Basketul şi Sfânta Scriptură
Acum câteva săptămâni unul din prietenii mei m-a invitat la un meci de basket unde el urma să facă câteva fotografii. Nu am fost aşa de încântat la început dar am acceptat gândindu-mă că e ceva nou şi merită să-ncerc. M-a atras zicându-mi că e un joc mai spectaculos decât fotbalul şi aproape în fiecare minut se dă un “coş”. Şi uite aşa am ajuns în sala de basket a Clubul Sportiv Militar Steaua care juca împotriva celor de la Piteşti.
A început meciul şi tot feluri de lucruri ciudate au început să se întâmple pe teren. Jocul era mediat de 3 arbitri care stăteau în teren şi îşi schimbau locurile între ei, plus încă vreo 2 arbitri pe margine, unul care stătea în faţa calculatorului şi altul care nota de zor câte ceva. Eu credeam că regulile jocului sunt simple, adica cine dă mai multe coşuri câştigă.
Arbitrii făceau tot felul de semne când opreau jocul anunţându-i pe jucători de fel de fel de încălcări ale regulilor. Comparam tot ce vedeam cu regulile din fotbal, mă aşteptam să vad “lovituri libere” sau “cornere” dar vedeam cu totul altceva. Nu puteam nici să calculez bine scorul, pentru ca unele coşuri erau de 3 puncte, altele de 2 iar unele doar de un punct, si mai mereu trebuia să fiu cu ochii pe tabelă.
Cei 3 arbitri din teren se consultau de multe ori şi se comportau ca o echipă încercând să facă faţă cât mai bine problemelor apărute în joc. Totul se întâmpla foarte repede şi tocmai de aceea prima repriză a fost pentru mine o enigmă.
Dacă nu ştii regulile jocului ai impresia că totul se desfăşoară haotic, fără noimă şi pare că cei din teren nu fac ceea ce ar trebui.
La fel este şi in viaţă. De multe ori mă gândesc de ce oare îngăduie Dumnezeu să se întâmple cutare lucru, sau de ce oare unii oamenii sunt aşa cum sunt. Şi pentru că nu înţeleg ce se-ntâmplă cu mine şi cu cei din jurul meu (din familie, din societate, din ţară) ajung să deznădăjduiesc şi să cred că Dumnezeu nu-şi face treaba aşa cum s-ar cuveni. Rămân cu impresia ca lasă lucrurile să se desfăşoare la voia întâmplării şi nu ne mai poartă de grija aşa cum o face un părinte iubitor şi grijuliu. Ba de multe ori comportamentul Lui faţă de oameni pare paradoxal, contrariu logicii pământeşti şi gândurilor noastre.
Un necunoscător al “regulilor jocului” nu va înţelege mare lucru din ce se întâmplă în jurul lui şi din adevăratele motivaţii care stau la baza faptelor pe care le săvârşesc oamenii. Un începător în ale credinţei sau un om care nu-L cunoaşte pe Dumnezeu se poate sminti foarte uşor, înţelegând lucrurile total anapoda. Un astfel de om când va întâmpina anumite necazuri sau ispite va arunca uşor vina către Dumnezeu, considerându-L cauză pentru tot răul ce ne înconjoară.
În viaţă “regulile jocului” au fost şi vor fi mereu aceleaşi. Oamenii au acelaşi motivaţii şi idealuri ca şi cei de acum 100 de ani, sau de acum 1000 de ani. Nimic nu s-a schimbat. Pe fond totul este la fel, doar forma diferă. Istoria lumii ne poate confirma asta. Cine-şi cunoaşte istoria poate să evite greşelile din trecut. Cine cunoaşte istoria înţelege regulile jocului după care se guvernează viaţa în care trăim.
Sfânta Scriptură, istoria mântuirii noastre, arată în paginile sale comportamentul oamenilor pe parcursul a 5000 de ani şi felul în care a intervenit Dumnezeu în viaţa lor clipă de clipă. Pentru cel ce citeşte Sfinta Scriptură “regulile jocului” devin din ce în ce mai clare iar comportamentul lui Dumnezeu pare tot mai logic şi mai plin de iubire. În Biblie vedem că oamenii au fost mereu la fel: s-au iubit, s-au invidiat, s-au urât, s-au certat, s-au războit, s-au trădat unii pe alţii, au fugit după bogaţii, au dat în gât după plăceri, s-au căsătorit, au făcut copii, au îmbătrânit, au devenit mai înţelepţi. Unii s-au apropiat de Dumnezeu şi împreună cu El şi-au schimbat viaţa lor şi a celor din jur, alţii au înaintat în răutate şi au cunoscut durerile iadului încă de pe pământ. Unii au vorbit faţă către faţă cu Dumnezeu şi s-au umplut de har şi de sfinţenie… alţii au vorbit cu îngerii si s-au au trecut la cer fără să moară (Enoh şi Ilie)…
Când citeşti cuvintele Sfintei Scripturi mintea ţi se luminează şi gândurile se limpezesc. Citind, afli că tot ceea ce e în jurul tău astăzi în 2010, s-a mai întâmplat într-o altă formă şi mai de mult, şi te linişteşti pentru că şi atunci Dumnezeu a avut un plan, cum şi astăzi are. Nu e un plan prestabilit ci e un plan care vine în contrapondere la alegerile noastre greşite.
Citind mereu Sfânta Scriptură conştientizezi din ce în ce mai puternic că Domnul nu lasă nimic la voia întâmplării, şi planul Lui e unul foarte încurcat pentru mintea noastra, dar aşa de plin de înţelepciune. Citind mereu Sfânta Scriptură înveţi să-ţi laşi viaţa în mâinile lui Dumnezeu aşa cum foarte mulţi oameni au făcut-o, bucurându-se enorm de asta.
Viaţa e un joc, iar în Sfânta Scriptură aflăm regulile jocului. Cu cât le aprofundăm şi le cunoaştem mai bine cu atât orice întâmplare din viaţa noastră capătă sens. Când ştii regulile jocului eşti mai încrezător în tine şi în Dumnezeu şi asta îţi va fi de mare folos în viaţă. Citirea Sfintei Scripturi nu e doar o recomandare literară, ci e o necesitate a vieţii de zi cu zi.
Nu e o mare tragedie să nu ştii regulile jocului de basket pentru că poţi fi doar spectator, dar în viaţă nu există locuri în tribune, toţi suntem jucători.
Crezi că poţi face faţă fără să ştii regulile “jocului”?
(Claudiu)
Bogdana
mai 17, 2010 @ 9:30 am
Nu odata am primit noi tinerii sfaturi sa ne cunoastem istoria, sa nu repetam aceleasi greseli caci istoria se invarte incontinuu!
Mie imi place baschetul si am invatat cum trebuie sa jucam la scoala, uitandu-ma la cateva meciuri, dar m-am plictisit repede. Nu stiu de ce nicio pasiune de a mea n-a durat prea mult!!!!
Poti sa inveti „regulile jocului” in timp ce te „joci” insa dureaza prea mult…De aceea avem Sfanta Scriptura care ne invata tot ce avem nevoie pt a trai o viata pasnica alaturi de Dumnezeu!
RDF
mai 17, 2010 @ 8:26 pm
Viata poate fi asemuita unei scene de teatru in care noi ne jucam rolurile, intr-un fel sau altul…multi prefera aceasta comparatie… Dar eu cred ca noi, crestinii, ar trebui sa traim in fiecare zi ca si cum am muri maine, sa avem grija de sufletele noastre…Nu cred ca ar trebui sa privim viata ca pe un joc…ci, din contra, noi suntem simpli calatori prin viata de veacuri…drept aceea, ar trebui sa invatam cat de scurt este timpul acestei vieti si cat de nemarginita este vesnicia! Domnul si Maica Domnului sa ne pazeasca sa trecem cu rabdare toate ispitele acestei vieti!Dintr-un alt punct de vedere, baschetul e un joc inteligent, dar vreau sa accentuez faptul ca eu am jucat si m-a brutalizat mult…a dezvoltat in mine un caracter mai autoritar, de care, Doamne, de multe ori m-as lipsi!!!
Nelu
mai 17, 2010 @ 9:39 pm
Asta e un mare lips pentru credinciosii ortodocsi . Noi nu citim indeajuns Sfanta Scriptura sau chiar deloc .
Atat gasesc de admirat la sectari ca ei citesc Sfanta Scriptura mult mai mult decat noi . Noi de cele mai multe ori ne multumim ca suntem „ortodocsi” si gata, credem ca munca care trebuie depusa pentru mantuirea sufletului se reduce simtitor .
Dintre toate neamurile cu stupoare pot sa spun (si probabil veti spune ca nu am toate tiglele pe casa ) ca noi suntem cei mai eretici dintre eretici . Suntem cei mai eretici fiindca cunoastem Adevarul si totusi nu il implinim sau il implinim constient pe jumatate gandind ca pentru cealalta jumatate ne va ierta Dumnezeu .
Il iubim pe Dumnezeu cu jumatate de masura da El ne iubeste in totalitate .
Maria
mai 17, 2010 @ 9:43 pm
Nelu
nu exista „un mare lips”!!
poate ” o mare lipsa” !
iar ce spui tu sunt generalitati. sunt si oameni – crestini ortodocsi- care citesc Scriptura.
faptul ca sectarii o citesc, nu inseamna ca o si inteleg, ca patrund in intelegerea ei. mai ales ca ei au o „altfel” de Scriptura.
adriana
mai 18, 2010 @ 8:13 am
Pentru a intelege bine regulile trebuie sa le exersam cat mai mult.
De curand am citit un indemn al parintelui Teofil Paraian, referitor la citirea Sfintei Scripturi.
Ideea era sa fie citita, citita si rascitita.
Nelu
mai 18, 2010 @ 10:50 am
Maria .
Evident ca vorbesc generalitati. Daca ai stii cat la suta din cei care merg la biserica au habar de ce se intampla acolo sau cat la suta din care merg la biserica citesc Sfanta Scriptura .
Nu ma refer la monahi , la oamnii cucernici dar acestia reprezinta prea putin la suta din cei care s-au declarat ortodocsi.
Nu puneam egal intre Sfanta Scriptura si cartea lor care ii spune biblie si nu spuneam ca ei inteleg ce citesc de acolo dar ei macar se silesc si o citesc .
omp
mai 18, 2010 @ 12:53 pm
uneori dupa „fault-uri”, nu intelegem ca IUBIREA DIVINA ingaduie „cartonasul galben” tocmai ca sa avem timp sa-l evitam pe cel rosu…