2 săptămâni în Madrid

Ieri de abia ne-am întors de la Madrid, unde am fost invitaţi de prietenii noştri. Trebuia să stăm o săptămână dar din cauza problemelor cu norul vulcanic zborul nostru s-a anuluat. Am reuşit să cumpărăm alt bilet pentru 5 zile mai târziu şi pâna la urmă am ajuns cu bine acasă.

Madridul e un oraş superb, probabil printre cele mai frumoase din Europa. Pe noi ne-a impresionat mai mult decât Parisul, poate şi pentru că am stat mai mult timp şi am reuşit să vedem viaţa oamenilor de zi cu zi dar şi-n weekend.

Madridul are o infrastructură foarte puternic dezvoltată cu o reţea de autostrăzi imensă. Deşi aici locuiesc 10 milioane de locuitori nu există ambuteiaje în trafic, maşinile circulă fluent şi foarte civilizat. Reţea de metrou este la fel de mare şi facilitează accesul uşor al celor de la periferie în centru şi invers. Madridul e un oraş curat şi foarte civilizat, iar spaniolii sunt oameni primitori şi deschişi. E o altă lume. Străzile nu sunt pline de reclame, dar sunt pline de turişti. Avem multe de învăţat de la ei.

Există foarte multe locuri de distracţie, mall-uri, centre sportive, super-marketuri şi centre comerciale imense, totul pentru timpul liber.

Madrilenii nu mai au încredere în preoţii Bisericii Catolice din cauza multor scandaluri întâmplate de-alungul vremii. Nu-şi mai botează copiii, nu se mai cunună în faţa preotului, nu mai vin la liturghie, iar lumea în care trăiesc este puternic secularizată. Oamenii nu mai au repere şi incearcă orice le-ar putea aduce plăcere şi bucurie. Din această cauză unii se droghează, alţii merg la prostituate, beau, fumează, merg în cluburi, etc.

Viaţa lor este puternic secularizată şi încearcă din răsputeri să acopere setea sufletească după Dumnezeu şi după veşnicie prin plăceri trecătoare. Spaniei îi lipseşte mult această relaţie personală cu Dumnezeu şi cu Biserica.

Românii sunt prezenţi în număr mare în Madrid aducând după ei şi bisericile ortodoxe. În Madrid există deja câteva parohii ortodoxe de români foarte numeroase şi acum se construieşte o catedrală a românilor.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a venit weekendul trecut şi a pus piatra de temelie a bisericii, sfinţind locul unde se va construi. Am reuşit şi noi să ajungem acolo. Au fost prezenţi sute de români bucuroşi că PF Daniel a venit şi la ei acasă. În poze puteţi vedea imagini de la acest eveniment.

În concluzie, e un oraş care merită văzut, şi chiar merită pus în capul listei.

(Claudiu)

 

COMENTARIILE AU FOST ÎNCHISE DIN CAUZA UNOR DISCUŢII NEFOLOSITOARE ŞI ÎN AFARA SUBIECTULUI PE CARE ÎL TRATEAZA ARTICOLUL

(Visited 1 times, 1 visits today)