20 de mici secrete ale unei căsnicii trainice
Mereu v-am spus vouă celor din Ortodoxia Tinerilor că mi-aș dori ca toată lumea să se bucure de viața de familie cel puțin atât cât mă bucur eu. Nu pentru că aș avea cea mai fericită familie, sau familia model, ci pentru că știu cât bine mi-a adus iubirea constantă și consecventă a soției și copiilor mei dar și a părinților mei.
Eu și Iulia avem 40 respectiv 41 de ani și suntem astăzi căsătoriți de 17 ani, avem trei fete mari și din această experiență a noastră, nici prea mare nici prea mică, aș vrea să vă las câteva gânduri sau sfaturi care sper să vă ajute în formarea unei familii, pentru cei singuri, sau în familiile voastre deja întemeiate, pentru cei căsătoriți.
1. Păstrați-vă fecioria până la căsătorie, și ea vă va fi temelie puternică pentru o familie trainică
Atât de mult contează ca ambii soți să nu fi cunoscut trupește pe altcineva înainte, și să se fi dăruit doar unul altuia! Atât de bine plăcut îi este Domnului aceasta și așa de mult binecuvintează familiile care au trăit în curăție, încât darurile Lui se vor vedea în viața lor. Cum să vă explic, toate familiile primesc daruri de la Dumnezeu, dar cu cât cei doi soți au trăit mai curat înainte de căsătorie și cu cât au trăit în poruncile Domnului mai mult, cu atât primesc mai mult de la El.
Păstrarea fecioriei până la căsătoriei îi unește pe soți, le dă siguranță, nu le lasă mintea să facă comparații cu partenerii precedenți. Păstrarea fecioriei este temelie a fidelității.
2. Căsătoriți-vă de tineri și vă va fi mult mai ușor să vă uniți caracterele și să fiți una în toate cele ale vieții
Cu cât vă căsătoriți mai de tineri cu atât vă va fi mai ușor să vă înțelegeți bine, căci la tinerețe caracterele încă se șlefuiesc, sunt mai maleabile, se adaptează mai ușor. Iubirea curată îi convinge mai ușor pe soți să lase de la ei înșiși, să fie mai îngăduitori, să accepte părerea celuilalt de dragul lui. Tineri fiind se imită unul pe altul mai ușor, atât în cele bune cât și în cele rele. Tinerii ajung mai repede la consens și mândria lor încă nu este betonată într-un caracter puternic.
De mici băiatul și fata care se căsătoresc își vor forma împreună păreri despre cele ale vieții prin experiența comună, și asta îi va ajuta să fie într-un gând față de toate cele ce li se întâmplă. Vor crește împreună mergând pe valurile vieții, căutând mereu alinare unul în brațele celuilalt.
Nu aștepta să faci bani, să-ți cumperi casă, să-ți iei mașină, să ai averi și apoi să te căsătorești. Asta e o păcăleală, vei rămâne fără toate dacă faci așa. În viață toate se fac la vremea lor și familia este mereu pe primul loc, în familie crești și te dezvolți și prinzi putere să le faci pe toate. Dar numai cu ajutorul lui Dumnezeu.
3. Dumnezeu și poruncile Lui sunt adevăratul liant al unei căsnicii trainice.
Soțul și soția să fie credincioși și apropiați de Dumnezeu, ancorați puternic în viața Bisericii lui Hristos. Să se ajute unul pe altul spre lepădarea păcatelor și spre dobândirea virtuților, apropiindu-se de Dumnezeu. Pocăința, spovedania și Împărtășirea continuă sunt cele care curățesc permanent sufletul, făcându-l deschis să primească cuvântul lui Dumnezeu și să-l împlinească în faptă.
Cu cât Domnul e mai mult prezent în faptele soților și a copiilor cu atât e mai multă pace și bună înțelegere în familie. Și invers, cu cât un soț trage spre păcat cu atât apar tulburarea și problemele.
4. Primiți toți copiii pe care vi-i trimite Dumnezeu. Nu vă feriți, nu folosiți mijloace contraceptive sau avortive.
Dacă cei doi se învoiesc să primească câți copii le va da Dumnezeu atunci se vor învoi ușor să împlinească și alte porunci ale Domnului, și vor merge împreună pe calea Adevărului. Dacă se pun de acord să se opună lui Dumnezeu, ferindu-se, chipurile „stabilind” ei când să primească un copil, atunci se vor opune și altor porunci ale Domnului, considerându-le și pe acelea grele sau nepotrivite vremurilor noastre. Atunci vor merge pe calea pierzării, și a voii lor.
Copiii sunt proiectul care-i cointeresează cel mai mult pe ambii soți, și-i unesc. Copiii într-o familie sănătoasă vor deveni un liant puternic, sporind iubirea soților și a întregii familii.
5. Țineți cont în relațiile trupești de toate zilele de post și de praznic rânduite de Biserică
Bucurați-vă de relațiile trupești ținând mereu cont de zilele de post din timpul săptămânii, de cele 4 posturi de peste an și de zilele de sărbătoare și de cele de praznic. Făcând așa atracția dintre voi va fi una mereu puternică, și nu va exista monotonie în relația dintre voi. Făcând așa atracția fizică va fi după 10-20 ani la fel ca-n primul an.
Fiți înțelepți, și învățați-vă din înțelepciunea Bisericii, care nu întâmplător a rânduit zile de înfrânare de la relații trupești, de la carne, ouă, lapte, vin, dansuri, petreceri și altele asemenea. Ci le-a rânduit ca să te poți mereu bucura de ele. Ca după o perioadă de pauză, toate plăcerile vieții, de Dumnezeu oferite omului, să fie prilej de bucurie, nu de plictiseală și monotonie.
Postul cedează trecerea sufletului spre Dumnezeu.
6. Rugați-vă zilnic unul pentru celălalt.
Rugati-va impreuna dar și singuri, fiecare in ritmul lui. Oriunde ați fi și orice ați face, adesea gândul să vi-l ridicați spre Dumnezeu pentru soțul sau soția voastră, dar și pentru copii.
7. Fiți mereu sinceri unul cu altul. Soții nu trebuie să aibă secrete!
Toate ale tale să le știe soția ta, și toate ale soției să le știi și tu. Mărturisiți-vă mereu seara cele bune și cele rele ale zilei ce a trecut. Nu ascunde nimic față de ea. Sfătuiți-vă în toate câte faceți, fie cele de acasă fie cele de la servici.
Tu și soția ta sunteți UNA, și nimeni și nimic nu trebuie să vă despartă. Nimic nu trebuie să stea între voi, ca zid. De aceea față de ea, tu ca bărbat trebuie să-i spui totul, căci ea e cea mai apropiată ființă de pe pământ pentru tine. La fel e valabil și pentru soție. Toate ale casei să le știți împreună, de la cele mai mici detalii la cele mai importante. Tot ce ai tu să fie și al ei și tot ce are ea să fie și al tău. Tot ce lucrează și decide ea să știi și tu și invers. Toate deciziile pentru viața copiilor să le luați împreună. Toate să le faceți împreună!
8. Vorbiți mereu ce aveți pe suflet unul față de celălalt. Comunicarea.
Nu țineți în voi supărarea ci spuneți cu blândețe celuilalt ce nu v-a plăcut. Comunicați-i cu răbdare și blândețe cum v-ar place să fie lucrurile între voi. Și veți vedea că celălalt va reține și așa va face. Spuneți-vă mereu unul altuia ce merge bine și ce nu merge bine. Căutați soluții împreună ca să rezolvați lucrurile.
9. Îmbrățișați-vă zilnic!
Îmbrățișați-vă cât mai des, zilnic, poate de mai multe ori pe zi. Sărutul e mai trupesc și te trage mai ușor spre pofta trupească, dar îmbrățișarea e un gest mai spiritual, mai profund cred eu, care poate fi repetat oricât de des. Cu cât trec anii veți vedea că îmbrățișarea va deveni mai firească decât sărutul și va exprima mai curat dragostea voastră.
Îmbrățișarea o poți oferi soțului sau soției și-n public, oriunde, și-n fața copiilor, pe când sărutul e un gest mai intim care nu poate fi făcut oricum și oriunde.
10. Să nu apună soarele peste supărarea voastră. Fiți tandri și blânzi unul cu celălalt
Vorbește mereu frumos cu soția sau soțul tău. Nu arunca cu vorbe grele și jigniri. Cu cât jignești cu atât vei simți nevoia să jignești și mai dur, și răutatea dintre voi va crește, totul ducând către despărțire. Fiți blânzi unul cu celălalt. Cunoașteți-vă măsurile și limitele la supărare! Când unul e supărat, celălalt să-l lase în pace, nu să-l zgândere. Aplanați conflictele când trece supărarea.
Scopul căsătoriei nu este să ai dreptate ci să ajungeți mereu la o bună înțelegere, adică la o înțelegere în care să nu păcătuiți. Nu vă culcați supărați. Cereți-vă mereu iertare celuilalt, chiar dacă nu ești tu cel ce a greșit. Sf. Părinte Paisie Aghioritul spunea cuiva odată:
„îți dau binecuvântare să te cerți cu cine vrei tu, dar cu soția ta niciodată.”
Ține-ți gura în frâu și n-o lăsa să zică cuvintele rele. Vorba dulce mult aduce!
11. Nu vă învoiți niciodată spre păcat sau spre patimi.
Comunicarea este esențială între soți, la fel și procesul de a lua decizii împreună, dar asta până la păcat. Dacă vă învoiți să faceți împreună păcatul, acesta va aduce suferință întregii familii. Fiecare faptă bună vă unește și vă întărește. Fiecare păcat făcut vă dezbină și vă slăbește familia.
Dacă soțul sau soția vrea totuși să facă păcatul, tu să nu fii părtaș cu el, ci roagă-te pentru el, pentru voi.
Patima ta să fie îndreptată de virtutea lui iar patima ei să fie îndreptată de virtutea ta. De obicei așa așează Dumnezeu pe soți, diferiți, așa încât să nu se întâlnească în aceleași patimi ci să se susțină unul pe altul în bine. Unul e zgârcit, altul milostiv, unul mai delăsător, altul mai harnic, unul mai credincios, altul mai puțin credincios, unul mai răbdător altul mai iute, și tot așa….
12. Nu căutați banii și averile ci căutați și urmați pacea Domnului
Nu vă înjugați la jugul strângerii de averi căci fuga după bani aduce tulburare și necazuri între voi. Iubirea de arginți este izvorul a toată răutatea. Faceți milostenie mereu din cele ce munciți cinstit, ca să atrageți mila lui Dumnezeu față de voi.
13. Ajutați-i și pe alții mereu și Domnul vă va ajuta pe voi
Faceți-vă un obicei din a-i ajuta și pe alții prin tot ceea ce faceți zilnic, și Domnul vă va ajuta mereu și pe voi. Nu căutați doar binele egoist al familiei voastre ci gândiți-vă și la alte familii și alte persoane suferințe și ajutați-le.
14. Nu-i vorbi niciodată de rău pe socrii tăi în fața soției sau soțului tău
Dacă ai ști cât de mult contează acest aspect !!! Jumate din certurile voastre ar dispărea. Îngăduiți-vă socrii și părinții așa cum sunt, buni sau răi. Nu faceți comparație între părinții voștri, care v-a ajutat mai mult, care a fost mai bun sau mai rău. Fiți mulțumitori mereu și unora și altora cu toată inima!
Nu-i spune soției tale că tatăl sau mama ei este așa și pe dincolo, căci ea îi iubește mai mult decât tine, și părinții ei sunt parte din ea. Jignindu-i părinții și frații o jignești pe ea. E valabil și pentru soție față de soț.
15. Nu-i lăsați pe părinții voștri să-și bage nasul în relația voastră, în familia voastră
Păstrați-vă intimitatea relației voastre. Nu povestiți totul, nici măcar părinților, căci ei vor fi adesea părtinitori. Voi decideți mereu împreună spre binele vostru, nu părinții. Buna înțelegere cu soțul sau soția e mai importantă decât sfaturile părinților, atât timp cât timp soții rămân în poruncile lui Dumnezeu.
16. Nu-ți vorbi de rău soțul sau soția în fața altora niciodată
Hainele se spală în familie. Problemele dintre voi se rezolvă între voi cu răbdare, blândețe și comunicare. Cele ce nu se pot rezolva așa le aduceți înaintea duhovnicului și a nașilor voștri, și poate și înaintea părinților. Dacă-ți bârfești soția, dragostea voastre se răcește puțin când o vorbești de rău. Cu cât o vorbești de rău mai des, cu atât o vei iubi mai puțin. Acoperă-i neputințele și păcatele. Ajut-o în slăbiciuni. Susține-o în toate câte face.
17. Susțineți soțul în viața lui profesională și te va susține și el la rândul lui.
Nu fi cu gândul doar la ale tale. Oprește-te și ascultă-l și pe celălalt cu ale lui. Susține-l concret în ce face și se va bucura că renunți la ale tale pentru ale lui.
18. Ajutați-vă mereu în toate cele ale familiei: casă, masă, copiii, gospodărie, etc.
Nu contoriza cine a făcut mai mult. Fă tu primul și celălalt va vedea că faci și va simți nevoie să compenseze printr-un alt gest de iubire.
19. Să aveți același duhovnic la care să vă spovediți
Având același duhovnic vă va ajuta să vă armonizați mai bine relația și părintele vă va cunoaște mai bine situația familială. Astfel va putea să vă dea sfaturi mai potrivite, având ambele perspective asupra problemelor.
20. Fiți alături unul de altul și la bine și la rău.
La bine e ușor să fim împreună, dar în necazurile vieții uneori unul din soți e tentat să dea înapoi. Nu vă părăsiți unul pe altul în boală, în sărăcie, în foamete, în pierderi mari sau alte situații. Fiți mereu alături unul de celălalt!
Ar mai fi multe de zis. Situațiile din familii sunt atât de complexe și variate, încât e imposibil să suprinzi la modul generic provocările lor. Totuși gândurile de mai sus, măcar în parte, cred că vă pot fi de folos, indiferent în ce stadiu al căsătoriei sunteți.
Mai simplu spus: Domnul e secretul oricărei căsătorii trainice, și împlinirea poruncilor Lui. El în mijlocul familiei noastre e tăria și zidul nostru împotriva ispitelor. Toate cele de mai sus și multe altele nespuse se cuprind în poruncile:
„Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău şi din toată puterea ta”. Aceasta este cea dintâi poruncă. Iar a doua e aceasta: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi”. Mai mare decât acestea nu este altă poruncă. (Marcu 12, 30-31)
Să vă ajute Dumnezeu să aveți familii curate și în bună înțelegere și Domnul să fie bucuria voastră permanent.
Să vă rugați și pentru noi ca să ne înțelegem bine în continuare ca nu cumva să ajungem și noi la cuvântul apostolului Pavel care zice:
„De aceea, cel căruia i se pare că stă neclintit să ia seama să nu cadă.” (1 Co. 10, 12)
Nu uitați: Îngăduiți-vă unul pe altul!
Autor: Claudiu Balan