Skip to content

6 Comentarii

 1. omp
  iulie 21, 2010 @ 10:22 am

  anunt umanitar…
  As propune urmatorul „transplant” spiritual:
  donez – cu generozitate – pustiei, toate cele 7 pacate capitale, proaspete, in schimbul unor virtuti „criogenizate”, oricat de vechi…

  scuze de paralelism… 😀

  Reply

 2. omp
  iulie 21, 2010 @ 11:01 am

  acum serios vorbind, mi-e tare mila de cei care tot asteapta un transplant de rinichi, fiind inscrisi pe liste interminabile…

  Reply

 3. Guest
  iulie 22, 2010 @ 9:24 pm

  miha
  Personal, daca nu as mai trai mult timp,insa organele ar putea fi donate as fi de acord.Daca donez un organ salvez o viata si chair daca acea persoana mai traieste o luna sau un an poate sa gaseasca Iubirea,pe Dumnezeu

  Reply

 4. ionpopa
  martie 19, 2011 @ 11:45 pm

  atentie
  Va rog sa va ganditi ca organele se preleveaza numai de la oameni vii, iar deces este doar cand inima si plamanii inceteaza sa mai functioneze. Mai nou, definitia decesului este= incetarea activitatii cerebrale, un tertip prin care sa se poata declara decesul unui om si sa i se poata lua organele. Atentie la faptul ca se doreste aprobarea legii prin care se da acordul prezumat, in legatura cu posibilitatea prelevarii organelor unui "-)ecedat" fara sa se mai ceara acordul familiei.Statul devine proprietarul trupurilor noastre dupa aceasta lege, vi se pare corect?

  Reply

 5. ionpopa
  martie 19, 2011 @ 11:52 pm

  DE CITIT
  NU FAC RECLAMA, DAR VA ROG SA CITITI PT. MAI MULTE INFORMATII REVISTA FAMILIA ORTODOXA.
  DEJA IN ALTE TARI ( SUA), LA UN PACIENT VIN DOUA SALVARI, UNA SA-L DUCA LA SPITAL, DACA MAI ARE ZILE DE TRAIT, IAR ALTA PT. PRELEVAREA ORGANELOR, DACA NU MAI ARE SANSE.

  Reply

 6. ionpopa
  martie 19, 2011 @ 11:57 pm

  COMUNICAT DE PRESA – Protest fata de introducerea "acordului prezumat" la donarea de organe

  Un grup de peste 20 de ONG-uri solicita comisiilor de specialitate ale Camerei Deputatilor sa respinga introducerea "acordului prezumat" la transplantul de organe, pe motiv ca acesta incalca libertatile civile si religioase si poate duce la grave abuzuri, inclusiv la crima. In caz ca acordul prezumat va fi legiferat, semnatarii anunta ca vor contesta constitutionalitatea legii.


  Douazeci si doua de organizatii non-guvernamentale, printre care Federatia Organizatiilor Ortodoxe Provita din Romania, Alianta Familiilor din Romania, Asociatia Provita Media si altele, au remis Comisiilor Juridica si de Sanatate ale Camerei Deputatilor scrisori deschise prin care isi manifesta opozitia fata de un proiect de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma in sanatate. Modificarea ar urma sa introduca notiunea de "acord prezumat" la donarea organelor.

  "Acordul prezumat" presupune ca persoana care nu si-a exprimat in timpul vietii refuzul de a-si dona organele, este de acord, in mod implicit, cu donarea.

  Semnatarii, in calitate de promotori ai valorilor vietii si ale familiei, considera ca, prin legiferarea acestui "acord", departe de a se rezolva criza legata de cererea tot mai mare de organe pentru transplant, s-ar incalca grav convingerile religioase si etico-morale ale persoanei si s-ar favoriza abuzurile, mergand pana la asasinarea unor persoane cu deficiente in scopul recoltarii de organe.

  Astfel,

  – Juridic, acordul prezumat contravine spiritului si literei Constitutiei României, conform careia persoana are dreptul sa dispuna de ea insasi, iar dreptul la integritate fizica si la libertatea credintelor religioase si a constiintei este garantat. De asemenea, acordul prezumat vine in contradictie cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Prima Declaratie de la Helsinki si Codul de la Nuremberg. Este total impotriva demnitatii umane sa consideri organele unei fiinte umane ca proprietate a statului, fara consimtamantul persoanei decedate. Nevoia pentru organe este irelevanta in fata acestui principiu moral.

  – Este complet gresit sa presupui ca tacerea este echivalenta cu acceptarea. Pot exista situatii in care, fara voia sa, persoana sa nu reuseasca sa isi exprime obiectia de a nu dona (cazul minorilor sau adulţilor lipsiţi de capacitatea de exerciţiu). Prin urmare, neexprimarea obiectiei nu echivaleaza in general cu consimtamantul, iar acordul prezumat constituie o violare a vointei persoanei.

  – Acordul prezumat face ca o omucidere in scopul prelevarii de organe sa fie imposibil de dovedit de catre medicul legist, deoarece un corp fara organe nu mai poate fi in atentia politiei.

  – Acordul prezumat este o poarta deschisa utilitarismului, teorie deosebit de periculoasa care clasifica persoanele in functie de utilitatea sociala. Legiferarea sa ar duce efectiv la legalizarea eutanasierii oamenilor in incapacitate mintala. Acest tip de legislatie utilitarista deschide calea altor interventii non-terapeutice pe cei care nu si-au dat consimtamantul (ca indepartarea de tesuturi si organe, avort si sterilizare), practici cu nimic mai prejos decat abuzurile eugeniste naziste.

  Semnatarii atrag atentia in scrisorile adresate Camerei Deputatilor si ca notiunea de "moarte cerebrala" este un subiect controversat si cer modificarea Legii nr. 95/2006 in privinta definirii "mortii". Asa cum este formulat amendamentul la lege, organele pot fi prelevate de la o persoana care nu a murit inca.

  In incheierea scrisorii se mai precizeaza ca, in cazul legiferarii acordului prezumat, va fi contestata constitutionalitatea legii.

  Cele 22 de organizatii ale societatii civice reamintesc si faptul ca Romania este singura tara din UE care nu are o comisie nationala de bioetica.

  Atasat prezentului comunicat puteti gasi cele doua scrisori deschise in format .pdf. Alternativ ele pot fi consultate la adresele:
  http://www.provitabucuresti.ro/docs/acord.prezumat.scrisoareCD.pdf si
  http://www.provitabucuresti.ro/docs/acord.prezumat.FOPV.pdf

  Pentru detalii suplimentare, va rugam contactati:
  Prof. dr. Sebastian Moldovan (Federatia Organizatiilor Ortodoxe Provita din Romania), 0720 053 195
  Larisa Iftime (Asociatia Provita Media), 0726 679 46
  Emil Ember (Alianta Familiilor din Romania), 0744 881 805

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *