Ai ascultat vreodată off-ul unui cerşetor?
Mereu mergeam prin oraş grăbită, încruntată chiar, aruncând fugitiv câteva monede către cerşetorii care îmi ies deseori în cale. Totul se petrecea aproape automat, fără o minimă comunicare.
Însă, într-o zi, mi-a trecut prin minte gândul că poate oamenii respectivi au nevoie şi de altceva – un zâmbet, o vorbă bună! Aşa că am început să îi întreb: „Ce mai faceţi?”, „Sunteţi bine?”, „Aţi mâncat ceva azi?”, „Nu vă este frig/cald aici?”… Este benefic pentru ei faptul că există oameni cărora le pasă. Am constatat astfel că acei oameni amărâţi se bucură la auzul unei simple vorbe din suflet, iar zâmbetul lor sincer e de nepreţuit. Poate părea ciudat pentru unii, însă asta fac – vorbesc cu cerşetorii!
Ascultându-i fără să îi judecăm, poate reuşim să îi ajutăm, câtuşi de puţin. Totodată, putem afla lucruri la care nu ne-am gândit niciodată; sunt şi ei oameni, ca noi. Astfel poate preţuim altfel lucrurile pe care le avem. De multe ori considerăm că merităm totul, tot ce avem sau ce ni se dă, uneori fără efort.
Majoritatea celor care cerşesc au poveşti triste. Faptul că trecătorii nu le spun nimic şi nu le dau nimic poate nu îi supăra, însă sunt oameni care îi amărăsc şi mai mult, vorbindu-le urât, judecând în aparenţă. Iar acest lucru este pe cât se poate de trist.
Îmi spuse într-o zi, un cerşetor mâhnit (care are un copil bolnav), cum avusese parte de un scandal din partea unui om, chiar lângă Biserică. Spunea bietul om că nu se supără dacă cineva nu are să îi dea bani, se mulţumeşte şi îl bucură dacă îi spune măcar o vorbă bună, un „Doamne ajută!”, o mică rugăciune către Domnul. Dar faptul că i s-au spus vorbe urâte l-a tulburat mult. L-am îndemnat să îl ierte pe acel om, să se spovedească. Mi-am reamintit apoi de spusa Fericitului Augustin: „Suferiţi de pe urma unui om rău? Iertaţi-l, ca să nu fie astfel doi oameni răi.” La sfârşitul conversaţiei, mi-a mulţumit că am vorbit cu el. Nu am făcut mare lucru, mai mult l-am ascultat; însă a spus că s-a liniştit, că asta i-a făcut bine. Oamenii au nevoia de a fi ascultaţi; e bine să jertfim şi puţin din timpul nostru. O vorbă de încurajare face mereu bine.
Altă dată, într-o zi călduroasă de vară, am întâlnit o bătrână ce stă uneori şi aşteaptă un bănuţ, nefiind deloc insistentă. M-am gândit să îi dau sticla cu apă pe care o aveam în geantă. M-am mirat cât de mult s-a bucurat pentru acel gest! Mi-a mulţumit, spunând sincer că „Mai mare pomană ca asta nu puteaţi face!”.
O altă bătrânică mi-a zis că cerşeşte pentru că nu îi ajunge pensia şi pentru mâncare, pentru că are de plătit chiria şi celelalte cheltuieli. Îi este greu, mai ales pentru faptul că este bolnavă cu inima.
Însă şi tinerii au nevoie de ajutor! Mulţi dintre ei rămân fără serviciu, fără posibilitatea de a-şi întreţine familiile. Ajung să vină la cerşit, cu tot cu copii. Am intrat în vorbă cu o femeie tânără care stătea jos pe ciment, cu un copil în braţe (iar ca ea mai sunt multe); a început să îmi povestească cum a rămas acum fără casă. Nici ea, nici soţul ei nu mai au nici unde să muncească şi au şase copii. Venise doar după-amiaza la cerşit, ca să nu stea cu băieţelul în soare…
După cum s-a mai spus, nu este necesar să dăruim doar bani, ci şi ceva de mâncare (chiar şi dulciuri pentru copii), de îmbrăcat, jucării, caiete, sau orice altceva – din inimă să fie! Sunt mulţi cerşetori care doar asta cer: alimente, haine – lucruri absolut necesare.
Aşadar, să încercăm mereu să cercetăm aproapele nostru! Dacă avem ocazia să facem o faptă bună, să nu amânăm! Amânând, putem pierde acea oportunitate. De asemenea, nu trebuie doar să aşteptăm ocazii speciale sau sărbători pentru a face un bine, ci să căutăm ocaziile, să le creăm! Un simplu exemplu – în curând va începe şcoala. Sunt copii ai căror părinţi nu au posibilitatea de a cumpăra toate cele necesare… De asemenea, putem să avem la noi, măcar din când în când, pregătită o mică gustare (un măr, un pachet de biscuiţi) pentru a o dărui unui om flămând.
Pe cât de mult posibil, să nu facem milostenie pentru răsplată (deşi plata va veni de la Domnul), ci din iubire. Chiar dacă nu avem dragostea desăvârşită (şi putem să ne rugăm să o dobândim!), măcar din datorie şi tot cred că este mai bine decât deloc, întrucât aproapele primeşte astfel ajutor. Nădăjduiesc că şi voinţa, străduinţa e apreciată de Dumnezeu.
Un părinte mi-a spus să mă gândesc, atunci când întâlnesc un cerşetor, că Hristos îmi cere, prin intermediul aceluia. Şi cum să îl refuzi pe Hristos?! Cum să nu dai, din toată inima, tot ce ai mai bun Celui ce te iubeşte atât de mult, Celui care ţi-a dat tot ceea ce ai?
(Andreea)
Madalina
august 30, 2011 @ 8:29 am
Foarte reusit articolul , m-a trezit un pic din egoismul meu specific si m-a facut sa ma gandesc ca ei nu sunt doar niste cersetori ci frati si surori intru Hristos care trebuie ajutati .Multumesc.Maica Domnului sa te aiba in paza.
catu
august 30, 2011 @ 1:17 pm
Intr-adevar foarte reusit articolul.
Conteaza mai mult o vorba buna ,putina atentie o intrebare adresata din inima decat un banut aruncat fara a contribui cu inima.
Mergeam pe strada si am vazut o batranica si am intrebat-o daca o pot ajuta cu ceva,ma privea in ochi insa nu-mi spunea nimic; mi-am continuat drumul , dupa 20 d metrii m-am uitat inapoi si ea inca se tot uita la mine, m-am simtit .. oarecum bine insa mi-a parut rau ca nu m-am intors la ea poate avea nevoie de ajutor .
Imi pare rau pentru ca unii cersesc furand, sau iti vin tot felul de ispite ” dar poate muncii” , ” poate fii un sarlatan „.
Doamne iarta-ne !
Badea Patricia
august 30, 2011 @ 4:42 pm
Frumos si miscator articol
Am si eu o intrebare: stie cineva unde pot dona niste carti pt copii in bucuresti? am cautat pe internet dar nu am gasit nimic. dar nu vreau sa donez unui magazin sau cartile sa fie vandute la randul lor. vreau sa ajunga direct la oamenii care se pot folosi de ele. (biblioteci sau familii sarace)
Multumesc.
Lilii
august 30, 2011 @ 4:44 pm
De ce nu le donezi la o gradinita/scoala care sa fie sa zicem…la sat?sau chiar la oras dar care sa nu aiba chiar asa multe fonduri pt a-si permite.Sunt sigura ca le-ai face o mare bucurie.
florentina26luca
august 30, 2011 @ 5:40 pm
[quote name=”patricia10″]Frumos si miscator articol
Am si eu o intrebare: stie cineva unde pot dona niste carti pt copii in bucuresti? am cautat pe internet dar nu am gasit nimic. dar nu vreau sa donez unui magazin sau cartile sa fie vandute la randul lor. vreau sa ajunga direct la oamenii care se pot folosi de ele. (biblioteci sau familii sarace)
Multumesc.[/quote]
Le poti dona la orice oficiu al Postei Romane.Uite aici un articol:
http://www.ziarullumina.ro/articole;1675;1;60393;0;Dar-de-carte-pentru-copiii-din-Parohia-Patrimea.html
S-a vorbit despre aceasta campanie si pe Trinitas Tv,deci e cat de poate de reala.Numai bine…
Badea Patricia
august 30, 2011 @ 5:51 pm
multumesc pt sugestii.
@florentina26luca. am auzit de aceasta campanie si cam acum 2 saptamani am fost la un oficiu postal si am intrebat daca primesc carti. Doamna de acolo a zis ca nu stie nimic. dar o sa mai incerc si poate voi reusi.
Doamne ajuta!
Andreea
august 31, 2011 @ 6:42 pm
Patricia, poţi întreba părintele de la biserica unde mergi (sau din altă parte, dacă vrei) – e posibil să cunoască familii sărace din parohie, care ar primi cu bucurie cărţile pe care vrei să le donezi.
Radu Laura
august 31, 2011 @ 7:49 pm
Foarte frumos si folositor articol! Si pe mine m-a pus pe ganduri..multumesc pentru el.
Patricia, iti pot sugera si eu un loc in care sa donezi cartile, daca nu ai gasit inca unul. Asociatia Sfantul Stelian strange carti pentru copiii din cartierele defavorizate ale Bucurestiului in cadrul campaniei Doneaza o carte pentru un copil dezavantajat ! Coloreaza-i visele si copilaria! Detalii legate de aceasta camapnie poti gasi pe blogul special creat de studentele in practica la aceasta asociatie
http://asociatiacopilariainculori.blogspot.com/