Skip to content

8 Comentarii

 1. Valentin
  noiembrie 10, 2010 @ 5:46 pm

  Oooo, cat adevar!

  Reply

 2. Ana_1
  noiembrie 11, 2010 @ 9:40 am

  Avem curajul sa dam mana cu cersetorii?
  Unde locuiesc eu nu am cersetori in jur, dar iata ca au venit tigani din Bulgaria, Ungaria si Romania. E o mafie intreaga. Cu toate astea cand ii vad le dau un banut si fac asta deoarece eu nu am cui sa-i dau acel ban sau pomana. Parintele Arsenie Papacioc spunea ca Hristos ne-a scos in cale acel cersetor. Tot parintele spunea ca o data nu avea ce sa-i dea unui cersetor si ia intins mana. Omul a spus: asta nu mi-a dat nimeni niciodata si s-a bucurat mult.

  Mereu imi amintesc de o mana calda data unui cersetor si citind articolul mi-am dat seama ca atunci cand suntem alaturi de cersetori ne scarbim de mirosul lor, ne temem pentru avutul nostru (si avem dreptate), plecam cat mai departe sa nu le mai auzim milogelile si urarile de fericire si ceva legat de credinta cu…Maica Domnului.

  Unde de fapt ne ating cersetorii?

  Reply

 3. SB
  noiembrie 11, 2010 @ 8:42 pm

  Ma simt tare prost cititnd acest articol intrucat saptamana trecuta, la un curs de franceza, am dezbatut un articol despre cersetori. Mi-am sustinut sus si tare punctul de vedere conform caruia cei ce sunt apti de munca (adica au maini si picioare) si celor ce sunt tigani nu merita sa le dam. Apoi cand am ajuns acasa am citit un articol de ziar in care se vorbea despre un om care si-a luat viata, fiind somer si nimeni nu vroia sa il angajeze … M-a cuprins mila fata de acel om, de disperarea lui si imediat mi-am amintit de prostia pe care o facusem la curs… Totodata mi-am amintit si de faptul ca o data, un parinte duhovnic mi-a zis despre cersetori "-)aca chiar nu vrei sa le dai, nu le da, e alegerea ta, dar macar nu-i judeca…" ; pe-o ureche mi-a intrat, pe cealalta m-a iesit …

  Reply

 4. Dan
  noiembrie 11, 2010 @ 9:03 pm

  SB, cadem usor in plasa judecarii oamenilor pentru ca nu cunoastem tot contextul pentru care se poarta cum se poarta cei pe care ii blamam. Nu stim ce necazuri i-au determinat sa deraieze de la normal si le aratam imediat cartonasul rosu. Eu insumi m-am certat cu Dumnezeu si L-am dusmanit pe Domnul pentru nedreptatile altora, dar lucrul acesta il faceam din cauza ca judecam stramb.
  Desi esti trist(a) ? …eu sunt bucuros ca ai invatat o lectie foarte importanta, chiar daca aceasta invatatura te doare acum. Important este ca ai invatat ca sa nu mai repeti greseala aceasta.
  Pentru toti cei care stiu ca judeca oamenii usor (nu neaparat pe cersetori), fara sa le inteleaga durerea si neputinta, am sa va spun o scurta intamplare:
  Vara aceasta am fost la o nunta. Seara, la local, am vazut dansand pe culoarul de dans, o fata tanara (pana in 30 de ani), care era imbracata cu o fusta ffoarte scurta….abia acoperea fundul sarmanei. Lucrul acesta nu m-a ispitit deoarece saraca fata era plinuta tare (tare). Nu m-a ispitit nici sa o judec deoarece am spus ca m-am fript prea tare cu judecata stramba, iar eu cu Dumnezeu nu vreau sa ma mai pun rau pentru nimic in lume. Din pacate insa, persoane dragi mie, care stateau la masa cu mine, au inceput sa o judece pe fata aceea si sa rada de ea. Intr-adevar era dizgratioasa, dar eram trist ca o judecau si nu ii gaseau circumstante atenuante. S-au amuzat de cate ori au vazuto pe sarmana fata.
  A doua zi au aflat ca fata a avut un accident serios la cap, si de atunci a inceput sa o ia pe aratura. Le-a parut rau ca au ras de ea.
  Totusi, iata cum un om neputincios a fost judecat pe nedrept. Mai rau este ca asa facem in fiecare zi cu toti oamenii de langa noi(sub o forma mai usoara sau nu)
  Bine ar fi sa nu ne mai grabim la a judeca oamenii, ci sa fim foarte lenti la asta…foarte lenesi la a judeca pe oameni

  Reply

 5. adorcristy
  noiembrie 11, 2010 @ 11:27 pm

  Nu suntem noi in masura a judeca
  Numai Domnul Iisus Hristos poate judeca
  Noi daca putem sa daruim dragoste celor din jur
  Si din putinul nostru sa oferim celor in nevointa
  Doamne ajuta!

  Reply

 6. Bogdan
  februarie 4, 2011 @ 8:19 pm

  Discutabil
  A ajuta pe aproapele nostru trebuie sa se faca in milostivire si incurajarea lenei. Nu voi da bani unuia care nu a muncit o zi in viata lui, care e sanatos, in putere, dar asteapta sa muncesc eu si pentru el. "Sa asude banul in palma ta pana vezi cui il dai" – Sf Ioan Gura de Aur. Hristos nu sta in lenesii si smecherii de la coltul strazii, ci in cei ce nu se pot ajuta pe sine.

  Reply

 7. Admin
  februarie 5, 2011 @ 8:39 am

  Salut Bogdan!
  Nu sunt convins ca afirmatia „Sa asude banul in palma ta pana vezi cui il dai” apartine sfantului Ioan Gura de Aur. Prin asta nu vreau sa fac o critica asupra celor spuse, ci doar pun un semn de intrebare asupra apartenentei afirmatiei. Daca mi-ai putea confirma cu o sursa aceasta banuiala, ti-as fi recunoscator.
  Oricum ar fi, presupunand ca intr-adevar a spus asta Sf. Ioan, atunci sa dea Domnul sa urmam si celelalte indemnuri ale milosteniei facute de sfantul. Am fi cu totii puisori de sfinti.

  Acum, revenind la problema de baza, nu stiu de unde atata frica in randul oamenilor ca ar da milostenie lenesilor si smecherilor (profitorilor de sentiment). Fratilor, eu pe unde am mers, si am mers prin destule locuri, am vazut pe la colturile de strada/bloc/supermarket/biserica/etc cersetori care aratau vai de mama lor: slabi, cu haine vechi, rupte, murdare uneori, si adesea fara dinti in gura, sau cu dintii plini de carii. Oameni bolnavi trupeste, multi fara adapost…deci dintr-aceia care nu se pot ajuta pe sine.

  Numar pe degetele de la o singura mana pe toti cei care intr-adevar i-am vazut sarlatani. Nu reprezinta acestia nici macar 5% din totalul sarmanilor intalniti in intreaga mea existenta. Deci nu-mi explic frica asta gen: „Sa asude banul in palma ta pana vezi cui il dai”. Iarasi nu spun ca aceasta expresie este gresita, ci doar ca se face mult abuz de ea. Nu vom da milostenie niciodata cu toata inima daca vom analiza fiecare cersetor precum scanerul la aeroport.

  Eu chiar nu imi explic cum intalniti atat de multi smecheri care cersesc, de sa ne poticnim in milostenie? Facand o gluma neagra ma intreb: locuiti in orase de smecheri de sunt atatia smecheri cersind? 🙂

  Oricum, chiar si presupunand ca sunt multi profitori de milostenie, tot nu avem dreptul sa-i judecam, caci nu stim motivele pentru care au ajuns asa: poate nu au avut parte de o educatie buna, precum multi dintre noi am avut. Poate provin din familii destramate sau cu parinti depravati. Poate au fost corupti de anturaj…si cati nu cad in aceasta capcana?

  Nu stim ce factori iau adus in aceasta situatie trista si de asta este bine sa nu-i judecam. Sa ne intrebam: daca am fi fost crescuti in aceleasi circumstante ca si ei, oare am fi fost mai buni decat ei?
  Prin asta nu vreau sa se inteleaga ca ar trebui sa-i incurajam in ceea ce fac gresit.

  Reply

 8. Diaconu Rebecca
  iunie 17, 2011 @ 1:53 pm

  @Bogdan, chiar crezi ca nu sunt oameni care cersesc, care si-ar dori sa aiba un acoperis deasupra capului si un loc de munca? Sunt inca atat de multi tineri care au terminat licee, facultati si nu isi gasesc un loc de munca, si tu ai pretentia de la un om al strazii care e posibil nici sa nu fi mers la scoala, sa lucreze? Pentru ca probabil ar face-o, daca l-ar angaja vreo cineva. Daca omul provine dintro familie destramata, si-a trait intreaga copilarie numai in batai si teama si la un moment dat a fost alungat de-acasa sau i-au murit parintii sau a plecat el pt ca nu mai suporta, cam ce ai propune sa faca? Pt scoli, pt a te spala si a-ti cumpara haine ca sa mergi la lucru e nevoie de bani. Se mai intampla nu stiu ce catastrofa, inundatie, printrun sat uitat de lume si lasa pe drumuri familii intregi, unele foarte sarace. Cam ce locuri de munca ai propune sa caute respectivii oameni? Nu ajung sa depinda de restul comunitatii? Unii or fi de condamnat pt ca sustin si niste vicii cu ajutorul banilor pe care ii primesc din mila. Dar altii chiar is vai de ei.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *