Apel al Episcopiei Maramureșului pentru delimitarea creștinilor de ”Valentine’s Day”

În atenţia credincioşilor, a preoţilor şi a cadrelor didactice!
Prea Cucernice Părinte
Stimată Doamnă / Domnule Profesor

Întrucât se apropie sărbătoarea comercială numită „Valentine’s Day”, Vă îndemnăm să avem o atitudine solidară pentru a descuraja imoralitatea promovată cu acest prilej în mass-media şi în societate. Demersul nostru este susţinut de către principalele biserici creştine din Maramureş.

Dorinţa noastră este de a educa societatea creştină şi de a atenţiona asupra pericolelor pentru viaţa morală tinerilor:

– Aşa cum arată ea astăzi, Valentine’s Day nu este Ziua Îndrăgostiţilor, ci a desfrâului şi a jocului „de-a căsătoria”. Biserica Catolică se dezice de ea. În anul 1998, episcopii catolici din România au dat o declaraţie prin care şi-au exprimat dezacordul. „Din punct de vedere creştin, se spune în declaraţie, este o profanare a memoriei unui martir şi a virtuţii castităţii faptul de a pune dezmăţul sexual public sub patronajul unui preot sfânt… Orice creştin conştient şi responsabil în faţa Lui Dumnezeu ştie şi nu poate tolera ca o Sfântă Taină – ca aceea a Căsătoriei – să fie celebrată batjocoritor în tramvai, în autobuz sau într-o speluncă, sub oficierea ei de către un impostor, în sfidarea ostentativă a unui sacrament instituit de Iisus Hristos, a Preoţiei şi a ofiţerului stării civile. Un creştin onest este convins că orice act sexual în afara căsătoriei este imoral, oricât de răspândit ar fi acest păcat”.

– Sfântul Valentin a devenit o sărbătoare artificială, şi i se da importanţă datorită celor care proclamă iubirea cu orice preţ, chiar şi atunci când ea nu există. Atunci când iubeşti, nu e nevoie de o zi anume din calendar pentru a o arăta. Cel mai frumos cadou pe care şi-l fac doi oameni care se iubesc sunt copiii pe care-i au împreună, indiferent de religia lor, de continentul sau ţara în care locuiesc.

– În forma actuală nu poate fi numită sărbătoare creştinească, deoarece majoritatea celor care o practică încalcă porunca a 7-a din Decalog: Să nu fii desfrânat; mai mult: Însuşi Mântuitorul ne învaţă: „Că oricine se uită la femeie, poftind-o, a şi săvârşit adulter cu ea în inima lui”(Matei 5.28).

Dragostea în ziua de astăzi nu mai este percepută ca fiind un sentiment romantic, gingaş, afectuos, jertfelnic, ci mai ales se rezumă la priviri, vorbe, gesturi seducătoare spre păcat. Cu desăvârşire tuturor acestora li se face o reclamă deosebită în mass media românească. Se pare că este o diversiune pusă la cale pentru a strica moralitatea şi tradiţiile creştine.

Este frumos să fii îndrăgostit. Lumea devine mai bună iar iubirea îţi dă aripi să te înalţi tot mai sus. Dar, de aici şi până la obiceiurile ce însoţesc Ziua Îndrăgostiţilor este distanţa mare.

– Îi îndemnăm pe toţi creştinii să se delimiteze de mijloacele prin care se promovează „Valentine’s Day” în luna februarie: – localuri şi petreceri, emisiuni TV , reviste sau ziare, standurile comerciale specifice, discuţii sau dezbateri şi mai ales să respingem orice mod de „sărbătorire” în viaţa personală, la servici sau în familie.

Considerăm că această „sărbătoare” este o formă de denigrare a valorilor morale româneşti – creştineşti şi un atac la adresa familiei, cu impact devastator în educaţia tinerilor.

– Îi îndemnăm pe preoţi, pe profesori, pe diriginţi şi pe directorii responsabili cu munca educativă în şcoli să promoveze virtutea, curăţia fizică şi morală şi demnitatea tinerilor.

– Sâmbătă, 14 februarie toate bisericile vor fi deschise. Se vor face slujbe şi rugăciuni speciale dimineaţa şi seara – pentru dragoste curată, pentru ocrotirea şi binecuvântarea tinerilor de ispite şi necazuri, pentru tinerele familii în lumina devenirii lor ca familii cu adevărat creştine.

Biserica Ortodoxă din Maramureş şi Satmar propune ziua de 14 februarie şi duminicile din preajma acestei date – ca zile de combatere a desfrâului şi susţinere a „familiei” – instituţie esenţială a societăţii.

În demersul nostru, contăm pe sprijinul opiniei publice, a presei locale, a şcolilor şi mai ales pe atitudinea familiilor creştine.

În acord cu Bisericile: Romano – Catolică, Greco – Catolică şi Reformată din Maramureş şi Satmar,
Sectorul Educaţional al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Satmarului

(Sursa: Active News)


Cu această ocazie ne exprimăm bucuria și solidaritatea cu ierarhii Bisericii noastre, care au dat girul acestui mesaj în care au avut curajul să pună punctul pe ”I”. Cinste lor. Totodată mulțumim și clericilor greco-catolici, romano-catolici și reformați din Maramureș, care au făcut front comun pentru a trezi conștiințele adormite ale creștinilor.

Totuși, așa cum era de așteptat, comunicatul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a fost un excelent prilej pentru mass-media secularizată, de a tabloidiza mesajul și de a-l transforma într-un circ care să aducă rating. Astfel, s-a utilizat arhicunoscuta tehnică a titlurilor bombastice, cu speranța ca știrea să producă resentimente și să devină virală. De pildă, Evenimentul Zilei semnalează fatalist că BISERICA a declarat RĂZBOI iubirii. Sfatul MORBID al unui preot de Valentine’s Day: „Mergeţi la…””consemnând știrea într-o manieră manipulatorie grosolană, ce denotă ori prostie crasă, ori răutate intenționată: ”Biserica Ortodoxă i-a sfătuit pe credincioşi să nu sărbătorească ziua îndrăgostiţilor, deoarece cade de Sâmbăta Morţilor.”

Ziarul electronic Vocea Transilvaniei semnalează ”știrea” într-o notă OTV-istă, cu un titlu-conclizie ”stupefiant” de stupid: ”Stupefiant! Biserica Ortodoxă doreşte să interzică Valentine’s Day! ”Este ziua DESFRÂULUI!”. Cu alte cuvinte, pentru faptul că Episcopia face apel la delimitarea creștinilor de acestă sărbătoare comercială, bombastică și superficială, apelul este tradus ca o dorință de interzicere a respectivei sărbători, ca și cum Biserica Ortodoxă Română ar fi un fel de Inchiziție post-modernă care ar cere legiuitorului intervenție promptă!

Cu aceeași îngustime de minte, platforma virtuală Antena 3, publică știrea că ”Biserica Ortodoxă vrea să interzică Ziua Îndrăgostiţilor. Valentine’s Day declarată „Ziua Desfrâului””, iar știrea este publicată de… un anonim, cu inițialele ”A.B.”. Halal titlu, pentru halal platformă de informare publică, autointitulată triumfalist ”specialiști în știri”… cu specialiști anonimi.

În aceeași notă patologică semnalează și Ziua News.

Pe de altă parte, cotidianul Informația Zilei publică știrea că Patriarhia consideră Valentine’ s day o sărbătoare imorală”, deși autoarea Mihaela Ghiță consemnează în introducerea articolului că acest comunicat este al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului și a fost  ”remis cotidianului nostru de către Protopopiatul Ortodox Satu Mare.” Cu alte cuvinte, respectivul cotidian a atribuit altei entități canonice din sânul BOR, mesajul, pentru a-i da un impact emoțional mai mare. Ce mi-i episcopia, ce mi-i patriarhia? Doar ca și cum redacția respectivului cotidian primește un comunicat de la poliția locală, dar semnalează știrea că ”Poliția Generală a Capitalei ne-a comunicat că…”. Curată ”informație”.

Iată, așa se fac știri în România secolului XXI! Alte cuvinte sunt de prisos. De aceea considerăm că nu-și au rost comentariile, fapt pentru care am suspendat posibilitatea de a comenta la acest articol.

(Dan Tudorache) {jcomments off}

(Visited 2 times, 1 visits today)