Bartolomeu Anania, despre proiectul Roșia Montană: “Un proces criminal” – “Îi rog pe politicieni să sprijine lupta pentru salvarea Roșiei Montane”
Regretatul Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, Bartolomeu Anania (1921-2011) era un militant activ împotriva proiectului minier de la Roșia Montană, despre care a spus într-o predică că este “un proces criminal” care trebuie oprit.
“Roşia Montană se află acum într-o fază fierbinte, de maximă tensiune între cei care cred că în România totul poate fi cumpărat cu bani (inclusiv conştiinţele) şi cei care se luptă din răsputeri pentru apărarea unui foarte preţios patrimoniu istoric, cultural şi economic, precum şi a demnităţii noastre naţionale. (…)
Îmi fac o datorie de conştiinţă în a vă ruga, domnule ministru, să depuneţi toate eforturile şi să folosiţi toate pârghiile legale pe care vi le conferă funcţia pe care o deţineţi pentru salvarea Roşiei Montane, a Transilvaniei şi a zonelor învecinate de la un dezastru ecologic sigur.
Ştim că Roşia Montană e ameninţată de sărăcie, dar acum are de ales între a fi săracă sau a nu fi deloc. Împotriva sărăciei pot exista soluţii, dar nu şi împotriva crimei ecologice pentru înfăptuirea căreia se cheltuiesc sume enorme, se consumă intrigi de culise, se falsifică expertize şi se sustrag documente întocmite de specialişti”, i-a scris Înalt Prea Sfinția Sa ministrului Mediului, Attila Korodi.
Mitropolitul Bartolomeu le vorbea despre Roșia Montană și enoriașilor săi, în timpul predicilor.
“Bisericile creștine din Transilvnia, Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano Catolică, Biserica Reformată, Biserica Unitariană au cerut sa nu fie sacrificata Rosia Montana, sa nu fie vanduta celor care cred ca totul se poate cumpara pe bani, chiar si constiintele.
Se pare ca nu ne-a auzit nimeni, desi, noi, bisericile crestine, reprezentăm 99 la suta din populatia Romaniei. E posibil ca poporul sa implore puterea sa nu vanda un bun national iar puterea sa se faca ca nu aude?
De curand am facut o scrisoare deschisă adresată ministrului mediului (Attila Korodi, în anul 2007 – n.red.) si se pare ca rezulatele sunt pozitive, ca este dispus sa opreasca acest proces criminal, de salbaticire a Muntilor Apuseni (…).
Îi rog pe oamenii politici sa sprijine lupta poporului roman pentru salvarea Rosiei Montane, din toate puterile si pe toate fronturile.
Pe langa argumentele stiintifice, chimice, cianurile, eu as adauga o intrebare elementara, esentiala: oare ce interes are Romania sa scape din mana o mina de aur, un munte de aur si argint care sta acolo de la inceputul pamantului si care poate sa mai stea pana la sfarsitul lumii? Un mare bulgare de aur care nu se degradeaza, nu rugineste, nu putrezeste, nu piere. Nu cere de mancare. Nu cere impozite. Ce interese are?
Americanii au descoperit în Alaska zacaminte uriase de petrol. Le-au evaluat, dar n-au inceput sa le exploateze. Le-au sigilat. De ce? Prefera sa cumpere petrol de la arabi, atata cat pot cumpara, si pastreaza rezerva pentru cine stie ce vremuri de rastriste, fiindcă fiecare popoor poate sa treaca prin vremuri de rastriste, de crize, de razboaie (…). Oare noi nu ne gandim la oarecare vremuri de rastriste pentru acest popor? Ne-ar strica o rezerva de aur si argint care sta cuminte si este a noastra, proprietatea noastra, nu a altora? Vrem neaparat sa o instrainam, pentru cativa bani, din care statul castiga foarte putin?
Iata, deci, o ratiune de bun simt si simpla de tot, de interes national pentru pastrarea acestei zone”, le-a spus Bartolomeu Anania credincioșilor săi.
Sursa: buzznews.ro
Zugravu Marius
septembrie 9, 2013 @ 7:32 am
Da, are dreptate. Dar nu e vorba numai de instrainarea aurului si celorlalte bogatii, e vorba de genocidul poluarii, milioane de metri cubi de cianura ce se vor evapora in aer, sccurge in apa. Localnicii din zona si cei din tara care se bucura ca vor avea un loc de munca, vor plange in pumni si vor blestema zilele astea cand vor vedea ca nici izvoarele nu vor mai da apa buna de baut, nici un om nu va mai putea scoate un animal la pascut ca sa aiba ce manca, sutele de familii care au o afacere, pensiuni hoteluri – vor da faliment, pentru ca nici un turist nu ar veni sa vada cratere si sa inspire cianura. Nu mai zic de celelalte rauri, delta, marea… Televiziunile TOATE tac sau nu spun adevarul, nici sa-l sustina. E cea mai mare umilire si cred lovitura de gratie asupra Romaniei!
Daca un asa mare cataclism ne ameninta, Patriarhia de ce tace?!
Dar nah, oamenilor le place sa fie ipocriti. Doamne miluieste !
sharbinsk
septembrie 9, 2013 @ 12:32 pm
Chiar dacă s-ar face referendum național probabil că parlamentarii și executivul tot ar găsi breșe să nu țină cont de el.
Mai ales că s-au acordat licențe și statul român va trebui să plătească despăgubiri către firmele deținătoare.
Chiar și referendumul cu reducerea numărului de parlamentari e suspendat, undeva în aer, ca rezultat avem și mai mulți parlamentari.
Cei care urlă ca din gură de șarpe că vor să muncească, peste zece ani sau când se termină exploatarea vor ajunge tot în sapă de lemn.
Doar că atunci vor fi și săraci și poluați și izolați.
Mai ales că nu trebuie multe locuri de muncă și străinu vine cu oamenii lui.
sharbinsk
septembrie 9, 2013 @ 12:38 pm
Din păcate îmbrățișăm tot ce înseamnă economie de tip lăcustă, radem tot și după rămânem cu ochii în soare și-l blestemăm pe Dumnezeu că suntem săraci și obidiți.
Zugravu Marius
septembrie 9, 2013 @ 6:44 pm
E ceva ce nu s-a mai pomenit… 🙁 Nu se poate ca liderii spirituali nostri sa taca la o asemenea crima!Macar ei !
Oamenii simt si au sete de adevar, dar cine sa ii ajute? Daca tu ca lider nu iti pasa decat de Catedrala Mantuirii? Oamenii au nevoie de lideri cu curaj. Cum iti poti inchipui un lider fricos? Cand ai atatea responsabilitati?! Ce folos… ?
sharbinsk
septembrie 9, 2013 @ 7:46 pm
Aici cred că preoții din Ardeal ar trebui să fie mai vocali, pt că ei cunosc mersul lucrurilor și mișmașurile ce s-au făcut pe plan local.
În caz că trebuie demolate lăcașuri de cult pt a începe exploatarea sunt sigur că s-a luat atitudine din partea tuturor confesiunilor, doar, că nu auzim noi pt că presa centrală nu-i expune, că nu cotizează sumele celor de la GR, ca să fie tot timpul pe sticlă.
Pe de altă parte nu putem să avem pretenții de la Patriarhie să se pronunțe cu privire la orice chestiune, de la problema câinilor maidanezi până la încălzirea globală că n-au ei nici o vină pt aceste lucruri și nici nu intră în fișa postului lor.
Zugravu Marius
septembrie 9, 2013 @ 8:40 pm
Ar trebui sa avem pretentii de la cei care sunt mai-marii nostri si ne poarta de grija, ne pastoresc. Daca fiecare si-ar face DATORIA ce O ARE (!), fiecare de la mama cu copil la preot si politician, toate ar fi altfel. O atitudine se poate lua foarte usor: un mesaj care sa-l transmita preotii in parohii, imediat s-ar auzi in toata tara, dar nu are cine. Nu spun ca, catedrala mantuirii nu e ceva binevenit, dar oamenii au nevoie de modele, de oameni care sa ii atraga in Biserica, nu de catedrale. Vremurile sunt atat de salbatice, societatea e pe zi ce trece mai nihilista, si noi ar trebui sa ne scarpinam in cap? Eu am pretentia asta. Cum a putut sa o faca IPS Bartolomeu, asa ar putea sa o faca si PF Daniel. Dar lui nu ii pasa ce fac oile lui. Degeaba „sa ne rugam pentru pacea lumii”; nu spun ca Dumnezeu nu poate face minuni, dar el lucreaza prin oamenii care fac voia lui, cum si diavolul face la fel. Omul de rand zice in sine: „Daca cei care ar trebui sa ne fie pastori arata dezinteres, noi de ce am face-o?” Si uite asa vine SMINTEALA…
sharbinsk
septembrie 9, 2013 @ 9:01 pm
Bartolomeu Anania a făcut-o din poziția de episcop al Clujului Vadului și Feleacului, deci păstorea zona și avea habar.
Eventual am putea aștepta un răspuns de la episcopul locului, dar sunt sigur că s-au dat comunicate care n-au vizibilitate în presa centrală.
Dacă mina de aur era sub Dealul Patriarhiei mai ziceam că e de competența patriarhului.
Dacă am admite că informarea printr-o circulară patriarhală e necesară cred că ar trebui să fim de acord că e și maximul posibil.
În nici un caz patriarhul,episcopul sau vreun preot n-ar trebui să incite la mișcări de stradă, mișcări care să fie deturnate mai apoi de detractori în violențe pt a le compromite sau pt a le folosi împotriva unor adversari politici,ex împotriva premierului cu care președintele e în conflict.
Pt că după tot „popa” ar fi de vină că a incitat la acele mișcări „ortodocșii fanatici”.
Dacă Patriarhia s-ar pronunța prea mult în afara sferei sale de competență ar putea fi criticată pe bună dreptate că are preocupări neserioase, sau că se implică politic ca Vaticanul.
Roșia Montana la urma urmei e o decizie ce ține de competența politicienilor și trebuie tranșată de politicieni, apelul lui Bartolomeu Anania țintind tot către responsabilitate politică.