Arta, fereastra frumosului din noi
Va intrebati probabil ce legatura are credinta cu arta. Din cate stim, Crucea este calea prin care ne înălţăm sufletele la cer. Arta insa, este lumina prin care ne putem apropia de Dumnezeu; prin care putem descoperi în noi un sanctuar al frumosului, al cunoasterii si al percepţiei…un sanctuar în care ne rătăcim adesea căutând eternitatea.
Arta este în esenţă cea mai profundă expresie a creativităţii umane. Insa la baza acesteia nu sta decat harul trimis de Dumnezeu. Un har lucrător din care izvoraste raţiunea; un har care întăreşte pe zi ce trece mai mult voinţa launtrica. In cateva cuvinte, un har intens şi nemijlocit.
Tinerii parasesc dorinta de a lupta pentru aceasta chemare artistica salasluita in interiorul fiecaruia. Parasesc frumosul; in locul acestuia lasand sa patrunda in suflet starea de singurătate si inchidere in sine.
O masca a imoralitatii genului rock, a curentului emo si a celorlalte forme anticrestine, desfigureaza chipul inocentei launtrice patandu-l cu falsitate, slăbiciune si nemulțumire sufleteasca… Cercul vicios pe care il aleg tinerii contemporani nu este altceva decat un labirint in care puritatea, surâsul, caldura interioara, sinceritatea, candoarea si simplitatea…se pierd. Prin arta putem regasi cheia originalitatii, putem redobandi vitalitatea si personalitatea fiecaruia.
In imprejurimile vietii am constat ca tinerii sunt foarte usor de ranit. Cu ce le poti vindeca durerea? Nu-i poti obliga sa aleaga binele, dar nici nu-i poti lasa sa alerge spre rau. Insa, un singur cuvant poate insemna cat 1000 de cuvinte la un loc. Un cuvant…spus din inima poate vindeca orice durere. Un cuvant care poate oricand starni plansul, sau poate oricand aduce zambetul inapoi pe chipul unui om. Un cuvant ,,frumos” pentru tineri poate insemna mai mult de atat…
Am pornit de jos, de la un vers poate mult prea sobru, pueril, neintemeiat… ajungand astfel, cu ajutorul Lui, sa cunosc oameni plini de măiestrie si credinta intarita, care sa ma calauzeasca catre o lumina inefabila, vesnica. Amintindu-mi cuvintele Mantuitorului, descopar defapt comoara, darul zamislit in inima fiecarui tanar; un dar nemasurat si negrait trimis de catre El: ,,Voi sunteţi lumina lumii; nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă. Nici nu aprind făclie şi o pun sub obroc, ci în sfeşnic, şi luminează tuturor celor din casă.”
La acestea, desigur ca nici un cuvant nu poate fi adaugat, conturat sau evidentiat aparte. Avem insa posibilitatea de a deveni lumina a lumii, de a ne inalta si inaripa sufletele prin incredintarea faptului ca in tot ceea ce facem, domneste lucrarea Lui. In faptele noastre bune gasim harul si puterea Duhului Sfant: ,,Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri.”
Sa luptam pentru arta… Sa lasam mereu doua ,,ferestre aprinse spre larg” ; o fereastra spre Divinitate, o cale de intoarcere catre un suflet mereu curat si senin… Iar cealalta fereastra deschisa catre un altar de versuri ingeresti, aflat in noi insine. Sa pastram gindurile bune si frumusetea sufletului ce straluceste in fiecare dintre noi. Asa, arta va ramane vesnica in noi iar aripile…nicicand nu se vor frange.
(Georgiana)
„Arta lui Nicolae Grigorescu este asa cum o descrie crezul sau artistic: izvorata din sinceritatea trairii, din mirarea in fata frumusetii naturii si a oamenilor. „Sentimentul coloreaza, nu pensula, marturisea pictorul roman. Poti colora c-o bucatica de carbune, si toate tuburile din lume nu-ti dau albastrul unei flori de inisor daca nu-l ai in suflet”. Considerat primul pictor modern al artei romanesti, Nicolae Grigorescu a eliberat pictura de academismul conventional si rigid, facand trecerea spre o pictura „vie, aerata, insorita”. Dar el ramane inainte de toate pictorul national al romanilor, „marele interpret al romantismului national”, cel care a inchinat neamului sau numeroase poeme in culori, profund atasat de modul de viata si de valorile spirituale ale acestuia.”
Liana
iunie 22, 2010 @ 7:28 pm
Fascinant !
Cu adevarat fascinant e Grigorescu ! Nu stiu alt pictor care in doar cateva linii sau doua-trei pete de culoare sa exprime esentialul ! Multumim pt acest video !
Multumim si pentru articolul foarte bun, si care ne spune multe. Felicitari !
Lilii
august 26, 2011 @ 8:01 pm
Felicitari Georgiana pentru articol !Cu adevarat foarte frumos.
Iar picturile lui Grigorescu sunt calde,relaxante si totusi profunde.
Ah,de mi-ar pica vreun tablou de-a lui Grigorescu la proba orala la admitere la facultate ar fi minunat !
Georgiana Ionela Tofoleanu
august 27, 2011 @ 7:56 am
Mulţumesc şi îţi urez din inimă mult succes Lili ! Cum aş putea sa iau legătura cu tine, am şi eu o întrebare legată de această probă :-S
Doamne ajută !
Lilii
august 27, 2011 @ 9:52 am
Pai,nu esti tu fata care are doua bloguri?Unul cu poezii si altul simplu si adresa e ceva cu puiutmic sau..ceva in genu’?:D:-sDaca tu esti,atunci iti las adresa mea de mail pe un blog si vorbim prin mail.:)
Georgiana Ionela Tofoleanu
august 27, 2011 @ 9:53 am
Nu, nu e al meu. Blogul meu este : voisuntetiluminalumii.blogspot.com
Lilii
august 27, 2011 @ 9:59 am
Ok,atunci voi intra pe el si iti voi lasa id-ul meu.:)
Lilii
august 27, 2011 @ 10:05 am
Nu stiu de ce nu ma lasa sa-ti scriu comentariu.:| Lasa-mi tu te rog, adresa ta pe blogul meu: http://colorfullady.wordpress.com
Georgiana Ionela Tofoleanu
august 27, 2011 @ 10:07 am
Ok, l-am trimis.