3 beneficii ale orei de religie
Dragilor,
Vă invităm să fiți alături de noi la a-i încuraja pe părinți și copii în a alege ora de religie în școală. De acum în fiecare semestru, părinții copiilor minori sau copiii majori vor trebui să completeze o scurtă cerere de înscriere pentru ora de religie. Pentru aceasta am considerat oportun să facem o mică campanie prin care să dăm câteva motive solide celor ce încă mai sunt nehotărâți sau nemotivați în participarea la această oră de curs.
Vă rugăm, pe scurt, să ne trimiteți un mesaj, aici la comentarii, sau pe email la adresa 3beneficii@gmail.com cu trei beneficii / bucurii / avantaje pe care credeți că le va avea copilul în viața lui prin participarea la ora de religie.
Mesajul dumneavoastră, bine ar fi să cuprindă: nume, prenume, profesie și cele 3 beneficii pe scurt:
1. Argument…
2. Argument…
3. Argument…
Mesajele voastre, vor fi publicate într-un proiect supriză, care sperăm noi, să fie de folos tuturor părinților și copiilor, de acum înainte.
Vă mulțumim pentru ajutor.
Așteptăm mesajele voastre.
Claudiu Balan – președintele Asociației Ortodoxia Tinerilor
Claudiu Balan
februarie 25, 2015 @ 1:24 pm
Dragilor,
Voi fi primul care-și dă cu părerea despre cele 3 beneficii ale participării copiilor la ora de religie. Sunt părinte a trei copii, dintre care o fetiță la grădiniță, și una la școală care deja participă la ora de religie. Iată motivele, din punctul meu de vedere:
1. Copilul află că atât el cât și lumea văzută și nevăzută are un Creator, pe Dumnezeu: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.
2. Copilul înțelege că atât el cât și tot ceea ce există în jurul lui are un sens, și nimic nu e întâmplător. Află prin urmare că toate au o rațiune de a fi, și toate converg / se îndreaptă / evoluează către o rațiune Supremă, către Creatorul lor.
3. Copilul se află pe sine însuși, își înțelege unicitatea în umanitate, își cunoaște darurile de la Dumnezeu și acționează conform voii lui Dumnezeu, conform unui plan plin de iubire a lui Dumnezeu pentru el și pentru întreaga Creație.
Profesia: webdesigner, voluntar în Asociația Ortodoxia Tinerilor, 31 de ani
Andrei Calin
februarie 25, 2015 @ 4:57 pm
1. Copilul invata despre istoria religioasa a poporului sau.
2. Copilul invata despre religia crestina, si contribuie la cultura lui generala.
3. Copilul invata semnificatia unor sarbatori nationale.
Iustin
februarie 28, 2015 @ 9:46 am
Salut prietenii Ortodoxiei Tinerilor,
Numele meu este Iustin, am 25 de ani și sunt doctorand în economie generală al ASE București. Încep prin a vă spune că sunt creștin romano-catolic și, deși făceam ora de religie la biserica catolică din orașul de proveniență, participam cu bucurie și la ora de religie predată de preotul sau profesorul ortodox de la școala unde am învățat. Printre beneficiile orei de religie cred că se află:
1. Formarea discernământului copiilor și tinerilor. La ora de religie copiii învață ce să facă în viață așa încât să se dezvolte armonios și să dobândească bucuria. Sau cum spunea Preasfințitul Bartolomeu Anania, învață să deosebească „între bine și rău, între sănătos și nesănătos, între folositor și nefolositor”, așa încât viața să le fie luminoasă și bucuroasă.
2. Prin ora de religie, copiii țin legătura cu înaintașii noștri, știută fiind credința creștină pe care poporul român o predică de atâta vreme și pentru care oameni curajoși precum ar fi Constantin Brâncoveanu, ori sfinții închisorilor, nu au pregetat în a-și dărui viața. Astfel, copii și tinerii sunt mai aproape de modele de viață care îi vor inspira și ajuta să fie oameni curajoși și buni.
3. Ora de religie este locul unde copii și tinerii se întâlnesc mai profund cu Dumnezeu, cu bunătatea și înțelepciunea Sa. Această întâlnire le va schimba viața, le va fi sprijin pe marea agitată a vieții.
Noi toți, elevi sau adulți, avem nevoie de ora de religie din școală dacă vrem să avem o societate a păcii și a armoniei. Bunul Dumnezeu și Măicuța Sa, să ne ajute!
Dan Tudorache
februarie 28, 2015 @ 11:20 am
Andrei, m-ai surprins! Și mulțumesc pentru asta 🙂
Dan Tudorache
februarie 28, 2015 @ 11:23 am
Salutare Iustin!
Mulțumim tare mult pentru contribuția ta, practic o mărturie de credință călduroasă și totodată proaspătă ca o zi de primăvară.
Domnul Hristos să te aibe în pază!
Iustin
februarie 28, 2015 @ 2:40 pm
Multumesc Dan pentru binecuvantare, Domnul Hristos sa te aiba in paza si pe tine si pe ceilalti membri ai asociatiei.
o femeie
februarie 28, 2015 @ 4:32 pm
Copilul meu are deja notiuni de religiozitate, credinta, Biblie de acasa.
Scoala ii aduce:
1. istoria religiei
2. informatii despre alte religii, despre care nu stiu sa ii vorbesc
3. discutii intre copii pe teme religioase
Andrei Calin
martie 1, 2015 @ 9:46 am
@Dan
[i]Andrei, m-ai surprins! Și mulțumesc pentru asta :)[/i]
Multe lucruri au si avantaje si dezavantaje. Problema este sa le recunosti 😉
Georgiana Tofoleanu
martie 1, 2015 @ 1:17 pm
Sunt studentă, nu am copii, dar dacă aș avea, argumentele mele ar fi aceleași ca și acum:
1. La ora de religie copilul va învăța, în primul rând, că Dumnezeu este iubire și că iubirea are o putere magnifică, indiferent de ceea ce se-ntâmplă-n lume. Iubirea biruiește. Iubirea înseamnă viață.
2. La ora de religie copilul va învăța, printre altele, importanța Sfintelor Taine. Sunt părinți care nu le vorbesc copiilor, din păcate, despre spovedanie și împărtășanie. Așadar, acesta va învăța de la profesorul de religie, cât de importantă și cât de benefică este totodată participarea la Sfintele Taine. Cât de mult înseamnă unirea cu Hristos.
3. Prin ora de religie, comportamentul copilului va fi modelat și șlefuit. Iar acest comportament îl va ajuta pe parcursul vieții. Va învăța că încercările sunt date de la Dumnezeu, pentru înnoirea omului vechi, pentru schimbarea firii. Va învăța că „în foc se lămurește aurul”. Dumnezeu mi-a trimis în cale profesori de religie de la care am învățat cele menționate mai sus și nu numai. Sunt sigură că există profesori de religie și în prezent, care își doresc foarte mult să-i învețe pe cei mici și pe cei mari destule lucruri folositoare sufletului. Cred că a face religia în școală este o binecuvântare. O bucurie. Un dar.
ValentinP
martie 2, 2015 @ 12:01 am
Salutare!
Consider ca ora de religie este foarte necesara si inainte de a enumera motivele as vrea sa va marturisesc ca datorita faptului ca am studiat religia dar mai ales profesorului de religie din clasa I, am inceput sa imi pun intrebari in legatura cu cine sunt, de unde vin si incotro ma indrept. Ii datorez toata recunostinta mea pentru tot ce m-a invatat. Desi au trecut 20 de ani de atunci, acest om mi-a ramas drag si am avut placuta surpriza sa il reintalnesc acum 2 ani, in biserica, la slujba Invierii. M-am trezit in fata cu el, era acum un batranel cu parul complet alb, mi-a intins mana si cu o mare bucurie mi-a spus „Hristos a inviat!”. Nu ma recunoscuse, pur si simplu traia bucuria Invierii si dorea sa o impartaseasca cu toata lumea. Imi doream sa-l revad pe acest om, sa stiu ca e bine, ca e sanatos, dar nu stiam unde sa-l gasesc. A fost un dar pe care mi l-a oferit Bunul Dumnezeu in noaptea Invierii.
1. Asa cum a scris si Iustin, cel mai important lucru pe care il va invata elevul la ora de religie este discernamantul. Pentru folosul sau sufletesc va sti sa aleaga adevaratele modele de viata, lecturile utile, prieteni adevarati, in detrimentul lucrurilor nefolositoare duhului;
2. Copilul va invata cum sa se adreseze lui Dumnezeu si cum sa ceara ajutorul Lui;
3. Datorita existentei orei de religie, copilul va fi atras catre Biserica si astfel va cunoaste mai in detaliu viata Bisericii, rolul Sfintelor Taine, importanta rugaciunii si va fi mai constient de traditia ortodoxa si de apartenenta la credinta strabunilor.
Valentin, economist, 28 ani
Roxana
martie 2, 2015 @ 10:10 am
1. Pentru ca religia ofera un raspuns la intrebari fundamentale: Care este scopul vietii? Ce se intampla cu noi dupa moarte? Cum explicam suferinta umana si injustitia?
2. Pentru ca este esential sa ne cultivam abilitatea de a intelege si de a interpreta traditiile religioase.
3. Pentru ca studiul Bibliei este inerent multidisciplinar si influenteaza stiintele umane si sociale cum ar fi istoria, antropologia, literatura, istoria artei, stiintele politice.
4. Pentru ca literatura universala nu poate fi inteleasa fara studiul Bibliei.
Roxana, 34 de ani, Manager de Proiect
Vasile Cristea
martie 2, 2015 @ 12:32 pm
1. Fără ora de religie, viitorul absolvent de școală din România va privi imaginea de mai sus (Cina cea de taină de Leonardo da Vinci) și va exclama așa cum face turistul în fața hieroglifelor: ”Vai ce frumos!” dar va pierde semnificațiile. Sau, și mai rău, va face la Voroneț așa cum au făcut soldații lui Napoleon la Milano cu Cina cea de taina: Va da cu pietre și fecale.
2. Copiii noștri vor afla, poate, că în Vața de Sus, un cătun din Apuseni, s-a născut cândva, la începutul secolului trecut, un copil căruia mama i-a zis Zian, prescurtarea de la Sânzian. A fost un mare om pe care, ca în poveștile ascultate la gura sobei, îl căutau conducătorii statului să-i ceară sfatul, oamenii să facă minuni și zmeii să-l frângă. Dar cum poate fi înțeles părintele Arsenie de românii din viitor fără cunoștințe elementare de religie ortodoxă? Este ca și cum ai încerca să-l cunoști pe Eminescu fără să știi limba română.
3. Fără ora de religie se va pierde semnificația reală a unor sărbători religioase din calendar, respectate de stat, inclusiv cu zile libere. Este rușinoasă ipostaza omului matur care nu știe operații elementare de matematică sau care nu poate numi doi prozatori români de la începutul veacului trecut. Dar la fel de rușinos este să nu cunoști semnificația Rusaliilor sau cine a fost Sfântul Andrei. Aculturalizarea poporului român se constată din plin azi: alegerea numelui copilului, reprezentativă pentru asumarea identității, se face aleatoriu sau este dependentă de mode. De la Patrick la Rihhana și de la Alesia la Eric, românii și-au uitat moștenirea identitară ortodoxă.
ioana mihalache
martie 2, 2015 @ 8:23 pm
Cu ceva ani in urma, ora de religie a fost pentru mine singura care mi-a intors viata complet si decisiv catre Hristos. Erau multe ezitari, era un moment de rascruce, iar ca profesor de religie a ingaduit Dumnezeu sa am un preot, mai apoi devenindu-ne duhovnic intai mie, iar la foarte scurta vreme si viitorului meu sot. Lucrarea parintelui a fost minunata pentru mine. Chiar daca era vorba de o ora pe saptamana, era un liman. Si ce a sadit parintele in cativa ani de liceu in sufetul meu, ne-a cladit si casatoria noastra pe o piatra foarte tare.
Asadar, ora de religie este:
1. Reper in viata. Multi dintre cei care sunt indoielnici pot avea sansa sa dea peste profesori cu adevarat traitori si oameni de rugaciune.
2. Pentru unii poate fi singura sansa de a afla de Hristos si de a se apropia de El… din pacate.
3. Este intarire in credinta pentru cei care aleg sa fie diferiti de restul colegilor, acestia sufera foarte mult si de obicei sunt marginalizati, uneori batjocoriti. Daca nu ar fi ora de religie, cu toata educatia lor crestina de acasa, cresc enorm sansele de a se pierde si cei care cat de cat se afirma ca si crestini.
Motivele sunt infinit mai multe…
Dan Tudorache
martie 2, 2015 @ 9:27 pm
Roxana, mai întâi de toate îți urez o primăvară frumoasă, liniștită, cu sănătate și voie bună alături de familie!
Aceeași urare o fac pentru toate doamnele și domnișoarele care calcă pragul ”casei”… ori sunt de-ai casei.
Vă urez să înfloriți sufletește tot mai mult și mai curat pentru că numai voi fetele puteți aduce atâta culoare și prospețime în această lume, cum noi bărbații nu vom fi în stare niciodată.
Dacă acum câteva zile îi spuneam lui Andrei că m-a surpins, trebuie să recunosc că nu numai că m-ai surprins dar mi-ai dat și o lecție. Mulțumesc mult! Și mai recunosc că n-aș fi reușit să sintetizez nici măcar pe-aproape de bine beneficiile orei de religie, așa cum ai făcut tu.
sdaniel
martie 3, 2015 @ 10:32 pm
Nu m-am mai amestecat in discutii pe aceasta tema, doar tin contabilitatea.
Un articol cu multe vizualizari, impotriva religiei in scoli a scris Cristian Tudor Popescu
http://www.gandul.info/puterea-gandului/pentru-spalare-de-pacate-nu-te-ia-dna-13925819
Vasile Cristea
martie 4, 2015 @ 1:36 pm
Nicolae Steinhardt avea o vorbă despre ăl care ține contabilitatea, e undeva pe site.
Tot nu înțeleg de ce ministrul educației aruncă pe piață cifre false:
”Doar 1,2 milioane de copii au depus cerere de participare la ora de Religie până acum, din cei peste 3 milioane de elevi din întreaga ţară”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17004312-cifrele-scolarizare-pentru-anul-scolar-universitar-2014-2015-proiect-scade-numarul-locuri-gimnaziu-liceu-dar-majoreaza-30-000-locuri-oferta-invatamantul-profesional.htm
Reiese un număr de locuri alocate: Invatamant primar – 925.000 și Invatamant gimnazial: 830.000
Se adaugă numărul elevilor de liceu, mai redus/an (ceva peste 140.000 au dat bac-ul anul trecut).
Cifrele de mai sus se referă la locuri alocate, gradul de ocupare se poate duce ușor în jos. Dacă scădem și rata abandonului școlar la noi (era cam de 16% prin 2012), fiindcă e greu de crezut că părintele care nu binevoiește să-și ducă la școală copilul îl va înscrie la ora de religie, reiese o cifră mult inferioară celor peste 3 milioane din declarație. Probabil peste 3 milioane sunt toți copiii până în 18 ani, ceea ce nu ne privește pentru cazul de față.
În concluzie, cele peste 1,2 milioane de cereri depuse până marți semnifică un procent mare (peste 60%), când centralizarea nu se încheiase (nu știm dacă toate județele au transmis datele, cam greu dacă ținem cont că data limită este oricum 6 martie).
Nu știm nici care este procentul de cereri pentru ora de religie la ortodocși. De exemplu, la recensământ s-au declarat 72,59% din populația țării ca fiind ortodocși (alte procente importante din populație rămânând necunoscute). Iar recensământul populației din 2011 s-a bucurat de o publicitate uriașă.
sdaniel
martie 4, 2015 @ 10:24 pm
@Vasile Cristea
„Nicolae Steinhardt avea o vorbă despre ăl care ține contabilitatea, e undeva pe site.”
Banuiesc ca e ceva pozitiv pentru ca acest comentariu al Dvs. este integral o contabilitate a celor inscrisi la ora de religie.
Sunt convins ca numarul celor inscrisi la ora de religie va fi foarte mare (procentual), nu am nici cea mai mica indoiala.
Vasile Cristea
martie 5, 2015 @ 8:30 am
@sdaniel
Nu este o contabilitate a celor rele, cu articole de CTP, doar o statistică (vezi Numeri 1:1) și o contabilitate a celor bune, câți s-au înscris.
Încă nu realizați ce înseamnă procente de 75% (deocamdată!) din toată populația școlară, adică îi include și pe cei care nu trec deloc pe la școală etc. etc.
1,7 milioane, câți se anunțau că făcuseră cereri din cele vreo 2 milioane de copii care frecventează școala, înseamnă o victorie categorică, istorică, a creștinismului în școlile din România, în condiții de mass-media ostile și într-un termen foarte scurt.
Așa ceva ar fi de neimaginat în occident. Ong-urile care au tot susținut că li se bagă pe gât copiilor din școlile din România religie, forțat, ar fi cazul să nu mai deschidă gura.
Dar tot aceste ONG-uri vor ține agenda publică în continuare, nu ne facem iluzii.
Se vor concentra pe obligativitatea acestei cereri anuale (dacă vor, care ar fi problema?, vor spune), sperând ca în timp să se dilueze entuziasmul, sub ofensiva continuă a media.
Se vor concentra și pe conținutul programelor, așa cum se observă în presă deja, sperând a transforma ora de religie într-o siropoasă și insipidă lecție de morală. Nădăjduim la BOR să nu facă nici un compromis în privința programelor și a conținutului manualelor de religie.
sdaniel
martie 5, 2015 @ 2:22 pm
@Vasile Cristea
Asta am spus si eu, ba sunt convins ca pana la termenul limita se va depasi 80% din numarul de elevi.
Procentul este intr-adevar extrem de mare. Sa te duci din placere la o materie in loc sa te duci la crasma sau acasa la televizor mi se pare un lucru cu adevarat extraordinar (de benefic).
Sintetizand, majoritatea a ales (firesc) ora de religie. Nu imi place sa generalizez si sa arunc asa vorbe in vant, o s-o fac acum: senzatia mea este ca in aceasta lumea dicteaza minoritatile.
Liiana
martie 6, 2015 @ 8:21 am
[b]sdaniel[/b], sunt autoarea unui articol de pe acest site la care ai adaugat un comentariu:
„Da, asa este. Bravo Liliana, te apreciez si te respect pentru ca ai stiut tot timpul ce vrei si ai luptat consecvent pentru asta!”
Din coment, imi dau seama ca ma cunosti, mie insa, numele tau nu-mi spune nimic. Pot sa stiu cie esti? Daca nu vrei sa-ti postezi numele aici, o poti face la adresa de e-mail lily_condur@yahoo.co.uk
sdaniel
martie 6, 2015 @ 3:24 pm
Salut! Nu te cunosc, am citit pur si simplu articolul tau in care iti descriai viata, faptul ca te-ai maritat de tanara si ai avut si copii si ca esti foarte multumita de viata ta si de alegerile facute. La final te-ai semnat pe articol.