Atitudinea creștinului în lume – încuviințăm fărădelegea prin nepăsare sau frică?
Cred că fiecare din noi ne revoltăm atunci când vedem că se întâmplă o nedreptate în jurul nostru. Fie că vedem un animal maltratat, un copil abandonat sau o femeie abuzată, ne aprindem de mânie și ne dorim imperios dreptatea. Ne dorim ca cel care a făcut nedreptatea să fie pedepsit pe măsura nedreptății sale. Lucrul acesta este reflexul normal al firii întrucât omul neviciat din fire respinge răutatea evidentă.
Cu ceva timp în urmă, o cititoare de-a noastră ne-a rugat să scriem un articol de atitudine, prin care să venim cumva în ajutorul „Cailor bătuți de la Pădurea Letea„. Ne întrebăm cu toții oripilați cum de s-a ajuns ca acei cai să fie atât de chinuiți, fără ca făptuitorii să fie trași la răspundere din timp? Cum s-a ajuns să se întâmple asemenea acte de barbarie în secolul XXI? Ei bine, există răspunsuri pentru această problemă, răspunsuri care arată cu degetul și spre noi, nu numai spre cei care comit astfel de nedreptăți strigătoare la cer. Să facem un pic de lumină:
În urmă cu ceva timp mi-a căzut pe mâini o carte care se numește „Ghidul nesimțitului„. Cartea este un medicament necruţător de tratare a nesimțirii, scrisă sub formă de pamflet pentru a pica mai ușor la stomacul orgolios al celui vizat. Punându-mă pe citit, am realizat ca această carte tratează cu excelență problema nesimțirii de orice fel şi am zis în sinea mea că dacă fiecare nesimțit ar citi această carte, atunci nu ar mai exista niciun bădăran în lumea aceasta, niciun bătăuș, hoț sau alt fel de golan, iar cuvântul „cocalar” nu ar spune nimic nimanui.
Însă din păcate cei care suferă de nesimțire cronică nu citesc astfel de cărți, aşa cum nu vor citi nici articole care te învață să-ți pese de tot ceea ce te înconjoară. Nesimțirea este o boală sufletească paralizantă, întrucât a fi nesimțit presupune a fi nesimțit înclusiv față de propria ta boală. Deci nesimțitului nu-i pasă de nesimțirea lui și de aceea nici nu caută să se trateze. Și de aceea el comite nedreptăți fără să-i pese câtuși de puțin. Și tot de aceea articolul de față se adresează oamenilor care au sensibilitate, afinitate și empatie față de ceea ce îi înconjoară, oameni pot și sunt datori să acționeze prompt împotriva nedreptății nesimțitului.
Am să vă povestesc o întâmplare din care avem cu toţii ceva de învăţat. Într-o zi, soția mi-a povestit cum dimineața, în timp ce aștepta în staţie un maxi-taxi pentru a ajunge la servici, avea să asiste la o scenă care să arate cât de mult bine face puterea atitudinii.
Așadar, la câtiva pași dinstanță de staţie, doi aurolaci s-au luat la bătaie, dintre care cel mai puternic a început să-l maltrateze serios pe cel mai slab. În stație mai erau două femei alături de soția mea, una tânără și una mai în vârsta, dar și doi bărbați. Femeia cea tânără, văzând că bărbații care așteptau în stație nu iau vreo atitudine faţă de nedreptatea de sub nasul lor, a scos telefonul mobil și a început să strige către aurolaci că va suna la poliție dacă nu încetează imediat bătaia. Atunci, la auzul acelor cuvinte amenințătoare, aurolacul cel agresiv l-a lăsat pe cel slab în pace și fiecare și-a văzut de drum.
Văzând că altercația a luat sfârșit, doamnele au început să discute între ele despre faptul că bărbații de lângă ele nu au avut nicio atitudine. Și pe bună dreptate erau acuzați bărbații pentru nepăsare, întrucat ceea ce ar fi trebuit să facă acei bărbați a făcut o femeie firavă dar inimoasă. Pe bună dreptate, acea femeie a fost demnă de toată lauda, dând dovadă de bărbăție, adică de curaj, în timp ce bărbații au dat dovadă de nepăsare și lașitate. Datorită curajului de care a dat dovadă, femeia aceea a oprit un abuz și a scutit pe cel mai slab de a mai suferi. Iată ce faptă de omenie: să iei apărarea celor slabi, celor neapărați și neputincioși.
Însă din păcate scenele nedreptății se repetă sub diverse alte forme aproape zilnic, oriunde în țara și lumea aceasta. Și ne întrebăm de ce se întâmplă așa de multe astfel de nedreptăți? Desigur că din pricina celor fără de Dumnezeu vom spune. Da, dar răspunsul nu este complet pentru că nedreptatea îzbucnește și mai ales prisosește atunci când noi o încuviințăm tacit, atunci când noi stăm cu mâinile în sân și așteptăm să strige pietrele în locul nostru.
Așadar, când noi nu facem (mai) nimic pentru colegul de școală bătut, când noi nu luăm apărarea bătrânilor umiliți pe stradă, atunci când închidem ochii dacă vedem că cineva zace lat pe asfalt în mijlocul zilei, ce pretenții mai avem ca să nu se întâmple abuzuri cu animalele sau cu natura înconjurătoare? Dacă noi nu reacționăm împotriva nedreptății comise aproapelui nostru, celelalte abuzuri cum să nu se întâmple cu mult mai ușor?
Deși sunt convins că mare parte din voi vă considerați firavi, rușinoși sau emotivi, atunci când vine vorba să înfruntăm nedreptatea, aș vrea să vă încredințez că a crede în Dumnezeu înseamnă și a fi curajos. De aceea, în orice împrejuare am fi, să ne gândim că avem puterea de a fi curajoși prin credință! Dacă nu precum Hristos, sau precum apostolii și mucenicii măcar precum această bătrânică de 70 de ani:
https://www.youtube.com/watch?v=q7oo2qIpTyY
Fără cuvinte. Atât îmi vine să mai întreb: dacă spiritul civic este o condiție a oricărui cetățea, oare cu cât mai mult noi creștinii nu se cade să avem inițiativă și curaj, pentru a preîntâmpina nedreptatea din jurul nostru?
În final, aș vrea să îl las pe Fericitul Mărturisitor Nicolae Steinhardt să ne insufle curajul de care trebuie să dăm dovadă în calitate de creștini atunci când fărădelegea se desfășoară înaintea noastră:
„Mii de draci mă furnică văzând cum este confundat creștinismul cu prostia, cu un fel de cucernicie tâmpă și lașă. O bondieuserie (e expresia lui tante Alice), ca și cum menirea creștinismului n-ar fi decât să lase lumea batjocorită de forțele răului, iar el să înlesnească fărădelegile dat fiind că e prin definiție osândit la cecitate și paraplegie. […]
Creștinismul neajutorat și neputincios este o concepție eretică deoarece nesocotește îndemnul Domnului (Matei 10, 16: “fiți dar înțelepți ca șerpii și nevinovați ca porumbeii”) și trece peste textele Sfântului Pavel (Efes. 5, 17: “Drept aceea, nu fiți fără de minte”, II Tim. 4, 5:“tu fii treaz în toate…”, Tit. 1, 8: “să fie treaz la minte” și mai îndeosebi I Cor. 14, 20: “Fraților nu fiți copii la minte; ci la răutate fiți copii, iar la minte fiți oameni mari”). Dar nu tâmpiți. Nicăieri și niciodată nu ne-a cerut Hristos să fim proști” (Pr. Nicolae Steinhardt)
(Dan)
Cristina
iunie 14, 2011 @ 4:59 pm
Intr-adevar curajoasa batranica dar cred ca energia aceea ar fi trebuit pusa in cauze mai bune. Nu sprijin furtul insa stiu cat furt si cata necinste este in spatele afacerilor cu aur si cum pentru un ceas de aur se distruge un munte facut de Dumnezeu si lasat acolo spre bucuria noastra, a inaintasilor nostri, precum si a urmasilor nostri. Si dupa ce acesti afaceristi faa scrupule ne fura muntii, ne otravesc apele, ne distrug comunitati vechi de milenii, sa mai sarim si in ajutorul lor cand se intampla sa ii mai fure si pe ei niste cotcari marunti? Nu stiu daca stiti, comertul cu diamante s-a facut pe spinarea unor sclavi platiti mizerabil in Africa si abia cand a ‘transpirat’ ceva si opinia publica s-a aratat revoltata, au decis comerciantii de diamante sa mentioneze de unde isi obtin diamantele. ceea ce voiam sa spun e ca gestul femeii tinere de a-i lua apararea baiatului mai mic este de tot respectul, dar daca as fi trecut pe strada cu pricina in timpul jafului, cred ca mi-as fi vazut de drum. Cei care au nevoie de ajutorul nostru nu sunt comerciantii de aur si diamante. Sa nu confundam aurolacii cu miliardarii: ). poate ca batranica a si fost recompensata frumos pentru fapta ei de catre patroni, pe cand femeia din statia de maxitaxi a fost recompensata doar de unul Dumnezeu.
Administrator
iunie 14, 2011 @ 6:16 pm
CriCri, pe articolul [url]https://www.ortodoxiatinerilor.ro/tinerii-in-societate/ispite-feminine/17994-decolteuri-si-haine-mulate.html[/url] ai dat dovada de atata eleganta si dreapta socoteala in discutii incat acum ne miram ca te-ai poticnit in prejudecati despre motivatiile de a lua atitudine in caz de nedreptate.
Tu ai spus ca acea energie a batranicii trebuia pusa in cauza mai bune, noi insa spunem ca era necesar ca cineva sa actioneze si ca bine a facut, si mai ales ca aceeasi energie si motivatie poate fi folosita si pentru cauza mai mari. Stii tu vorba „Cine este credincios in cele mici, este credincios si in cele mari”. Parafrazand, obtinem „cine este curajos in cele mici atunci este curajos si in cele mari”. Numai ca batranica nu a fost curajoasa in cele mici ci chiar in cele mari (nu ca nu ar fi si mai mari de atat).
Apoi exemplu cu afacerea cu aur, cu poluarea si cu sclavii nu are legatura cu luarea de atitudine in cazul jafului. Pe acelasi principiu putem sta cu mana in san si cand este jefuita o banca in amiaza mare (si aici nu vreau sa induc ideea de a o face pe eroul fara dreapta socoteala, ci de actiona cat mai eficient dupa posibilitati si fara sa ne punem viata (sau viata altora) in pericol mai mult decat este nevoie).
Tot la fel, putem sa ne auto-motivam pasivitatea si in cazul unei brutarii. Presupunem frumos ca este posibil ca patronul face evaziune fiscala si atunci Dumnezeu il „pedepseste” pe patron prin hotii care jefuiesc brutaria.
Deci nu este corect sa facem astfel de banuieli.
Revenind la batranica, nici nu are importanta daca ea a fost rasplatita sau nu. Doar nu a luat atitudine pentru a fi rasplatita.
De vom citi motivatiile batranicii, vom vedea ca este cu atat mai de laudata atitudinea ei:
„La început, [b]am crezut că unul dintre hoţi este atacat de ceilalţi[/b].[b] Nu era să stau să mă uit cum cineva e ciomăgit[/b]. Eram şi foarte şocată să văd că nimeni nu intervine. Când m-am apropiat de răufăcători mi-am dat seama că e o spargere. Asta m-a enervat şi mai tare, să văd cum acţionează nestingheriţi la lumina zilei. În plus, unul dintre motociclişti [b]era să dea peste o femeie care îşi plimba copilaşul în cărucior[/b]. Nu sunt o eroină; poate a fost o tâmpenie din partea mea să mă bag”
Cred ca nu mai are rost sa dam explicatii despre cat de laudabila a fost atitudinea batranicii, si ce exemplu demn de urmat este pentru noi, daca nu pentru lucruri atat de mari…macar pentru cele mici pe care le intalnim la tot pasul.
Cristina
iunie 14, 2011 @ 10:45 pm
Consider ca o nedreptate mult mai mare se face celor de la Rosia Montana sau copiilor care sunt folositi in extragerile de aur/diamante din Africa. Va rog urmariti documentare despre cat din lingourile de aur extras in Africa ajung la populatia tarii si cat intra in buzunarele domnilor bijutieri din Elvetia, austria samd. dati google dirty diamond business, dirty gold, etc. Pe mine urmarirea acestor documentare impreuna si cu cele intamplate la Rosia Montana m-a facut sa nu mai port aur sau bijuterii, in afara de o cruciulita. Daca cineva chiar vrea sa actioneze in fata nedreptatii ar trebui in primul rand sa citeasca si sa se informeze despre industria aceasta atat de murdara de extragere a aurului si a diamantelor de catre companii multinationale. Si cu aceste companii si cu propriul guvern trebuie luptat, nu cu niste cotcari. Femeia dadea in ei ca o ‘nebuna’, putea sa ii nenoroceasca pe viata, daca erau cei patru chiar asa de rai, ar fi dat in ea, le-ar fi fost usor, dar nu au facut-o!
Jaf este afacerea incheiata de Statul Roman cu RMGC, jaf este imprumutul luat de guvern de la FMI, imprumut care a ajuns la banci, nu la populatie. Cand se inchid atatea spitale in Romania, poporul roman e jefuit de dreptul la o ingrijire medicala. Toti pensionarii si-au platit taxele atatia ani, pentru ca acum sa nu aiba unde primi un ajutor medical? Steinhardt a spus sa fim curajosi si destepti, sa avem discernamant, nu sa vina cineva sa iti fure casa si tu sa ii mai dai si dreptate. In Romania bancile au promovat imprumuturi pentru consum catre populatie si apoi, cand a venit riscul de a nu-si primi banii, nu si l-au asumat, ci l-au pus in carca poporului roman, si nici macar in a poporului care a facut imprumuturi ci a urmasilor urmasilor nostri. Asa ca eu daca as vedea o banca privata jefuita nu as lua nici cea mai mica atitudine, sa ma iertati.
Lilii
iunie 14, 2011 @ 6:41 pm
Cred ca o persoana are nevoie de mult curaj in zilele noastre sa intervina intr-o situatie de genul.
Mai nou iti este si frica sa atentionezi pe X care tocmai l-ai vazut ca a aruncat o coaja de banana pe jos la 10 pasi de cosul de gunoi…pt ca risti ori sa iti vorbeasca cu un anumit limbaj, ori sa faca pe nepasatorul cu replici de genul : „si ce?sa adune altii daca ii deranjeaza asa tare”
Eu sunt de parere ca nu doar x si cu y sunt responsabili pt faptul ca Romania este in starea in care se afla acum…ci noi toti(oamenii obisnuiti) tu(ma refer la „tu” la modul general) daca arunci un servetel pe jos si nu la cos…atunci esti de vina pt ca ceilalti vad ce ai facut si urmeaza modelul..si tot asa…
suntem de vina pt ca am ales gresit si mai multe lucruri dar cea mai mare greseala a noastra este ca nu luam atitudine in situatii similare cu cea prezentata in articol(ma refer la cea cu baietii aia doi)…nu incercam sa schimbam ceva in bine…asta e marea problema care din pacate isi are „originile” in nepasare.
Cristina
iunie 15, 2011 @ 3:12 am
De ce n-as sari pentru nicio banca privata: UBS, printre cele mai importante investitoare in ‘mountain top removal’ (care inseamna extragerea minereurilor prin distrugerea muntilor), a renuntat la profitul gras ce ii venea din aceste afaceri doar din cauza protestului si petitiei semnate de niste oameni care iau atitudine in fata nedreptatii(si ar trebui dati exemplu:).
http://planetsave.com/2010/10/07/to-swiss-banking-giant-ubs-get-out-of-mountaintop-removal-coal-mining/
la fel PNC Bank in USA , cel mai mare investitor american in aceste afaceri, a renuntat abia in dec 2010, la protestul oamenilor.
cat despre afaceri din aur, nu degeaba a aparut un astfel de website:
http://www.nodirtygold.org/solid_waste.cfm
Si eu sa ii plang pe bijutieri cand acestia au distrus comunitati, munti lasati de Dumnezeu, sanatatea oamenilor saraci etc?
Este ceva de admirat in atitudinea promta a pensionarei care a intervenit, ce ii reprosez eu e ca nu a semnat petitia impotriva afacerilor cu dirty gold. Cred ca daca o facea si citea mai multe, isi vedea linistita de treburi in ziua cu pricina, pt ca cianura nu place nimanui. Poate ca ar trebui sa ia si tinerii crestin ortodocsi de pe acest sit o atitudine fata de Rosia Montana? Uitati ce au facut studentii romani din strainatate(acesta e spiritul articolului la care fac comentarii, sa luam atitudine in fata nedreptatii, nu?):
http://studentsforrosiamontana.wordpress.com/
Administrator
iunie 15, 2011 @ 9:10 am
CriCri imi pare rau sa spun ca din ceea ce ne spui trag concluzia ca nu ai inteles esenta articolului, asa ca incercam sa aducem lamuriri suplimentare.
Noi nu am indemnat la atitudini lipsite de discernamant adica despre luat gloante in piept de dragul bancilor sau a magazinelor de bijuterii ci despre atitudinea fata de nedreptatile comise aproapelui si animalelor si mediului inconjurator (natura). Nu are vreo legatura exemplul dat de tine cu saritul pentru o banca privata si ceea ce am discutat in articol.
Nu intelegem de ce nici dupa ce am citat motivatiile batranicii de a actiona impotriva faradelegii (motivatii care erau de ordin spiritual nu de ordin material) nu ai luat in consideratie acele [b]motivatii[/b]. Mai mult decat atat, ai aruncat iarasi cu reprosuri fara temei asupra acestei doamne demna de toata lauda:[i] „Este ceva de admirat in atitudinea promta a pensionarei care a intervenit, ce ii reprosez eu e ca nu a semnat petitia impotriva afacerilor cu dirty gold.”[/i] Eu cred ca nu ar trebui sa reprosam nimic unei doame care a dat exemplu de un curaj de care nici multi dintre barbati nu sunt in stare, curaj motivat de ceva foarte nobil.
Personal nu inteleg ce legatura este intre „dirty gold” si motivatiile batranicii de a lua atitudine. A deplans cineva magazinul de bijuterii? Desigur ca nu. Nici nu trebuie deplans si nici incriminat. Problema era alta.
Chiar nu inteleg de ce deviezi de la esenta articolului cu lucruri de natura economica si politica cand noi nu actionam cand vine vorba de oamenii si animalele din jur. Acele lucruri insiruite de tine sunt probleme adevarate si grele, insa noi vorbim despre nedreptatile de sub nasul nostru la care putem lua atitudine, dar nu luam din nepasare sau frica. Marile nedreptati de care spui tu se intampla tocmai in virtutea faptului ca nu ne pasa, sau ne este frica sa actionam in perimetrul nostru mic.
Deci, sa rezolvam intai nedreptatile din ograzile noastre si de langa ograzile noastre si apoi trecem si la cele mari. Oricum, ideea este ca nu sunt de neglijat nici cele mici, nici cele mari.
Lilii
iunie 15, 2011 @ 1:15 pm
Am inteles esenta articolului,adica sa nu treci indiferent si nepasator pe langa chestile urate ce se intampla in jurul tau ci sa iei atitudine !
Dar pe de alta parte am inteles si ce-a spus CriCri,o chestie pe cat de profunda pe atat de adevarata.
„Jaf este afacerea incheiata de Statul Roman cu RMGC, jaf este imprumutul luat de guvern de la FMI, imprumut care a ajuns la banci, nu la populatie. Cand se inchid atatea spitale in Romania, poporul roman e jefuit de dreptul la o ingrijire medicala. Toti pensionarii si-au platit taxele atatia ani, pentru ca acum sa nu aiba unde primi un ajutor medical?” Se pare ca mai exista si persoane care vad adevarul pur exact asa cum este el,chiar daca e dureros ! Dar bineinteles ca e mai usor sa spunem „apai nu e asa grav”…
Ceea ce a spus CriCri despre extragerea aurului este f adevarat, dar stim f bine ca nu prea putem face nimic…pentru ca atata timp cat banul(aur,bijuterii de aur,etc) este cel mai important lucru pentru anumiti oameni…asta este…e greu sa acceptam ca traim intr-o lume condusa de bani si care face orice pt bani si putere…de ce USA nu ajuta Africa?de ce accepta asa simplu sa vada cum copii nevinovati mor de foame,de sete,de boli ?SIMPLU ! Pentru ca lor le convine ca Africa sa fie la acest nivel de subdezvoltare si sa o exeploateze ! asta e doar un exemplu…si lista continua..chiar si chestii mici..precum ideea de Mos Craciun…USA a facut o adevarata industrie din asta…pt ce?pt bani…asta-i lumea in care traim.
Badea Patricia
septembrie 17, 2011 @ 11:47 am
http://www.rosiamontana.net/ Semnati petitia!
Mitropolitul Bartolomeu Anania: pentru salvarea Rosiei Montane, a Transilvaniei si a zonelor invecinate de la un dezastru ecologic sigur. Rosia Montana trebuie sa ramana a romanilor. Este un foarte pretios patrimoniu istoric, cultural si economic. Opriti procesul “criminal asupra Muntilor Apuseni”!
Cristina
septembrie 19, 2011 @ 12:48 am
Acesti oameni au nevoie de noi! Dansii stau drepti in fata imperiilor financiare si guvernantilor corupti, si au nevoie de ajutorul lui Dumnezeu si al nostru.
Sa facem macar atat putin cat putem, sa ne rugam ca sa ii ajute Dumnezeu si sa semnam petitia impotriva exploatarii RMGC:
http://www.kamikazeonline.ro/2011/09/eugen-david-eu-nu-plec-din-rosia-montana-decit-impuscat-mortal/
Maria Vicol
septembrie 19, 2011 @ 7:27 am
Sf Ioan Gura de Aur:”cine nu se manie cu pricina,dupa lege greseste,pt ca rabdarea nesocotita,seamana greseli,hraneste nepasarea si indeamna la rau,nu numai pe cei rai dar si pe cei buni.”
e dureros ce se intampla cu fratii nostri romani de la Rosia Montana,vor sa ne distruga pe toate caile posibile ,daca a semna petitia ii ajuta atunci sa o semnam si sa ne rugam Domnului care pe toate le vede sa ii ajute…si sa-i ierte si pe cei ratacitii si prinsi in goana dupa averi,fara sa tina cont ca vor calca pe vietile noastre.
Doamne ajuta-ne,milostiveste-te de noi,da-ne putere sa le induram pe toate!
Ana
februarie 15, 2012 @ 1:08 am
Cum de nu am vazut articolul acesta pana acum? [b]Ma uitam la acel videoclip cu batranica si dintr-o data mi-au venit in gand batranii nostri bravi, conducatorii bravi ai acestei tari[/b]…dinainte de a ne naste noi desigur.
Mama mea are o varsta inaintata si mi-a spus ca se mai intampla ca vreun hot sa fure geanta vreunei femeie. Mi-a spus ca mare lucru nu mai poate sa faca, insa cand a fost cazul a intins piciorul si a spus Doamne ajuta. Desigur ca hotul a fost prins. Si nu este singurul caz.
Cum atunci este posibil ca in tara noastra sa se intample jafuri la nivel inalt, cand noi avem astfel de batranei? In gand am proiectul Rosia Montana. Am auzit prima data despre acest proiect de la IPS Bartolomeu, care a spus ca atat cat v-a trai v-a lupta impotriva exploatarii in acea zona, v-a proteja Rosia Montana. Astazi cu durere observ ca lucrurile continua, zapada ne da problemele, conducatorii nostri lalaie, acusi vin si inundatiile si…noi ce facem?
[b]Batranica aceea de sus avea o geanta, insa cred ca si fara geanta s-ar fi dus la acei hoti. Cred ca i-ar fi urecheat sau i-ar fi palmuit. Noi suntem in stare de asa ceva? Ce s-a diminuat in noi incat ne-a pierit curajul?[/b]
Ana
februarie 15, 2012 @ 1:20 am
Am vazut un documentar despre frumusetea si pericolul de la Rosia Montana. Un documentar pe care ar trebui sa-l vada cati mai multi, in special ca este si in engleza:
[url]http://www.dailymotion.com/video/xnb36f_death-gold-and-cyanide-for-rosia-montana-romania-hd_news[/url]
La minutul 3 o batranica spune simplu si fara nici o teama cateva lucruri esentiale si printre altele legat de australian: [b]sa se duca in tara lui[/b]. Si la sfarsit. [b]asta-i minte de om?[/b]
In traducerea in engleza insa scrie: [b]he has no brain[/b]. Cam asa si este, daca singurul lucru in viata ta este doar castigul de bani, fara sa tii cont de vieti omenesti, de animale, de pamant, de nimic:(
[u]Batranica de-a noastra! [/u]
Ana
februarie 15, 2012 @ 1:29 am
Abia acum vad ce-a fost la Baia Mare. Totusi cred ca la apa avem o poluare pe tara de la accidentul din Baia Mare
[url]http://www.youtube.com/watch?v=kJo32yqJi78&feature=player_embedded#![/url]