Am întâlnit şi oameni ai străzii fericiţi

Pe Nicolae l-am întâlnit în curtea bisericii Stavropoleos din Bucureşti acum un an sau doi, nu îmi mai amintesc foarte bine. Era îmbrăcat sărăcăcios şi hainele îi erau murdare. Din asta mi-am dat seama că locuiește pe stradă. La vremea aceea am vorbit foarte puţin cu el, pentru că eram în timpul Sfintei Liturghii şi o ascultam de afară, biserica fiind neîncăpătoare. Nu mi-a cerut nimic dar avea o atitudine aşa de smerita şi îmi inspira atât de multă mila încât simţeam că parcă striga după ajutor, după ceva de mâncare, după cele trebuincioase trupului.

Duminică, 15 ianuarie 2012, fiind în Bucureşti l-am întâlnit iarăşi tot la biserica Stavropoleos. Am intrat repede în vorbă cu el şi de data aceasta l-am perceput altfel, mai fericit, mai bucuros.

Mi-a spus că stă într-o casă undeva prin zona Unirii. E căsătorit, are 5 copii, 4 fete şi un băiat, şi până nu demult locuiau pe stradă, dar prin bunăvoinţa unei creştine au primit o casă în care să locuiască. Deși nu are geamuri şi nici uşi el se bucura mult că au unde sta. Fac focul şi e cald în casă, iar păturile puse în uşi şi în geamuri îi feresc de curent şi frig.

Îmi povestea cum lumea îl ajuta cu bani, cu câte un sac de cartofi, cu mâncare şi haine, şi el e mulțumit. L-am întrebat ce-ar avea nevoie şi mi-a lăsat impresia că e bine, că nu le lipsesc prea multe.

Ce înseamnă să treci de la nimic la ceva, de pe stradă în casă… ai impresia că ai primit totul. Nicolae era zâmbitor şi la fel de cuviincios ca şi ultima dată.

De când am început această activitate cu asociaţia noastră parcă mi-e oarecum aşa să spun pe site că sunt oameni care au nevoie de casă, pentru că mă gândesc că e aproape imposibil să se găsească cineva să le ofere o casă. Dar din viața lui Nicolae mi-am dat seama că totul e posibil și Dumnezeu e mare și poate oricând da gând bun unor persoane mai înstărite să ajute.

Pentru toți cei care vreți să-l ajutați pe Nicolae, îl puteți găsi duminică de duminică la biserica Stavropoleos din centrul vechi al Bucureștiului, sau ne puteți contacta pe adresa hartasaracilor@ortodoxiatinerilor.ro

(Claudiu)

(Visited 4 times, 1 visits today)