Banii vorbesc?

In zilele acestea am vorbit cu un prieten care era foarte suparat pentru ca unii tineri din oras sunt plini de bani si ii cheltuiesc aiurea. Imi spunea ca parintii lui nu au reusit sa ii daruiasca decat o masina veche de aproape 20 de ani si un apartament in care o sa locuiasca in timpul facultatii, iar altii au numai Mercedesuri, BMW-uri si vile de lux. El are o viata atat de simpla, in timp ce unii prieteni de-ai sai isi petrec vacantele in statiuni luxoase si au tot ce isi doresc.

Din nefericire tot mai multi dintre noi ii invidiem pe cei bogati si ne dorim viata lor. Suntem siguri ca viata lor este perfecta. Suntem siguri ca oamenii bogati traiesc ca in rai, dar oare chiar este asa?

Cu banii putem sa cumparam placerile vietii. Putem sa cumparam desfraul, dar nu putem sa cumparam dragostea. Putem sa cumparam slugi, dar nu putem sa cumparam prieteni. Cu bani putem sa cumparam avioane, dar nici un avion nu ne va putea duce atat de sus incat sa ajungem la Dumnezeu. Cu bani putem sa cumparam carti, dar nu putem sa cumparam inteligenta. Cu bani putem cumpara un ceas, dar nu putem cumpara timpul. Cu banii putem sa platim operatii scumpe, dar sanatatea noastra tot in mana lui Dumnezeu este. Cu bani putem sa mituim judecatori, putem sa platim martori mincinosi, dar la Infricosetoarea Judecata nimeni nu va fi interesat de banii nostri.

Pentru crestinul adevarat banii nu ar trebui sa conteze. Crestinul adevarat ar trebui sa inlocuiasca banii cu vitrutiile. Imparatia Cerurilor nu se „cumpara” cu lei, dolari sau euro ci cu credinta, nadejde si dragoste. Daca am inlocui lupta pentru bani cu lupta pentru intelepciune, dreptate, cumpatare si barbatie, am putea trai in pace si armonie.

Observam in fiecare zi cate lucruri urate se intampla din cauza dorintei de imbogatire. Pentru bani, oamenii au ajuns sa se omoare intre ei. Atatea familii divorteaza zilnic din cauza baniilor. Salile de jocuri de noroc sunt pline de tineri care incearca sa isi inmulteasca banii primiti de la parinti. Din cauza banilor au ajuns fratii sa se certe si sa nu mai vorbeasca unul cu celalalt.

In fiecare zi ne plangem ca nu avem bani, ca tara aceasta este in criza, ca o sa ajungem muritori de foame, dar uitam ca Dumnezeu ne-a daruit cea mai mare comoara. Noi, crestinii ortodocsi Il avem pe El, pe Hristos. Noi la Taina Sfantului Botez ne-am imbracat in Hristos. La ce ne mai folosesc bogatiile daca il avem pe Hristos? Ce nevoie mai avem de bani, daca avem totul?

Insusi Mantuitorul ne avertizeaza „ca mai lesne este sa treaca camila prin urechile acului, decat sa intre un bogat in imparatia lui Dumnezeu”.Si totusi sunt atatia oameni care isi doresc sa se imbogateasca…

Bogatia cuprinde in sine o mare primejdie. Ea il face pe om mandru, lacom, zgarcit. Mantuitorul nu condamna bogatia, ci ii condamna pe bogatii lipsiti de credinta si de mila, pe cei care nu inteleg cuvintele: „in dar ati luat, in dar sa dati”. Asadar, nu trebuie sa punem pret pe fala si pe bogatiile acestei lumi, ci sa pretuim adevarata bogatie si anume iubirea. Caci Dumnezeu este iubire.

Cu drag,
Florin G

 

(Visited 4 times, 1 visits today)