Skip to content

35 Comentarii

  1. Stefan Viorel Cristian
    decembrie 20, 2013 @ 10:52 am

    Dar cati or mai tine cont de aceasta invatatura? Chiar ma intristeaza ce vad azi in randul BOR-ului. V-as intreba: cu o viitoare catedrala de milioane de euro cred preotii ca vor atrage inimile oamenilor si le vor indrepta privirile spre Dumnezeu? Cu un mercedes s350, vazut intr-o poza ce apartineau a 3 preoti, cred ei ca vor urma calea lui Dumnezeu? Si cand ne mai gandim ca patriarhia (daca nu ma insel) impreuna cu toate celelalte biserici ortodoxe numesc banii „ochiul d…ului”. Asta e si motivul pentru care apreciez mai de mult o manastire de calugari ce nu-si doresc decat paine, acoperis si mantuire, ca de averile pamantesti nu le pasa,ei stiind ca sunt trecatoare.

    Reply

  2. Claudiu Balan
    decembrie 20, 2013 @ 11:30 am

    Viorel,

    Catedrala Mântuirii Neamului este un proiect extraordinar, un proiect necesar pentru țara această mereu călcată în picioare de fel de fel de ideologii și de națiile străine.

    Dacă n-o vom construi, peste 20-30 de ani vom vizita în București numai mall-uri și zgârie-nori.

    Catedrala este o construcție necesară, ca o jertfă adusă tuturor celor care s-au jertfit în temnițele comuniste pentru demnitatea poporului român, și pentru credința în Dumnezeu.

    Astăzi simbolul capitalei României este Casa Poporului, un colos arhitectural comunist, izvorât din inima lacomă a unor conducători atei. Lângă ea se ridică măreț o catedrală care are în vârful ei crucea lui Hristos, crucea pe care a dus-o neamul nostru mereu până acum.

    Viorel dacă Sfântul Sinod a hotărât construcția acestei catedrale, și dacă toate parohiile din România se roagă pentru ridicarea ei, atunci să fii încredințat că este voia lui Dumnezeu.

    Nu-i mai judeca pe ierarhi și preoți, îți vei agonisi întuneric în suflet…
    Știe Dumnezeu ce face… stai fără grijă.

    Reply

  3. Boitos
    decembrie 20, 2013 @ 11:56 am

    Viorel, Claudiu are dreptate.
    Nu te mai gandi ce fac preotii si calugarii.E treaba lor.
    Nu te obliga nimeni sa le dai bani sau ceva.
    Fiecare vom plati pt. pacatele noastre si ei la fel.
    Stii cum se spune: nu fa ce face preotul ci fa ce spune preotul.

    Reply

  4. Stefan Viorel Cristian
    decembrie 20, 2013 @ 12:56 pm

    „În Evrei 10, Isus spune că Dumnezeu nu vrea sacrificii și jertfe, ci un trup pentru a-i face voia Lui. Oamenii din Vechiul Testament nu și-au trăit viețile conform voii lui Dumnezeu, chiar dacă ei aduceau jertfe încontinuu. Dumnezeu le voia inimile, nu jertfele lor – care erau des făcute pentru a le împăca cugetul lor.”-asa deci Dumnezeu nu vrea cladiri de milioane de “ochi ai d…ului” (cum sunt numiti banii), ci vrea inimile omului, iubirea omului data Lui.
    “Catedrala este o construcție necesară, ca o jertfă adusă tuturor celor care s-au jertfit în temnițele comuniste”- ce jertfa? Tot ce se face acolo se face din pamantul asupra caruia noi oamenii avem dreptul de folosinta, nu de proprietate. Din asta rezulta ca noi jertfim ceea ce e a lui Dumnezeu. Pe cand inimile noastre, apartin noua dar pe care un adevarat crestin ar da-o jertfa lui Dumnezeu. Asta si vrea El, dupa cum ai citit mai sus.
    “…atunci să fii încredințat că este voia lui Dumnezeu.”- voia lui Dumnezeu este deci ai aduce jerta milioane de “ochi ai d…ului”? Sa fim seriosi!
    V-ati pus intrebarea care ar fi efectele acestui proiect? Haideti sa vi le spun eu: catedrala nici nu e terminata si multi huiduiesc preotimea pe la spatele lor spunand ca din banii aia preotii mai baga si ei cate ceva prin buzunarele lor. Deci? E un efect benefic crestinismului, un efect voit de Dumnezeu? Raspunsul: categoric NU. Mai benefic mi se parea ca din banii aia sa se construiasca azile pentru batrani, camine pentru orfani, spitale pentru cei bolnavi de SIDA sau cancer. Atunci acei mii de oameni s-ar inchina lui Dumnezeu multumindu-i pentru ascultarea si implinirea rugaciunilor, pentru ajutorul pe care ei l-au primit. Iata marea diferenta dintre efectele celor doua fapte. Pot spune ca mai iubit si apreciat de crestini este parintele Arsenie Boca, care stii si tu ce viata a avut si-n ce conditii a trait, decat Patriarhul Daniel care traieste-n vile, limuzine Mercedes si in aur ori sute de mii de euro(cand te gandesti ca numai un S 350 e peste 100000 de euro).
    “Nu-i mai judeca pe ierarhi și preoți, îți vei agonisi întuneric în suflet…”- nu-mi judec aproapele, fii pe pace! Judec faptele acestora si ii previn. Poate ai citit cu cateva zile in urma ca Sf.Ioan Gura de Aur spunea sa ne facem prieteni pe aceia care ne indruma spre drumul cel bun, ne mustra cand pacatuim si ne arata cand gresim. Asa deci uite-te ca ma mustrii pentru faptul ca le sunt acelora prieten. Acum spre incheiere nu vreau decat sa-ti readuc aminte o vorba: “spune-mi cu cine esti prieten ca sa-ti spun cine esti”. Numai bine!

    Reply

  5. Dan Tudorache
    decembrie 20, 2013 @ 1:46 pm

    Doamne ajută, Cristi! (Viorel Cristian)
    Din păcate ți-ai construit critica pe un argument greșit: ”banii sunt ochii dracului”. Dar aceasta nu este o învățătură a nici unei Biserici ortodoxe, a niciunui sinod, sfânt părinte, sau preot obișnuit. Este doar o zicală din popor, ce-i drept foarte populară, dar una care încalcă flagrant adevărul dogmatic. Materia nu este rea în sine ci modul în care o utlizăm. Astfel, după cum învață dumnezeiescul părinte Maxim Mărturisitorul, ”nimic nu e rau din cele ce sunt, decat reaua lor intrebuintare, care vine din negrija mintii de a cultiva cele firesti”. Deci nu banii sunt răi ci iubirea de bani. Cu banii putem face milostenie câștigând raiul, cu banii ne putem duce la prostituate cumpărând iadul, cu banii putem hrăni un orfan, cu banii putem plăti doctorul ginecolog pentru avort.
    Deci banii nu-s ochii dracului, ci doar o idee de schimb comercial, pe care o putem folosi cu bună-credință sau cu rea-credință.
    Cât privește folosirea banilor pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, cred că mai degrabă ar trebui să fim bucuroși că putem contribui la un proiect simbol pentru neamul nostru, și pentru viitorul lui (de asta se și numește ”Catedrala Mântuirii Neamului”)
    Catedrala nu e nici măcar scop în sine… ci este un mijloc (o unealtă, dacă vrei) prin care cultivăm iubirea de oameni și de Dumnezeu.
    În Catedrala aceasta se va săvârși în fiecare Duminică și în fiecare sărbătoare Sfânta Liturghie unde credincioșii se vor împărtăși cu sângele și trupul Mântuitorului. În catedrala aceasta se vor șterge mii și mii de păcate prin taina sfintei spovedanii, se va vesti evanghelia Domnului Hristos, se vor face milostenii și alte mii de fapte bune.
    Catedrala aceasta este și un simbol al unității naționale, și vai, câtă nevoie avem acum de unitate națională!
    Deci problema de principiu nu este câți bani înghite catedrala ci cât de folositoare va fi catedrala pentru mântuirea acestui popor!

    Reply

  6. Boitos
    decembrie 20, 2013 @ 1:58 pm

    Viorel, eu o vreme am vazut cam ce faceau preotii si calugarii, maici, preotese.Adica nu numai eu ci o mare multime de credinciosi am vazut tot felul de lucruri.
    Dar sigur ca ne mahneam inimile si sufletele, sigur ca noi ii puneam pe un piedestral foarte inalt, le alocam foarte multa incredere.Ii judecam cam ce ar trebui sa faca, dar uitam ca si ei sunt oameni.
    Pana nu am rupt orice legatura cu aceste persoane, nu m-am simit bine.
    Acuma nu ma mai intereseaza ce face X si y, nu am treaba lor.Din partea mea sa isi faca case si sa isi cumpere masini de ultima generatie, ca nu am treaba.
    Eu stiu despre un preot ca este hot, pt ca stiu , si mai stie o multime de oameni, si ca acesta este in proces cu alti oameni pt ca a furat.
    Poate sa se roage din partea mea unde vrea , pt ca stiu ca a inselat oameni si a furat.
    Deci?
    Hai sa nu mai judecam si sa nu ne mai gandim ce fac si cum fac ei , ca nu e bine.Nu e bine pt noi si sufletul nostru.

    Reply

  7. sharbinsk
    decembrie 20, 2013 @ 5:01 pm

    La prima vedere ar fi ceva avantaje legate de Catedrală

    1. O vizibilitate mai mare pt ortodoxia românească în lume, (Catedrala va intra într-un circuit turistic în care se pot vizita mai multe edificii bisericești).

    2.O nouă clădire de patrimoniu ridicată în memoria martirilor care au luptat în războaiele moderne pt apărarea patriei și păstrarea credinței. Ideea cu Catedrala Mântuirii datează cam de la războiul de independență , rog pe admini dacă au linkul cu istoricul Catedralei să pună o trimitere.

    3.Locuri de muncă pt cei care lucrează la ridicarea ei și rulaj de mărfuri pt construcție, ceea ce aduce niște taxe la buget pt că la un obiectiv de o asemenea vizibilitate, te faci de râs dacă lucrezi cu materiale la negru.

    Proiectul arhitectural actual probabil că a fost conceput înaintea crizei imobiliare, dar de când cu criza, începe să irite din ce în ce mai mult.

    Mai ales că pt construcția ei e necesar 100 mil. euro și s-a strâns și lucrat doar pt 25 de mil.

    Tocmai ce am aflat că Patriarhul Daniel solicită fonduri de la Consiliile Județene pt continuarea lucrărilor, acest lucru va mai șifona imaginea Bisericii și servește ca muniție pt asociațiile ateiste și secte ca să arate cu degetul.

    Reply

  8. Stefan Viorel Cristian
    decembrie 20, 2013 @ 5:01 pm

    “Catedrala nu e nici măcar scop în sine… ci este un mijloc (o unealtă, dacă vrei) prin care cultivăm iubirea de oameni și de Dumnezeu.”- asta se si observa in inimile acelor mii de oameni ce-au inceput sa huiduiasca preotimea inca de la inceperea proiectului. :)) Si patriarhia are atata nevoie de ea incat ma face sa cred ca in sufletul lor se ascunde un dezgust fata de actuala catedrala din Bucuresti. :))
    „Hai sa nu mai judecam si sa nu ne mai gandim ce fac si cum fac ei , ca nu e bine.”- Ok,n-am sa le mai fiu un prieten asa cum Sf.Ioan Gura de Aur ar fi vrut sa aiba, am sa le fiu un dusman lasandu-i sa „implanteze” in sufletul romanilor sentimente de ura si dispret! 😉

    Reply

  9. sharbinsk
    decembrie 20, 2013 @ 5:19 pm

    Reply

  10. sharbinsk
    decembrie 20, 2013 @ 5:54 pm

    Acum legat de mașinile ierarhilor, cel mai probabil sunt bunuri de protocol.

    Probabil că n-au fost luate noi, la 100k la fel și casele probabil tot de protocol, similar cu ce primesc ambasadele, președintele etc.

    Ierarhii nici dacă ar avea comori n-ar avea ce face cu ele pt că ei sunt legați de serviciu liturgic și de voturile călugăriei.

    Nu se pot hrăni cu 10 guri.

    Zicea părintele Arsenie Boca despre călugărie că e singura „meserie” din care nu-ți iei niciodată concediu.

    Deci nici în afara parohiilor nu pot ieși decât în vizite ecumenice,ori pe cazuri de boală, dar nu pot merge la concedii în Dubai sau la Cannes.

    Ce s-ar putea reproșa e că s-au complăcut în acele lucruri și nu au optat pt altele mai modeste, se puteau vinde respectivele și îmbunătății parcul auto cu alte mașini, iar diferența să fie trimisă într-un fond de caritate.

    Am totuși rezerve față de pozele ierarhilor cu Mercedesuri pt că se pot face colaje și photoshopări.

    Reply

  11. Claudiu Balan
    decembrie 20, 2013 @ 7:21 pm

    Salut Ana,

    Ți-am șters comentariul pentru că ai vorbit urât și ai adus jigniri. Te rog, pe cât posibil să păstrăm un dialog decent.

    Ioan, oamenii sunt deranjați de faptele unor clerici, într-adevăr, și asta pe bună dreaptate, dar a transpune această supărarea pe Catedrala Mântuirii Neamului nu este un lucru firesc.

    Sunt foarte mulți preoți cu bun simț, râvnitori, dedicați și plini de harul lui Dumnezeu.

    Atât timp cât Catedrala Mântuirii este un proiect al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, și toți ne rugăm la toate slujbele din cultul ortodox pentru ridicarea ei, eu cred că ar trebuie să facem ascultare și să acceptam asta ce pe voia lui Dumnezeu.

    Și pe Sfântul Neagoe Basarab l-au bârfit oamenii că investește mult aur pentru a plăti pe cei mai buni meșteri care zideau biserica de la Curtea de Argeș, dar acum toți ne bucurăm de ea, ca una dintre cele mai frumoase lăcașe de cult din România, considerată la vremea ei mai încântătoare decât Biserica „Sfânta Sofia” din Constantinopol.

    Este cu neputință ca un proiect de o asemenea anvergură să nu stârnească și controverse în popor. Totul se face cu multă jertfă și sunt sigur că ai noștri copilași se vor bucura de această catedrală și o vor vizita cu multă bucurie, amitindu-și că sunt români, și ea va fi simbolul Bucureștiului și al României.

    Merita Biserica Ortodoxă o asemenea catedrală. Catedrala Patriarhală este cât o biserică de parohie de la țară. Sunt biserici parohiale în București de câteva ori mai mari decât catedrala patriarhală, unde slujește sobor mari de diaconi, preoți și ierarhi.

    Reply

    • Dan Sorin
      decembrie 20, 2013 @ 8:57 pm

      [quote name=”Claudiu-admin”]Catedrala Patriarhală este cât o biserică de parohie de la țară. Sunt biserici parohiale în București de câteva ori mai mari decât catedrala patriarhală, unde slujește sobor mari de diaconi, preoți și ierarhi.[/quote]

      Asta așa e. Eu sunt din Bistrița, un orășel destul de mic ( canonic noi aparținem de mitropolia Clujului ). Și aici în Bistrița am văzut biserică mai mare decât Catedrala Patriarhală. Ceea ce nu mi se pare normal. Am fost și în Iași și am văzut acolo catedrala mitropolitană care este mult, mult mai mare. Să nu zic de faptul că duminica și în sărbători nu prea încap oamenii în acea bisericuță. Este totuși vorba de biserica Patriarhiei, nu de o biserică de rând.

      Reply

  12. sharbinsk
    decembrie 20, 2013 @ 8:38 pm

    Reply

  13. sharbinsk
    decembrie 20, 2013 @ 8:39 pm

    Reply

    • Dan Sorin
      decembrie 20, 2013 @ 9:02 pm

      [quote name=”sharbinsk”]
      Dacă problema este spațiul, atunci să se mute în cea mai mare parohie a Bucureștiului.

      Ce folos că se construiește, când tineretul care ar trebui să o viziteze a deraiat drumul către bodegi, cluburi și bordeluri, pt că s-a făcut prea puțin pt el ?[/quote]

      Da, să mute biserica ca apoi să vină alții să comenteze că vine Patriarhul și își ia bisericile cu forța. Și iarăși PF Daniel e de vină.

      Scuză-mă dar tu ai fost prin București să vezi cum sunt bisericile duminica? Vara mai stai pe afară dar iarna este groaznic: stau oameni în biserică înghesuiți și tot mai sunt alții care sunt nevoiți să stea afară. De la cei necredincioși mă aștept să facă astfel de comentarii că ei nu prea merg pe la biserică dar în general cei care frecventează biserica știu cât e de greu iarna în zilele de duminică. Este o mucenicie să stai 2 ore la Sf. Liturghie iarna.

      Reply

  14. sharbinsk
    decembrie 20, 2013 @ 9:13 pm

    Reply

    • Dan Sorin
      decembrie 20, 2013 @ 9:48 pm

      [quote name=”sharbinsk”]
      Scuză-mă, tu ai fost prin satele pustiite de prin țară unde șuieră vântul sau în parohiile defavorizate ?

      Sau România înseamnă doar București pt tine ?

      De pline ce sunt parohiile din București, abia strâng bani pt o parohie nouă, părintele Mihai Aldea, nici acum n-a terminat Biserica.

      Și părintele Mihai Aldea e chiar preot de preot, nu-și taie comisioane și altele.[/quote]
      Aici ești răutăcios. Văd că nu ai probleme să mă faci inovator din cauză că încerc să apăr drepturile femeilor dar pe de altă parte ți se pare normal să arunci cu noroi în preoți și episcopi. Probabil sfinții care te învață că femeia trebuie să fie sluga bărbatului nu te învață că nu ai voie să judeci fețele bisericești ( ironia face că nu există vreun canon sau lege bisericească care să ceară femeii să asculte de bărbat pe când există lege bisericească ce interzice judecarea fețelor bisericești ).

      Reply

  15. sharbinsk
    decembrie 20, 2013 @ 9:24 pm

    Reply

    • Dan Sorin
      decembrie 20, 2013 @ 9:43 pm

      [quote name=”sharbinsk”][quote]dan-s » 2013-20-12 23:02 Este totuși vorba de biserica Patriarhiei, nu de o biserică de rând.[/quote]

      Până una alta Dealul Mitropoliei are un istoric în spate și nu e vreo bojdeucă pe care să o lepezi pt un palat mai mare.

      Până una alta Hristos s-a născut în Peșteră nu în Palat.

      După 1990, înainte de P.F Daniel erau cam 90% și ceva de ortodocși, dar puțini își puneau problema că e insuficientă Catedrala Patriarhală, că aveau mult mai multe resurse să înceapă atunci proiectul.

      Și atunci chiar erau arhipline bisericile.[/quote]

      Se punea și atunci problema. Acum câțiva ani, de exemplu, păr. Gheorghe Calciu Dumitreasa vorbea la o conferință ASCOR în Cluj despre aceiași problemă a reticenței românilor pentru a construi Catedrala Mântuirii Neamului ( vorbea și de faptul că a văzut planurile despre cum va arăta această catedrală ). Zicea că una din cele mai mari catedrale din Franța s-a construit imediat după al doilea război mondial când acest stat avea economia la pământ. Era și o perioadă de certuri mari în acea țară și un episcop a început să construiască respectiva catedrală și așa au venit și alți oameni și fiecare cu ce a putut a ajutat la construcția catedralei iar aceasta a adus și pace în inima oamenilor. S-a pus problema construirii catedralei, dacă nu mă înșel, imediat după revoluție. Dar s-a tot amânat deoarece oamenii se tot plângeau că e prea multă sărăcie în țară. PF Daniel a avut curaj să înceapă construcția acestei Catedrale, atâta tot.

      Reply

  16. sharbinsk
    decembrie 20, 2013 @ 10:17 pm

    Reply

  17. sharbinsk
    decembrie 20, 2013 @ 10:25 pm

    [quote]Probabil sfinții care te învață că femeia trebuie să fie sluga bărbatului nu te învață că nu ai voie să judeci fețele bisericești[/quote]

    Ironia face că mai toți sfinții care au avut ceva de zis legat de fețele bisericești ale vremii au zis,

    Mulți au fost și prigoniți pt treaba asta.

    Eu sunt departe de sfinți și nevrednic de prigoană dar, mai văd câte ceva din sistemul bisericesc și nu doar de la tv, ci și de la foști teologi și din viața unei parohii încercate.

    Dar ce-ar trebui acuma să zic e ok totul ?

    E ok să impui unui preot să vândă n tone de lumânări pe an dându-i de înțeles că dacă nu îndeplinește o cotă , este loc pt el în altă parte ?

    E ok să sărăcești periferia ca să îmbogățești centrul, într-o societate în care toate parohiile legal constituite și târnosite au drepturi egale și sunt în comuniune ?

    În rest și simonia și risipa, au fost condamnate de către Sfinți , dacă asta era nemulțumirea și nici un canon nu le va putea legaliza vreodată.

    Reply

    • ana
      decembrie 21, 2013 @ 3:12 pm

      [quote name=”sharbinsk”][quote] E ok să sărăcești periferia ca să îmbogățești centrul, într-o societate în care toate parohiile legal constituite și târnosite au drepturi egale și sunt în comuniune ? [/quote]

      Nici nu cred ca se putea spune mai bine!! Asa e din pacate, si nu doar pe planul asta, ci in tot. Si multi ar trebui sa ne punem intrebarea asta!

      Reply

  18. sharbinsk
    decembrie 20, 2013 @ 11:18 pm

    [quote]dan-s » 2013-20-12 23:48 Probabil sfinții care te învață că femeia trebuie să fie sluga bărbatului nu te învață că nu ai voie să judeci fețele bisericești ( ironia face că nu există vreun canon sau lege bisericească care să ceară femeii să asculte de bărbat pe când există lege bisericească ce interzice judecarea fețelor bisericești ).[/quote]

    Care sfânt a învățat ca femeia să fie slugă ?

    Și treaba cu femeia slugă e o răutate, că nimeni n-a îndemnat la așa ceva, dar e o răutate îndreptată și spre Sfinți nu doar spre persoană.

    Nu se pune problema care e mai slugă decât celălalt .

    Altfel și bărbatul care muncește și-și face treaba unde e locul lui , ar fi tot un slugoi,că doar e supus firii sau că ascultă de femeie să meargă la lucru.

    Sau copilul care ascultă de mamă o fi tot vreun sclav ceva.

    De parcă femeia dacă are o opinie legitimă poate fi ignorată, păi simplu fapt că te face de cacao o femeie odată cu o soluție mai bună pe care ai ignorat-o te obligă față de ea.

    Reply

  19. Dan Sorin
    decembrie 21, 2013 @ 7:32 am

    Ai dreptate, am fost răutăcios. Îmi cer iertare dacă te-am tulburat.

    Reply

  20. sharbinsk
    decembrie 21, 2013 @ 8:56 am

    Mie nu mi-ai greșit cu nimic, cu Sfinții să ne împăcăm amândoi și să devenim desăvârșiți.

    Îmi cer scuze dacă te-am lezat cu ceva, eu merg pe principiul că dacă atac un argument, nu atac și persoana, mi-a scăpat la faza cu Bucureștiul e doar România.

    Adică una e argumentul alta e persoana, care poate fi genială dar are un
    argument neinspirat și la fel îmi asum criticile încercând să fac abstracție de eventuale ad-hominemuri.

    Acum înțeleg că și tu ești din Transilvania și probabil știi și tu cum stă treaba cu fondurile trimise la București și nereturnate în teritoriu conform cu procentul trimis, care văd că se aplică și în sfera bisericească pt unele Mitropolii.

    Din partea mea Dan sau Claudiu pot șterge tot ce am postat aici, pt că am impresia că se pune în umbră personalitatea Sf.Ioan de Kronstadt.

    Adică e suficient citatul său, ca să vezi diferența dintre autentic și impostură, nu trebuie mari filosofii și dezvăluiri.

    Probabil că Ioan de Kronstadt e multimiliardar la câți demonizați a ajutat.

    Reply

  21. ana
    decembrie 21, 2013 @ 3:02 pm

    @ Claudiu-admin.
    La inceput comentariul meu a fost destul de agresiv (pentru ca eram de-a dreptul revoltata de cinismul unora dintre voi), apoi l-am modificat ca sa nu fie asa agresiv. Nu stiu ce varianta ai vazut-o tu, oricum ideea e aceeasi: de ce va trebuie atatea biserici si uitati de spitale sau case de copii?

    Cum ziceam si in comentariul care a fost sters, in prezent in Romania sunt peste 18000 de biserici, iar spitale sunt doar de ordinul sutelor.

    Intrebarile mele pentru voi sunt:
    – vi se pare firesc ca intr-o tara ca Romania, ca sistemul sanitar si ajutorul social sa fie pe ultimele locuri in ordinea prioritatilor si sa se investeasca sume enorme in biserici, care sa fim seriosi nu sunt o conditie pentru sanatatea sau bunastarea celor nevoiasi?
    – daca aceasta catedrala va fi simbolul unitatii nationale, de ce trebuie sa coste asa mult si de ce acest simbol trebuie sa fie sub forma unei biserici si nu a unui spital sau unui centru de plasament decent?

    Mie mi se rupe sufletul cand merg pe strada si vad oameni si copii care dardaie de frig. Pentru ei de ce nu dati bani sa se faca ceva? De ce nimanui nu-i pasa de copiii strazii? De ce mereu la noi si in alte tari se investeste in lucruri in care chiar nu trebuie investit?!

    Si inca ceva, Claudiu. Spuneai ca daca nu se construieste catedrala asta, Bucurestiul va fi impanzit de malluri si zgarie nori. De ce trebuie sa concureze aceasta catedrala cu mallurile si zgarie norii? Si tu crezi ca daca ea va fi construita, va opri constructia mallurilor?

    Reply

  22. sharbinsk
    decembrie 21, 2013 @ 5:00 pm

    Acum să răspund la întrebări

    [quote]ana-a » 2013-21-12 17:02
    – vi se pare firesc ca intr-o tara ca Romania, ca sistemul sanitar si ajutorul social sa fie pe ultimele locuri in ordinea prioritatilor si sa se investeasca sume enorme in biserici, care sa fim seriosi nu sunt o conditie pentru sanatatea sau bunastarea celor nevoiasi?[/quote]

    Pentru noi Biserica este un spital duhovnicesc, care prin Sfântul Maslu şi Sfintele Taine au vindecat oameni şi chiar au conlucrat cu medicii.

    Eu făceam argumentaţia pt a se repara, conserva şi consolida ce este deja, că degeaba construim nou, dacă lăsăm Catedrale monumente istorice să se distrugă sub eroziunea timpului.

    Şi degeaba construim dacă nu lucrăm la suflet pt că vor rămâne goale sau îşi vor schimba obiectul de activitate.

    [b]Dacă,după cheltuielile necesare, mai rămân bani să facem planuri pt o Catedrală dar fără a îngreuna excesiv celelalte Mitropolii şi membrii altor culte.[/b]

    [quote]ana-a » 2013-21-12 17:02
    – daca aceasta catedrala va fi simbolul unitatii nationale, de ce trebuie sa coste asa mult si de ce acest simbol trebuie sa fie sub forma unei biserici si nu a unui spital sau unui centru de plasament decent?
    [/quote]

    De ce nu spital sau centru de plasament ?

    Pt că e simbolul unităţii [b]spirituale[/b] iar în jurul ei zice-se că se vor construi centre sociale.

    Cât priveşte dimensiunile, s-a vrut ceva similar cu marile Catedrale din spaţiul ortodox dar, proiectul a fost pus la cale înainte de criză când imobiliarele mergeau bine.

    Nu trebuie să concureze cu zgârie norii dar nici să fie umbrită de ei, mai ales că e un punct de reper, trebuie să fie ceva unic.

    Românii de ce au suportat costurile pt Moscheea din Constanţa, deşi nu îi reprezenta pe majoritatea dintre ei?

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Marea_Moschee_din_Constanța

    Deşi prioritară la acea vreme, era o Catedrală în memoria celor care au luptat în războiul de independenţă.
    http://www.ziarullumina.ro/documentar/o-biserica-pentru-mantuirea-neamului-romanesc
    [quote]Mie mi se rupe sufletul cand merg pe strada si vad oameni si copii care dardaie de frig. Pentru ei de ce nu dati bani sa se faca ceva? De ce nimanui nu-i pasa de copiii strazii? De ce mereu la noi si in alte tari se investeste in lucruri in care chiar nu trebuie investit?![/quote]

    Există activitate socială de ajutorare dar, e prea puţin pt o Biserică Naţională şi unele activităţi sunt făcute mai mult pe meritul unor parohi şi mireni curajoşi care au girat cu bunurile lor pt împrumuturi de la bancă.

    Fără ca centrul să mişte un deget,nici măcar să-i scutească de unele taxe dar, când e vorba de afişat cu ei şi de arogat meritele lor, imediat sunt meritul tuturor şi trecuţi pe ştatele cu activitatea misionară.

    Reply

  23. ana
    decembrie 21, 2013 @ 5:30 pm

    [quote name=”sharbinsk”]De ce nu spital sau centru de plasament ?

    Pt că e simbolul unităţii [b]spirituale[/b] iar în jurul ei zice-se că se vor construi centre sociale.[/quote]

    Ar fi bine daca ar fi asa.
    La cate biserici sunt, chiar nu mai vad rostuls a tot construim altele. Cum ai zis si tu, mai bine se investeste in constructia celor care deja sunt, DAR asta daca ramane, dupa ce s-a investit in sistemul sanitar si in cel social.

    Eu inteleg ce spui tu, ca s-au tratat boli si cu ajutori bisericii, dar sunt boli pentru care nu gasesti leac asa usor si saracia n-o tratezi cu biserica.
    si cu educatia cum faci? Ce biserica si-ar lua angajamentul sa ii invete pe copii matematica, romana, engleza, geografie, istorie, etc?

    [quote name=”sharbinsk”] Nu trebuie să concureze cu zgârie norii dar nici să fie umbrită de ei, mai ales că e un punct de reper, trebuie să fie ceva unic. [/quote]

    Sunt destule astfel de biserici unice in tara noastra. Multe dintre ele sunt frumoase si simple, asa cum ar trebui sa fie o biserica, nu aurita toata ca aceasta catedrala. Si ca sa nu fie umbrita de zgarie nori oare trebuie sa ajunga la nivelul acestora? Sa facem din casa Domnului mai ceva ca un zgarie nor sau mall ca sa iasa in evidenta? Sa nu uitam ca nu asta e scopul bisericii, sa atraga privirea!

    [quote name=”sharbinsk”] Românii de ce au suportat costurile pt Moscheea din Constanţa, deşi nu îi reprezenta pe majoritatea dintre ei?

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Marea_Moschee_din_Constanța

    Deşi prioritară era o Catedrală în memoria celor care au luptat în războiul de independenţă. [/quote]

    Tocmai de asta nu trebuie sa mai suporte romanii costurile acum. S-a gresit odata, sa nu se mai greseasca si a 2a oara! Cine vrea sa dea bani, sa dea, dar nu sa ne oblige pe toti, mai ales ca BOR-ul are fonduri mai mult decat suficiente.

    Cat despre prioritatea catedralei in memoria celor care au murit in razboi, de ce nu s-a construit un monument istoric, iar restul de bani sa se investeasca in ajutorarea saracilor? De ce trebuie mereu sa construim cate o catedrala/biserica pentru fiecare eveniment? Mai ales cand nu avem bani pentru lucruri elementare.

    [quote name=”sharbinsk”]Există activitate socială de ajutorare dar, e prea puţin pt o Biserică Naţională şi unele activităţi sunt făcute mai mult pe meritul unor parohi şi mireni curajoşi care au girat cu bunurile lor pt împrumuturi de la bancă.
    Fără ca centrul să mişte un deget,nici măcar să-i scutească de unele taxe dar, când e vorba de afişat cu ei şi de arogat meritele lor, imediat sunt meritul tuturor şi trecuţi pe ştatele cu activitatea misionară.[/quote]

    Da, asa e si e trist ca centrul nu face nimic! Tocmai de aceea nu ar trebui construita aceasta catedrala. Pentru ca este construita pentru ei, pentru interesele lor, nu pentru oamenii care chair au nevoie.

    Reply

  24. ana
    decembrie 21, 2013 @ 5:51 pm

    Ideal ar fi sa nu mai ne lasam influentati de societatea cosnumerista care creaza nevoi acolo unde nu sunt. Nu avem nevoie de aceasta catedrala! Avem nevoie sa fim mai atenti cu cei care eu nevoie de ajutorul nostru si sa facem asa incat sa nu mai existe inegalitate intre oameni, ura si nefericire. De asta avem nevoie, nu de bogatii exagerate, nu de biserici peste biserici cand unii oamni nu au ce pune pe masa, copiii sunt pusi sa cerseasca sau vanduti, multi dinte ei nu vor stii niciodata ce inseamna o viata normala. 🙁
    Ma intristeaza atat de tare ca oameniilor le pasa mai mult de catedrala asta, de un lucru pamantesc (care oricum nu va avea nicio valoare pentru noi odata ce murim) decat de suferinta celor ce ne inconjoara.
    Ce nu este inregula cu societatea asta, cu omenirea, este ca toti suntem asa obsedati sa lasam ceva fizic pe pamant si nu ne gandim ca mai important este sa contribuim la fericirea cuiva, sa-i salvam pe cei care au nevoie sa fie salvati.

    Reply

  25. sharbinsk
    decembrie 21, 2013 @ 6:16 pm

    [quote]sharbinsk » 2013-21-12 20:16
    Există activitate socială de ajutorare dar, e prea puţin pt o Biserică Naţională şi unele activităţi sunt făcute mai mult pe meritul unor parohi şi mireni curajoşi care au girat cu bunurile lor pt împrumuturi de la bancă.

    Fără ca centrul să mişte un deget,nici măcar să-i scutească de unele taxe dar, când e vorba de afişat cu ei şi de arogat meritele lor, imediat sunt meritul tuturor şi trecuţi pe ştatele cu activitatea misionară.[/quote]

    [quote]ana-a » 2013-21-12 19:51
    Da, asa e si e trist ca centrul nu face nimic! Tocmai de aceea nu ar trebui construita aceasta catedrala. Pentru ca este construita pentru ei, pentru interesele lor, nu pentru oamenii care chair au nevoie.[/quote]

    Au fost unele cazuri, cum ar fi Petru Vodă şi centrul social de acolo de exemplu sau cu Părintele Tănase că mai mult l-au ajutat cei din Occident după incendiu.

    [b]La restul nu ştiu cum stă treaba, Catedrala nu rămâne pe numele lui P.F Daniel.[/b]

    Ierarhii nu pot deţine bunuri propietate privată,pt că sunt legaţi de voturile călugăriei, toate sunt de protocol.

    [quote]si cu educatia cum faci? Ce biserica si-ar lua angajamentul sa ii invete pe copii matematica, romana, engleza, geografie, istorie, etc?[/quote]

    Nu Patriarhia face bugetul României şi politicienii sunt vinovaţi pt gestiune, cultele la plural deci şi mozaic, islamic şi cele care acceptă bani de la buget iau sub 3% însumate .

    http://basilica.ro/stiri/bsprijinul-de-la-bugetul-de-stat-pentru-culte-este-consecina-confiscrii-proprietilor-bisericetib_5644.html

    http://www.george-damian.ro/cati-bani-se-dau-de-la-buget-pentru-preoti-si-biserici-1689.html

    Educaţia primeşte 13% din 2014 conform lui Pricopie şi adunată cu procentele pentru sănătate, nici în glumă, nu se poate concluziona că Bugetul Cultelor păgubeşte cele 2 domenii.

    http://www.agerpres.ro/media/index.php/sport/item/239880-PricopieEducatia-primeste-13-din-bugetul-pentru-2014-cu-2-miliarde-lei-mai-mult-decat-in-2013.html

    [quote]Sa nu uitam ca nu asta e scopul bisericii, sa atraga privirea![/quote]

    Ştiu asta, dar când vorbeşti de o Catedrală a Neamului trebuie să aibă o capacitate mai mare ca să poată cuprinde norodul, de la praznicele mari.
    [quote]
    Tocmai de asta nu trebuie sa mai suporte romanii costurile acum. S-a gresit odata, sa nu se mai greseasca si a 2a oara![/quote]

    Este o [b]reparaţie istorică[/b] şi o reabilitare pentru că s-a promis de către autorităţi sprijinul de aproape un secol.

    În plus va fi simbol pt toate evenimentele majore ale României nu doar Războiul de Independenţă, ci şi cele 2 războaie mondiale, şi pt toţi cei care s-au luptat pt demnitatea naţională.

    Acum dacă am început construcţia trebuie să o terminăm altfel ajungem în ridicolul versetului biblic din Luca, cap 14 v 28-30, (cam 25% e gata din lucrare.)

    [b]
    28.Că cine dintre voi vrând să zidească un turn nu stă mai întâi şi-şi face socoteala cheltuielii, dacă are cu ce să-l isprăvească?
    29.Ca nu cumva, punându-i temelia şi neputând să-l termine, toţi cei care vor vedea să înceapă a-l lua în râs,
    30.Zicând: Acest om a început să zidească, dar n-a putut isprăvi.[/b]

    Şi eu sunt pt schimbarea proiectului, unde nu s-a executat deja lucrarea, [b]adică să mai reducă din turnurile aurite şi să le facă din materiale mai ieftine şi adaptate crizei[/b].

    Iar această Catedrală să fie şi ultima de genul, dacă în continuare se perseverează pe astfel de constucţii e limpede că ierarhii care fac asta, s-au îndepărtat de realităţile sociale şi joacă la bluf, pt ridiculizarea din interior a ortodoxiei.

    Reply

  26. sdaniel
    decembrie 21, 2013 @ 9:36 pm

    Sunt 100% de acord cu ana-a. Cum zicea si ea, numarul de biserici este enorm de mare, peste 18 mii de biserici intr-o tara mica si saraca. La ce bun sa mai construiesti una de dimensiuni uriase si care costa 400 de milioane de euro ???
    Daca BOR facea acte caritabile in valoare de 400 de milioane de euro, cred ca ii crestea cota de incredere pe care o are in prezent de la aproximativ 65% cat este in prezent la peste 90%….asa, s-ar putea sa aveti niste surprize foarte mari pe termen lung.
    In fine, cum spune si mesajul articolului averea bisericii o reprezinta oamenii care au avut patimi grele si pe care biserica i-a salvat, si toti oamenii care au gasit caldura si alinare in biserica. Catedrala aceea nu va salva pe nimeni.

    Reply

  27. sharbinsk
    decembrie 21, 2013 @ 10:24 pm

    În realitate costă 100 de mil nu 400 şi preţul se poate reduce dacă mai renunţă la unele materiale strălucitoare.

    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Social/Catedrala+Mantuirii+Neamului+Patriarhia+apeleaza+din+nou+la+buna

    Peste 400 sunt sumele furnizate de ASUR şi preluate de Deutsche Welle şi BBC.

    Se face confuzie intenţionată de către ASUR legată de conversie, pt că una e suma în lei, alta e în euro şi suma în lei e întodeauna mai voluminoasă.

    http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2013/08/05/patriarhia-documentar-bbc-bor-manipulare/

    Reply

  28. sharbinsk
    decembrie 21, 2013 @ 10:35 pm

    M-am înşelat cu privire la termenul preconizat pt finalizare, nu e 2026 ci, 2016.

    Am găsit un articol interesant şi echilibrat pe un site care nu se ocupă de apologetică ortodoxă.

    http://www.money.ro/catedrala-mantuirii-neamului-a-ajuns-la-cota-zero–cand-va-fi-gata-construcprc-c8prc-9bia_1247031.html

    Se pare că pt fiecare nivel au contractat cea mai experimentată firmă şi nu au angajat un constructor general pt toată lucrarea.

    Big up pt chestia asta.

    Iar lucrările la fundaţie au fost cu 20% mai mici decât sumele preconizate, deci s-ar putea să nu fie chiar 100 de mil Catedrala.
    [quote]sdaniel » 2013-21-12 23:36
    Catedrala aceea nu va salva pe nimeni.
    [/quote]
    Teoretic rolul ei ar fi de scăldătoare pt oamenii cu probleme şi boli duhovniceşti
    şi de memorie vie a jertfei şi solidarităţii românilor.

    Vom vedea cât va fi de la teorie la practică.

    Ar fi interesant să apară şi ceva timbre cu această Catedrală, pt artă.

    Reply

  29. sdaniel
    decembrie 23, 2013 @ 8:14 pm

    @Sharbinsk
    Suma de 400 de milioane de euro am vazut-o in presa si pe Protv…Referitor la suma de care zici tu (80 de milioane de euro) este suma la rosu (conform parintelui Stoica), ori toata lumea stie ca finisajele depasesc costurile la rosu.
    In fine, cred ca nu are rost sa mai comentam acum, decizia e luata, lucrarile merg bine, probabil se va putea concluziona daca a fost o investitie utila abia la cativa ani dupa ce va fi data in folosinta…asa ca e bine sa avem rabdare si sa o vedem functionala.
    Deocamdata singurul aspect neplacut este ca aceasta constructie costisitoare intr-o tara saraca a atras oprobiul public. Sambata, la manifestatia de la Guvern au fost purtate pancarte/bannere cu mesaje impotriva bisericii.

    Reply

  30. sharbinsk
    decembrie 24, 2013 @ 11:05 am

    @sdaniel

    Ai dreptate în ce zici în ultimul post, e foarte duhovnicesc îndemnul la răbdare.

    Dar acum logic vorbind, n-au cum să coste picturile, utilitățile și înzestrarea Bisericii de 3x mai mult decât construcția propriu zisă .

    Că doar n-or să facă podelele din diamante și turlele din rubine și n-o să picteze Michelangelo din nou Capela Sixtina.

    P.F Daniel a solicitat ajutor Consiliilor Județene pt a completa suma de 100 de mil euro, necesară pt finalizarea construcției, restul ce ar fi de făcut probabil că vor suporta bisericile și enoriașii.

    Cel puțin până la proba contrarie adică, o nouă adresare pt a cere sprijin cu privire la alte costuri și lucrări.

    Din ce am înțeles de la reprezentanții Patriarhiei citați de money.ro,

    Cea mai scumpă e de regulă lucrarea în subteran, pilonii de 16 metrii din structura de rezistență + primii 4 metrii de la suprafață, necesită mai multe costuri decât ceilalți 86 pe care îi va mai avea Catedrala până la baza crucii(în total 90 înălțime).

    [quote]money.ro
    Potrivit specialiştilor, lucrările la infrastructură sunt de regulă cu 30 – 40 la sută mai costisitoare decât cele la suprafaţă, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.[/quote]

    Dar chiar și așa prima fază a constucției, cea mai scumpă, a fost efectuată cu 20% mai ieftin decât estimaseră inițial.

    [quote]money.ro
    „De aceea, costurile execuţiei infrastructurii viitoarei Catedrale patriarhale au fost cu aproximativ 20 la sută mai mici decât cele estimate”, a precizat sursa citată.”[/quote]

    Nu știu dacă țevile de încălzire, apă și cablurile pt curent, sunt incluse în faza 1, teoretic ar trebui pt că ele se trag tot prin subteran.

    În acest proiect sunt implicate Primăria Generală și Banca Națională care urmăresc evoluția și n-ar putea fi excrocate de către Patriarhie.

    Iar dacă sumele donate ar fi mai mari, ele s-ar regăsi pe ștatele de plată ale acestor instituții și s-ar face publice(pt a-și justifica la fisc sumele ieșite din fondul lor), spre rușinea reprezentanților Patriarhiei, în caz că ar minți.

    Sărbători fericite și sănătate îți urez !

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *