Skip to content

3 Comentarii

 1. bianchina
  decembrie 8, 2009 @ 1:37 pm

  🙂
  Cat m-a amuzat paragraful: “Le lustruiam deci cu sârg, dădeam cu cremă şi le frecam cu peria până ce străluceau. Atunci fugeam la tata: „E bine?“. După caz, tata se declara mulţumit sau ne trimitea să mai dăm de două ori cu peria. Spre seară, le aşezam sub fereastră şi pândeam să vedem cum vine Moşul. Venea prin geam? Pe uşă? Ca un făcut, după vreo jumătate de oră adormeam. N-am lămurit niciodată misterul, nici mama nu ştia cum intră Moşul, aşa spunea ea. Venea, asta era principalul.”
  Dar m-a si induiosat si emotionat totodata, pentru ca mi-am adus aminte de copilaria mea. Cred ca ziua de Mos Nicolae este una dintre cele mai placute amintiri pe care le am de copil. Cum spune si autoarea articolului, era o zi plina de mister, magie si emotii. Eu am apucat prima parte a copilariei mele inainte de ’89, si imi aduc aminte cum sarbatorile de sfarsit de an (Mos Nicolae, Craciunul, Anul Nou) aveau ceva magic, sau cel putin asa le percepeam si traiam eu. Cu parere de rau constat, de cativa ani buni, ca a disparut acea magie a sarbatorilor, si asta nu din cauza ca am crescut eu, ci din cauza ca in lumea noastra actuala s-a desacralizat semnificatia acestor sarbatori si totul s-a comercializat. Nu mai zic ca pe vremea lui Ceausescu nu erau asa de multe sarbatori ca in ziua de azi (acum, una-doua gasim un motiv sa sarbatorim ceva) si nici nu exista acest obicei la parinti de a-si coplesi copiii cu fel de fel de cadouri (cu rost sau fara rost, asa cum se intampla acum). Or, tocmai din acest motiv era atat de dorita ziua lui Mos Nicolae si noi, copiii, ne bucuram si apreciam tot ce primeam atunci (jucarii, hainute, dulciuri), pentru ca nu era ceva obisnuit in viata noastra. Noi nu am fost asa rasfatati cum sunt copiii din ziua de azi; imi aduc aminte ca pentru a primi o jucarie, trebuia oarecum sa o merit – ori am fost cuminte, ori am luat o nota buna la scoala etc. Dar, vorba bunica-mii: “heh, maica, s-au schimbat vremurile”. Si o fi bine, ma intreb?!?!

  Reply

 2. Talita Kumi
  decembrie 8, 2009 @ 3:35 pm

  Imi amintesc cu nostalgie cat de emotionante erau diminetile lui Mos Nicolae. Uneori il visam venind. Imi este dor de naivitatea pe care o aveam in suflet atunci cand cu adevarat credeam ca el este cel ne aduce cadouri. Acum cand patimile si rautatea ne stapanesc neputand bucurandu-ne ca altadata de magia sarbatorilor dorim curatenia si inima plina de bunatate a copiilor.

  Reply

 3. fane
  decembrie 9, 2009 @ 3:27 pm

  am o mare rugaminte : spuneti-mi , de unde este imaginea aceea de vis de iarna ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *