Apocalipsa modernă
Pentru un sociolog al religiilor este foarte clar faptul că orice frământare socială, politică, economică sau, pe scurt, o schimbare de paradigmă, aduce cu ea şi o explozie de ideologii periferice în sfera religiosului, mai ales acum, în plină globalizare, când nu mai există „probleme locale, punctuale, ci chestiuni universale, de interes internaţional”. Iar una dintre temele ce revine obsesiv pe diferite canale mediatice este şi „sfârşitul lumii”.
Fără a lua în considerare numeroasele producţii hollywood-iene de acest gen, cu încasări remarcabile în „box-office-uri”, mă refer aici doar la emisiuni de genul „Dezastre” (Discovery Chanel) sau „Biblia secretă” (National Geografic Channel-NGC) şi altele de acelaşi tip, programe încărcate de ideologie (altfel spus, o depăşire a competenţelor) şi motivate doar de aspectul comercial şi mai puţin de abordările cu adevărat obiective, ştiinţifice.
Diferite personalităţi mai mult sau mai puţin avizate prezintă, într-o perspectivă sumbră viitorul incert al omenirii, aflată la limita existenţei, datorită accelerării fenomenului de încălzire globală, cauzat de emisiile de CO2, principalul catalizator al acestui proces considerat ireversibil. Totuşi, am aflat cu surprindere, că tema în cauză, alarmismul climatologic global, a fost voit exagerată, iar cei în drept să se pronunţe, adică, de pildă, „The American Geophysical Union (AGU)”, organizaţie cu peste 35000 de membri „world wide”, afirmă că nu există suficiente date care să concure la ideea că actuala explozie tehnologică ar fi principalul factor al stării de global warming.
Într-un excepţional studiu, „Pe culmile încălzirii globale” (în revista Idei în Dialog, nr. 3/martie 2007), Dragoş Paul Aligică, Senior Fellow la George Mason University, Mercatus Center, numeşte această „hiperbolizată” credinţă într-o iminentă catastrofă planetară drept o psihopatologie socială, o formă de manipulare în masă, fără precedent în istorie, menită să aducă numeroase fonduri organizaţiilor de factură ecologist-extremistă. Şi, culmea, zice autorul, e vorba de exact aceleaşi structuri care, acum un deceniu, cu aceeaşi fervoare anunţau intrarea într-o nouă „eră glaciară” (sic!)… Se pare că acest trend face şi deliciul multora dintre români, deveniţi la unison „experţi de talie mondială”, cu toate că, şi am în vedere strict capitala noastră, mulţi bucureşteni ignoră starea precară a blocurilor marcate cu bulină roşie în care locuiesc, vulnerabile la un seism puternic, mult mai probabil să se întâmple într-o perspectivă apropiată.
Pe lângă alte documentare cel puţin denigratoare la adresa tuturor bisericilor creştine, NGC propune o altă abordare a sfârşitului. Din ciclul Biblia secretă, o veritabilă „renaştere” a şcolii raţionaliste occidentale orientată împotriva oricărei forme de sacru, interpretarea cărţii Apocalipsei, ocupă de departe primul loc în graficele de rating. Este cel puţin uimitoare uşurinţa cu care o carte profetică se supune unei neavizate abordări literaliste, generată strict doar de întrebarea „ce ar fi dacă!”, căreia i se alătură diferite animaţii computerizate ce tratează despre consecinţele ipotetice ale unui impact nimicitor generat de un mega-asteroid sau ravagiile unei super-tornade, de neîncadrat pe scara Fujita, megalo-erupţia unui potenţial vulcan aflat sub Yellowstone etc.
Numeroşi „studenţi în Biblie”, „calculatorişti”, reprezentanţi de seamă ai curentului eclectic New Age, în cel mai deplin spirit milenarist, îşi expun rând pe rând punctele de vedere dintre cele mai absurde, căutând să prevadă, în baza unor versete rupte de contextul cărţii Apocalipsei, în ce fel vom fi anihilaţi. Desigur că nu sunt primii, iar istoria păstrează în memoria sa personaje cel puţin hilare de propovăduitori ai adventului, prea bine cunoscuţi celor care au studiat sectologia. Vorba lui Culianu, agasat de câţiva „Martori de-ai lui Iehova”; ei sunt cei care ştiu, cei care au certitudinea. Pocăieşte-te, sfârşitul e aproape!, zic ei -, ca şi cum ar fi iniţiaţi într-unul dintre cele mai mari secrete ale lumii, aflat la adăpost de ochii noştri, adică de profani.
Nu trebuie să fii un specialist în Patrologie ca să vezi că toţi Sfinţii Părinţi au evitat să speculeze asupra acestui subiect. Începând cu Sfântul Apostol Pavel, toţi creştinii au trăit sub iminenţa Parousiei (gr. prezenţă), într-o continuă aşteptare şi pregătire, ca şi cum Domnul ar veni în orice clipă (Maranatha = Domnul vine!). Ziua Domnului va veni, cu siguranţă, ca un „fur” (2 Petru 3,10), nu printr-o distrugere a Creaţiei, ci printr-o transfigurare a ei, a „suportului” în care Hristos va sosi în slavă, „ca să judece viii şi morţii”. Lumea întreagă este predestinată să devină Biserică, cum mărturiseşte părintele Dumitru Stăniloae. Dumnezeu conduce Creaţia sa prin raţiunile divine sădite în „interiorul” ei spre o îndumnezeire a sa (Apocalipsa 21,1), prin om, care I se face părtaş (2 Petru 1,4). În rest, ar fi mai simplu pentru oricine să cerceteze etimologia noţiunii greceşti apocalipsis, însemnând în sensu-i metafizic descoperire, revelaţie: dezvăluire a unui adevăr divin, sau o manifestare de la Dumnezeu (cf. G. Abbott Smith, A manual greek lexicon of the New Testament).
(preot Manuel RUSU)
Ana
februarie 17, 2012 @ 10:34 am
Doamne ajuta parinte Manuel
La stirile din ultima vreme pana si politicienii au folosind cuvantul apocalipsa. Desigur ca nu aveau nici o legatura cu credinta, ci incercau mai mult sa arate ca nu este inca sfarsitul. Este metoda prin care ei se pot face ascultati de public.
De cativa ani ni se tot vorbeste despre incalzirea globala, insa anul trecut cand au inceput ninsori puternice in mai multe tari din lume, s-a schimbat termenul din incalzirea globala in schimbarea climei.
Imi amintesc cand IPS Bartolomeu spunea ca nu-ti trebuie studii si diplome ca sa vezi ca se topesc ghetarii. O astfel de observatie o fac si taranii care cunosc bine pamantul, care nu ies in tarina pana nu-si fac cruce si se uita la cer. Nadejdea lor a fost mereu la Dumnezeu. Viata moderna de la oras cu toata tehnologia, a inchis gura taranului. E prea simplu, vorbeste incet si repeta aceleasi lucruri.
Floare Popescu
februarie 19, 2012 @ 4:11 pm
O deosebita abordare a unui subiect temut in mintea oamenilor. As vrea sa adaug in acelasi context ANUL 2012, frumoasa carte a scriitorului australian de origine romana Octavian Sarbatoare, Asteptand salvatorul lumiii in India. Profesor de filosofie si studii ale religiilor, cu talentul deosebit al scriitorului ne aduce in fata profetiile despre Apocalipsa. Dar sa ii dam cuvantul scriitorului prin citarea prefatei la volum: „La scrierea acestui volum de integrare a căutărilor referitoare la profeţiile conţinute în religiile majore am găsit de cuviinţă că în contextul Indiei, ca arie spirituală, o interpretare a mesianismului este tocmai potrivită.
Îmi propun o panoramă de ficţiune mesianică a previziunilor „sfârşitului lumii“ marcat de venirea unui Salvator al Lumii. Intenţionez să creez un cadru literar, cuprinzând o viziune de ansamblu a marilor credinţe. Ceea ce este redat reprezintă o versiune a multiplelor încercări de exprimare a lor, un fel anume pe care l-am găsit potrivit cu momentul istoric în care ne găsim.
Am dorit o sinteză a acestor prevestiri pentru a arăta faptul că Dumnezeu nu poate revărsa adevărul doar către o religie anume, numai ea fiind cea „adevărată“, aşa cum în general credincioşii fiecărei religii susţin această întâietate. Dacă pornim de la ideea imparţialităţii divine ajungem la concluzia că mesajul dat fiecărei religii este potrivit cu spiritul religios care o animă.
Cartea cuprinde în descrierile prezentate de protagonişti fictivi, expuse pe parcursul întregii lecturi, o sinteză a tezelor fundamentale mesianice ale marilor religii. Cititorul va regăsi în ea oglindirea diferită, conţinută în credinţele lumii, a tezelor majore despre „timpurile de pe urmă“. Conceptul mesianic, de-a lungul succesiunii diferitelor momente reprezentate în paginile cărţii, evoluează, se maturizează într-o viziune de ansamblu, integratoare.
Octavian Sărbătoare, 2008, Sydney, Australia”
Floare Popescu
februarie 19, 2012 @ 4:11 pm
si de asemenea as dori sa mai citez ”
I: Se scrie din ce în ce mai mult despre anul fatidic 2012. Credeţi în această alarmă?
R: Este posibil să se întâmple, aşa cum am spus, în cazul în care majoritatea, sau o bună parte a oamenilor, cred în evenimentele care ar urma să se petreacă. Din realitatea vieţii ştim că dorinţa către care ne îndreptăm atenţia are sorţi de împlinire a ei dacă este susţinută de puterea minţii. Prin extrapolare, atunci când mai mulţi oameni se concentrează către ceva, acea realitate potenţială poate fi concretizată la nivel de colectivitate. Faptele sunt pur ştiinţifice, nu au nici o mistică speculativă de idei în ele. Pe de altă parte fenomenele catastrofale au existat în trecut şi vor continua să existe şi în viitor. Sunt factori care nu depind de noi şi factori care depind de noi. Eu mă concentrez asupra celor care depind de noi.
OCTAVIAN SĂRBĂTOARE Fragment din interviul O OPERĂ FORMATOARE DE CONŞTIINŢĂ „
Ana
februarie 19, 2012 @ 6:19 pm
@Floare
Octavian Sarbatoare nu are nici o legatura cu credinta Ortodoxa. Omul crede in zei.
Floare, tu esti ortodoxa?
Dan Tudorache
februarie 19, 2012 @ 7:35 pm
Salut Floare!
Despre cat de ”stiintifica” este ideea ca indreptarea atentiei catre ceva, cu puterea mintii, are sorti de izbanda am sa-ti amintesc de un fapt istoric:
Inainte, acum multe sute de ani, oamenii credeau ca pamantul este… plat. Dar uite ca credinta lor despre forma pamantului nu a facut pamantul plat ci pamantul a ramas la fel de rotund pana ce oamenii au realizat intr-un tarziu ca aveau crezurile gresite/ireale.
La fel e si cu fatidicul 2012.