Skip to content

2 Comentarii

  1. sharbinsk
    decembrie 2, 2013 @ 6:28 pm

    [quote]Nu în ultimul rând, articolul vrea să încurajeze prezenţa delicată a preotesei în parohie, să sprijine tinerele soţii de preot care sunt oarecum descumpănite (sunt tot mai multe divorţuri în rândurile preoţilor)[/quote]

    Poate că dacă nu și-ar mai lua soții de pe siteuri matrimoniale în repezeala de a pune mâna pe o parohie, s-ar mai reduce o parte din divorțuri.

    La fel și dacă ar respecta toți teologii abstinența de la sexul premarital pt că în unele părți e jale din privința asta și asta o spun cu amărăciune pt că încep să observ ce generație vine din spate, chiar în mediul teologic și nu credeam când mi se zicea.

    E drept că nu am văzut prea multe articole și cărți care să învețe preoții unde să-și cunoască preoteasa și ce calități să caute la ea.

    Într-adevăr preoteasa poate fi Pâinea lui Dumnezeu și de multe ori e neglijată pt că e o prezență discretă.

    Păi una e să ai o preoteasă cu simțul realității, alta e să ai una care niciodată nu e mulțumită, întârzie la slujbe, se îmbracă în haine scumpe, pune pretenții suplimentare peste capul preotului pt ca să-i facă rost de bani pt lux, sau strică atmosfera certându-se cu bătrânele parohiei pt întâietate.

    Preoteasa poate sta spre căderea sau spre ridicarea preotului…

    Reply

  2. S
    septembrie 3, 2015 @ 12:30 pm

    „(sunt tot mai multe divorţuri în rândurile preoţilor) trecând imediat într-o viaţă cu răspunderi majore, cărora simt că nu le fac faţă (uneori şi din vina soţilor care nu le-au pregătit pentru aşa ceva şi mai ales care uită să le sprijine)”.
    Sunt multe de spus legat de aceste lucruri scrise in ghilimele.

    – O sa va dau un raspuns la intrebarea de ce se ajunge la divort – din cauza banilor. Este greu ca femeia(preoteasa) sa duca financiar casa (si se limiteaza la a avea 1 sau max 2 copii), in conditiile in care biserica functioneaza ca o fundatie cu fonduri atrase, din care preotul trebuie sa isi ia si salariul, dar sa intretina si biserica. PREOTUL NU ESTE BUGETAR!!! Statul ii plateste 85% din CAS, restul il plateste preotul din salariul preotesei. Dar acest lucru, din pacate nu se stie si ma revolta faptul ca nu se vrea a se sti. Faptul ca el nu poate sa -si ia salariul luna de luna, aduce nu numai nemultumirea preotesei, ci si a parintilor, vazandu-i cat de neputinciosi financiar sunt. Sa nu uitam ca sunt foarte multi preoti de tara cu un numar foarte mic de parohii (chiar si cu 50 de familii). La protoierie, preotilor li se cer mereu bani pentru diverse lucruri, dar sa ii intrebe daca si-au luat salariul in luna respectiva nu intereseaza pe nimeni. In fine, e mult de spus si dureros.

    – Pregatire si sprijin. Da, acest lucru tine de pedagogia preotului, ca sot (pregatirea initiala si pe parcurs a viitorei sale sotii, ca sotie si preoteasa, cu explicatii si nu interdictii sau ordine ), ca tata (la fel si pentru copiii sai), dar si ca preot( sfaturi blande si nu certarea enoriasilor).

    „Preoteasa poate sta spre căderea sau spre ridicarea preotului…”, dar in timp, prin formare si multa rabdare si intelegere din partea amandorura (La bine si la rau).

    Doamne ajuta!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *