ma bucur cand ii vad pe altii ca folosesc mataniile si repede le scot de pe mana sau din buzunar si le folosesc.
    Doamne ajuta! Nicoleta!

    Reply

  10. geob
    aprilie 7, 2010 @ 12:31 pm

    nu uitati dragilor sa luati binecuvintare de la duhovnic pentru folosirea acestor matanii. altfel nu aveti spor desavirsit in folosinta lor.

    Reply

  11. Saurian
    aprilie 7, 2010 @ 1:52 pm

    Cred că ar fi corect „metanii” nu „mătănii”. Mai degrabă cei de la ţară spun „mătănii”. Nu de altceva dar mă cam deranjează acest cuvânt. 😛

    Reply

  12. Saurian
    aprilie 7, 2010 @ 2:01 pm

    Iar dacă am rămas la faza cu poveşti despre metanii să vă spun şi eu una. Nu demult am primit de la păr. Serafim metanii pentru a face un canon dat de părintele ( până atunci aveam metanii din acelea micuţe cu vreo 30 de mărgele şi aş fi vrut mult să am şi din astea mari dar nu prea aveam de unde să le cumpăr… ). Şi încercam la început când le-am primit să le folosesc mergând pe stradă ( când am fost la păr. Serafim am făcut un pelerinaj mai lung şi anume am pornit spre Dej după care la Iaşi şi apoi la Petru Vodă în judeţul Neamţ) prin Iaşi dar mă trezeam cu câini sau că mă pierdeam prin Iaşi sau alte ispite ( mai ales că am mers toată noaptea pe tren şi n-am putut dormi că acolo era o femeie în chef de vorbă… un om bun ). Văd ispitele şi atunci pun metaniile în buzunar şi scap de ele. Apoi mergând spre Petru Vodă acei 5 kilometri iarăşi merg folosind metaniile dar şi aici apar ispite. Şi realizez că Dumnezeu nu vrea să le folosesc pe stradă sau când merg printre oameni deoarece mă mândresc foarte tare cu ele. Aşa că le ţin doar acasă şi le folosesc doar când îmi fac canonul dat de păr. Serafim.

    Reply

  13. Maria
    aprilie 7, 2010 @ 3:43 pm

    Saurian, tu scrii frumos. Tocmai citisem ce ai scris despre rugaciune, de la parintele Serafim. As dori foarte mult sa imi mai spui cate ceva despre parintele. Admin iti poate da adresa mea de mail. M-as bucura foarte mult daca mi-ai mai spune despre parintele.
    Hristos a inviat!

    Reply

  14. Saurian
    aprilie 7, 2010 @ 7:09 pm

    Cred că te înşeli. Unde am scris ceva ce a spus despre rugăciune păr. Serafim?

    Reply

  15. Maria
    aprilie 7, 2010 @ 7:37 pm

    mesajul acesta:

    Hristos a înviat! Nu ştiu dacă ai auzit de păr. Serafim Bădilă de la mănăstirea Căşiel din Dej ( judeţul Cluj ). E un părinte cu viaţă sfântă. Fă-i o vizită dacă poţi. În fine, sfinţia sa a făcut o listă de canoane de rugăciuni pentru diferite nevoi. Trebuie făcut timp de 40 de zile. În acelaşi timp păr. Serafim subliniază că acel canon de rugăciune să se facă doar cu binecuvântarea duhovnicului. Pentru cununie grabnică avem:
    – psalmii: 37, 67, 50, 142;
    – Psaltirea de 3 ori;
    – Luni, Miercuri, Vineri – Ac. Sf. Ier. Nicolae;
    – Marţi, Joi, Sâmbătă – Ac. Sf. Ier. Spiridon;
    – Sâmbătă, Duminică – Ac. Buneivestiri.
    Acum bănuiesc că ştii că trebuie să duci o viaţă duhovnicească normală ( mersul la Sf. Slujbe, Spovedanie, Împărtăşanie, post etc. ). În acelaşi timp încearcă să vezi care îţi sunt defectele tale şi fă tot ce poţi să le rezolvi. Dacă Hristos ştie că nu eşti în stare să duci o căsnicie în spate atunci nu îţi va dărui. Oricum sfatul meu e să mergi să te sfătuieşti şi cu acest părinte.

    nu e al tau?
    ii scriai cuiva despre rugaciunea pentru casatorie.
    daca gresesc, te rog sa ma ierti.

    Reply

  16. Saurian
    aprilie 7, 2010 @ 10:56 pm

    Aş vrea să mai adaug ceva despre păr. Serafim, ce a vorbit la ultima conferinţă ce a fost în acest Post al Sf. Paşti. A fost întrebat de preotul de la LTCOR Bistriţa care e şi şeful Ligii despre păr. Cleopa şi întâlnirea cu sfinţia sa iar păr. Serafim vorbeşte despre faptul că atunci când a fost sfinţia sa la păr. Cleopa a fost acuzat că împărtăşeşte prea uşor şi după asta s-a schimbat. Spunea păr. Serafim că împărtăşea uşor că îi era frică că nu vor mai veni credincioşii la biserică. Iar părintele de la LTCOR întreabă pe păr. Serafim: „Iar de când aţi început să nu mai daţi Sf. Împărtăşanie aşa uşor vin mai puţini oameni la Spovedanie la sfinţia voastră?” iar păr. Serafim răspunde: „Vedeţi, oamenii sunt foarte naivi. Că dacă ar şti cât de păcătos sunt nimeni n-ar veni la mine”. Îţi dai seama ce faţă au făcut toţi din sală când au văzut cum se smerea păr. Serafim. Aşa de dulce era acest părinte… oamenii sunt naivi şi de asta vin la sfinţia sa… 🙂 Şi a mai spus chestii frumoase că ştie tineri care s-au căsătorit fără să se fi îmbrăţişat sau sărutat înainte şi care după nuntă au plecat direct la mănăstire şi au stat acolo o zi-două. Spunea că sunt tineri care fac nunta fără petreceri şi spunea păr. Serafim că la astfel de nunţi vine şi sfinţia sa. Şi crede-mă că orice tânăr ce îl cunoaşte ar renunţa uşor la astfel de lucruri doar ca să aibă bucuria de a-l avea pe păr. Serafim alături.
    Sau un cuvânt ce mi l-a povestit prietena ce m-a dus la păr. Serafim. Când am fost cu ea şi ea s-a spovedit la păr. Serafim după care am vorbit şi eu cu sfinţia sa ( aşa de cald era cu mine… ). Iar după asta păr. Serafim mi-a dat metaniile în chilia ce eram cazat şi o carte cu minuni ale Maicii Domnului. În fine, după asta mergea cu fata asta la chilia ei ce era cam pe unde era şi chilia păr. Serafim. Mergând ei doi întâlnesc o măicuţă abătută. Şi întreabă păr. Serafim: „Ce faci, maică?” iar maica spune: „Păcate, părinte” iar păr. Serafim răspunde: „De ce te iei după mine?” :-))
    Sau atunci când lucram la mănăstire îl vedeam pe păr. Serafim cum se plimbă pe afară şi spune: „Toţi muncesc doar popa trişează” sau că se mânca de la 15 şi vine păr. Serafim şi ia mâncare mai devreme şi spune: „Iarăşi popa trişează” sau când să vorbesc cu păr. îmi spune: „Tu ştii că la popa ăsta îi trebuie bani dacă vrei să vorbeşti cu el. Ai bani?” iar eu spun că nu şi atunci păr. Serafim îmi dă 50 de lei şi spune: „Să punem banii să circule”. E foarte, foarte bun. Şi dacă te uiţi mai ales la conferinţa de pe google vei vedea că tot timpul zâmbeşte. Aşa e firea păr. Serafim: tot timpul zâmbeşte.

    Reply

  17. Saurian
    aprilie 7, 2010 @ 10:57 pm

    Aaaa!… Mă gândeam că am spus undeva cuvinte ale păr. Serafim despre rugăciune. Acum dacă te interesează îţi dau şi nişte linkuri:
    – întâi de pe youtube: http://www.youtube.com/watch?v=6RqGge2Nolc&feature=PlayList&p=A24C05F8BA16BA36&playnext_from=PL&index=0&playnext=1
    – apoi de pe google: http://video.google.com/videoplay?docid=6321223071397083981#
    – şi am mai găsit pe site-ul postului de radio România Actualităţi: http://www.romania-actualitati.ro/parintele_serafim_badila-8189

    Reply

  18. Maria
    aprilie 8, 2010 @ 7:59 am

    iti multumesc mult.

    Reply

  19. Guest
    octombrie 11, 2010 @ 5:44 pm

    frumos
    da am reusit sa impletesc si eu 😀

    Reply

  20. Guest
    octombrie 11, 2010 @ 5:45 pm

    as vrea sa vand metanii dar nu stiu cum si unde sau la cione ma putetio ajuta?
    😀

    Reply

  21. ion
    martie 26, 2011 @ 7:20 pm

    bravo, frate, pt marturie. mi-ai ajutat prin cele povestite, Domnul sa rasplateasca!

    Reply

  22. maria
    martie 26, 2011 @ 8:14 pm

    Dintre articolele tale claudiu cred ca acest articol este poate cel mai drag mie,il simt ca pe o scriere atat de curata,simpla aproape ca te face sa simti emotia si curatia sufletului tau,asemenea curatiei unui copil…Domnul sa-ti ajute in mijlocul tuturor acestor lucruri complicate sa nu-ti pierzi niciodata "simplitatea".Harul Sfant a Lui Dumnezeu se va lipi intodeauna unei inimii simple,umile,smerite!

    Reply

  23. Claudiu
    martie 26, 2011 @ 10:45 pm

    Din păcate Maria, experienţa vieţii şi vârsta m-au făcut să nu mai am o inimă de copil. Astăzi sunt mult mai complicat şi mai rău… Când l-am cunoscut pe Dumnezeu acum 9 ani, lucrurile erau altfel…astăzi mă lupt cu neputinţele mele, cu mândria, cu judecarea oamenilor, şi cu multe păcate care m-au transformat într-un om matur plin de griji, frustrări şi ranchiună.

    Reply

  24. Maria Vicol
    septembrie 30, 2011 @ 6:46 pm

    http://calindragan.wordpress.com/2009/09/13/cum-se-implete%C8%99te-un-metanier/
    un filmulet care arata tehnica impletirii unui metanier!
    spor la „rucodelie”! sa nu uitam ,cu binecuvantarea duhovnicului,neaparat!
    Doamne ajuta!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *