Skip to content

6 Comentarii

 1. Catalin
  august 19, 2009 @ 3:38 pm

  Există un echilibru, cred eu, pe care conştiinţa fiecăruia, dacă e ascultată cum se cuvine, i-l zice…
  De fiecare dată când cineva urcă la mine în maşină îl rog insistent să-şi pună centura de siguranţă. Tatăl meu a avut două accidente (un zid de pietre pus răuvoit în mijlocul drumului, pe timpul nopţii, şi un televizor scăpat din camionul din faţă…) din care e mirare cum a scăpat, maşina a fost făcută praf de ambele ori dar el nu a suferit decât mici zgârieturi… În primul rând îi mulţumesc Lui Dumnezeu, apoi cuget că dacă nu ar fi avut centura de siguranţă, ar fi avut mai puţine şanse ambele cazuri.

  Dar discuţia nu se pune doar de probabilităţi.

  Cred că discuţia trebuie poate purtată nu la modul „de cât trebuie să avem noi grijă, câte asigurări trebuie să ne facem”, ci „după ce am făcut ceva pentru a preveni răul, să lăsăm totul FĂRĂ GRIJĂ în voia Lui Dumnezeu”.

  Nu judec cazul de faţă, fiecăruia îi spune Dumnezeu cum se cuvine să procedeze. Zic spre exemplu că dacă vezi că 3 apartamente din bloc au fost sparte, poate e bine să-ţi pui uşă de metal, dacă vrei să păstrezi bunurile din casă intacte. Dar chiar dacă faci ori nu asta, să stai fără frică. De ce fără frică? Tot ceea ce ne poate fi luat sunt bunuri de pe pământ, ori sănătatea, ori poate chiar libertatea fizică, dar sufletul nu ni-l ia nimeni. Nu e tocmai uşor să le laşi pe toate, dar e singurul mod în care reuşeşti chiar să iubeşti oamenii…

  Reply

 2. florinm
  august 19, 2009 @ 6:25 pm

  Bine ai grait, frate Catalin!
  După ce am făcut ceva pentru a preveni răul, să lăsăm totul FĂRĂ GRIJĂ în voia Lui Dumnezeu.
  Trebuie sa facem noi tot posibilul, sa fim impreuna-lucratori cu Domnul.
  Doamne, ajuta!

  Reply

 3. D
  august 19, 2009 @ 7:40 pm

  Ideea cu „sa facem noi tot posibilul ” e cam cu dus si intors. A face tot posibilul poate insemna si a te da de ceasul mortii incercand sa faci tu ce se poate. Este nevoie de discernamant.

  Reply

 4. Adriana
  august 21, 2009 @ 9:45 pm

  @D
  Sa zicem atunci „a face tot posibilul ramanand senini ca un prunc?”…

  Reply

 5. florinm
  august 21, 2009 @ 9:55 pm

  @D, da-mi un exemplu unde n-ar trebui sa faci tot posibilul…

  Eu am vorbit despre „posibil” in sensul ortodox. Adica nu poti sta sa pice para malaiata, in gura lui Natafleata!
  Sau o vorba din popor: Domnul te ajuta, dar nu-ti baga si-n traista!
  Adica trebuie sa faci tu ceea ce tine de tine, ca sa fii impacat.
  Cum altfel? Ai un examen: daca vrei sa iei 10, nu inveti tot, nu citesti de 5 ori? Bineinteles, fara sa uiti de rugaciune. La fel la serviciu: vrei sa fii bun, muncesti, te informezi, intrebi pe unul, pe altul. caci nu iti da „nimeni” cunostinte asa, pe degeaba, fara stradanie.
  La asta ma refer.

  Reply

 6. D
  august 24, 2009 @ 6:19 pm

  Ai dreptate, doar ca trebuia precizat de la inceput. Se poate intelege prin a face tot posibilul inclusiv a trece „peste cadavre”. A face tot posibilul traind ortodox este altceva.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *