7 zile în „Lumea uitată” a Munților Apuseni (16 – 22 aug. 2022)
Dragilor, ca-n fiecare an în luna august vă propunem o săptămână pe munte departe de tumultul lumii, departe de griji, sus mai aproape de cer, mai aproape de Dumnezeu, la aer curat, în liniște, ca să ne refacem puțin trupurile și sufletele împovărate. Anul acesta vă propunem să mergem în frumoasa zonă a Munților Apuseni, „o lume uitată”, o lume parcă dintr-un alt tărâm.
Iată programul propus:
Ziua 1 – Marţi, 16 august 2022 | Cazare la pensiunea Valea Galbenei din Arieşeni
- Până la ora 18.00 – Adunarea participanților și cazarea la Pensiunea Valea Galbenei din Arieșeni.
- Mâncăm, facem cunoștință unii cu alții și stăm la povești.
Ziua 2 – Miercuri, 17 august 2022 | Cazare la cort
- Traseu: Garda de sus – Peștera lui Ionele – Cheile Orandancusei – Peștera Scărișoara- Izbucul Tăuz – Sat Casa de Piatră
Ziua 3 – Joi, 18 august 2022 | Cazare la cort
- Traseu: Casa de Piatră – Peștera Coiba Mare – Peştera Gheţarul de la Vârtop – Coiba Mică – Poiana Gărdișoara – Cabana Padiș – Canton Glăvoi
Ziua 4 – Vineri, 19 august 2022 | Cazare la cort
- Traseu: Canton Glavoi – Circuitul Cetăţile Ponorului şi Circuitul Cheile Galbenei
Ziua 5 – Sâmbătă, 20 august 2022 | Cazare la cort
- Traseu: Canton Glăvoi – Peștera Caput – Cabana Cetăţile Ponorului – Șaua Ponița – Vârful Vârtopu
Ziua 6 – Duminică, 21 august 2022 | Cazare la Pensiunea lui Neag
- 09.00 – Sfânta Liturghie în localitatea Vârtop
- 12.00 – Traseu: Vârtop – Vf. Piatra Grăitoare – Vf. Bihor (Curcubăta Mare – 1849 m) – Arieșeni –
Ziua 7 – Luni, 22 august 2022
- Întoarcerea spre casă.
Costul taberei este 200 de lei și include cele două nopți de cazare la pensiuni. În rest vom avea mâncare la noi pentru toate cele 5 zile în care vom fi cazați la cort. Vezi detalii despre hrană mai jos.
Întâlnirea participanților va avea loc la Pensiunea Valea Galbenei din Arieșeni, jud. Alba. Participanții din aceeași zonă se vor uni și vor merge împreună cu aceeași mașină, cheltuielile cu combustibilul fiind împărțite între ei. Noi organizatorii ne vom ocupa de punerea în contact a tuturor participanților. Poate participa orice persoană cu vârsta între 18 și 40 de ani, indiferent dacă a mai fost sau nu în taberele Ortodoxia Tinerilor.
Pentru a confirma participarea la această tabără fiecare dintre voi trebuie să ne contactați la email ortodoxia.tinerilor@gmail.com sau la telefon / whatsapp 0740.004.215 (Claudiu Balan) și să achitați 200 de lei în contul de mai jos. Simpla confirmare telefonică sau prin email a participării nu este deajuns. Abia după trimiterea sumei veți fi trecuți pe lista participanților.
Data ultimei înscrieri este 10 august 2022 iar costul excursiei poate fi trimis în următorul cont bancar:
RO72 UGBI 0000 0120 0477 3RON
Atenție și ultimele trei litere din cont: „RON” fac parte din contul IBAN. Contul trebuie să aibă 24 de caractere.
Titular: Claudiu Balan
Bancă: GarantiBank România
Suma: 200 de lei
Echipamentul minim OBLIGATORIU
Fiind o drumeţie montana care se va întinde pe o perioadă mai îndelungată, echipamentul minim obligatoriu este mai consistent decât pentru o ieşire mai scurtă. Vă rog să acordaţi importanţă maximă echipamentului, şi să vi-l procuraţi din timp. Fără echipamentul obligatoriu nu veţi putea participa. Dacă echipamentul deţinut este incomplet, încercaţi să îl completaţi din timp sau cereţi ajutorul cuiva, inclusiv mie, care va stau la dispoziţie.
Dacă veţi avea toate cele necesare la voi, veţi fi pregătiţi pentru orice fel de vreme, şi, cel mai important, veţi avea confortul psihic care este atât de important în orice situaţie.
Lipsa echipamentului necesar va pune în pericol nu numai sănătatea voastră, dar şi bunul mers al excursiei. Orice problemă care va interveni va impune abandonarea planului şi însoţirea persoanei afectate către un loc sigur de către tot grupul, pentru că în nici un caz nu vom putea lăsa o persoană să părăsească traseul singură.
Veţi avea nevoie de următoarele:
- Recipiente apă de care să însumeze minimum 3 litri.
- Bocanci de munte cu talpa bună, cu crampoane, pentru trasee de creastă. Este ideal să fie tip gheaţa, pentru protecţia gleznei şi trebuie să fie impermeabili. Recomand bocanci cu talpa Vibrăm.
- Sac de dormit care are confortul la 5 grade. Noaptea temperaturile pot coborî aproape de 5 grade, aşa că asiguraţi-vă că sacul de dormit pe care îl luaţi este adecvat acestei temperaturi. Este important ca după o zi obositoare să avem confort în timpul nopţii.
- Izolir sau saltea gonflabilă specială portabilă. Eu am aşa ceva https://www.decathlon.ro/saltea-trek700-l–id_8493395.html
- Echipament de ploaie (dar nu umbrele ?). Aici intră geaca cu glugă şi pantaloni impermeabili, sau poncho impermeabil. Asiguraţi-vă că echipamentul este impermeabil! Eu recomand poncho impermeabil care acoperă şi rucsacul pentru că permite o ventilaţie mai bună şi previne transpiraţia. De asemenea, protejează şi rucsacul de umiditate. Aici aveţi un link orientativ https://www.marsupio.it/en/prodotto/poncho-nature/
- Parazăpezi – după cum le spune denumirea, sunt concepute în principal pentru drumeţiile în condiţii de iarnă, în zăpadă. Pot fi utile însă și în condiții de ploaie, pentru că previn inundarea bocancului cu apă. De asemenea, protejează de noroi. Recomand să le folosiți cu încredere și vara, în condiţii de ploaie!
- Lanterna frontală şi baterii de rezervă de calitate. Verificaţi autonomia dată de producătorul lanternei şi luaţi cu voi baterii necesare pentru 7 zile. Lanterna frontală este foarte importantă, pentru că nu vom avea altă sursă de lumină artificială. Chiar dacă planul este să încheiem toate traseele pe zi, veţi avea totuşi nevoie de lanternă pentru confortul propriu, dacă doriţi să citiţi o carte spre exemplu.
- Un rucsac cu prindere în minim 3 puncte, preferabil 4 (2 puncte peste umeri, una peste şold, şi una peste torace) în care să încapă tot echipamentul. TREBUIE SĂ AVEŢI MÂINILE LIBERE. Vă recomand să păstraţi tot echipamentul în rucsac, iar dacă alegeţi să prindeţi părţi ale echipamentului de rucsac, să folosiţi legături sigure. În excursia trecută şi eu şi Costel ne-am pierdut geaca şi sacul de dormit, pentru că nu erau asigurate corespunzător.
- Husă impermeabilă pentru rucsac (doar dacă nu aveţi poncho care acoperă rucsacul)
- 1 Căciula
- 1 Pălărie de soare.
- 1 pereche mănuşi (sus în creasta poate fi foarte frig).
- 1 Polar
- Pantaloni lungi
- 3-4 perechi şosete de rezervă
- Bluză de corp şi pantaloni de corp câte două din fiecare.
- Ochelari de soare
- Cremă de protecţie solară;
- Trusă minimală de prim-ajutor (leucoplast rolă, pansament, betadina, fervex sau ceva similar, furazolidon sau ceva similar). Puteţi lua şi alte medicamente pentru afecţiuni la care sunteţi predispuşi. Este suficient dacă avem o trusă la 2-3 participanţi.
- 1 Windstopper sau 1 geacă de puf natural. Eu recomand geacă de puf natural. Veţi găsi la Decathlon la un preţ rezonabil.
- Tacâmuri şi o crăticioara metalică de 650 ml, în care să puteţi încălzi apă la primus.
- Primus (cel puţin unul la două persoane) şi butelie de primus de 450 g (una la fiecare persoană). Aici aveţi link-ul pentru achiziţionare. https://www.proalpin.ro/butelie-gaz-primus-450-g.html. De preferinţă ar fi să împărţiţi primusul cu partenerul de cort. De asemenea, asiguraţi-vă că butelia pe care o achiziţionaţi este compatibilă cu primusul colegului cu care împărţiţi primusul.
- Chibrituri sau brichetă.
- Termos (dacă afară este frig, este important să putem consuma pe traseu un ceai cald).
- Cort (unul la două trei persoane, după caz, în funcţie de mărimea cortului). Modul de repartizare în corturi îl vom face în scurt timp după înscrierea participanţilor, pentru a vedea de câte corturi mai avem nevoie.
- Şervetele umede antibacteriene pentru igienă;
- Batiste de hârtie, în loc de hârtie igienică (ocupă mai puţin loc).
- Puţin săpun lichid, preferabil biodegradabil.
- Prosop mic.
- Puţin detergent de vase biodegradabil.
- Burete de vase mic.
- Voie bună
Vă recomand să mergeţi în pantaloni lungi şi bluză cu mânecă lungă pentru a nu vă arde soarele. Opţional, puteţi să luaţi şi bețe de trecking.
Având în vedere importanţa echipamentului, organizatorii vor verifica echipamentul participanţilor la plecare. Cei care îl au incomplet nu vor putea participa.
Igiena pe munte
Vă recomand ca în această perioadă să vă faceţi igiena personală cu şervetele umede antibacteriene. Apa de munte este deosebit de rece. Folosirea ei pentru spălare, în condiţii de oboseală, poate fi periculoasă. Organismul consumă enorm de multă energie pentru menţinerea temperaturii corpului. Iar noi trebuie să păstrăm această energie pentru lucrurile esenţiale.
Echipamentul îl puteţi spăla unde avem surse de apă, dar cu grijă faţă de natură, după care îl puteţi usca pe rucsac.
Spălarea vaselor se poate face cu iarbă şi nisip. Nu trebuie să folosiţi neapărat detergent.
Mâncare
Vom avea masa asigurată la mănăstire și vom putea cumpăra mâncare și la cele 3 cabane unde vom dormi, indiferent dacă prindem sau nu loc de cazare în interior. Pentru celelalte zile ar trebui să ne luăm mâncare la noi. Vă recomand să luaţi următoarele tipuri de alimente:
- salam uscat;
- carne afumată;
- slănină crudă afumată;
- unt;
- caşcaval afumat de la ciobanii din zona Sibiului. Au gherete pe marginea drumului.
- ciorbă la plic
- fructe deshidratate – smochine, banane, curmale, prune, caise, merişoare etc. Vă recomand pe cele care nu au zahăr!!!
- Sâmburi de diferite feluri – nuci, alune, arahide, migdale, caju, floarea soarelui, cireşe J
- Hrană deshidratată: aici aveţi un link orientativ: https://dryfood.ro/
- Lipii – sunt mai rezistente la transport decât pâinea, şi se alterează mai greu.
- Orez prefiert
- Fulgi de piure de cartofi, sau de fasole preferabil bio.
- Batoane energetice din fructe deshidratate: https://www.nutribon.ro/
- Miere
- Pliculeţe ceai.
Nu recomand să luaţi conserve, pepene ?, mere, şi alte chestii foarte grele. Veţi consuma mai multă energie cărându-le decât veţi obţine mâncându-le.
Pentru alte detalii vorbim pe email și telefonul de mai sus.
Vă așteptăm cu drag alături de noi.
Doamne ajută!
(Claudiu Balan)