Skip to content

9 Comentarii

  1. Sebastian
    august 5, 2011 @ 6:17 pm

    „În afara Bisericii, această Arcă a lui Noe, nu există mântuire”

    Atunci cum ramane cu acei oameni care nu au avut niciodata contact cu crestinismul, sau care nu au auzit niciodata cuvantul lui Hristos.

    Nu zicea parca Hristos in Biblie ca la masa cu el in rai vor sta si unii din dintre cei care nu au auzit legea dar totusi si-au trait viata ajutand si facand fapte bune dupa CONSTIINTA.

    Parca si parintele Cleopa a descris felul in care vor si judecati non-crestiini la a doua venire a lui Hristos, dupa constinta si dupa legea firii…

    Poate ma insel, astept un raspuns. Doamne ajuta!

    Reply

  2. Adriana Stan
    august 5, 2011 @ 9:30 pm

    Da, si eu cred ca Dumnezeu ii va judeca dupa alte legi pe cei care nu au auzit cuvantul lui Hristos. Pe crestini ii va judeca insa dupa Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie.
    Aici Sf. Nectarie se refera la cei care cunosc invataturile Bisericii si nu le urmeaza („…viclenilor și al ereticilor care, după ce au fost învățați de ea, fără pic de rușine au respins-o”), la cei care considera credinta suficienta pentru mantuire, sau care cred ca Iisus ii mantuiește fara mijlocirea Bisericii, pe care a intemeiat-o.
    Doamne ajuta!

    Reply

  3. Diaconu Rebecca
    august 6, 2011 @ 11:12 am

    Seb20, si eu sunt de acord cu tine. Am citit si eu in biblie acelas lucru. De altfel, evanghelia a ajund in ultimele 500 ani sa fie mai cunoscuta la majoritatea popoarelor. Inainte de asta cel putin asiaticii, care-s o treime din populatia planetei, nu aveau cunostinta de crestinism. Dupa Hristos, evanghelia a fost propovaduita fara televiziune, fara telefoane, fara internet, deci era cam dificil sa circule informatia 🙂 Si ar fi cam ciudat ca miliarde de oameni care au trait pana de curand si nu stiau ce e ala crestinism, dar totusi erau impecabili dpdv moral, sa nu se mantuiasca. Cat despre Nectarie de Eghina, la cat de lipsit de dragoste si blandete pare, nu pare prea aproape de invatatura lui Hristos. Nu are niciun preot sau om al bisericii dreptul sa hotarasca cine va fi mantuit si cine nu. Doamne-ajuta!

    Reply

  4. Administrator
    august 6, 2011 @ 11:20 am

    Salut Seb20,

    Expresia „În afara Bisericii, această Arcă a lui Noe, nu există mântuire” este adevarată şi trebuie s-o luam exact aşa cum e.

    Faptul că cei de altă credinţă, din motive obiective, care nu ţin de voinţa lor, nu cunosc şi nu sunt mădulare ale Bisericii Ortodoxe nu desfiinţează această afirmaţie.

    Da, se mantuiesc si cei de alta credinta, dar există şi excepţii. Dacă au cunoscut că Ortodoxia este credinţa adevărată, şi n-au vrut s-o îmbrăţişeze rămânând în continuare în minciună atunci nu mai au scuză.

    Cunosc un astfel de exemplu, un elveţian protestant căsătorit cu o româncă ortodoxă, care a cunoscut Ortodoxia prin soţia sa, şi a fost impresionat, dar totuşi n-a vrut să se convertească.

    Reply

  5. Administrator
    august 6, 2011 @ 11:33 am

    Doamne ajuta Rebecca (midnightvoice)

    Nu stiu de unde ai tras concluzia ca Sfantul Nectarie este lipsit de dragoste si blandete dar iti pot spune un singur lucru: putini sunt sfintii catre care oamenii acorda atata evlavia precum este Sfantul Nectarie.

    Atat de multe minuni si vindecari a facut incat nu mai este de mult un sfant necunoscut al Bisericii Ortodoxe din Grecia ci a ajuns asemenea Sfantului Nicolae, un mare sfant al Bisericii Ortodoxe Universale.

    Manastirea Radu Voda, din centrul Bucurestiului, din zona Unirii, are particele din moastele Sfantului Nectarie. Ai sa fii impresionata sa vezi cati oameni din toata tara trec pragul bisericii zilnic ca sa ceara ajutor Sfantului Nectarie.

    Reply

  6. daniel
    august 8, 2011 @ 7:11 am

    Am inteles ca protestantii, budistii, islamicii, hindusii ar trebui sa devina ortodocsi pentru ca aceasta este singura, unica dreapta credinta. In fine, trecand peste ironie, Biserica este costisitoare si ca timp si ca bani, nu vad de ce nu te poti ruga de acasa, nu te poti comporta crestineste in societate, de a trai in pace si intelegere fara sa fi mers vreodata la Biserica. Eu am citit articolul si chiar am inteles de ce anume Biserica este utila si care este rolul ei, problema este ca aceste biserici sunt reprezentate de oameni si, parca incepi sa-ti pui intrebari cand ii vezi, personal, in ziare, la televizor. tot mai multi oameni ai Bisericii nu mai reprezinta un model de urmat, intelegeti ce vreau sa spun.

    Reply

  7. Administrator
    august 8, 2011 @ 9:19 am

    Daniel, nu inteleg unde este ironia de care vorbesti, dar in fine, dat fiind ca este in obiceiul tau sa arunci cu intepaturi din cand in cand, nu ma mira afirmatia si incerc sa ma obisnuiesc.
    Acum, trecand la subiectul neclaritatilor ridicate de tine voi incerca sa-ti asez argumentele in oglinda astfel incat sa poti intelege mai bine cazul Bisericii.

    Daca argumentul ca Biserica este costisitoare si ca timp si ca bani (fara sa luam in calcul ce primesc oamenii in schimb), eu cred ca ar trebui sa desfiintam in primul si in primul rand parlamentul si apoi tribunalele. Stii cati bani si cat timp consuma acestea? Mai bine ramanem cu banii. Desigur, glumesc. Asta ar insemna sa desfiintam statul de drept si sa instauram anarhia. Deci se cade sa socotim lucrurile in balanta: ce dam si ce primim.

    In plan duhovnicesc nu putem fi crestini fara Biserica, intrucat doar in Biserica ne botezam (prima conditie pentru a fi crestin), in Biserica ne spovedim, ne impartasim si ne inmormantam (murim crestineste). In Biserica ne despatimim si crestem duhovniceste, acolo simtim harul lui Dumnezeu si de acolo ne alimentam/ne adapam pentru a fi mai buni crestini in societate.
    Nu poti sa fii crestin fara Biserica, asa cum nu poti sa fii fiu fara parinte, tocmai pentru ca Biserica ne increstineaza si prin ea ne sfintim ca oameni. Sfinte moaste au ramas doar de la oamenii care au dus o viata activa liturgica, nu oameni care au stat „fiecare in patratica lui si de restul nu ma intereseaza” Altfel, fara Biserica, crestinismul nu ar fi altceva decat o etica draguta numai buna de aruncat la gunoi odata cu trecerea timpului.

    Apoi Biserica este o institutie divino-umana, deci nici doar divina si nici doar umana. Daca era doar divina, atunci greseli si caderi nu mai erau in ea, dar nici oamenii nu ar fi avut vreun merit si nu ar fi intrat in co-participare spre viata desavarsita si am fi ramas cu totii la fel de salbatici in patimile noastre.
    Daca Biserica era o institutie doar umana (precum cred multi oameni cu perceptia ca Biserica este o institutie de prestari servicii), atunci cu siguranta era falimentata de mult, ca orice institutie care nu rezista prea mult in timp. Dar generatiile au tot trecut, lumea s-a tot schimbat si iaca-ne ca Biserica a ramas la fel in picioare.

    Printre altele, propunerea ta de a avea un comportamentul crestinesc fara a merge la Biserica este legata si de ultimul tau punct de vedere, si anume: „parca incepi sa-ti pui intrebari cand ii vezi, personal, in ziare, la televizor, tot mai multi oameni ai Bisericii nu mai reprezinta un model de urmat”.
    Daca tu vezi lucrurile asa eu trag concluzia ca imaginea ta despre Biserica este formata subiectiv, doar de la televizor si din ziare. Dpdv logic, pare ca ai fi indreptatit sa faci o astfel de propunere. Si eu as fi gandit la fel daca aveam doar aceste informatii si experienta despre Bierica. Numai ca imaginea Bisericii nu este cea din ziarele de scandal si de la TV. Iar tu ai o astfel de imagine, tocmai pentru ca nu te duci la biserica, nu vezi si nu simti cat de mult bine se lucreaza in biserica. Daca te-ai duce si ai simti cum lucreaza Dumnezeu prin oameni, daca ai vedea cum se schimba oamenii (nu toti, desigur…ci numai cine urmeaza in fapte lui Hristos), ai vedea altfel lucrurile.
    Nu iti spun lucrurile acestea ca sa te fac sa te simti inferior cu ceva, Doamne fereste, ci doar ca sa te impulsionez sa cercetezi si sa-ti faci o imagine cat mai de ansamblu despre Biserica. Da, la televizor apar si multe cazuri de preoti sau calugari care fac neciste mare, oameni care traiesc mai rau ca paganii desi poarta ambalaj de evlavie. Desi ma scarbesc si pe mine, poate mai mult decat pe tine, totusi ma rog ca Dumnezeu sa-i indrepte din nebunia lor. Altfel, vai de ei si de vesnicia lor.
    Totusi sa ne intrebam: sunt aceste exemple esantioane reprezentative pentru intreaga Biserica? Sunt ziarele si televiziunile impratiale, prezentand atat exemplele pozitive cat si cele negative?
    Numai daca ne gandim dpdv al procedurilor omenesti de evaluare a lucrurilor, ca sa-ti faci o imagine cat mai aproape de realitate, trebuie sa ai abordarea atat outsider cat si insider. Deci trebuie sa cunosti Biserica si din interior, in mod practic: nu numai din ceea ce spun ziarele si nu numai din ceea ce spun oamenii credinciosi despre Biserica.
    Pe mine personal, desi ma dezgusta cazurile unor clerici cu fapte de mare rusine, nu ma slabesc cu nimic in privinta importantei Bisericii, asa cum nu m-ar slabi doctorii care fac malpraxis si iau mita, sa nu mai vad utila institutia spitaliceasca.
    Tocmai pentru ca traiesc in sanul bisericii, simt cum harul lui Dumnezeu ma curateste de patimi, simt cum primesc putere de a lupta cu rautatile din mine insumi si cu tot raul din jur, simt cum Dumnezeu imi induioseaza inima si atunci cand devin tafnos, rece, neintelegator fata de oameni, simt cum primesc iubire ca sa iubesc si eu mai departe. Nu o zic ca o lauda, ci ca pe o stare fireasca pe care o simt toti credinciosii care isi asuma credinta clipa de clipa, sau macar incearca sa si-o asume. Eu ti-am impartasit din aceasta experienta personala tocmai pentru ca tu nu simti lucrurile acestea, iar in lipsa simtirii lor pari indreptatit sa crezi ceea ce crezi despre Biserica. Dar numai sa simti cata bunatate aduce harul lui Dumnezeu in inima omului si atunci vei avea alta optica de viata.
    Cam asta ar fi…pe scurt 🙂

    Reply

  8. daniel
    august 8, 2011 @ 5:38 pm

    @admin
    Am inteles perfect explicatia. Am inteles ratiunea existentei Bisericii si rolul ei pentru omul credincios. Intr-adevar am vazut unele articole, emisiuni, reportaje in mass-media in care Biserica (romana si nu numai) sunt infatisate negativ de aici si perceptia mea. Nu mai lungesc comentariul nemaivand motive. expunerea d-voastra a fost logica si la obiect. Multumesc.

    Reply

  9. Administrator
    august 8, 2011 @ 6:21 pm

    Cu drag Daniel! Noapte buna!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *