Skip to content

35 Comentarii

 1. Luca
  februarie 4, 2016 @ 2:14 pm

  Este cumplit ca asemenea texte ajung sa fie citite de oameni care nu inteleg mare lucru,de oameni care nu au educatia necesara ca sa discearna si sa poata alege corect.Biruiti de spiritul de turma in care netul angreneaza ades diverse dogme si idei preluate din occident-cu precadere-mase de parinti aleg de buna voie sa isi expuna pruncii riscului nevaccinarii si sa atenteze la viata celorlalti ,in mod voit si ostentativ.Stiti cum moare un copil la 18 ani de rujeola,pentru ca nu a fost vaccinat? ;stiti cat de groaznice sunt complicatiile pe care le poate face un adult de la o simpla varicela?Eu stiu pentru ca am facut aceasta boala dupa varsta de 40 de ani,impreuna cu sotul meu-am luat virusul printr-un lant de transmitatori,punctul de plecare fiind un tanc de 3 ani ,nevaccinat ,adus la camin,luat de alt copil si adus la scoala,in clasa copilului meu.Medicii cu greu au recunoscut boala,desi am spus ca avem si copilul bolnav acasa.Complicatiile au fost greu de suportat,tratamentul agresiv si concediu de trei saptamani.De la un singur copil nevaccinat s-a dezlantuit o intreaga epidemie.Si noi am transmis boala mai departe.
  Este foarte greu sa pui in balanata beneficiile si riscurile unui vaccin,dar ar trebui sa primeze viata,nu riscul.
  Si inainte sa mai afisati cu usurinta astfel de traduceri,cumpatati mai mult,intrebati mai mult,duceti-va la un spital de boli infectioase sa vedeti cum arata copiii cand se sting din evitarea unui vaccin .

  Reply

 2. Claudiu Balan
  februarie 4, 2016 @ 6:18 pm

  Ioana,

  Dacă ai contra-argumente, te rog punctual explică-ne cu ce punct de mai sus nu ești deacord, altfel discuția va divaga într-o 1000 de subiecte ramificate.

  Dacă tu, soțul și copiii tăi sunteți vaccinați, de ce vă temeți de cei un copil nevaccinat, atât timp cât presupui că vaccinul te poate proteja? Te protejează sau nu? Sau după ce va fi vaccinată toată populația globului, atunci te vei simți protejată?

  Reply

 3. Luca
  februarie 4, 2016 @ 9:25 pm

  Virusurile se modifica,devin din ce in ce mai puternice,ataca foarte usor sistemul imunitar.Un simplu vaccin ne-ar proteja parintii in varsta,care dezvolta forme grave ale gripei,fac pneumonii galopante care duc la deces;un vaccin ne ajuta copiii sa faca o forma mai usoara a bolii.Ma deranjeaza virulenta acestor texte si videoclipuri care arata ca ei ar detine adevarul absolut.Ajungem la nivelul de la care am plecat: la ignoranta.
  O reactie adversa care duce la soc anafilactic poate fi si o simpla reactie alergica la o pastila de supt cu propolis,de exemplu.
  Ani de zile au fost eradicate-difteria,pertusisul s.a.;acum au inceput sa apara din nou.
  Un singur copil nevaccinat poate dezvolta o epidemie intr-o gradinita,scoala,cartier.
  Stiti cum arata copiii bolnavi de encefalite restante de la virusuri?La Victor Babes,de exemplu?Stiti ca sunt ireversibile?
  Sau cum se simt parintii care pierd un copil,doar pentru ca au citit pe net ,ca este mai bine sa nu faca vaccinul?
  Puteti prezenta ambele parti ale balantei.Nu doar una.De acord,fiecare alege pentru el,dar sa fie lasat sa aleaga,nu indoctrinat.

  Reply

 4. sdaniel
  februarie 4, 2016 @ 9:42 pm

  Cand nu am cunostinte despre un anumit domeniu, eu merg pe varianta oficiala, data de statul roman. In definitiv acesta este rolul lui, acela de a proteja si a ajuta populatia. Nu am cunostinte medicale si am mers pe varianta oficiala, adica recomandarea de a ma vaccina pe mine si pe copil cu vaccinurile „oficiale”. Cu siguranta acesta este un argument personal, pentru ca si statul roman poate gresi, din nestiinta (exclud varianta relei intentii). Parerea mea este ca ar fi corect sa convingeti statul roman sa interzica vaccinurile si nu populatia nestiutoare (ca mine). Eu si multi altii suntem usor de convins/pacalit, ca nu avem expertiza in acest domeniu, incercati totusi cu specialistii din Ministerul Sanatatii sau din spitale, laboratoare etc.
  Cum spuneam, nu ma pricep la medicina dar ma pricep putin la logica, ratiune si chiar manipulare.
  Pentru mine orice articol care incepe cu „10 motive sa….” e dubios din start. Aceasta e o tehnica comerciala arhicunoscuta de a vinde un produs, o idee. Dati o cautare pe google cu expresia „10 motive sa” si o sa vedeti ce prostii se vand sub acesta titlu.
  Pentru ca daca le iei la boabe marunte (chiar si fara cunostinte medicale) nu sunt deloc 10.
  Motivul (de fapt argumentul) nr. 1 e pur personal: „ca asa vreau eu”, nu e un argument, o dovada.
  Istoria ne spune si ca nr. 7 e fals. Daca e nevoie, revin si povestesc cum a aparut vaccinul si cum a eradicat cea mai crunta boala (ca numar de victime) din istorie. Ceea ce nu au reusit rugaciunile si metodele naturiste sau cele superstitioase a reusit Edward Jenner si vaccinul.
  Logica imi spune ca motivul nr. 10 este argument doar pe jumatate (si totusi ceva platesc/patesc, si totusi asta nu inseamna neaparat ca produsele sunt nocive)
  Motivul nr. 2 seamana cu 3 si tine mai degraba de morala.
  In fine, consider ca dezbaterea pe tema vaccinurilor este absolut necesara si e o problema cu adevarat importanta. Ma gandesc cu teama ce se intampla daca argumentele 4 si 6 sunt reale.
  Doar ca nu acesta este locul in care trebuie dezbatut.

  Reply

 5. sharbinsk
  februarie 5, 2016 @ 9:20 am

  @ mirare
  Unde ai văzut tu vaccinul anti-varicelă într-o schemă obligatorie, altfel exemplul cu varicela e prost ales pt că și după noua lege copiii vor continua să facă varicelă.
  [b]Ai impresia că există vreun vaccin care ține pe viață ?[/b]
  Varicela e chiar bine să o faci de mic nu să vaccinezi copilul și când e adult să se îmbolnăvească de ea, pentru că la maturitate apar complicațiile.
  Tu dacă erai pro-vaccin și neimunizată de ce nu ți-ai făcut vaccinul pentru varicelă ? altfel cazi sub propria judecată aia în care acuzi de iresponsabilitate pentru contaminarea altora.

  Atât timp cât mass-media nu va da cuvântul și specialiștilor care se opun vaccinării dr.Todea Gross Christa, dr Pavel Chirilă, și alții dar și părinților cu copii care au avut complicații, singura sursă de informare rămâne internetul.
  Facebociștii nepereche care funcționează pe bază de viral, dau likeuri la poze macabre ca să nu aibă ghinion toată viață și-și trag „seva culturală” din publicații gen adevărul, gândul și protv sunt printre cei care-i înjură pe contestatarii vaccinului pt că așa dictează propaganda oficială.
  Rămâne o mică masă critică, preponderent cu studii superioare și din mediul urban care uzează de dreptul de a fi critică și care are împrejur exemple vii de complicații.

  Un stat rămas în istorie ca rușinea anilor 90 pentru că și-a infectat infanții cu seringi nesterilizate, fapt pentru care n-a răspuns încă nimeni, încearcă acum să intre peste marja critică de apreciere a părinților care au tot dreptul să-și pună întrebări și să fie sceptici, având în vedere istoricul sumbru al gafelor instituționale.

  Reply

 6. Dan Tudorache
  februarie 5, 2016 @ 9:56 am

  Doamnă Ioana (mirare), v-ați simțit deranjată de „virulenta acestor texte si videoclipuri care arata ca ei ar detine adevarul absolut”, însă eu vă invit să vă verificați tonul cuvintelor și siguranța dumneavoastră de sine pe acest subiect.
  Eu unul resimt că acuzați la alții ceea dumneavoastră practicați.

  Revenind la subiect:

  Nu este cumplit că oamenii citesc o anumită opinie despre vaccinare, e dreptul lor de a se informa și din alte perspective decât cea OFICIALĂ, nu este vorba nici de în[b]doctrinare[/b], pentru că nu ne-am făcut și nici nu avem de gând să ne facem o [b]doctrină[/b] vis-a-vis de vaccinuri. Doctrinele conțin dogme, principii (reguli de aur) or în chestiunea de față avem de-a face cu relația beneficiu-risc, care este una foarte sensibilă și necesită multă informare.
  Cumplit ar fi însă să se adopte o lege care să încalce dreptul părinților de a alege! cu privire la această balanță beneficiu-risc, lăsând statului un drept totalitar asupra copiilor.

  Eu nu știu cum moare un copil la 18 ani de rujeolă dar știu cum am făcut eu varicelă (vărsat de vânt) la 17 ani. Două săptămâni cu erupție masivă (doar în tălpi și în palme n-aveam erupții), cu ganglionii inflamați și mâncărimi din două în două minute. Cel puțin 3 nopți au fost de coșmar din cauza mâncărimilor. Cu toate acestea, nu țin minte să fi rămas „marcat” de boală. Mi-am revenit cu bine, n-am rămas nici cu semne pe față de la erupție, deși eram faultat bine atunci. Și nici cu vreo frică patologică de viruși nu m-am ales ca să „iubesc” vaccinurile din oficiu.

  De altfel, din simple informări cu caracter medical putem afla foarte ușor că varicela, la fel ca și alte boli „ale copilăriei”, se manifestă cu atât mai virulent, cu cât bolnavul este mai înaintat în vârstă.
  Dacă la un copil varicela se poate rezuma la câteva bubițe apărute pe torace care trec într-o săptămână de stat în casă, la un om matur poate însemna 3 săptămâni de stat în casă, cu corpul plin de erupții. Iar la bătrâni poate însemna și câteva luni de boală sau chiar moartea!
  Prin urmare, știind acestea, cine îi împiedică pe maturi să se vaccineze împotriva acestor boli, dacă știu (sau nu sunt singuri) că le-au făcut când erau mici și prin urmare nu sunt imuni?
  Cine va împiedicat doamnă Ioana să vă vaccinați împotriva varicelei? Copii nevaccinați? Părinții copiilor nevaccinați? Desigur, întreb retoric.

  Sunt însă de acord cu dumneavoastră că [i]„este foarte greu sa pui in balanata beneficiile si riscurile unui vaccin, dar ar trebui sa primeze viata, nu riscul”[/i].

  Numai că atunci când riscul vaccinului amenință viața/sănătatea, cred că orice om rațional și responsabil intuiește decizia cea mai bună.

  Pentru că dacă este O REALITATE faptul că există copii care mor din cauză că nu au fost vaccinați și nici nu au fost tratați la timp, atunci ,la fel, face parte din ACEEAȘI REALITATE faptul că există copii care au rămas cu sechele grave ori chiar au murit din cauza unor vaccinuri!
  Doar ținând cont de realitatea întreagă, nu doar de părți ale ei, putem ajunge la o concluzie și o soluție de echilibru.

  Dumneavoastră credeți că riscurile! pe care producătorii de vaccinuri le imprimă pe ambalaje sunt informații abstracte, de ignorat, la fel cum fac fumătorii cu fotografiile info de pe pachetele de țigări? Sau informații foarte prețioase, care să fie luate în balanța deciziei?
  Apoi, știți dumneavoastră câte cazuri de vaccinare eșuată, cu consecințe grave, sunt mușamalizate, ca „opinia publică” să doarmă liniștită? De pildă, cunosc pe cineva, fost cadru de armată, care înainte de a fi trimis cu echipă în misiune, într-o țară „tropicală”, a trebuit să fie supus vaccinării, cu toată echipa. Doi din echipă au murit la câteva zile după vaccin, restul cu complicații. Au făcut stânga-mprejur de urgență în țară. După investigațiile medicale, concluzia: vaccinul respectiv. Urmările legale: toți cei rămași vii au fost trecuți în rezervă, cu pensia cuvenită. Recomandarea medicului: controale periodice și… fără copii. Case closed.

  Nu v-am spus toate acestea ca să vă conving să nu vă vaccinați, pe dumneavoastră sau copiii, ci ca să vă arăt că riscurile vaccinării sunt cât se poate de reale, și că părinții ar trebui să cântărească bine când iau o decizie, oricare ar fi ea. Pentru că riscuri și beneficii există de ambele părți ale deciziei, și ele fluctuează în funcție de tipul vaccinului, de vârsta și imunitatea copilului, dar și de calitatea mediului la care sunt expuși.

  Toate acestea vi le-a scris un părinte care nu și-a făcut dogmă nici din vaccinarea copiilor, nici din nevaccinarea lor.

  Reply

 7. Dan Tudorache
  februarie 5, 2016 @ 10:24 am

  Ioane, stai să mai citez odată că la asta nu m-am gândit nici eu, și mi se pare foarte bună ideea: [b]„Un stat rămas în istorie ca rușinea anilor 90 pentru că și-a infectat infanții cu seringi nesterilizate, fapt pentru care n-a răspuns încă nimeni, încearcă acum să intre peste marja critică de apreciere a părinților care au tot dreptul să-și pună întrebări și să fie sceptici, având în vedere istoricul sumbru al gafelor instituționale.”[/b]
  Chiar așa: cine a răspuns penal pentru infecțiile cu hepatită sau chiar HIV, din cauza vaccinărilor cu seringi nesterilizate? Cine din sistemul medical, care a distrus vieți prin această practică?
  Am și acum în minte imaginea unui fost coleg de generală care a refuzat vaccinarea în clasa a VII-a pe motiv că el a făcut hepatită din cauza asta (un ac la mai mulți copii) și nu mai vrea să ia vreo boală. Îl fugăreau asistenta și diriginta prin clasă ca să facă vaccinul iar el nu și nu.
  Era o priveliște de neconceput pentru mine: cineva zicea „nu” în fața dirigintei „mână de fier” și încă se opunea fizic, până la fugă prin clasă. N-am înțeles atunci dimensiunea dramei acelui coleg. O înțeleg abia acum, ca părinte.

  Iar acum ar trebui să considerăm infailbil un sistem medical cu toate practicile sale curente de vaccinare când nu și-a făcut măcar curățenie cu privire la trecut?

  Reply

 8. Ludmila Doina
  februarie 5, 2016 @ 1:40 pm

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  [b]http://www.quibono.net/virusuri_bacterii_35.html[/b]

  Reply

 9. Ludmila Doina
  februarie 5, 2016 @ 1:43 pm

  [b]https://www.ortodoxiatinerilor.ro/ispite-moderne/18819-vaccinuri-sau-sfanta-impartasanie[/b]

  Reply

 10. Ana
  februarie 7, 2016 @ 12:13 pm

  Eu sunt un om nevaccinat.

  Cand mama mea era insarcinata cu mine in luna a 6-a i s-a facut o injectie cu o seringa folosita si s-a imbolnavit de hepatita. A tinut un regim strict si a dat Dumnezeu sa ma nasc fara complicatii. Insa din cauza bolii mamei, doctorii au decis sa nu ma vaccineze. Avand o mama robusta, femeie crescuta la tara, am fost hranita cu mancare naturala si proaspata din propria gradina, asa ca m-am dezvoltat foarte bine. am crescut cu cirese, mere, pere si cu toate gorgoazele posibile care cresc din pamantul romanesc. Acum adult, mama si bunica la randul meu, ma minunez cum de traiesc si sunt sanatoasa, fara sa fiu vaccinata in prima parte a copilariei.

  Imi amintesc ca atunci cand aveam copii mici si vreunul dintre ei se molipsea de la gradinita de vreo boala., preferam sa se molipseasca si ceilalti copii, ptr ca doream sa aiba bolile specifice copilariei, la varste fragede.

  Nu am fost niciodata impotriva vaccinurilor, insa am devenit foarte atenta cand la scoli au inceput sa ne ofere tot felul de vaccinuri, care de care mai benefice, dar care nu fusesera studiate si testate indeajuns.
  Am studiat diverse surse, si am observat ca exista anumite intrebari la care cei care ofera vaccinurile nu au raspuns. Am 3 familii de prieteni care au facut copiilor toate vaccinurile recomandate. Aceste familii au copii cu autism. Una dintre prietene are doi copii cu autism. Este greu sa-i spui cuiva ca copilul lui a facut autism din cauza ca el ca parinte a avut incredere in sistem.

  Cred ca se poate muri din vaccin, insa nu cred ca se poate muri, fara vaccin.

  Doamne ajuta

  Reply

 11. Laura Stifter
  februarie 11, 2016 @ 11:11 pm

  Dragilor, uitați și o perspectivă diferită:
  http://blog.edituratrei.ro/vaccinurile-si-autismul-demontarea-unui-mit/
  În altă ordine de idei, personal recunosc că nici nu am studii medicale și nici n-am cercetat foarte serios problema, însă mă gândesc așa:
  1. Multe maladii, care bântuiau prin Europa acum câteva zeci de ani, au fost eradicate, coincidență sau nu, după inventarea vaccinurilor respective. Știu poate că argumentul meu este „post hoc ergo propter hoc”, dar, tocmai de aceea, trebuie studiată problema foarte serios înainte de a lua decizii bazate doar pe neîncrederea în companiile farmaceutice. Da, evident că acele companii câștigă mulți bani din producția vaccinurilor. Și ce dacă? Din producerea antibioticelor nu câștigă bani? Și ce importanță are că au și ei de câștigat, atât timp cât acele antibiotice au, în multe cazuri, o eficiență validată științific? Ok, câștigă atât ei, cât și noi – este, așadar, fair, reciproc avantajos. 🙂 A, că au interesul să ascundă efectele adverse… puțin probabil, sună a teoria conspirației. În plus, despre teoria relației cauzale dintre vaccinuri și autism se poate spune același lucru: poate fi un simplu argument de tip „post hoc ergo propter hoc” (sofism, cei care nu știți, căutați informații, se găsesc ușor pe net). Dar, repet, este important să studiem problema foarte serios și să aflăm perspectivele diferite, nu doar punctul de vedere al al unei doamne doctor creștine. Da, este creștină, dar acest aspect nu are nici cea mai mică legătură cu o idee medicală pe care o susține și care poate fi corectă sau, dimpotrivă, pseudoștiințifică.
  2. Argumentele bazate pe experiența personală (de tipul: „pe mine nu m-a ajutat vaccinarea”) n-au relevanță științifică, din păcate. Așa, pot veni și eu să spun că sunt vaccinată și nu am autism. Este irelevant. Metodologia științifică se bazează pe reguli stricte, este necesar un anumit nr de subiecți într-un astfel de studiu, se calculează marja de eroare în funcție de eșantionul ales… și multe altele.
  Acest tip de argumente – bazate pe experiența personală – funcționează, uneori, în spiritualitate, însă doar parțial. Pentru că n-ar fi valid un argument de tipul „bioenergia este ok pentru că eu am simțit așa, că m-a ajutat” (fapt explicabil ușor prin efectul placebo) și nici paralogisme de tipul „bioenergia este compatibilă cu creștinismul, pentru că știu eu un bioenergetician creștin”. Când susții astfel de lucruri, ai nevoie de argumente temeinice filosofice și/ sau teologice, iar nu de apelul la experiența personală. La fel este și în dezbaterile pe teme științifice: trebuie respectate, în argumentare, principiile logicii și regulile metodologiei științifice.
  3. Problemele medicale pot fi abordate pe un site creștin DOAR dacă au legătură cu morala (de exemplu, avortul, pe care noi îl combatem din motive etice) sau cu alte aspecte ale vieții spirituale. Tot ceea ce este mai mult decât atât riscă să ne pună în situația de a prezenta idei discutabile, chiar nevalidate științific (normal, pentru că noi suntem teologi, nu avem pregătire medicală) și atunci riscăm să smintim, cum se spune în termeni religioși, determinându-i pe cititorii medici care intră prima dată pe site să facă generalizări nejustificate și să părăsească de urgență pagina, cu gândul: „hmm, alt site creștin cu info pseudoștiințifice”. 🙁 De aceea, putem discuta, de exemplu, despre avort din perspectivă etică (cu argumente serioase, nu emoționale), dar atât, nu și din perspectivă medicală. De exemplu, putem spune „considerăm avortul ca o practică neetică pentru că…”, dar nu putem spune „din punct de vedere medical, avortul are următoarele dezavantaje” pentru că s-ar putea ca acele dezavantaje să nu existe sau să existe, dar într-un mod diferit decât le prezentăm noi. Mai mult decât atât, de vreme ce aducem contraargumente de ordin moral (filosofic și teologic), nici nu mai are importanță dacă practica respectivă este sau nu ok din perspectivă medicală.
  În cazul vaccinării, nu cred că există probleme etice pentru creștini, așa încât rămân de discutat doar aspectele de ordin strict medical. Iar în privința acestor aspecte ne putem informa corect DOAR citind tratate și studii de specialitate, discutând cu specialiști recunoscuți în domeniul respectiv, iar nu lăsându-ne influențați în mod necritic de diverse teorii ale conspirației. 🙂
  Acesta este punctul meu de vedere – opinie discutabilă și criticabilă, desigur, ca orice alt punct de vedere.
  O noapte liniștită vă doresc, dragi prieteni, Doamne ajută!

  Reply

 12. Laura Stifter
  februarie 11, 2016 @ 11:22 pm

  Aș fi curioasă care este opinia lui Feon pe această temă a vaccinării, știu că dumnealui este medic.

  Reply

 13. Laura Stifter
  februarie 11, 2016 @ 11:30 pm

  Iar motivul nr 1 din articol este, de fapt, o exprimare a lipsei de responsabilitate. Autorul nu-și dă seama că nu are drept de proprietate asupra copiilor săi. Da, avem dreptul de a lua o anumită decizie pentru noi înșine doar „pentru că așa vrem noi”, dar nu și pentru alte persoane. Celorlalți trebuie să le respectăm libertatea de a lua decizii pentru ei înșiși, atunci când sunt capabili să decidă, iar când trebuie să decidem în locul lor (așa cum este cazul bebelușilor, de exemplu), este important să conștientizăm responsabilitatea pe care am asumat-o. Nu putem lua o anumită decizie pentru alții (chiar dacă sunt copiii noștri, nu are nicio importanță acest aspect) pentru că „așa vrem noi”, ci doar în virtutea unor temeiuri foarte bine analizate.

  Reply

 14. Dan Tudorache
  februarie 12, 2016 @ 11:40 am

  Laura, este irelevant contra-argumentul 1 de la numărul 1 în discuția de față câtă vreme:
  1. nu este contestată utilitatea principială a vaccinurilor. Cel puțin eu și Claudiu nu contestăm acest lucru.
  2. nu a spus nimeni că vaccinurile nu au avut un aport semnificativ la eradicarea unor epidemii. Istoria e istorie și faptele sunt fapte. Dacă mai este nevoie, afirm și eu încă odată că vaccinurile au salvat mii/poate milioane de vieți, din fața EPIDEMIILOR.

  Însă contextul în care discutăm despre (in)oportunitatea vacinurilor este MODUL AGRESIV în care sunt utilizate pentru prevenție, încă de la nașterea omului, și mai ales în situația în care NU EXISTĂ EPIDEMII în mediul în care omului respectiv i se face vaccinare., + lipsa medicilor de a a-și respecta obligațiile cu privire la informarea „beneficiarului” despre riscurile vaccinării, și nu în ultimul rând RISCURILE însăși ale vaccinării, care pot fi mai mari (mai periculoase) decât însăși boala pe care o previn.

  [b]În acest context discutăm despre (in)oportunitatea vaccinurilor, nu în altul.[/b]
  Eu nu cred să fie vreun părinte refractar față de vaccinuri (mai precis spus față de actuala formă de imunizare a populației) dacă am fi acum în mijlocul unei epidemii de sifilis sau difterie, și el să refuze vaccinarea copiilor. Poate doar dacă nu e întreg la minte. Numai că nu suntem într-o astfel de situație (să nu mi se spună că tocmai din cauza vaccinării preventive nu suntem în situația aceasta, că doar nu se vaccinează nimeni de ani buni din România împotriva sifilisului).

  2. Contra-argumentul 2 de la punctul 1 este corect așa cum l-ai formulat: „Da, evident că acele companii câștigă mulți bani din producția vaccinurilor. Și ce dacă?…”
  Dar critica celor rezervați față de industria vaccinurilor nu este „de ce câștigă companiile farmaceutice mulți bani cu vaccinurile”, ci „nu cumva companiile respective sunt interesate financiar de a ascunde cazurile cu efectele negative (mai ales cele ireversibile) ale vaccinurilor pe care le produc”? Companiile care produc vaccinurile nu sunt societăți de binefacere ci „SRL-uri” care au ca scop maximizarea profitului, oricâte standarde medicale ar avea de urmat pentru acest scop. Ce interes ar avea o companie producătoare de vaccin să-și informeze în mod onest beneficiarii despre amploarea și incidența! riscurilor produsului lor?

  3. Ai făcut observația că „este important să studiem problema foarte serios și să aflăm perspectivele diferite, nu doar punctul de vedere al al unei doamne doctor creștine.”. Foarte bine, reciproca este la fel de valabilă:
  [b]Este important să studiem și să aflăm perspectivele diferite, nu doar punctul de vedere oficializat.[/b]
  Tocmai acesta este rostul materialului la care discutăm. Până acum câțiva ani nu se știa decât de varianta OFICIALĂ, ai cărei reprezentanți nu au gândit să-și asume eventuale eșecuri ale vaccinării, cu răspunderile cuvenite, ca și cum vaccinurile sunt medicamentul infailibil al omenirii, fără eroare, fără greșeală.

  Și cum se face că tocmai acum, când s-a cimentat și un curent contestatar, apărătorii fără rezerve ai vaccinării și-au adus aminte că ar fi bine să aflăm și perspective diferite, făcând bine-înțeles trimitere tot la varianta oficială?

  Iar doamna doctor creștină vorbește despre subiect din postura creștinului neavizat sau a doctorului?

  Laura, Laura…

  Argumentul numărul 1 din articol ar fi într-adevăr o dovadă a lipsei de responsabilitate dacă n-ar fi legat de contextul în care România (și alte state) pregătesc o legislație represivă față de cei care refuză vaccinarea. Pledoaria pentru „alegerea MEA” este adresată acestui context, nu ideii de a alege altfel doar pentru că „așa am eu chef”. Este o pledoarie pentru dreptul legal de a alege sau a refuza un tratament medical PREVENTIV. Oare chiar nu ne sesizăm de această enormitate? Să fii obligat la un tratament preventiv?

  Desigur, ar fi bine-venit aportul lui Feon la discuția de față.
  Eu unul mă bucur că este dezbătută problema pentru a se lua decizia cea mai bună, tocmai asta era ideea.
  [b]Cred că este bine să ne reamintim că atât susținătorii fără rezerve ai vaccinurilor, cât și contestatarii, au același scop: sănătatea lor și a copiilor lor.[/b] Divergența nu este una de scop, ci de „cântar” ca să zic așa.

  Reply

 15. Raluca Irimie
  februarie 12, 2016 @ 1:39 pm

  Cred ca si o discutie despre etica e potrivita. Intrebarea ar fi: Cat anume are statul dreptul de a se amesteca in convingerile familiilor?
  O alta problema esentiala e ca in Romania nu se practica principiul consimtamantului informat. Multi medici (se stiu ei care), nu sunt suficient de pregatiti si nu pot oferi raspunsuri pertinente la nelamuririle parintilor, lucru ce alimenteaza mai mult neincrederea lor.
  Ca specialist, eu pot sa ofer o opinie in domeniul meu si eventual sa formulez o recomandare, explicand potentialele riscuri si beneficii ale deciziei. Mai departe, oricat mi-as dori eu in unele cazuri, nu pot face nimic. Oamenii isi asuma ce considera ca sunt pregatiti sa isi asume, dar trebuie informati. Vaccinurile se fac pe banda rulanta la noi si din pacate multe cazuri nefericite sunt musamalizate, ca doar asta e unul dintre punctele tari ale unui colegiu – sa isi apere oamenii.
  Poate daca s-ar schimba atitudinea, si recomandarile de vaccinare s-ar face dupa o anamneza amanuntita, si luand in calcul factorii de risc si protectivi, nu ar mai exista asa un „trend” anti-vaccinare. Plus studii comparative reale, facute de entitati independente, pentru a dovedi adevarata eficienta si a se lua o atitudine terapeutica in consecinta.
  Daca va aduceti aminte, in trecut, se sustinea ca formulele de lapte praf sunt net superioare din punct de vedere calitativ in comparatie cu laptele matern, iar acum nu mai contenesc cu descoperirile despre acesta din urma. Fiecare epoca vine cu neajunsurile ei, de aceea multi recomanda prudenta.

  Reply

 16. Vă rog să-mi permiteți anonimatul
  februarie 12, 2016 @ 9:12 pm

  Voi citi tot articolul si comentariile o sa va scriu Duminica dupamiaza 🙂

  Reply

 17. sharbinsk
  februarie 12, 2016 @ 11:57 pm

  Cel mai probabil farmaciștii ar fi cei mai preciși în analiza organică a vaccinurilor și a efectelor, doar că ei fiind prinși în sistem nu-și iau pâinea de la gură, iar restul statisticilor ori nu se fac pentru că în România nu există cadru special alocat, ori nu profită coloșilor ca și cele puține date negative care subzistă hyperbirocrației să fie făcute publice.
  În schimb se face uz de algoritmi de calcul [u][b]ipotetici[/b][/u] și [u]parametrii de „risc”[/u] deci [b]ficțiuni[/b] în [b][u]lipsă de eșantioane reale și iminente care să justifice utilitatea impunerii[/u][/b] prin forța represivă a statului.

  Medicul de familie e predictibil, în majoritatea covârșitoare e instruit să facă propaganda versiunii oficiale, [b]dacă trebuie să promoveze Gardasilul, îl promovează[/b], aproape orice produs medical poate fi instruit și momit prin beneficii sau forțat prin sancțiuni să-l vândă în sensul acțiunii de persuasiune a pacienților.

  Slabe șanse să fie alocat un spațiu generos studiului – vaccinurilor în Facultățile de Medicină din România, cel mult varianta oficială a sistemului și e explicabil pentru că în lașitatea din mediul universitar românesc în mai toate domeniile se fuge de controverse, mai degrabă se prezintă [i]ipotezele oficiale[/i] și e preferată auto-denigrarea națională decât critica „noilor standarde”, foarte puțini profesori atacă frontal neocolonialismul prezent sub toate aspectele sociale.

  Dacă mai pui că diferite lanțuri farmaceutice[u] au contracte cu medici de familie[/u], sponsorizează traininguri, workshopuri, acordă burse, granturi și donații sau fac alte parteneriate semi-deschise cu Facultățile de Medicină e clar cât de echidistanți ar fi.
  [b]Dacă au influența să împiedice promulgarea unor legi care împiedică reclama la medicamente la nivel președințial și impertinența să amenințe cu retragerea medicamentelor rare pentru bolnavii de cancer și cronici, în cazul ieftinirilor generalizate, e clară forța. [/b]

  Chiar aș vrea să fiu contrazis și să mi se arate sute de pagini în [b]limba română[/b] studiate la medicină, în cheie critică a diferitelor vaccinuri, [b]o prezentare trunchiată care trece sub tăcere eșecurile răsunătoare ale diferitelor campanii de vaccinare,abuzurile, lipsa cauzalității și lobby-ul financiar e o ideologizare, nu un demers științific![/b]

  Reply

 18. Vă rog să-mi permiteți anonimatul
  februarie 14, 2016 @ 5:38 pm

  Pe la inceputurile vaccinarilor, Pasteur a trebuit sa iasa pe strazile Parisului si sa prinda un caine turbat. Doi oameni au tinut cainele in timp ce el i-a dat sa muste de o teava si i-a luat o proba de saliva. A supus proba la tot felul de influente externe de la oxigen pana la radiatii, apoi a inoculat-o altui caine. Cand acesta a turbat, a urmat alta cascadorie cu teava, alte experimente si alte inoculari. A fost nevoie de 3000 de caini pentru ca, intr-un final, virusul sa se inactiveze (incapabil sa produca boala).

  Vaccinul a avut succes, numai datorita lui copii nostrii nu mai turbeaza cand sunt muscati. Ganditi-va cum e sa iti turbeze copilul. Ganditi-va cum, desi stia foarte bine cum e sa turbezi, Pasteur se apuca sa se lupte de mii de ori cu cainii turbati, numai in speranta ca ar putea produce un vaccin.

  In mod similar, Calmete si Guerin au cultivat bacilul tubeculozei de 239 de ori timp de 13 ani pana cand au obtinut o inactivare. Vaccinul anti-TB nu a avut la fel de mult succes ca cel de mai sus, dar totusi el previne formele fulminante de boala tuberculoasa la sugari, inclusiv in Romania, de zeci de ani.
  Ganditiv-va cata rabdare a avut acea echipa, cata perseverenta. Ei nu aveau nici o garantie ca pana la urma tulpina lor se va inactiva, si nici o garantie ca tulpina inactivata va mai fi imunogena (capabila de a stimula celulele noastre de aparare sa produca anticorpi). Ganditi-va la efortul lor de vointa, in conditiile in care noua ni se pare greu sa ne adunam 3 ani sa terminam o facultate.

  Si totusi de ce oamenii astia au depus asa un efort daca tipul din articolul de mai sus ne spune ca vaccinurile nu fuctioneaza? Pantru ca aceasta tehnica este una din cele mai importante din arsenalul medicilor. Cu ajutorul acestora, un microb intalneste in fata, indivizi care sunt partial pregatiti pentru ea. Viteza cu care ea se dezvota incetineste atat incat boala poate fi controlata sau chiar eradicata. Ganditiva ca noi am eradicat deja varicela. Ganditi-va ca printr-un nemaipomenit efort colectiv am facut in asa fel incat o boala care a bantuit omenirea de la inceputuri NU MAI EXISTA. Eu cred ca Dumnezeu ar fi mandru de noi.

  Cat despre articol:
  10. Aici autorul ne spune cum nu mai sunt litigii si apoi ne arata un tabel in care se vede cum numarul litigiilor a crescut. Aici suntem mintiti pe fata, politicieneste.
  9. Aici lururile s-au mai schimbat, si ma adresez si @sharbinsk care a ridicat problema asta. In ziua de azi studiile gen „cercatatorii britanici” nu isi mai fac loc in cercurile academice. Oamenii au invatat statistica, ei stiu sa recunoasca cand cineva a intors un rezultat din pix. Mai mult, sponsorii unei cercetari sunt publici si bazele lor de date sunt publicate daca un profesor universitar le cere. Astfel, poti sa verifici cu ochii tai daca cercetarea a fost facuta corect. Si asta chiar se intampla.
  8. Asta e o minciuna. Eficienta variaza de la o boala la alta, dar pentru poliomielita de exemplu este eficienta. Iar poliomielita ar fi eradicata daca nu ar mai fi oameni care nu isi vaccineaza copii. Ganditi-va ca acum in SUA, polimielita a revenit si acum sunt copii care for ramane pe viata in scaune cu rotile din cauza unor ignoranti.
  [b]
  „În cazul poliomielitei, pojarului, difteriei și tetanosului, putem observa limpede cum rata de îmbolnăvire era deja în scădere înainte de introducerea vaccinurilor, așa că este aproape imposibil de dovedit că vaccinurile sunt cele care ne-au scăpat de izbucnirea acestor epidemii.[/b]”

  Asta de exemplu este o mare si foarte nociva minciuna. Uitati: http://vaccines.procon.org/view.additional-resource.php?resourceID=005964. Literalmente incepand de anul urmator vaccinarii incidenta a fost 0. Acum, oare este moral sa publici pe un site unde multa lumea ia de bun ce se scrie si are incerede in administratori, o asemenea dezinformare?

  7,6,1 Opiniile personale nu au nici o relevanta si nu ar trebui sa impresioneze pe nimeni, cu nimic.

  5 Asta e o minciuna ca si cea de mai sus. Desi eficientele vaccinarii variaza, in cazurile cand s-a putut obtine o imunizare buna la un numar mare de oameni boala a disparut.

  4. Aici e posibil sa aiba dreptate dar cantitatile sunt mai mici decat cele din mancarea de zi cu zi.

  3,2 In general obtinem vaccinuri pe anumite medii de cultura, pentru bacterii, pe medii cu sange bovin si pentru virusuri, pe oua embrionate. Nu pot sa cred ca cineva poate sa fie atat de needucat incat sa creada ca injectarea de ADN strain este nociva. Dar sistemul imun ce pazeste? Ce, suntem in Spiderman sa ne transformam de la ADN radioactiv?
  Partea cu fetusii avortati este o scornire menita sa dea o iluzie de moralitate campaniei anti-vaccinare.

  Din ce a scris comunitatea, sunt de acord cu Dan atunci cand se gandeste daca riscurile unui vaccin merita asumate in cazul bolilor usoare ale copilariei cum ar fi oreionul. Aici sunt de accord si il asigur ca si medicii si-au pus problema si s-au facut studii, nu numai de eficienta, ci si de rentabilitate.

  In concluzie, va recomand sa va vaccinati copii impotriva bolilor grave. Nu o sa puteti sa traiti cu voi insiva daca se intampla o nenorocire copilului vostru. Chiar daca am ignora beneficiul individual de a fi ferit de o anumita boala, si aici, ca si in alte lururi, trebuie sa fim altruisti si sa ne gandim la binele colectivitatii.

  Reply

 19. sdaniel
  februarie 16, 2016 @ 6:24 pm

  Deci din 10 motive pentru care nu imi vaccinez copilul a mai ramas maxim unul.
  De fapt e mai usor sa gasesti 10 motive pentru a face vaccin; articolul e cam ca la Radio Erevan.

  Reply

 20. Ludmila Doina
  februarie 17, 2016 @ 3:55 pm

  [b]sdaniel [/b]
  Deci din 10 motive pentru care nu imi vaccinez copilul a mai ramas maxim unul.
  De fapt e mai usor sa gasesti 10 motive pentru a face vaccin; articolul e cam ca la Radio Erevan.

  [b]carcotash de serviciu?[/b]

  Reply

 21. sdaniel
  februarie 21, 2016 @ 2:33 pm

  @Ludmila
  Nu, nici vorba. Daca exprimi o parere contrara unui articol nu cred ca inseamna ca esti „carcotas de serviciu”.
  Dumnezeu ne-a inzestrat cu gandire si cu liber arbitru.

  Reply

 22. Vladimir
  martie 24, 2016 @ 12:32 pm

  Imi cer scuze daca poate repet anumite puncte ridicate anterior, dar simt nevoia sa clarific niste erori stiintifice din articol.

  5. Imunitatea de tuma nu exista.
  Serios? Cam ce prezumtii stintifice stau la baza acestui argument? Deranjant este atunci cand lumea nu intelege exact cum functioneaza vaccinurile si nu sunt interesate sa se informeze. Un vaccin nu te face complet imun la un virus, oricat de mare ar fi cantitatea de virus la care esti expus. Desigur, unele sunt mai eficiente decat altele la a crea un raspuns rapid si ‘agresiv’ impotriva patogenului (si, desigur, asta depinde in special de patogen, cat de repede se schimba structura proteinelor impotriva carora este facut vaccinul). Ideea unei imunitati de turma este ca un copil vaccinat daca interactioneaza cu o cantitate mica de virus (pune mana pe ceva infectat, trece printr-un aer in care sunt particule virulente) elimina rapid patogenul. Un copil neimun nu poate face asta (sau altfel spus, are la dispozitie doar resursele sistemului imunitar proprie care de multe ori nu sunt de ajuns) si in aceasta persoana virusul creste, se multiplica si poate expune copii din jur la o cantitate mult mai mare de virus, cu care poate nu reusesc sa faca fata. Asta inseamna imunitate de turma.

  6. Vaccinurile provoaca autoimunitate
  Nu vaccinurile in sine fac asta, ci patogenul (si asta este doar o teorie pt cateva boli autoimune – putine). Un patogen care este similar dpdv structural cu o proteina din corp are riscul atasat de a crea un raspun imunitar care sa atace si tesuturile proprii. In general, in vaccinuri se incearca folosirea elementelor non-autoimunogene dintr-un patogen ca sa scada riscul cat mai putin, dar in ultima instanta e un risc inerent oricarei expuneri cu patogen (vaccin, boala in sine)

  7. Nu vaccin au eliminat bolile
  Singura boala eliminata in istoria omenirii este variola (small pox). Cum s-a realizat asta? Diferite strategii de preventie si tratament, INCLUSIV vaccinarea. Acest lucru se poate cauta extrem de usor pe internet.

  Si multe altele deja identificate de alte persoane inaintea mea.

  Asadar, se poate observa cat de usor este sa sustii un punct de vedere daca oamenii carora il sustii ori nu se intereseaza inainte/dupa ori nu inteleg (ceea ce este o buna parte dintre oameni).

  Partea buna?: stiinta e aceeasi si functioneaza (inclusiv vaccinurile) chiar daca crezi in ea sau nu…

  Reply

 23. Andy
  martie 26, 2016 @ 1:51 pm

  @Partea buna?: stiinta e aceeasi si functioneaza (inclusiv vaccinurile) chiar daca crezi in ea sau nu…

  Partea proasta este ca romanii adopta din ce in ce mai mult „trendul” de a nu-si vaccina copiii.

  Reply

 24. brindau cristina
  martie 27, 2016 @ 2:51 pm

  Andy 4 daca nu iti vaccinezi copilul nu este un trend, eu am 4 copii din care pe primii 2 i-am vaccinat pt ca am avut incredere in ele, iar inainte sa-l nasc pe al treilea copil am aflat de la o buna prietena prin cate a trecut de la vaccinul adus de afara pt ca nu se mai fac cele de la Cantacuzino. Am decis sa nu mai fac pt ca nimeni si absolut nimeni nu imi garanteaza ca eu daca imi vaccinez copilul nu va avea vreo reactie adversa. Eu si maine ii vaccinez si pe ceilalti 2 copii daca se fac cele care le-am facut si noi cand eram mici, vaccinurile de la Cantacuzino. In anul 2012 au fost sute de cazuri cu copii care s-au imbolnavit din cauza vaccinurilor. Ei micutii stateau internati prin spitale pt ca nu le gaseau cauza si nimeni, absolut nimeni, nu spunea despre drama prin care treceau. Pe prietena mea care este din Ploiesti au trimis-o la Bucuresti si de acolo pe fisa de externare au vrut sa ii treca ca a fost internata din cauza racelii si a refuzat chiar a intrebat de ce se ascunde adevarul si nu i s-a dat un raspuns clar. In cele din urma s-a dat si la televizor dar nu s-a spus tot adevarul doar despre cativa copii iar ei au fost sute de copiii. Dupa toata drama acestor micuti nevinovati eu ca parinte sa inchid ochii si sa imi vaccinez copiii???

  Reply

 25. constantin1993
  martie 27, 2016 @ 7:16 pm

  „”Partea proasta este ca romanii adopta din ce in ce mai mult „trendul” de a nu-si vaccina copiii.”‘

  Partea proasta este ca se fac experimente pe noi romanii in general. Pai cum sa-ti lasi copilul vaccinat, daca Romania importa orice vaccin de mana a doua din alte tari. Ba mai rau este sa importi un vaccin in care acel vaccin care provine din respectiva tara exportatoare l-a retras de pe piata pe motiv ca ar dauna in loc sa-i faca bine copilului.Romania importa vaccin de TBC (tuberculoza) din Bulgaria, deci despre ce vorbim.

  Reply

 26. Raz
  aprilie 2, 2016 @ 3:54 pm

  Pentru Feon si altii care recomanda cu atat siguranta vaccinurile

  Poveste

  Sunt medicii care ca si Feon si altii de pe aici vorbesc cu atata siguranta despre faptul ca vaccinurile sunt sigure, fac bine, salveaza lumea asta, si ca cei care nu accepta sunt doar niste trasniti, iresponsabili, care pun in pericol viata si viitorul propriilor copii.

  Va prezit urmatoarea situatie:

  Intr-o discutie( era doar o dezbatere), candva, eu am spus urmatoarele:
  – eu sunt de acord sa-mi vaccinez copilul dar cu o conditie: dvs.semnati pe propria raspundere ca daca copilul pateste ceva in urma vaccinarii, orice, raspundeti cu puscarie pe viata .

  Care credeti ca a fost raspunsul primit de la cei care pana atunci vorbeau cu atat siguranta, cu argumente logice, sustinute de statistici medicale, despre siguranta vaccinurilor si despre neexistenta nici unui risc la vaccinare ci dimpotriva?

  Au inceput cu: pai sa nu o luam chiar asa, ca ei nu au de unde sa stie daca ceea ce se intampla cu copilul este de la vaccin, ca TOTUSI( pana in acel moment erau FOARTE SIGURI , FARA ECHIVOC) pot sa existe niste reactii adverse mai dure la unii copii samd au inceput cu scuze si nici unul nu nu ar fi semnat o astfel de declaratie, fiecare disculpandu-se in felul sau.
  Deci? In concluzie?

  Eu nu sunt impotriva vaccinurilor, a vaccinarii, dar am datoria si dreptul de parinte de a-mi proteja copilul asa cum cred eu de cuvinta de orice risc si pentru moment riscurile sunt extrem de mari.

  Reply

 27. Andy
  aprilie 2, 2016 @ 8:11 pm

  http://www.ms.ro/?pag=62&id=15904&pg=1

  Intre timp, prin tara…

  Reply

 28. Vă rog să-mi permiteți anonimatul
  aprilie 3, 2016 @ 8:30 am

  Eu as semna o asemenea declaratie daca si dumneavoastra semnati o declaratie prin care sa fiti inculpat pentru vatamare corporala pentru fiecare copil infectat de copilul dumneavoastra.

  Oare e crestinesc sa faci rau aproapelui imprastiind boli in comunitate pentru un beneficiu personal imaginar?

  Reply

 29. Dan Tudorache
  aprilie 7, 2016 @ 9:52 am

  Revin cu mare întârziere asupra acestei polemici.
  Mulțumesc Raluca, ai sintetizat ceea aș fi vrut să spun, dar nu aveam cuvintele.

  Cu privire la problema consimțământului informat, experiența mea de părinte este aceeași cu a majorității covârșitoare: medicul de familie nu mi-a prezentat niciodată informații cu privire la eventualele riscuri/efecte secundare ale vaccinurilor pe care i le-am făcut primului copil.
  Pur și simplu „veniți la vaccinare în data de…”. Aș fi fost mulțumit să mi se dea un simplu prospect, o foaie de informare, ceva, dar… nimic.

  Și nu vreau să arunc un vot de blam general pe medicul meu de familie, întrucât își face datoria foarte bine de obicei, cu o singură excepție: informarea cu privire la vaccinuri.

  Acesta este doar unul din punctele controversei vaccinurilor: informarea, care este elementară.

  Cine-s de vină pentru atare situație? Părinții refractari? Sau…

  Reply

 30. Dan Tudorache
  aprilie 7, 2016 @ 11:36 am

  Doamne ajută Feon!

  Iaca a trecut aproape o lună de când mă chinui să-ți răspund.
  Întâi de toate:

  Mulțumesc mult pentru contribuția ta la subiect, mai ales pentru faptul că ai readus în discuție pe părinții vaccinurilor, și meritul lor uriaș pentru sănătatea omenirii.
  Fie pomenirea lor vie din veac în veac!

  Cât privește obiecții tale, ai acuzat că „tipul din articolul de mai sus ne spune ca vaccinurile nu fuctioneaza”. Aș vrea să văd și eu această afirmație/concluzie, că poate mi-a scăpat. Arată-mi te rog unde a afirmat autorul articolului că vaccinurile nu funcționează defel.
  Eu din fugă îți conspectez două afirmații care contrazic acuza ta la adresa autorului:
  „Deși cred că vaccinurile pot, într-o anumită măsură, să genereze un răspuns imunitar la o anumită boală (în cazul unora dintre oameni), “imunizând” pe cei vaccinați, nu este corect să spunem că vaccinurile ne salvează de boli. Vaccinurile nu fac decât să țintească o parte din sistemul imunitar (stimularea anticorpilor), ocolind alte două aspecte foarte importante ale acestuia. ”
  „Din nou, cred că vaccinurile au jucat într-o oarecare măsură un rol în reducerea focarelor, dar nu le acord încrederea mea completă, așa cum mulți oameni o fac, fără ca măcar să studieze faptele ”
  Cât privește critica punctului 10, autorul nu spune că „nu mai sunt litigii și apoi ne arată un tabel în care se vede cum numărul litigiilor a crescut” ci ne spune că „Producătorii de vaccinuri sunt scutiți de orice răspundere”, deoarece ei nu pot fi dați direct în judecată ci te adresezi în calitate de păgubit/reclamant unui „Tribunal al Vaccinurilor”. Precizez că vorbim de legislația SUA, nu a altei țări. Așadar, pentru reclamațiile împotriva vaccinurilor funcționează o instituție aparte.
  „Tribunalul vaccinurilor” este defapt United States Court of Federal Claims ( http://www.uscfc.uscourts.gov/ ), instituție care de când cu National Childhood Vaccine Injury Act din 1986 ( https://en.wikipedia.org/wiki/National_Childhood_Vaccine_Injury_Act ) se ocupă și cu soluționarea plângerilor cu privire la efectele adverse ale vaccinurilor ( http://www.uscfc.uscourts.gov/vaccine-program-readmore ).
  Prin urmare, a fost implementat și un Program Național de compensații față de efectele nefaste ale vaccinurilor ( http://www.hrsa.gov/vaccinecompensation/index.html ), ceea ce înseamnă că eventualele despăgubiri nu sunt acordate de producătorul vaccinului, ci de către stat, adică tot de contribuabili! Deci autorul articolului are dreptate cu privire la ce se întâmplă în SUA: producătorii de vaccinuri sunt scutiți de răspundere în relația cu consumatorii. Eu înțeleg motivația medicală a acestei protecții preferențiale din partea statului față de producătorii de vaccinuri, dar acest tip de „parteneriat” îl face pe producătorul de vaccinuri „imun” financiar și juridic, ori eu ca economist știam că nu există sau nu ar trebui să existe o astfel de imunitate din partea statului pentru companiile private.

  Revenind la tabelul în cauză, faptul că numărul litigiilor cu privire la vaccinuri a crescut din 1986 încoace (în SUA), ar trebui să-ți dea de gândit cu privire la riscurile vaccinării, nu doar la beneficiile lor. Articolul tocmai despre asta vorbește.

  Mulțumesc pentru precizările de la pct. 9.

  Punctul 8 consideri că este o minciună cap coadă, sau doar cu privire la vaccinul împotriva poliomielitei? Pentru că totuși sunt înșirate mai multe boli și vaccinuri aferente în cadrul argumentației.

  OBSERVAȚIE intermediară: constat că mergi pe premisa vinovăției față de autor, acuzându-l în mod sistematic de minciună. A minți înseamnă a avea intenția deformării adevărului, însă oamenii mai pot deforma adevărul și fără intenție, adică din neștiință, din neatenție, din lipsă suficientă de informare sau de surse de informare la momentul x, samd. În acest caz spunem că „afirmația y” este o dezinformare sau este neadevărată, sau este falsă, însă nu spunem că autorul minte, pentru că asta ar însemna să-i facem proces de intenție. Eu te întreb: ești sigur că autorul minte atunci când consideri că nu are dreptate?

  Punctul 6 nu este tocmai o opinie personală ci este chiar concluzia unei cărți de specialitate, scrisă de doamna Cristina Todea Gross: Vaccinurile, prevenție sau boală. Cartea poate fi citită aici: https://www.ortodoxiatinerilor.ro/Vaccinurile.pdf

  Ce este minciună la punctul 5? Faptul că un vaccin nu-ți garantează imunitate pe viață?

  Argumentul de la punctul 4 este un altfel de a spune că dacă tot ne bombardăm/ne bombardează cu mâncare nesănătoasă, nu ne face nimic rău să mai înghițim niște doze în plus de elemente agresive. Și n-am spus asta ca să critic principial vaccinul.

  Sunt însă de acord cu tine că este recomandabilă (nu obligatorie) vaccinarea împotriva bolilor grave. Chiar și așa însă trebuie să cântărim bine cât de real este riscul față de boală și care este gradul de incidență al evectelor secundare ca să nu se ajungă la drame și scandaluri de proporții naționale, ca în cazul vaccinării împotriva HPV, cum a fost cu Gardasil și Cervarix: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/06/20/japonia-vaccinare-anti-hpv-efecte-negative-gardasil-cervarix-ocultare/

  Cât privește curentul anti-vaccinare, chiar dacă îl găsești lipsit de motivații reale, eu țin să-ți reamintesc că în amândouă tabere găsești cadre medicale și precizez că această controversă este mai complexă decât aria strict medicală, ea derulându-se pe mai multe planuri: medical, de comunicare, juridic, etic.

  [b]1. În plan medical:[/b]
  a) Efectele negative imediate ale vaccinurilor, și gradul lor de incidență. Raportul beneficiu/risc.
  b) Efectele negative ale vaccinurilor pe termen mediu și lung, asupra imunității
  c) Utilitatea/oportunitatea vaccinurilor în cazul bolilor ușoare (discutat mai sus, explicat de tine)
  [b]2. De comunicare:[/b]
  a) Între medic și pacient/părinte. Lipsă de comunicare. Am discutat mai sus.
  b) Între instituțiile care testează vaccinurile și populație. Mușamalizarea testelor, sau ascunderea cazurilor de eșec al vaccinării.
  [b]3. Juridic:[/b]
  a) În sarcina cui cad eventualele efecte adverse ale vaccinurilor. Cine despăgubește?
  b) caracterul opțional/obligatoriu al vaccinării, cu consecințele de rigoare
  [b]4. Etic:[/b]
  a) Are dreptul statul să impună un tratament profilactic?
  b) Are dreptul părintele să refuze un vaccin în caz de forță majoră? Ex: epidemie.
  Astea nu-s toate, ci doar cele care mi-au venit pe moment în minte.

  Legat de punctele 3 și 4, actualmente se fac în România eforturi exclusiv instituționale pentru legiferarea obligatorie a vaccinurilor. Dincolo de faptul că este o intenție fără nicio popularitate și lipsită de fundament democratic, mă văd și eu pus în situația de a ridica o eventuală pretenție: dacă copilul suferă reacții adverse de pe urma vaccinurilor (asumate chiar în prospecte), răspunde medicul pentru asta? Sau reprezentanții unui astfel de sistem medical totalitar? Repet, nu sunt împotriva vaccinului principial vorbind, cum nu sunt nici împotriva antibioticelor. Fiecare are utilitatea lui, în anumite limite!
  Sunt însă împotriva extremelor, fie ele și în plan medical, ca de pildă a universalizării vaccinurilor, oricât s-ar strădui unii să se autojustifice cu cele mai bune intenții.

  Închei aici mulțumindu-ți încă odată pentru lămuririle aduse.

  O zi frumoasă.

  Reply

 31. Simona
  aprilie 10, 2016 @ 2:35 pm

  Daca cititi cu atentie aici:
  http://www.whale.to/v/shaken_baby_syndrome7.html

  veti gasi justificarea (bine studiata) de ce nu trebuie vaccinati niciodata copiii deja bolnavi. (Nici un medic nu verifica starea de sanatate a copiilor inainte de vaccinare…)

  Autorul, A. Kalokerinos, este medic australian de origine greaca ce a aplicat cu succes injectiile cu vitamina C i.v. in boli infectioase.

  Si inca o referinta ce demonteaza multe mituri ale vaccinistilor (cu sfaturi practice de ingrijire a copiilor cu diverse boli infectioase):

  http://www.vaccinefreechild.com

  Reply

 32. Simona
  aprilie 11, 2016 @ 5:57 am

  Sustineti campania „Unul la un milion nu reprezinta situatia reala”

  http://www.lionmentor.ro/blog/194-campania-unul-la-un-milion-1-1-000-000-nu-este-situatia-reala

  Reply

 33. Andy
  aprilie 11, 2016 @ 3:36 pm

  Normal ca nu vaccinezi copiii deja bolnavi. Scopul vaccinului este sa previna boala, nu sa o vindece. Iar dupa ce au fost deja bolnavi, in multe cazuri corpul deja si-a creat rezistenta, iar un vaccin nu mai este necesar.

  Dar daca ai un virus precum malaria, care din cauza faptului ca este transmis foarte des si multa lume este infectata cu acesta, sufera mutatii foarte des, atunci e bine sa faci vaccin chiar daca ai facut malarie inainte, ca sa fii imun si la cele mai noi radacini ale virusului.

  Vaccinurile ajuta si la eradicarea virusilor. De exemplu polio, virus impotriva caruia s-a vaccinat masiv in anii 50, a ajuns sa fie o boala pe cale de disparitie.

  [img]http://vaccines.procon.org/files/1-vaccines-images/polio-cases3.JPG[/img]

  Problema cu faptul ca din ce in ce mai multi parinti refuza sa-si vaccineze copiii este ca acestea functioneaza pe baza imunitatii colective. Daca 90% din copii sunt vaccinati, atunci acei 10% care nu sunt au sanse relativ de mici sa se imbolnaveasca de o anumita boala. Dar cand numai 50% din copii sunt vaccinati, sunt necesare numai cateva cazuri in randul celor nevaccinati ca virusul sa-i infecteze pe toti cei nevaccinati. Si daca un virus se transmite masiv, el sufera mutatii, iar apoi exista sanse ca si cei 50% vaccinati sa fie infectati de o noua radacina a virusului pentru care nu sunt imuni.

  Reply

 34. Vă rog să-mi permiteți anonimatul
  aprilie 11, 2016 @ 4:11 pm

  @Simona este adevarat ca nu trebuie vaccinati unii copii bolnavi.

  Este o minciuna sa generalizezi caci in cazul turbarii sau a tetanosului vacinul e salvator de viata si este necesar chiar si cand au aparut primele simptome.

  Este o minciuna sa zici ca nici un medic nu verifica starea de sanatate inainte de vaccinare. Medicii isi examineaza pacientii aproape ritualic, dupa o metoda invatata in 11 ani de pregatire medicala. Chiar si cand se vaccineaza in teren, se face o minima anamaneza si examen clinic. Daca tie ti se pare un examen rapid, asta nu inseamna ca nu este corect sau eficient.

  Este o inselaciune sa pretinzi ca Vitamina C e ceva nou. Eu il prescriu deseori pacientilor cu infectii, fiind o tehnica veche de cand medicina.

  Reply

 35. Simona
  aprilie 12, 2016 @ 7:34 am

  @Feon, ati citit articolul? Nu e vorba de o simpla anamneza, sunt necesare mult mai multe teste pentru a verifica starea unui copil. E simplu de raspuns cu generalitati, dar un argument la obiect, pe ce spune dr. K, aveti?

  Sigur, multi prescriu vit. C. Dar putini o folosesc in doze mari INJECTABIL. (Argumentul e tot in articol, daca aveti curiozitate).

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *